Update: KNVB kan geen bewijs vinden voor gokken bij Odin ‘59

Maandag, 6 mei 2019 om

De NOS kwam dinsdagavond met beelden waaruit zou blijken dat de spelers van ODIN’59 hebben gegokt op hun wedstrijd tegen FC Emmen in de KNVB Beker (1-3 zege). Dit is tegen de regels van de KNVB, aangezien het verboden is om op wedstrijden in je eigen competitie te gokken. Trainer Richard Plug noemt de aantijgingen voor de camera's van FOX Sports ‘puur onrechtvaardig’.

“Ik word als trainer en als mens beschadigd, omdat ik een geintje maak. Iemand maakt misbruik van mijn gastvrijheid om zijn verhaal te kunnen doen. Ik heb de jongens aangesproken vandaag, er is werkelijk niemand die ook maar één euro heeft ingezet op die wedstrijd. Het is gewoon klinkklare onzin”, zegt Plug voorafgaand aan de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen, die in het stadion van Telstar wordt afgewerkt.

Op beelden van de NOS uit de kleedkamer van ODIN ’59 na de overwinning op FC Emmen is uit de mond van doelman Barry van Dijk te horen en te zien dat ‘heel veel jongens geld hebben ingezet’. "Ja!", roept spits Eelke de Graaf, die naar het midden van de kleedkamer loopt met een telefoon in zijn hand en in de armen van keeper Mike van Vliet valt. Ploeggenoten voegen zich bij het tweetal en springen heen en weer. Volgens ‘een bron binnen de club’ hebben de spelers van ODIN ’59 inderdaad geld ingezet op een overwinning op FC Emmen en hadden ze dat ook al tegen FC Lisse gedaan.

In een reactie aan de NOS had Plug naar eigen zeggen met een knipoog gereageerd. "Ik was wel zo stom om het niet te doen. Volgens mij was de quotering best wel goed. Dus ik denk dat ik het ook wel had moeten doen”, zo luidde zijn reactie. Plug merkt nu dat ‘zijn gevoel voor humor hem heeft tegengewerkt’. “Wij verdienen dit niet. Ik verdien dit als trainer en als mens niet. Maar helaas, mijn eigen gevoel voor humor heeft me tegengewerkt. Het liefst zou ik tegen jou zeggen: ik gok dat het vandaag 2-1 wordt.”

Update 20 december 13.50 uur - KNVB start onderzoek naar vermeend gokken spelers Odin '59
De KNVB heeft een onderzoek gestart naar vermeend gokken van spelers van Odin '59. Men zou geld hebben ingezet op een eigen overwinning in het bekerduel met FC Emmen (1-3). "Naar aanleiding van de betreffende beelden (in de uitzending van Nieuwsuur, red.) heeft de aanklager de integriteitseenheid, die allebei onafhankelijk opereren, verzocht een onderzoek te starten”, zo schrijft de KNVB in een e-mail aan de NOS. De voetbalbond wil verder inhoudelijk geen mededelingen doen over het onderzoek.

Update 6 mei 16.25 - KNVB kan geen bewijs vinden voor gokken bij Odin ‘59
De KNVB kan niet bewijzen dat spelers van Odin ‘59 hebben gegokt op hun eigen wedstrijden, meldt de NOS maandag. Na de bekerduels met FC Lisse (1-0 zege) en FC Emmen (3-1 zege) van afgelopen december kwamen berichten de wereld in dat er geld was ingezet op winst van de amateurclub uit Heemskerk. De integriteitscommissie van de KNVB heeft de zaak grondig onderzocht, maar kan geen bewijzen overleggen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door domineedirksen)

Ik blijf het maar een raar verhaal vinden. Net het hele interview gezien voor de beker wedstrijd en die man werd gewoon boos op de NOS vanwege deze "uitspraken" over het gokken. Als er zulk videomateriaal/bewijs aanwezig is van de kleedkamer waarin spelers zulke uitspraken doen is dat toch genoeg bewijs om aan te geven dat het is gebeurd of in elk geval genoeg bewijs voor de Knvb om er onderzoek naar te doen? Dan zou de coach toch boos moeten worden op zijn eigen spelers voor het maken van zulke "grappen"/opmerkingen in de kleedkamer en niet op de Nos.

19 december 2018 om 19:14

Nee die beelden zijn niet genoeg bewijs..Het kan zomaar een tonestukje/dolletje zijn. Mocht de Knvb duidelijke bewijzen hebben dat er geld is ingezet door de spelers dan zullen ze conform de regels direct maatregelen nemen...

19 december 2018 om 19:16

Dan alsnog moet je als coach boos worden op de spelers dat ze zo'n toneelstukje/dolletje doen op de televisie waardoor er zulke berichten zouden kunnen komen ipv boos op de nos dat ze zoiets uitzenden.

20 december 2018 om 08:48

De coach doet er aan mee

20 december 2018 om 09:02

Joh hoe vaak komen deze gasten in zo'n situatie dat er een cameraploeg in de kleedkamer rondloopt? Je heb het over een stel amateurs die door het dolle heen zijn omdat ze net 1 van de beste 18 clubs van Nederland verslagen hebben. Het is duidelijk dat het journaille weer eens niets anders te doen had dan een kilo zout over een slak heen te storten.

Stel dat ze gegokt hebben dan is dat toch leuk voor deze spelers. We weten wel dat het niet mag, maar zolang ze niet gokken op een verlies of op gele kaarten of op met meer dan zoveel goals verlies. Dan denk ik dat we dit lekker door de vingers moeten zien. Het blijven amateurs die dan door een goede prestatie wat geld verdienen, mooi toch!

Persoonlijk snap ik niet waarom je als eigen speler niet op een overwinning(!) van je club mag wedden. Dat heeft toch vrij weinig met matchfixing te maken.

19 december 2018 om 19:29

Je begeeft je op glad ijs dan. De volgende stap wordt dan dat de spits op 1-0 heeft gewed waardoor hij vervolgens 25 keer voor open doel de bal over de zijlijn schiet om zijn winst veilig te stellen.

19 december 2018 om 21:54

Naja of dat de volgende stap is is natuurlijk een 2e. Maar wedden op een overwinning lijkt mij niet per definitie fout.

20 december 2018 om 14:04

" Maar wedden op een overwinning lijkt mij niet per definitie fout."

Eh, dit zijn de officiéle regels zoals de Knvb die hanteert:

Nederlandse profvoetballers mogen geld inzetten op voetbalwedstrijden, zolang het maar geen:

Eigen clubwedstrijd is

Wedstrijd van de Eredivise, Jupiler League of Beloftenleague is

Deze regels zijn in 2013 flink aangescherpt door de Knvb, om de gevaren van match fixing tegen de gaan. Een speler die immers financieel belang heeft bij een bepaalde uitslag, kan zelf druk uitoefenen ploeggenoten, jeugdspelers en collega’s om een wedstrijd een wending te geven. En uiteraard kan hij zelf ook invloed uitoefenen, als het een wedstrijd van hemzelf betreft. Om alle schijn te vermijden, doet een profvoetballer er natuurlijk het beste aan om helemaal geen weddenschappen te plaatsen. Uiteraard geldt hetzelfde voor trainers en scheidsrechters.

Oftewel: inzetten op je eigen wedstrijd is per definitie dus heel erg fout.

20 december 2018 om 15:10

"nederlandse profvoetballers mogen geld inzetten op voetbalwedstrijden, zolang het maar geen"

Het zijn geen profvoetballers, deze mannen betalen netjes hun contributie elk jaar, maar gelden deze regels dan wel voor hun?

20 december 2018 om 17:25

Contributie? Deze spelers hebben gewoon een contract bij hun club en krijgen betaald.

Voor of tegen gokken het is nauwelijks te bewijzen. Doe je het niet zelf kan je altijd een familielid 1000 euro geven en laten gokken op een wedstrijd.

20 december 2018 om 07:27

Ook niet toegestaan officieel. Je wilt voorkomen dat er zo een onderzoek wordt ingezet aangezien je als speler 'extra info' kunt hebben verstrekt. Het verstrekken hiervan is strafbaar als het gaat om gokken, zowel voor jezelf als voor iemand anders die gokt.

20 december 2018 om 07:56

Niet toegestaan maar ook haast niet te bewijzen natuurlijk. Ik ben echt niet zo naïef dat ik denk dat het niet gebeurd familie of vrienden tippen om op een bepaalde wedstrijd te gokken...

20 december 2018 om 14:07

Tornado

Tuurlijk. Dat is gewoon een praktische oplossing inderdaad. Stroman gebruiken.

Maar, ook dat werkt niet altijd. Er is volgens mij ook een geval van een vader of familielid die namens een speler, of op aanraden van een speler inzette op de wedstrijden van die speler. Ken even niet de naam, iemand een idee?

Linksom of rechtsom is gokken op eigen wedstrijden, zelfs als op winst ingeet wordt, tegenwoordig zo vet geassocieerd en gelieerd aan matchfixing dat het echt niet meer verantwoord is dat spelers op eigen wedstrijden inzetten.

Wat dat betreft hadden ze bij Odin ook beter moeten weten!

Kom op man... ‘t zijn maar amateurs he, zie dit door de vingers deze mensen hebben en knappe prestatie geleverd en gokten erop terwijl ze het zelf niet eens echt hadden verwacht.

20 december 2018 om 19:29

't zijn maar amateurs? Dit zijn gewoon jongens die een contract hebben en gemiddeld minstens zo goed verdienen als spelers in het rechterrijtje van de JL. De grootverdieners van zelfs de 3e divisie zouden, op spelers van een paar clubs na, gewoon bij de groot verdieners van de JL horen. Moeten we het bij de JL dan ook maar toe staan?

20 december 2018 om 23:06

Hoe kom je nou aan deze wijsheid? Ik ken toevallig een basisspeler van Odin erg goed en ze betalen daar gewoon contributie en krijgen geen stuiver salaris. Volgens mij krijgen ze niet eens een wedstrijdpremie.

Nieuwsuur had zeker niks beters voor handen om haar uurtje te vullen. Maar wat een stel smerige Judassen worden die gasten dan. Vragen toestemming om in de kleedkamer te mogen filmen en komen dan met een totaal niet bewezen theorie dat die gasten van Odin 59 zouden hebben gegokt Ze komen met nul komma nul bewijs, gaan nog eens bij de Knvb (marjan Olfers) informeren en verder hebben ze niks.wat een stel ongelofelijke amateurs daar bij de Nos.

Ik geloofde de trainer voor de wedstrijd hij kwam geloofwaardig over met zijn verhaal. Maar toen later zag ik de beelden van wat er in de kleedkamer gebeurde de vorige wedstrijd en ja dan denk ik dat een speler die met de mobiel in de lucht zat te juichen wel een toto’tje heeft gezet. Maar dan nog, het zijn amateurs. Ze hebben niet op verlies ingezet, niet op een stand, niet op inworpen, maar waarschijnlijk gewoon een 1 van winst. Plus die gasten die mochten filmen in de kleedkamer en met dit soort nieuws komen vind ik ook kansloos. Die laat je de volgende keer nergens meer binnen. Storm in een glas water en verder met de orde van de dag.

Daarom vind ik de KNVB nep. Die gaan pas onderzoek doen als iets in het nieuws is. Dat doet men bij overtredingen ook. De overtreding waar het meeste commotie over is, wordt achteraf onderzocht. Heel erg slap van de KNVB om dit te gaan onderzoeken. Dan moet je alle wedstrijden gaan onderzoeken of er gewed is.

20 december 2018 om 19:43

Wat is dit nu weer voor onzin. Na zulke beelden is aanleiding voor een onderzoek en zou je verzaken het niet te doen. Jij wilt alles onderzocht hebben maar daar is geen aanleiding toe. Je vergelijking gaat krom. In dit geval is het zelfs relevant voor de spelers mocht er uit komen dat ze niets gedaan hebben is er geen speculatie meer en zijn ze van elke blaam ontlast. Doe je het niet blijft die rare zweem er boven hangen.

Als de aanklager en integriteitseenheid beide onafhankelijk zijn kan de aanklager wel een verzoek indienen, maar dit betekend niet gelijk dat er ook echt een onderzoek wordt gestart. De integriteitseenheid zal toch wel een kader moeten hebben waarin zij het nodig achten om een onderzoek te starten.

Er is geen onafhankelijkheid als aanklager verzoeken indient en dit zomaar wordt overgenomen.

Ik snap dat je als Knvb zijnde ivm privacy-wet niet alle gegevens bij gokkantoren en banken mag opvragen, maar als de spelers op televisie dit zelf melden dat ze extra geld hebben gewonnen door op zichzelf te hebben ingezet dan is dit toch juist het bewijs dat ze het wel hebben gedaan en moeten zij het tegendeel bewijzen? Ik ben dan ook wel heel benieuwd hoe dit "onderzoek" gelopen zou zijn.

Is gokken op je eigen wedstrijd met winst nou zo verkeerd? Ik zie het probleem niet zo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ODIN 59


3 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. Ben ChekhVerdediger
L. BoekelVerdediger
A. CorreiaVerdediger
M. CremersVerdediger
N. EekhoutVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina ODIN 59.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina ODIN 59.

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Manchester United lijkt de meeste interesse te tonen in Kai Havertz. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren