Thorsby begrijpt Higler niet: ‘Dan had ik geen rode kaart hoeven hebben’

Vrijdag, 10 augustus 2018 om

Morten Thorsby vervulde vrijdagavond een hoofdrol in de zege van sc Heerenveen bij PEC Zwolle (2-3), maar niet geheel op de manier die hij voor ogen had. De Noor scoorde net als vorig seizoen twee keer in de eerste Eredivisie-wedstrijd van de Friezen, maar kreeg tien minuten na rust ook een rode kaart. Ondanks de ondertalsituatie slaagde het team van Jan Olde Riekerink er toch in om drie punten te pakken.

“Ik probeerde het schot van Mike van Duinen met mijn borst tegen te houden”, zei Thorsby na afloop, in gesprek met FOX Sports. “Maar ik kreeg hem op mijn arm.” Scheidsrechter Dennis Higler was onverbiddelijk en wees naar de stip, ook al had Van Duinen de bal na de handsbal van Thorsby alsnog tegen de touwen geschoten.

Daar baalde Thorsby van. “Ik begrijp niet waarom de scheidsrechter niet door liet spelen. Dan had PEC gescoord en had ik geen rode kaart hoeven hebben. Waar moet ik mijn arm dan laten?” Nu is hij volgende week tegen Vitesse geschorst. "Ja, dat is inderdaad jammer. Maar hopelijk kan ik daarna de draad van het scoren en winnen weer oppakken. Het moet niet bij deze twee doelpunten blijven.”

Olde Riekerink maakte zijn officiële debuut als trainer van Heerenveen, dat een 1-0 achterstand nog voor rust in een 1-3 voorsprong omboog. ''We begonnen goed, toen hebben we een periode gehad dat we te veel naar achteren liepen, dat vond ik ook gewoon niet goed. Maar het laatste kwartier namen we toch wel weer het initiatief over. Vooral die derde, dat vond ik een goed uitgespeelde goal. Wat wij kunnen.'' Al met al is Olde Riekerink tevreden over zijn debuut. ''Ik vind het wel een geweldige teamprestatie wat zij hebben waargemaakt in de tweede helft.''


Poll

De rode kaart van Morten Thorsby was terecht


Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door abe84)

Denk dat Higler graag het zelfde had gedaan.
Alleen floot hij al voor de bal er in ging, dan zijn de keuzes zo goed als weg. Als hij 2 of 3 seconden langer had gewacht, zou hij waarschijnlijk geel gegeven hebben. Normaal is het gewoon rood, maar omdat er meteen erna wordt gescoord is het een heel punt van discussie. Volgende keer maar even een paar seconden wachten voor je fluit, Higler.

Hij zal ook wel denken, daar gaan we weer. Opnieuw een seizoen een kanshebber voor de slechtste scheids. Met al die gele kaarten krijgt ik toch het gevoel dat hij een stuk strenger is naar Heerenveen. Deze scheids en club liggen elkaar niet zo volgens mij.

11 augustus 2018 om 06:27

Mag weg

11 augustus 2018 om 08:27

Dat is toch überhaupt geen rood? Hij hield zijn armen keurig langs het lichaam en trok ze zelfs nog verder naar achteren om er alles aan te doen om die bal niet met de hand te blokken. Dit moet gewoon geseponeerd worden. En Higler een paar weken geschorst (het liefst ontslag maar hij zal ook wel een vriendje van Uilenberg zijn).

Tsja, je hebt goeie scheidsrechters en andere lieden die mogen fluiten. Higler behoorde duidelijk tot de laatste categorie. Het is oneerlijk, maar gelukkig hebben we toch gewonnen. Je verkracht de hele wedstrijd met het hanteren van deze regels, maar blijkbaar zijn de regels de regels. Higler heeft duidelijk niet naar het WK gekeken waar dikwijls in buitenspelsituaties gewacht werd met fluiten omdat een evt. goal later nog wel terug kon worden gedraaid door de VAR. En daar zit hem nou net het pijnpunt. Als hij even gewacht had, had hij een goal bij kunnen schrijven en alleen geel hoeven trekken. Waarvoor heb je anders nog een voordeelregel?

10 augustus 2018 om 23:45

Het had sowieso rood moeten zijn of er nou doorgespeeld werd of niet. Hij houd de bal tegen met de hand waar rood op staat, of de bal erna alsnog in gaat doet er helemaal niet toe.

11 augustus 2018 om 00:36

Volgens mij is het tegenwoordig zo dat het niet gelijk rood hoeft te zijn als er een overtreding gemaakt wordt in de 16 waarbij een scoringskans wordt ontnomen. Dat hangt af of er opzet in het spel is. Dat zou in dit geval niet zo zijn dus geel en penalty.

11 augustus 2018 om 00:47

Hij heeft z'n arm langs zijn lichaam. Raakt wel z'n arm en heeft daar voordeel van dus penalty snap ik. De rode kaart vond ik echter wel erg zwaar gestraft.

11 augustus 2018 om 00:49

Lacazette, rood kan je dus geen voordeel voor geven. Of fluiten en rood, of doorspelen en geel. Met terugwerkende kracht rood geven mag (volgens mij) niet. Heb de situatie niet kunnen zien, maar als klopt wat DeDonnie zegt, en wat ik hierboven lees (al gefloten voor de goal) had volgens mij een pingel en geel terecht geweest.

Of de scheids nou meteen affloot, of dat hij nou door liet spelen en de bal er vervolgens nog in gaat maakt niks uit. Hij had sowieso rood moeten hebben voor de handsbal op de lijn.

10 augustus 2018 om 23:48

Nee dat is niet waar. Als het daarna alsnog een goal is, krijgt de speler een gele kaart i.p.v. rood

10 augustus 2018 om 23:51

Zijn dat serieus de regels? Ik vind dat er alsnog rood voor moet komen eerlijk gezegd.

10 augustus 2018 om 23:56

Hoezo vind je dat dan? Rood is enkel het ontnemen van een 100% scoringskans. Als hij er dan dus ingaat is er geen score ontnomen.

10 augustus 2018 om 23:58

Ik zal het je sterker vertellen. Ja hij krijgt de bal op zijn arm, maar hij houdt zijn armen gewoon langs zijn lichaam. Het is niet alsof hij een rare beweging maakt. Bij een Nijhuis was dit niets geweest.

11 augustus 2018 om 09:59

het is zelfs zo dat de Fifa voor het Wk heeft gesteld dat indien de bal via de borst naar de arm gaat geen overtreding is .

Maw zowel de VAR als de Scheidsrechter hebben hierin gefaald .

Zowel Zwolle als Heerenveen werden in deze situatie gewoon benadeeld , als scheidsrechter moet je niet de fluit op je lippen hebben maar terughoudend zijn , van Higler is bekend dat hij graag een showtje op zijn fluit weg geeft .

Nog even voor de mensen zonder de kennis .

Handling THE Ball
Handling the ball involves a deliberate act of a player making contact with the ball with the hand or arm.

The following must be considered:

the movement of the hand towards the ball (not the ball towards the hand)
the distance between the opponent and the ball (unexpected ball)
the position of the hand does not necessarily mean that there is an offence

Ik vind het belachelijk. De eerste penalty is gewoon 0 een penalty. En hier geef je gewoon de goal en niet nog eens een penalty en rood. Op 2 meter kun je dit niet doen, aangezien hij zijn armen nog naar binnen trekt ook. Gelukkig geen schade verder gedaan en hebben we de 3 punten mee naa heerenveen. Vooral met 2 verschikkelijk moeilijke thuis wedstrijden voor de boeg.

11 augustus 2018 om 00:53

Eerste strafschop vrees ik dat jouw friese bril wellicht ietwat in de weg zat. Tweede ben ik met je eens dat Higler te vroeg floot. Vond inderdaad ook de afstand en stand van de arm rood niet rechtvaarden.

In een situatie zoals deze vind ik dat de VAR ook wel een rol zou moeten kunnen spelen.

11 augustus 2018 om 15:13

De var had zelfs moeten adviseren de rode kaart in te trekken maar we weten allemaal dat Higler graag zijn kaarten aan het eind van het seizoen wil weggooien omdat ze versleten zijn.

Moet zeggen, de eerste was per ongeluk en kon die niks aan doen maar toen er uit de rebound gescoord werd probeerde hij met zijn hand wel de bal weg te slaan. Ik denk dat Higler toen dacht, oke dus je had wel de intentie om die bal met je hand te pakken dan geef ik hem nu ook?

Andere kant, hij had toen al gefloten en dus deed die slaande beweging bij de rebound er niet meer toe..

Voor de rest mag Higler wel een paar niveautjes lager gaan fluiten en daar oefenen met de Var.
Juist met de VAR geef je gewoon meer voordeel, waarom? Omdat je achteraf altijd nog terug gefloten kan worden door de Var.
Maar nee Higler voelt zich daar te groot voor en wil natuurlijk laten zien dat hij heel goed is en fluit daarom heel snel zodat hij de VAR niet de mogelijkheid geeft om hem op iets te wijzen..
Meerdere situaties waarbij ook met name Zwolle voordeel had kunnen krijgen, maar nee Higler stond alweer te blazen op zijn fluitje...
Laat het als scheidsrechter nou gewoon even gebeuren, ze lossen het onderling wel op, gebeurd er echt wat en ligt de bal echt stil, fluit dan pas. Maar zodra je ziet dat iedereen gewoon door voetbalt en niemand zeurt hoeft een scheids echt niet te fluiten in kluts situaties en zeker niet als je meerdere keren achteraf ziet dat de ploeg voordeel had... Zo triest..

Maar ja het blijven scheidsrechters, zielige mannetjes die zelf vrijwel niet op niveau hebben gespeeld, van die buitenbeentjes... Hoe vaak zij wel niet wedstrijden hebben verziekt ongelooflijk!

11 augustus 2018 om 15:14

Hij had na overleg met de Var gewoon een doelpunt moeten toekennen aan Zwolle , en geen kaart voor Thorsby maar het ego van de scheids was weer eens te groot.

Hoorde later die avond dat er zelfs vanuit de Fifa voor het Wk duidelijk gesteld is dat wanneer de bal via lichaam op de arm komt dit geen hands is , thorsby zijn armen zaten ook nog in een natuurlijke houding .

Handling THE Ball
Handling the ball involves a deliberate act of a player making contact with the ball with the hand or arm.

The following must be considered:

the movement of the hand towards the ball (not the ball towards the hand)
the distance between the opponent and the ball (unexpected ball)
the position of the hand does not necessarily mean that there is an offence

Zelfs zonder de Fifa instructie zaten zowel de VAR als Higler er finaal naast.

Hoe belachelijk weinig inzicht moet je als scheidsrechter wel niet van het spelletje hebven als je a) fluit voor een 'overtreding' terwijl de bal voor open doel voor het inschieten lag en b) een rode kaart trekt terwijl die jongen keurig zijn armen langs zijn lichaam houdt en ze zelfs nog terug trekt achter zijn lichaam? Higler blijft toch wel op eenzame hoogte de allerslechtste. En Makkelie hem na afloop maar dekken. Om van te kotsen.

11 augustus 2018 om 13:49

Higler is met afstand de slechtste arbiter in de Eredivisie, al heel wat jaren nu. Onbegrijpelijk dat deze man niet een stap terug moet doen ten faveure van betere talenten.

11 augustus 2018 om 18:25

Tja, het is misschien niet leuk maar ik ben het wel met je eens. Nog zorgelijker vind ik het dat hij geen greintje progressie toont. Voor mij toont het aan hoeveel er wel niet mis is in het korps.

11 augustus 2018 om 18:34

We zijn het eens. En inderdaad, sinds zijn intrede (met het strooien van grote aantallen kaarten) is er gewoon niks veranderd.

2 penalties en 1 rood, dat kan. Ik vind het vooral opzienbarend dat de volledige achterhoede een gele kaart heeft ontvangen! Met Bulthuis als kaartenpakker weten welke gelijk waar de kwetsbaarheid van Heerenveen ligt, volle druk op de achterhoede.

11 augustus 2018 om 18:34

Twee gele kaarten waren echt zwaar overdreven en zouden normaal gesproken alleen in Spanje gegeven worden (waar je mekaar niet aan mag raken want dan krijg je geel).

Higler is gewoon een enorm drama, ik vind dat ze zijn licentie wel eens mogen herbeoordelen. Even los van de rode kaart (en de terechte penalty), hij gaf veel te snel geel bij doorsnee overtredingen. Zelfs een schouderduw werd meteen bestraft met geel.
Dit is een scheids zonder overwicht die strooit met kaarten om zijn macht te tonen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Willem II34-7
11.VVV-Venlo32-12
12.PEC Zwolle29-11
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Warner HahnKeeper10
Daniel HøeghVerdediger10
Joost van AkenVerdediger10
Lucas WoudenbergVerdediger10
Denzel DumfriesVerdediger10
Stijn SchaarsMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

4 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 maart
Manchester City en Manchester United strijden om de handtekening van Samuel Umtiti. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren