Naar de stembus voor de landstitiel

Het is algemeen bekend dat voetbal en politiek van elkaar gescheiden moeten zijn. Maar wat als er zonder de politiek ook geen voetbal is?

Om als voetbalclub succesvol te zijn is het belangrijk om een goede organisatie te hebben. Het is ook belangrijk om een goede en talentvolle selectie te hebben met een kundige trainer aan het roer. Minstens zo belangrijk is het hebben van kapitaal. Mede door de wereldwijde economische crisis krijgen steeds meer clubs het financieel lastig met onlosmakelijk een teruggang op sportief vlak.

Na de Joegoslavische burgeroorlog van 1991-1995 en de sancties opgelegd door de Europese unie en de FIFA-UEFA hebben de Servische voetbalclubs een grote achterstand op de rest van Europa. Twee van de clubs die zich moeten zien te redden zijn Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado. Deze clubs maakten deel uit van 'de grote vier' in het toenmalige Joegoslavische voetbal, naast Dinamo Zagreb en Hajduk Split. Rode Ster is na zijn oprichting in 1945 veruit de succesvolste club met de meeste titels en bekers en ook als enige winnaar van een UEFA-prijs. In 1991 werd de Europa Cup I gewonnen door het beter uitvoeren van de penalties na een 0-0 stand tegen Olympique Marseille. Maar de oorlog en sancties lieten een diep spoor achter.

Na 1995 probeert Rode Ster weer de draad op te pakken, maar in het economisch ingestorte Servië valt er weinig eer te behalen. Sinds 1995 worden de landstitels gewonnen door Rode Ster en Partizan. Uitzondering hierop is alleen de titel van Obilic in 1998. Doordat de competitie hiermee steeds minder aantrekkelijk word is het voor Rode Ster lastig goede spelers vast te houden. Zij willen zo snel mogelijk weg uit Servië en een buitenlandse carrière beginnen. Hierdoor daalt de kwaliteit van de competitie nog verder en beginnen ook sponsors zich langzaam maar zeker terug te trekken. Alleen de nationale bedrijven blijven over, geleid door politici.

Doordat nationale bedrijven geld in de clubs pompen blijven Rode Ster en Partizan in leven met als gevolg dat politici steeds meer grip op de clubs krijgen. Dit resulteert in steeds meer politici in leidinggevende functies binnen de clubs. Politici hopen op deze manier zich te verzekeren dat aanhangers van de clubs op hun stemmen. Als vervolgens de verkiezingen een andere leidende politieke partij opleveren en daarmee ook de controle over de staatsbedrijven verschuift word het spannend voor de clubs. Welke club heeft de meeste politici van de grootste partij in haar gelederen?

Als het langzamerhand economisch gezien steeds slechter gaat in de wereld gaat het natuurlijk ook in Servië verder bergafwaarts. De nationale bedrijven worden steeds minder waard waardoor ook het geld voor de clubs op raakt. Een nieuwe crisis dient zich aan voor Rode Ster en Partizan. Toch gloort er valse hoop aan de horizon, ex-politici. Deze ex-politici zijn tijdens hun periode aan de macht rijk geworden en zien ineens de spelersmarkt als een goede investering. De betere spelers worden 'opgekocht'. Dit betekent dat de spelers veelal op jongere leeftijd betaald worden om in relatieve luxe te leven voordat ze de stap maken naar een Europese club. De ex-politicus, nu inmiddels manager van de jonge speler biedt de speler aan bij Rode Ster of Partizan omdat deze twee clubs internationaal de meeste uitstraling hebben en het beste uithangbord zijn. Uiteraard bedingt hij een fors percentage van de eventuele transfersom. Voorzitters van beide clubs worden door deze managers gedwongen druk uit te oefenen op bondscoaches om hun spelers op te nemen in de nationale selectie. In de regel stijgt de prijs van een speler als hij een aantal interlands achter zijn naam heeft staan. Hiermee gaat ook de kwaliteit van de nationale ploeg erg achteruit.

Als club heb je het voordeel dat je de betere spelers krijgt waardoor Europees voetbal af te dwingen is, de enige bron van inkomsten. Het nadeel is dat je van de verkoop van je speler bijna niks ontvangt. Hier wringt ook de schoen, als het Europese avontuur te vroeg eindigt heb je als club geen inkomsten meer want van de transfers krijg je bijna niks. Op den duur kun je geen goede spelers meer kopen waardoor het nog moeilijker word om te presteren in Europa en je als club steeds verder in schulden wegzakt. Het roer moest om en er werd gebouwd op eigen jeugd,spelers in de nadagen van hun carrière en spelers die niet vastzaten aan een manager. Dit resulteerde in een zes jaar durende sportieve lijdensweg en de positie van Rode Ster werd steeds uitzichtlozer.

Afgelopen seizoen werd Rode Ster na 2008 voor de eerste keer kampioen wat betekende dat kwalificaties voor de Champions League gespeeld konden worden. Hiermee hoopte iedereen die Rode Ster een warm hart toedroeg dat de duistere periode was afgelopen. De euforie nam aan het begin van dit seizoen grootse vormen aan bij de talrijke supporters van Rode Ster. De club had de weg teruggevonden, verlost van de politiek en op eigen kracht. Gepassioneerd werden legendarische wedstrijden van Rode Ster opnieuw beleefd. De winst op het Liverpool van Bill Shankly in 1973 en ze daarmee de eerste Europese thuisnederlaag sinds 1964 bezorgen. De historische overwinning van 4-2 op het Real Madrid van Leo Beenhakker met Buyo, Chendo, Camacho, Sanchez en Butragueño. De eigen goal van Klaus Augenthaler waardoor Rode Ster naar de finale van de Europa Cup I ging. De wederopstanding was begonnen. Helaas bleek de euforie van korte duur.

Aan het begin van het lopende seizoen besloot de UEFA in het kader van de financiële fair play Rode Ster voor een jaar uit te sluiten van Europees voetbal. De selectie die de titel had gewonnen verliet grotendeels de club nu er weer een seizoen voor de deur stond waar ze een half jaar op salaris moesten wachten of weer zelf ballen moesten kopen. De club staat weer aan het begin van een lang seizoen met een sterk in kwaliteit verminderde selectie.

De schulden die mede door te politiek zijn ontstaan doen Rode Ster na achttien jaar de das om.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door fcrsb1)

Goede CE over een voor mij onbekende situatie. De eerste zin van de een-na-laatste alinea is ook iets waar ik me aan erger. Met financial fairplay schiet het voetbal helemaal niets op, het is gewoon niets anders dan populistisch gezwets dat er uiteindelijk alleen maar toe leidt dat het nog moeilijker wordt om bij de top te komen.

8 november 2014 om 21:34

Inderdaad, de clubs gaan er alleen verder op achteruit. Manchester City krijgt een boete maar kan wel een hoop verdienen door Europees te voetballen. Rammelt wel een beetje dat financiële fair play.

In de titel zit een klein foutje, maar voor de rest goede CE

8 november 2014 om 21:35

Dank je wel. Je hebt gelijk, slordig foutje in de titel.

Duidelijk en origineel. Opzich een goed verhaal, maar ik vind het allemaal wat saai eigenlijk. De problemen van clubs in Servië interesseren me eigenlijk niet en je weet ook niet echt het wel interessant over te laten komen. Plezier tijdens het lezen vind ik toch heel belangrijk, vooral bij artikelen op Voetbalzone, dus misschien kan je daar aan werken

8 november 2014 om 21:39

Dank voor de reactie. Ik denk alleen dat het best lastig is om iets interessant te maken als het onderwerp je totaal niet aanstaat.

Altijd leuk om een mede-Serviër te zien op Voetbalzone.
Je hebt goed lopende zinnen en een mooi verhaal gemaakt.
Ik denk dat Rode Ster nog een lange weg te gaan heeft op het financiële vlak.
De titel van dit seizoen zal mijn cluppie Partizan hopelijk opstrijken, na de overwinning op Rode Ster geloof ik hier vol in. Vojvodina deed in het begin leuk mee trouwens.
Het enige wat ik mis is dat je ingaat op de huidige selectie van Rode Ster, dat zou ik erg leuk hebben gevonden.

8 november 2014 om 23:25

Rode Ster kan alleen gered worden door privatisatie. Zelfde geld voor partizan. Vojvodina doet altijd wel mee voor de derde plek. Sinds de dood van Bata Can Can is Vojvodina helemaal kaalgeplukt en gaat het nooit meer wat worden. In de afgelopen jaren waar Rode Ster en Partizan op zijn zwakst waren had Vojvodina nog een kans. Nu met een falend bestuur zit er niet meer in als eeuwige derde. Over de selectie van Rode Ster valt weinig te zeggen, in positief opzicht dan. Het is gewoon slecht. Maar waar ik me over blijf verbazen is dat er elk seizoen slechtere spelers komen. Dan wens je de slechtste spelers van het vorige seizoen gewoon terug. Er komt gewoon geen einde aan. Despotovic weet niet of hij een voetballer of loodgieter is. Lazovic probeert het record " voorzetten zonder te kijken " te verbeteren, elke wedstrijd weer. Jovic had pech in de derby anders hadden we die gewoon te pakken. Ristic en Avramovski zijn jongens om in de gaten te houden. Maar met zulke slechte medespelers ben ik bang dat ze kapot gemaakt worden als ze niet op tijd weggaan. De huidige directeur van FK Rad is een voormalig hooligan van die club. Die heeft gezworen volgend seizoen geen uitstel van betaling meer te verlenen waardoor de licentie voor Europa voor volgend seizoen ook gevaar loopt. Blijft spannend.

Lastig om hier een afgewogen commentaar op te geven.
Voor een Nederlander zou dit taaltechnisch een slechte CE , zinnen die onlogisch beginnen en best veel foutjes. Voor een Serviër is dit een meer dan uitstekende prestatie. Alleen had je de schrijffoutjes heel eenvoudig kunnen ondervangen door je stuk even door de spellingcontrole heen te halen.

Wel leuk een onderwerp waar we natuurlijk niet heel veel over meekrijgen.

10 november 2014 om 17:39

Dank je wel voor de reactie. Na jouw advies over de spellingcontrole heb ik de vrijheid genomen om dit te doen. Alleen haalt de spellingcontrole er niet veel uit. Misschien kun je mij op mijn foutjes wijzen zodat ik daar bij een volgende CE rekening mee kan houden?

Alvast bedankt!

Duidelijk verhaal op zich, ik zie in tegenstelling tot anderen ook geen taalfouten. Leuk onderwerp omdat het niet zo'n standaard Lex-Muller-achtig voorspelbaar onderwerp is, en je hebt duidelijk verstand van zaken over het voetbal in Servië. Beetje saai doordat het wat te lang is en wellicht iets te veel informatie, waardoor je het verhaal 2 keer moet lezen om te achterhalen wat nu eigenlijk je punt is.

Goeie CE over een onderwerp waar ik de ballen verstand van heb. Al is het me nu wel wat duidelijker. Ook leuk dat je voor een onderwerp hebt gekozen dat ik niet zag aankomen, en met mij vele andere. Het is gewoon leuk om een keer iets anders te lezen. Alleen vind ik het wel wat langdradig en daardoor pakt het me niet echt. Dat is wel een vereiste als je zo'n lap tekst instuurt in mijn ogen.

Ik ben niet zo flauw als mensen spellingfouten in een CE hebben zitten, want schrijvers van Ce's zijn hobby schrijvers en geen professionele schrijvers natuurlijk. Dus dat zal ook niet van invloed zijn op mijn beoordeling.

Dank je Messirvp.

Het stuk is inderdaad wat lang. Precies 1000 letters, dat had wel wat korter gemogen bij nader inzien. Ik wilde dat het compleet zou zijn maar het blijkt nu een overdaad aan info. Daar kan ik in ieder geval rekening mee houden in het vervolg.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rode Ster Belgrado


23 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
E. Ben NabouhaneAanvaller62
L. DionyAanvaller50
M. BorjanKeeper60
M. PavkovAanvaller41
M. LazetićAanvaller30
M. DegenekVerdediger50
A. DragovićVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Rode Ster Belgrado.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren