Chelsea door het stof na beledigende teksten van belofte over Chinese bevolking

Zondag, 23 juli 2017 om 15:15Demen Bulbul • Laatste update: 15:46

Chelsea heeft zich zondagmiddag via zijn officiële kanalen geëxcuseerd voor de uitlatingen die Robert Kenedy Nunes Nascimento, voetbalnaam Kenedy, onlangs deed via social media. De 21-jarige Braziliaan is momenteel met the Blues op trainingskamp in China en deelde dit weekeinde via Instagram diverse berichten waarmee hij de spot dreef met de bevolking in het Oost-Aziatische land. Die actie kwam hem op een stortvloed aan kritiek te staan, hetgeen zijn club Chelsea er nu toe heeft doen besluiten diep door het stof te gaan.

"Chelsea betreurt het feit dat een van onze jonge spelers, Kenedy, berichten heeft gedeeld via social media welke beledigend waren voor de mensen in China en als kwetsend zijn ervaren", schrijft de Engelse club in een officiële verklaring. "Helaas is het leed al geleden, ondanks dat hij de berichten razendsnel heeft verwijderd en de excuses die zowel speler als club reeds heeft aangeboden. Het was een fout van Kenedy en hij zal ervan leren. Zijn gedrag is niet representatief voor de rest van het team en de club. Hij heeft een flinke reprimande ontvangen."

Chelsea speelde zaterdag in Beijing een vriendschappelijke wedstrijd tegen Arsenal (0-3 overwinning), maar voorafgaand aan de krachtmeting stuurde Kenedy enkele berichten de wereld in via Instragram. De middenvelder annex verdediger stak onder meer de draak met een beveiliger ('Acorda China, vacilao', vertaling: 'Wakker worden, China. Idioot', schreef hij) en begeleidde een van zijn video’s met de tekst ‘Porra China’, wat vrij vertaald ‘fucking China' betekent.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Weet iemand wat hij precies gezegd heeft?? En waarom zou zo een jongen dat doen? 🤦🏾‍♂️ heel dom

23 juli 2017 om 15:23

Als je de text helemaal leest staat het er duidelijk in.

23 juli 2017 om 15:24

Lees de tekst anders een keer. Soms staat er echt wat van betekenis in.

23 juli 2017 om 15:27

Hij zei "fucking China" met een gezicht alsof hij ze belachelijk maakt (uitlacht) en "wakker worden China. Idioot" bij een foto van een slapende bewaker. Erg disrespecvol, snap ook niet waarom ie dat soort dingen zegt, maar daarentegen zijn de berichten op zijn social media nu al helemaal buiten alle perken. Ladingen chinezen die hem voor vieze neger uitmaken ed, erg beschaafde reactie van ze...

23 juli 2017 om 15:39

ik snap ook niet waarom jij disrespectvol zegt terwijl het in goed nederlands gewoon respectloos heet. Dat terzijde, beetje overdreven allemaal.. Porra china vertaald als fucking china vind ik niet helemaal kloppen, porra is in portugees lang niet zo erg als fuck in engels... en chinezen die iets op internet lezen, kan dat zomaar?!

23 juli 2017 om 15:56

Porra betekent eerder 'fuck' maar heeft echt veel minder lading. Dit is een kwestie van letterlijk vertalen en daardoor de context verliezen. Beetje overtrokken allemaal. Daarnaast gaan ze in zuid-Amerika een stuk minder krampachtig om met hoe je elkaar noemt. Iedereen die ook maar een beetje Aziatisch eruit ziet is 'Chino', wie een beetje donkerder is noemen ze 'negro' en alles wat blanker is dan zij is 'gringo'. Dat klinkt hard voor mensen buiten Z-A, maar het heeft niet de lading die wij eraan geven. De eerste keer dat we bij een bevriend stel uit Argentinië zaten en zij hem negro noemde, schrok ik daarvan en ze snapten er niks van.

23 juli 2017 om 15:56

Oeps, gebruik ik daar per ongeluk een anglicisme, te veel in 't Engels bezig ben ik bang. Tsja, er hoeft maar 1 chinees buiten China dat te zien en dan kan die dat zo doorsturen natuurlijk, het haalde zelfs het Chinese nieuws... China's internet is verder niet geblokkeerd, alleen zwaar gecensureerd. Dat ze niet op Amerikaanse social media of zoekmachines (de volledige versie) kunnen betekent nog niet dat ze niet op internet kunnen

23 juli 2017 om 16:33

Je reactie is kinderachtig. Als hij bv klote Nederlanders had gezegd zou ik al pissed of zijn

Dom van die jongen, ik hoop dat ze hem hier goed voor straffen.. Als voetballer weet je dat je dit soort dingen niet kan doen op social media. Als je dit soort dingen naar je beste vriend stuurt zul je best een "haha" terug krijgen, maar op openbare netwerken is dit te dom voor woorden.. Daar zou je als club toch best wel wat aandacht aan mogen besteden!

23 juli 2017 om 16:51

Jezus, take it easy. "Hoop dat ze hem goed straffen", ik hoop dat ze hem helemaal niet straffen, de boodschap is duidelijk.

Het is natuurlijk niet netjes van die jongen, heel dom zelfs. Je weet dat dit enorm verkeerd kan vallen en met social media gaat dat binnen enkele minuten.

Maar dit heeft geheel niets met racisme te maken, even inhakende op de hashtags die er worden gebruikt. Benadrukt maar weer eens hoe ernstig dat woord ook uit zijn context is gehaald de afgelopen jaren. Werkelijk alles is racisme.

23 juli 2017 om 16:33

Wat is het dan

23 juli 2017 om 16:53

Muggenzifterij

23 juli 2017 om 17:16

Muggenzifterij, zoals koenkampioen aangaf. Het is de ziekte van 2017, iedereen neemt aanstoot aan het minste en we gedragen ons als constant geïrriteerde zeurpieten.

Als er mij iemand een kutbelg noemt ga ik er niet wakker van liggen hoor, wat een overtrokken onzin altijd toch weer met die sterren die een 'uitschuiver' op sociale media maken terwijl er weinig aan de hand is, en het botter vertaald is dan hij bedoelde. Al snap ik ook niet waarom dat altijd maar op sociale media gepost moet worden, maar da's een andere zaak.

Chelsea zou eigenlijk eens goed moeten lachen met die overtrokken reacties maar ze zijn natuurlijk bezorgd om hun merknaam in China, pffft.

23 juli 2017 om 17:46

Juist. Dit soort onnodige ophef zorgt er alleen maar voor dat iedereen in het voetbal nog meer op robots gaat lijken, volledig afgestompt door mediatraining om maar niet iemand te beledigen of op de voorpagina van het voetbalnieuws te komen. Theo Janssen was altijd een zo'n uitzondering, heerlijke open interviews met hem. Maar ook toen al was er die jacht van de media naar een uitspraak of zin van hem die ze konden opblazen en gebruiken tegen hem

Goh het betaat nog,ondanks dagelijks deel uit te maken van het mondiale voetbalcircus,toch nog even gewoon je eigenlijke puber-ik te zijn.

23 juli 2017 om 16:51

precies dit dus.

Ik begrijp alle ophef niet zo goed? De vertalingen zijn zwaar overdreven.. Bij de foto van de slapende man staat letterlijk: word wakker china, en vacilao kan worden gezien als een grappig beledigend woord zoals pannenkoek ofzo, niet als idioot.. Dat er teksten worden geschreven als "say no to racism" vind ik dan ook echt kinderachtig. Hoe ik het zie maakt deze jongen een grapje op snapchat, en nu is hij een racist omdat hij een slapende man filmt?! Yea right.

Zoals Zou al zei betekent Vacilao iets zoals "oelewapper, droplul". Heel onschuldig dus. Lekker goed vertaald weer en erg kinderachtige.

23 juli 2017 om 18:09

Rory heeft gewoon gelijk hoor. Het zit gewoon in de mens dat we vaak heel makkelijk kunnen uitdelen onbewust, maar heel slecht kunnen incasseren. Als voorbeeld nemende deze keer de Brazilianen, Neymar heeft bij een Youtube filmpje van Barcelona bijvoorbeeld voor Umtiti de emoticon "shithead" uitgekozen en daarbij gezegd, hij lijkt erop. Natuurlijk alle Fransen gepikeerd en vinden het racisme terwijl alle Brazilianen het een onschuldige grap vonden. Maar Marcelo vond het minder leuk toen Kroos grappen maakte over de 7 - 1, heel Brazilie over Hope Solo viel vanwege haar Zika proof selfie en zoals Rory al aanhaalde was Verstappen opeens staatsvijand nummer 1 vanwege een opmerking over het temper van Brazilianen. Het gaat hier niet alleen om de foto van enkel de beveiliger, maar meerdere denigrerende berichten op social media. Hij was dus gewoon fout bezig. Als hij dit in Nederland had gedaan waren de reacties op deze ropic heel anders geweest, daar ben ik het volledig met Rory eens.

Oh nee, die jongen moest lachen met een bewaker die rechtop sliep en zijn baan niet uitvoert...

Man man, wat kan men in China toch zeer weinig hebben de laatste tijd. Net als dat gedoe met Paulinho een tijdje terug. Man, waar maakt men zich druk om. Hier moeten we niet te zwaar aan tillen vind ik. Niks respectloos aan die foto.

23 juli 2017 om 18:20

Waarschijnlijk ben jij perfect. Stel iemand maakt net een foto van jou in een moment van zwakte en plaatst dit op sociale media. En dat wereldwijd gezien. Dan piep jij echt wel anders

23 juli 2017 om 21:27

Denk je dat heel Belgie Kennedy aanvalt als hij een foto maakt waar ik lak heb aan m'n baan en als beveiliger sta te pitten? Lieve hemel, dan valt iedereen net mij aan, ik moet namelijk gewoon m'n baan doen, daar word ik toch voor betaald of niet? Zwak dit

Als een Chinees deze foto zelf had gemaakt sprak heel China schande van de bewaker, nu valt iedereen over Kennedy. Dat is het enige in deze hele situatie dat op racisme lijkt

23 juli 2017 om 21:49

Misschien moet je dan wat sterker in je schoenen staan. Geniet van je 10 seconds of fame, het enige wat belachlijk gemaakt wordt is dat hij aan t slapen is. 2017 zit vol met zwakkelingen

23 juli 2017 om 22:00

Daarnaast had ik gehoord dat het in slaap vallen door te veel werken wordt geaccepteerd in japan, gewoon omdat ze zo hard werken. Misschien geldt hetzelfde in china en andere aziatische landen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Liverpool6926
4.Chelsea6722
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder366
T. WernerAanvaller356
C. PulisicMiddenvelder274
H. ZiyechMiddenvelder232
C. Hudson-OdoiAanvaller232
E. MendyKeeper310
T. AbrahamAanvaller226
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Chelsea.

3 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren