De stoomlocomotief komt weer op gang

Daar waar de zon traag opkomt viert men tot in de vroege uren feest. Het zou zo een Pools gezegde kunnen zijn, eraan toevoegend: daar drinkt men wodka het meest. De dronken supporters waggelen door de straten richting hun bed op zoek naar rust. De lang verwachte slaap na een slopende dag vol feesten. De wodka is rijkelijk gevloeid en er is genoeg geschreeuwd, gelachen en gedanst. Eindelijk na een paar magere jaren is het weer gelukt. De buitenlandse media hebben dit jaar weinig aandacht bestaan aan de Poolse Ekstraklasa. Het zou kunnen dat de competitie niet aantrekkelijk genoeg is, maar een meer logische reden is dat het hooliganisme nog steeds hoogtij viert. Met een opkomende scene wordt het in sommige delen van Polen steeds gevaarlijker. Dat is voor deze avond echter bijzaak. Lech Poznan is eindelijk weer eens kampioen en plaatsing voor voorronde Champions League is een feit. De stoomlocomotief die de spoorwerkers uit Poznan typeert is eindelijk op het eindstation aangekomen.

Een orkaan aan lawaai gonst door het stadion. Het is een mix van vreugde en opluchting dat kenmerkend is voor een moeizaam seizoen. Hoe men het went of keert, de titel is op de allerlaatste speeldag veilig gesteld. Het was allerminst een aantrekkelijke wedstrijd tegen Wisla Krakow, maar 0-0 uitslagen tellen ook. Niemand had dit verwacht aan het begin van het seizoen. Na acht wedstrijden in de eigen competitie waarvan er maar twee werden gewonnen, was het uitzicht somber. Helemaal toen er tussendoor werd verloren van Stjarnan uit IJsland. U leest het goed ja, Stjarnan, dat is die ploeg die heel attractief voetbal speelt tegen FH Hafnarfjördur en ÍA Akranes. Ja dat was een hele prestatie om daar niet van te winnen. Het leek kenmerkend voor een verloren seizoen. Halverwege het seizoen leek Lech Poznan immers op een voorronde Europa League plek uit te komen. Gelukkig ging het roer toen volledig om.

Maciej Skorza was de man die Lech Poznan in zijn eerste jaar naar het kampioenschap moest leiden. Dit was echter geen gemakkelijke opgave. Zijn voorganger kreeg het telkens niet voor elkaar. Wat Mariusz Rumak ook probeerde, hij werd altijd tweede achter de grote rivaal. Legia Warschau. Om even de rivaliteit te schetsen citeer ik een tattoo van een van de kopstukken van de harde kern van Lech Poznan, genaamd de LPH. Hij heeft op zijn rug staan. “Wij verminken jullie lichamen en deze laten we rotten in de straten van Warschau, tot de dood jullie komt halen.” De rivaliteit is vaak buitenproportioneel. De discussie hoe verpest de hooligan-scene is wil ik een andere keer met jullie voeren. Het moet namelijk niet zo zijn dat de prestatie van Skorza wordt overschaduwd.

Ik denk dat hij bij een ploeg als Sevilla niet zou misstaan. Hij heeft van Lech Poznan een aanvalsmachine gemaakt. Na de dramatische acht wedstrijden en Europese uitschakeling kwam de locomotief op gang. Goal na goal viel en het spel werd zowaar attractief. Ik herinner me nog goed hoe Kasper Hämäläinen voor de camera stond met de tranen in zijn ogen. Hij beloofde heel Poznan dat ze terug zouden komen en dat het team de stad weer trots zou maken. Dat zijn van die momenten die door merg en been gaan. Ik geloof nooit zo snel wat spelers voor de camera te melden hebben. Iets in de toon van zijn stem overtuigde me echter dat hij het meende. Hij zou dit seizoen dertien reguliere competitiedoelpunten maken en daarmee topscorer worden van Lech Poznan.

Na precies dertig wedstrijden eindigde Lech Poznan op een tweede plek, net achter Legia Warschau. In de meeste landen zou dit betekenen dat het kampioenschap niet is behaald. Alleen is het feit zo dat er in Polen net als in België, sprake is van een kampioensgroep en een degradatiegroep. De bovenste helft speelt om Europese tickets en het kampioenschap, terwijl de onderste helft speelt om niet te degraderen. Het systeem is zo dat iedere ploeg één keer tegen elkaar speelt. Het aantal punten behaalt in de reguliere competitie wordt door twee gedeeld en daar worden dan de punten bij opgeteld van de zeven daaropvolgende wedstrijden. Ook ik vind dit een rot systeem hoor, u bent niet de enige.

De grote winnaar van de play-offs uit de kampioensgroep zou Lechia Gdansk worden, die van de achtste naar de vijfde plek steeg. De grote verliezer werd Legia Warschau die het kampioenschap verspeelde door te verliezen van Lech Poznan. Ik heb mijn vader nog nooit zo serieus gezien als die dag. Ik wist dat zijn liefde voor het Poolse voetbal groot was, maar dit was kenmerkend voor de typsiche Lech Poznan supporter. Waar precies een week eerder Lech Poznan met 1-2 verloor in de beker, daar won men uit met 1-2 van hetzelfde Legia voor de competitie. Dit was een grote stap richting het kampioenschap dat op zeven juni werd veilig gesteld.

Er wordt nu al gedroomd over glorietijden laten herleven. Wie van u herinnert zich nog de poule fase in de Europa League uit het seizoen 2010-2011. Lech Poznan overleefde toen de poulefase met Manchester city, Juventus en Red Bull Salzburg en ging als tweede door achter Manchester City. In de voorronde werd al met Sparta Praag en Dnjepr afgerekend. Voor de jongere lezers onder ons zal dit niet bekend voorkomen. Ik raad jullie aan om dit filmpje te kijken.

Iedereen in Poznan hoopt op een herhaling van dat jaar, maar nu in de Champions League. Er zal in de voorronde eerst met FK Sarajevo moeten worden afgerekend. Niemand onderschatten is het devies na vorig jaar. Laten we hopen dat de locomotief weer snel op gang komt en ons zover brengt van station naar station, zover als we in de Champions league kunnen raken. Kolejorz Lech Poznan!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door 020king)

Prachtig geschreven clubexpert die mij aan de gemiddelde Russische supporter doet denken. De Poolse competitie zit echt in een lift en dat is vooral te merken aan het nationale elftal waar er genoeg talentvolle spelers klaar staan plus de grote ster Lewandowski die nog enkele jaren mee kan.

2 juli 2015 om 21:49

Dankjewel Koni! Het Poolse elftal is daar het perfecte voorbeeld van. Het jammerlijke aan de Ekstraklasa blijft wel dat er de komende jaren weinig kans is op clubs die grote financiële injecties krijgen. Clubs zullen in Polen nooit zo groot worden zoals Zenit, Spartak Moskou of Cska Moskou. Jullie competitie blijft sterker en beter. Het is wel kenmerkend voor Polen dat er veel talenten worden opgeleid. Feitje: Lewandowski is doorgebroken bij Lech Poznan

3 juli 2015 om 00:40

Ik vond Lewandowski bij Dortmund echt een fenomeen en ik vind het echt jammer dat hij naar Bayern is verhuisd. Vond de snelle uitbraken van Dortmund met hem als afmaker meer bij hem passen dan dat tiki taka voetbal van Bayern. Lech Poznan heeft inderdaad wel een leuk talentenfabriek, maar vind die van Legia Warszawa wel een stuk beter hoor. Als ik het goed heb komen Szczesny en Fabianski daar vandaan toch? Had trouwens wel goede verhalen gehoord over Karol Linetty. Kan je iets meer over hem vertellen?

Verder vind ik Jedrzejczyk van Krasnodar ook een hele goede felle back trouwens. Had graag gezien dat hij vaker in actie kon komen, maar doordat Piszczek op zijn plek speelt kan dat natuurlijk niet. Rybus van Terek vind ik ook een prima speler en kan naar mijn mening het zeker bij een Russische subtopper als Lokomotiv, Rubin of Dinamo gaan proberen.

3 juli 2015 om 01:05

Lewandowski is zeker een fenomeen. Hij scoorde bij Lech Poznan aan de lopende band. Bij Dortmund heeft hij zich alleen maar meer ontwikkelt. Soms heeft zo'n speler een stap als die nodig. Nee Fabianski is opgeleid door Lech Poznan, maar besloot door zijn gebrek aan speeltijd naar de directe concurrent te gaan. Dat neemt de harde kern van Lech hem nog steeds kwalijk. Hij had gewoon langer moeten wachten. Wat betreft Szczesny betreft heb je gelijk idd, die komt wel van Legia. Misschien ben je in de war met Boruc, die komt wel van Legia.

Linetty is een talentvolle jonge speler die over een paar jaar vaste waarde moet zijn. Hij had wat mij betreft nu al basis gespeeld. Onder de coach Rumak en daarna interim trainer Chrobak werd hij rustig gebracht, op een gegeven moment was hij vaste waarde. Hij kon makkelijk in dat niveau mee. Hij is daarna opgeroepen voor het nationale team. Hij verricht veel werk op het middeveld, heeft veel loopvermogen en heeft een goede lange pass. Helaas ziet de nieuwe coach juist heil in oude kracht Tralka, waardoor hij zeker niet in de basis komt. Op de plek van Pawlowski zal hij ook niet komen, want die jongen scoort aan de lopende band. Ik denk dat Skorza niet snel van tactiek zal veranderen, aangezien ze nu sinds jaren weer kampioen zijn. Ook al hoop ik van wel, wat is Linetty in mijn ogen een geweldenaar. Hij zal over een paar jaar ook vaste waarde zijn in het nationale team, dat moet gewoon als hij deze lijn van ontwikkeling doorzet.

Jedrzejczyk ja, een van de vaste waardes van Legia, was daar een van de betere verdedigers. Is fel qua afpakken. Heeft helaas maar weinig interlands gespeeld doordat Lukasz Piszczek zijn plek inneemt, die is ongenaakbaar. Wel leuk om te horen dat Rybus het goed doet! Die heb ik al jaren niet meer zien spelen. Ook een vaste waarde bij Legia toen. Hij had alleen één sterke kwaliteit wat tegelijk ook zijn valkuil was. Hij was heel snel en kon enorme rushes maken. Hierdoor verloor hij vaak het overzicht en dit werd hem in 2012 fataal. Hij werd in aanloop naar het EK in Griekenland meer als in de breedte meegenomen. Het was voor hem toen ook beter om te vertrekken. Legia had in 2010/2011 wel echt een weergaloos team. Manu was hetzelfde verhaal, heel hard kunnen lopen, maar niet zo goed in de rest. Legia heeft een tijd ene Luboja gehad als ik het zo goed schrijf. Dat was echt een geweldenaar, die man maakte zulke mooie goals.

Goed geschreven en een intressant verhaal! 4 sterren!

De poolse competitie is inderdaad een die ik totaal niet volg, terwijl er genoeg goede voetballers rondlopen daar!

Ik heb een vraag voor jou; Hoe heeft Sutchuin Djoum daar gepresteerd?

2 juli 2015 om 21:56

Dankjewel voor je reactie! Sutchuin speelt pas sinds februari bij Lech, hij heeft daar helaas minder dan 3 volle wedstrijden mogen spelen. Hij past opzich wel binnen het team met zijn fysiek en werklust. Hij heeft echter de pech dat er veel routiniers bij Lech spelen die je niet zomaar uit de basis krijgt. De vaste middenvelders zijn: Tralka, Pawloski en wat meer met de punt naar voren Hämäläinen. Linetty en Jevtic mochten daarnaast vaak invallen, en soms zelfs basis starten als er wat verdeigender moest worden gespeeld. Ik denk dat volgend seizoen dat Sutchuin wel meer kansen gaat krijgen.

2 juli 2015 om 23:45

Oke, leuk om te weten. Hij heeft namelijk jaren bij Roda gespeeld, in zo'n dingen ben ik erg geïnteresseerd!

Dankjewel voor je reactie!

2 juli 2015 om 23:58

Haha ik doe dat ook altijd met spelers van mijn clubs, dus ik snap dat je benieuwd bent! Hoop dat hij zich volgend jaar kan aanpassen en over een paar jaar als Tralka te oud is zijn plek kan overnemen. Ook al moet hij dan nog wel een paar stappen maken!

Ik ken daar nog ene Artjom Rudnevs van, (juist geschreven?), die scoorde er destijds enkele tegen mijn club haha. Mooi stuk, wederom. Ik smaak ze wel die stukken van jouw, uit een mooi perspectief geschreven en met de nodige informatie erin.

Alex.

2 juli 2015 om 20:26

Die Rudnevs speelt tegenwoordig voor HSV en is van Letse afkomst, voor als je het wilde weten! ;-)

2 juli 2015 om 20:57

Ah thanx wist ik allemaal niet, ik wist enkel nog dat hij destijds Juve vernederde haha. ^^

2 juli 2015 om 22:00

Dankjewel man! Ik geniet ook van jouw stukken! Van de geschiedenis van Juve ken ik op papier wel veel, maar jij brengt het prachtig over. Ik vond Il piu grande je mooiste stuk!

Haha ja Rudnevs scoorde er op los tegen jullie. Hij was verantwoordelijk voor beiden gelijke spelen, waardoor we ten koste van jullie doorgingen. Zoals Forzarodaole al aangeeft speelt Rudnevs nu bij Hsv. Hij heeft echter nooit meer zo zijn draai gevonden, zoals toen bij ons. Helaas is het voor een club als Lech moeilijk om goede spelers te behouden. Veel goede spitsen verdwijnen wanneer men met een zak met geld komt. Zo raakten we ooit Lewandowski kwijt en op het einde van vorig seizoen Teodorczyk aan Dynamo Kiev. Polen is van de oostblok competities qua salaris en Europese successen verreweg de kleinste. Hierdoor zullen we nooit goede spelers binnen de Ekstraklasa kunnen houden.

3 juli 2015 om 21:19

Ghe dankjewel kerel!

Oh ik wist niet dat Lewa van Poznan kwam? Weer wat bijgeleerd dan haha. Maar dat is inderdaad het lot van de minder vermogende, het is lastig iets op te bouwen wanneer je goede spelers meteen worden weggekaapt, dat is gewoon doodzonde want het voetbal verliest Europees haar diversiteit, het zijn bijna altijd dezelfde clubs die ver komen in de CL of in de CL meedoen.

Heerlijk stu over de Poolse competitie. Hoop dat pech poznan zich plaatst voor de cl groepsfase!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Polen

FIFA ranking: 19
26 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. ŚwiderskiAanvaller30
W. SzczęsnyKeeper30
J. BednarekVerdediger30
B. BereszyńskiVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Polen.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Polen.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren