Afrikaans avontuur lonkt voor Heemskerker: ‘Het staat in de sterren’

Woensdag, 13 december 2017 om 00:15Gijs Freriks • Laatste update: 00:06

HEEMSKERK - De trainerscarrière van Abel Xavier komt nog niet echt van de grond. De oud-PSV’er werkte kortstondig bij achtereenvolgens Olhanense, Farense en Desportivo Aves en staat sinds januari 2016 aan het roer bij Mozambique. De kans is volgens onder meer Soka25 East groot dat het tot januari 2018 doorlopende contract van Abel Xavier niet verlengd wordt, want de nationale ploeg slaagde er onder leiding van Yeti niet in om zich te kwalificeren voor de Afrika Cup in Gabon en voor de African Nations Championship (CHAN) in Marokko. Dat toernooi, waaraan enkel spelers mogen meedoen die in eigen land actief zijn, gaat in januari van start.

De voetbalbond van Mozambique heeft het vertrek van Abel Xavier nog niet bevestigd, maar er wordt al gespeculeerd over wie de twintigvoudig international van Portugal zou moeten opvolgen in het zuidoosten van Afrika. De 63-jarige Mart Nooij geldt volgens de website Soka25 East als de gedroomde kandidaat voor Os Mambas, maar in gesprek met Voetbalzone zegt de in Beverwijk geboren Heemskerker dat hij nog niet formeel is benaderd.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

“Ik was in september in Mozambique en bondsvoorzitter Alberto Simango Júnior is toen bij mij op bezoek geweest, maar dat was een gesprek van slechts een kwartier waarin we het enkel over het grote plaatje hebben gehad. Ik vroeg: ‘wat wil je? Iets voor de lange of korte termijn? En hoe kan ik helpen?’ Als hij plannen heeft voor de lange termijn, dan zeg ik: ‘prima’, want ik kom niet voor de korte termijn. Je moet wel aan een elftal kunnen bouwen. Dat hoeft niet per se als trainer te zijn. Een rol in de structuur van het jeugdvoetbal kan ook.”

Nooij zou reeds een ontmoeting hebben ingepland met de Minister van Sport van Mozambique om het over een eventueel bondscoachschap te hebben. “Nee, dat verbaast me. Ze hebben een nieuwe minister en ik ken haar niet. Maar wat nog niet is, kan nog komen. Het staat nog in de sterren, maar als het in de sterren staat, kan het ook zomaar zijn dat het nooit op aarde terugkeert. Wat er precies waar is van de interesse, dat weet ik niet”, aldus Nooij, die tussen 2007 en 2011 al de bondscoach was van Mozambique.

De voormalig gymnastiekleraar van vmbo-scholieren in Volendam leidde het land in 2010 naar de Afrika Cup. Het was de eerste deelname van Mozambique aan het eindtoernooi in twaalf jaar tijd. Nooij werkte verder ook nog bij Jong Burkina Faso, FC Volendam (assistent), het Zuid-Afrikaanse Santos, de nationale ploeg van Tanzania en Saint George SC uit Ethiopië. Nooij vertrok in juni bij laatstgenoemde club uit Addis Abeba en wacht nu thuis in Heemskerk op een nieuwe uitdaging, het liefst weer in Afrika.

“Ik ken de mensen daar, de zaakwaarnemers en clubbestuurders. Dus ja, dan is het makkelijker om naar Afrika te gaan. Maar”, zo vervolgt Nooij: “Ik heb ook de neiging om te zeggen: wie is er nog in een 63-jarige coach geïnteresseerd? Misschien komt die optie wel helemaal niet meer voorbij. In dat geval ga ik gewoon weer in Nederland aan de gang. Niet in het voetbal, maar in het bedrijfsleven. Wat precies, dat weet ik niet.” Of hij binnenkort nog een belletje uit Mozambique kan verwachten, laat zich nog even aanzien. Voorlopig poogt Mozambique zich mét Abel Xavier te plaatsen voor de Afrika Cup van 2019 in Kameroen.

Het volledige interview met Mart Nooij verschijnt donderdag op onze website.Gerelateerd

Meer sportnieuws

3 reacties (laatste reactie door az_haarlem)

De in Beverwijk geboren Heemskerker.... Dan ben je toch een Beverwijker??

13 december 2017 om 08:00

Een Heemskerker is een inwoner van Heemskerk en zegt niets over iemands geboorteplaats

13 december 2017 om 23:31

Nee anders zouden er nauwelijks mensen zich Texelaar of Volendammer kunnen noemen. Je geboorteplaats is niet leidend, het is je woonplaats.ook zullen er tegenwoordig weinig Amterdammers bestaan, 80% import.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Mozambique

FIFA ranking: 106
3 fans
Selectie
SpelersPositieW
Lau KingAanvaller
FranqueKeeper
ChicoVerdediger
FidelVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Mozambique.

Nederland
0 fans
Coach, 66 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 21 april
Tottenham Hotspur moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van José Mourinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren