Guus kom naar Huus

Woensdag, 22 oktober 2014 om 20:34 door Migi

De grootste reden dat casino’s zo veel centjes verdienen is simpel: Quit while you’re ahead. Dat is moeilijk, heel moeilijk. Je verstand zegt stoppen, maar je hart zegt meer, meer, meer! Uiteindelijk zit je met een verslagen kop aan de bar je biertje naar binnen te werken. Wanhopig peinzend waar het nou precies mis is gegaan. Zou onze Guus zich ook zo voelen? Van eeuwige held in Zuid-Korea, naar een standbeeld in Rusland, tot kop van Jut bij Oranje. De gemoedelijke magie van de Varssevelder is uitgewerkt, Guus Hiddink had moeten stoppen op zijn hoogtepunt.

Na het aftreden van Louis van Gaal, aftreden lijkt me een adequaat woord bij Koning Louis, lijkt Ronald Koeman de perfecte opvolger te worden. Nu het tijdperk van jongens als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart ten einde loopt, is het tijd voor een frisse wind. Zowel binnen als vlak naast het veld. Koeman heeft met een aantal internationals een meer dan puike prestatie neergezet bij Feyenoord en is bovendien enthousiast over het bondscoachschap. Nederland zegt doen. Op nogal aparte wijze besluit de KNVB op het laatste moment echter te gaan voor Guus Hiddink.

De kwalificaties van Hiddink staan buiten kijf. Zowel als clubtrainer als bondscoach heeft hij op bijna alle continenten zijn sporen verdiend. Is hij met zijn zevenenzestig jaar echter niet wat oud? Kan hij wel omgaan met de jongens van de iPad-generatie? Op de eerste trainingen staat hij er al een beetje bij als die gekke oom die door niemand serieus wordt genomen. “Er wordt wel meer gelachen dan onder Louis van Gaal”, klinkt het vanuit het trainingskamp. Ik hoop maar dat het gaat om mee lachen en niet uitlachen.

Hiddink’s tweede termijn bij Oranje begint bepaald niet soepel. Bruno Martins Indi krijgt in de oefenwedstrijd tegen Italië al binnen tien minuten een rode kaart en Nederland verliest kansloos met 2-0. Geen man overboord, Italië is een groot voetballand en zo’n rode kaart kan gebeuren. Het belangrijkste is dat Hiddink terugkeert naar ‘ons’voetbal: 4-3-3 met flankspelers. Deze terugkeer blijkt tegen Tsjechië slechts één wedstrijd te hebben geduurd. Tot aan de tweede helft, dan blijkt de 4-3-3 toch te zijn teruggekeerd. Of toch niet? Een verwarrende zin over een verwarrende situatie. Weet Hiddink zelf eigenlijk wel waar hij aan is begonnen?

De wedstrijden erna verlopen respectievelijk matig en dramatisch, een wedstrijd verslag is ongetwijfeld ergens te vinden op deze website. De publieke opinie van Hiddink keldert zo hard dat zijn standbeeld in Rusland spontaan begint om te vallen. De spelers zijn niet gemotiveerd, er zit geen idee achter het spel, Wesley Sneijder en Robin van Persie kan echt niet meer, Guus is veel te oud en waarom heeft hij zo’n dikke buik? Werkelijk alles aan Guus Hiddink krijgt een flinke lading modder te verwerken in de media. Vlak na het fantastische WK zou Nederland zich met twee vingers in de neus moeten plaatsen voor het volgende eindtoernooi toch?

Een bepaald niet populaire vraag onder critici is: Was het WK wel zo fantastisch? Waren we wel zo goed? Ik denk het eigenlijk niet. Behalve de prachtige, zoete, revancherende, onvergetelijke overwinning op die vreselijke Spanjaarden bleef er naast een prima overwinning op Chili niet veel over. Elf rugbyers op voetbalschoenen maakte het ons verdomde lastig en de semiprofs uit Costa Rica hielden ons zelfs 120 minuten lang in bedwang. Het succes was te danken aan de gouden pik van Louis van Gaal en de lichtvoetigheid van Arjen Robben. Zo klein zijn de verschillen in voetbal. Had Tim Krul de penalty’s niet tegengehouden, zou Van Gaal zijn versleten als dorpsgek en klootzak door zijn eerste keeper zo te behandelen. Het lot oordeelde echter anders.

Dit soort momenten vallen tot dusver allemaal in het nadeel van Guus. Janmaat die de bal na vierennegentig minuten met de borst aan Tsjechië geeft, één corner van de tegenstander die er meteen invliegt, Arjen Robben die een gigantische kopkans mist die hij negentien van de twintig keer zou maken. Is het echt allemaal de schuld van onze arme Guus? Natuurlijk, zo werkt voetbal nou eenmaal. Bert van Marwijk is geen eeuwige Nederlandse voetbalheld door de teen van Iker Casillas en Hiddink is een waardeloze, oude papzak, omdat Arjen Robben de bal twee centimeter naast de juiste plek op zijn hoofd kreeg. Het is hard, maar zo werkt het nu eenmaal.

Hiddink heeft de wind een groot deel van zijn carrière mee gehad. De bepaald niet onwelwillende arbitrage op het WK in 2002, de fabelachtige goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië in 1998 en de prachtige overwinningen die hij bij zijn andere werkgevers heeft behaald. Hij dacht dit kunstje nog één keer te flikken en Nederland en zijn status als topcoach nog een laatste keer te bevestigen. Het gevolg is dat hij na het belastingschandaal nu echt voorgoed van zijn voedstuk is gevallen in ons land. Quit while you're ahead. Iets dat onze Guus ook niet is gelukt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 880+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door jeffrey)

Dit is geen CE, dit is een opsomming van Guus' carriere...

23 oktober 2014 om 01:30

"de kwalificaties van Hiddink staan buiten kijf. Zowel als clubtrainer en als bondscoach heeft hij op bijna alle continenten zijn sporen verdiend."

Meer dan dit zeg ik toch niet over de rest van zijn carrière?

Anyway, bedankt voor de kritiek

Er staan een aantal spellings- en interpunctiefoutjes ('voedstuk ???) in, maar ik kan me wel vinden in jouw gedachtegang. Veel hangt af van toeval. Soms gaat het die kant op, soms de andere. De enige zekerheid die je hebt, is dat de trainer altijd de boter gevreten heeft, zoals we in Vlaanderen zouden zeggen. In die zin weet je natuurlijk nooit op voorhand wanneer je 'ahead' bent, dus is het niet evident om net dan te stoppen.

Ik ken te weinig van de Knvb om te kunnen inschatten wat de volgende stap is. Gaan ze hem echt op de brandstapel gooien ter meerdere glorie van de natie?

23 oktober 2014 om 12:42

Ik las het pas door toen ik het had geplaatst moet ik bekennen.
Was al bang dat iemand voedstuk zou zien Geen idee waarom ik zo'n rare fout maak.

Persoonlijk denk ik dat ze hem nog wel een kans geven, maar bij de volgende tegenslag is het klaar, al denk ik dat hij de eer aan zichzelf zal houden.

Ik moet zeggen dat het een redelijke CE is. Feitelijk redelijk maar eigenlijk is het enige wat ik kan concluderen van wat je zegt dat er veel afhangt van geluk en alles te maken heeft met welke kant het kwartje valt. Tsja dat is deels waar maar ik vind meerdere factoren een belangrijke rol spelen in het 'falen' van Guus bij Nederlands elftal. Daarbij val ik terug om factoren die je wel kunt controleren en bedwingen. Cruijff zei wel eens eerder dat met Van Gaal aan het roer er geen Nederlands voetbal word gespeeld. Guus deelde zijn mening. Zij zijn ook 2 handen op één buik wat algemeen bekend is en zij wilde beide graag het aanvallende 4-3-3 terug zien in het Nederlands voetbal als speelbeeld.

Gisteren hoor ik Adriaans nog zeggen dat Nederlands elftal gemakkelijk het spel van Madrid kan hanteren. Zoals hij beweerde zou hij ook met bijna zes spelers opstellen die allen de drang naar voren hebben te gebruiken. Wat ik nu concludeer is eigenlijk de succes sleutel van Hiddink geweest in zijn eerdere jaren. In zijn tijd bij Psv en Chelsea speelde hij reactie voetbal wat leunde op een degelijk defensief systeem. De achterhoede dicht houden en pakken wat er te pakken viel. Zo speelde hij bij Psv in zijn glorietijd met Gomes en Alex en bij Chelsea met Terry en Cahil die alles achterin regelde. Hij speelde om niks weg te geven en alles wat voorin gemaakt kon worden met dat verschil te winnen. Dat was de fundering. Dat was zijn sleutel om progressie te boeken in de hedendaagse moderne voetbal wereld.

Hedendaags voetbal wordt als een schaakspel gespeeld. Niet zoals je bijvoorbeeld kunt zien in onze eredivisie door gebrek aan kwaliteit of teams zoals Bayern en Barca die middelen hebben omdat aanvallend spel te spelen. Die basis hebben veel mensen en teams uit het oog verloren. Alles draait weer om voetballend eruit te komen. Iets wat in Nederland nooit mee gewonnen is uitgezonderd 1995 met Ajax en in mijn optiek steeds minder belangrijk dient te worden. Teams die aanvallend spelen willen vaak maar al te graag aanvallend domineren, maar weten ook dat ze defensief sterk staan zodat dit mogelijk gemaakt kan worden! Laatste CL winners waren: Real Madrid, Bayern Munchen en niet verrassend Chelsea. Daarvoor Barcelona met hun glorie tijd waarin alles klopte zowel aanvallend als defensief.

Mensen in Nederland onderschatten dit enorm. Van Gaal speelde daarom zoals ik het zie niets voor niets met drie verdedigers waarin Vlaar een onmisbaar schakel was. Guus Hiddink heeft er voor gekozen om verder te gaan met de voetballende gedachte en de 4-3-3 te laten terug komen, waarvoor je simpel weg niet het middenveld en verdediging voor hebt.

Aspecten zoals één echte 10 en flankspelers die alleen aanvallen is achterhaald. Fysiek is een woord dat steeds belangrijker wordt. Je moet de conditie hebben om 90 minuten lang te kunnen werken voor het team en je taak te doen waarvoor je opgesteld wordt! Zo ook mee verdedigen voor buitenspelers zoals bijvoorbeeld Depay of Lens. Sneijder die niet alleen de ballen leuk kan rondspelen, maar ook de helen wedstrijd door buffelt om door te strijden. Misschien uitgezonderd Robben zoals Ronaldo bij Madrid want dat is je gevaarlijkste man bij Oranje waar altijd dreiging uit gaat.

Guus heeft dus wel degelijk in de hand hoe het spelletje gespeeld moet worden. Simpele vergelijking, waarom kon Van Gaal meer met hetzelfde team als Guus. Waarom loopt Van Persie als een arrogant klein kind wat zijn lolie niet krijgt rond bij Oranje en hoor je hem niet bij Man Utd? Dat is niet simpelweg geluk. Dan ben ik nog niet begonnen over de karakterverschillen van elkaar. Dat hoeft geen nadeel te zijn maar Hiddink haalt er te weinig uit om er zijn voordeel mee te doen.

Hiddink is door zijn zovelen successen geboekt te hebben vergeten waar hij zijn succes sleutel heeft opgeborgen. En het antwoord ligt voor de hand. Hij moet weer vooraf aan beginnen zoals hij bij Psv is begonnen. Niks weg geven, voorin maken ze wel het verschil.

Omdat het actueel is kreeg je mijn interesse maar ik geef je drie sterren doordat het inhoudelijk niet heel erg sterk is en voor mij blijft stijl van typen/ lezen en het boeiend maken van een column/ CE heer erg belangrijk.

23 oktober 2014 om 16:42

Bedankt voor je commentaar!

Natuurlijk heeft een coach wel invloed op het presteren en de stijl van spelen. Ik denk alleen dat je als bondscoach ook een portie geluk of wind mee moet hebben. Dat Van Gaal er meer mee presteerde is zo, maar zoals ik aangeef was het spel onder Van Gaal ook slecht en zijn we bij het WK ver gekomen door bevliegingen van Arjen Robben.

Hiddink heeft tot nu toe zeker een paar foute keuzes gemaakt, maar het zit hem ook bepaald niet mee tot nu toe.

24 oktober 2014 om 14:35

Bij nader inzien had ik je ook wel vier punten willen geven. Dit is de eerste keer dat ik een CE beoordeel. En misschien ben ik té kritisch geweest. Je hebt het er een bepaald onderwerp uitgepakt en uitgelicht en ik dacht in een groter plaatje en ben misschien te algemeen geweest. Verder heb ik best wel goede Ce's voorbij zien komen. Maar iedereen schrijft natuurlijk anders. En dat is ook de kunst. Vindt het ook prettig dat je openstaand voor andermans interpretatie.

Ik vind normaal gesproken een CE goed, die uitdagend is en die je lokt om een mening te geven. Ongeacht je het er mee eens bent of niet. Een goed voorbeeld van CE vind ik ZEG NEE Tegen Kuyt van persiangooner. Bij deze Ce heb ik dat wat minder, maar inhoudelijk klopt het wél.

Groeten en veel succes met je volgende CE. Ik zal proberen minder kritisch te zijn

24 oktober 2014 om 15:10

Nee hoor, drie sterren is prima. Ik vind dat mensen over het algemeen eerder niet kritisch genoeg zijn dan andersom. Dus no problem

en die CE van Gooner is echt legendarisch ja. Dat zie je ook wel aan het gigantische aantal reacties. Ik ga in het vervolg ook wel proberen om iets meer te provoceren als het ware.

Leuke CE, ik vond het af en toe wat langdradig waardoor ik er niet heel snel doorheen kwam.
Op de enkele spellingsfoutjes wil ik niet ingaan, aangezien ik mijzelf er ook regelmatig schuldig aan maak.

Inhoudelijk ben ik het echter niet (geheel) met je eens. Tuurlijk zette van Gaal een flawless kwalificatie voor het WK weg, maar sprankelend was het allerminst. Van Gaal had al pech met ouder wordende topspelers, maar onder Guus zijn ze pas echt oud aan het worden. Jongens als Depay zijn nog te jong om een team te dragen.

Toen Koeman wellicht de nieuwe bondscoach zou worden heb ik juist veel kritiek gehoord. Er zou namelijk wel een topnaam moeten komen en Koeman kon het altijd nog worden. De media leek blij dat Guus het nog wilde proberen. Achteraf praten is natuurlijk makkelijk, maar zo is het wel.

Daarnaast is het altijd lastig om de verwende voetballertjes weer aan het ballen te krijgen na een vertekent WK waar we inderdaad niet echt bijzonder waren. Gelukkig hebben we Tsjechië en Ijsland al uit gehad. In Nederland moet dit zes punten opleveren, zeker nu onze jongens wakker geschut zijn. Kortom, kwalificeren moet geen probleem gaan worden. En als je je kwalificeert kan je Europees Kampioen worden, om maar eens te overdrijven. Het geeft echter wel aan hoe relatief alles in de voetbalwereld is.

Ik ben er van overtuigd dat Guus het nog aan de praat gaat krijgen. Over 2 jaar, met een fenomenale Strootman en Cilissen en Depay die ergens in de top van Europa speelt, komt het wel goed. Robben zal zijn acties nog kunnen maken. De spits gaat wel een probleem worden, maar ik denk dat het allemaal wel goed komt en Guus over 2 jaar tevreden afscheid kan nemen.

Ik geef je 4 sterren.

Je schrijft erg lekker, boeiend en pakkend. Je laat je mening naar voren komen, maar ook weer niet zeg maar. Het is een beetje zijdelings en dat vind ik zelf altijd wel prettig. Gezien mijn schrijftaal niet bepaald hoogstaand is, zal ik je er niet over beoordelen, maar iets in deze zin kan echt niet, hoop dat je ziet wat de fout is:

Het gevolg is dat hij na het belastingschandaal nu echt voorgoed van zijn voedstuk is gevallen in ons land.

4 sterren.

23 oktober 2014 om 19:55

Haha, ja voedstuk :P

23 oktober 2014 om 19:56

Ik weet niet of je dyslectisch bent, dat zou een hoop verklaren overigens. Maar zoiets kan je bijna niet typen imo.

23 oktober 2014 om 20:12

Nee geenszins, vlaag van verstandsverbijstering. Ik heb ook wel eens tour de frans geschreven

Zoals hier boven al gezegd, er zitten wat taalfoutjes in je stuk. De genoemde voedstuk, maar ook een aantal werkwoordsfouten "elf rugbyers maakte". Verder niet storend, maar wel slordig.

Ik vind je CE goed. Je schrijfstijl staat me aan en ik vind de structuur van je CE goed.

Ben blij dat je als een van de weinigen het belang van geluk en details inziet, dat is al heel wat tussen de scorebord-meninggevers hier. Ben het op dat gebied ook helemaal met je eens. Hoewel ik wel vind dat Guus ook niet echt bepaald uitstraalt dat hij een bepaalde visie heeft qua tacktiek. Ik ben het met wieniet eens, dat Oranje het beste een beetje Real-achtig kan spelen.

Op wat taalfoutjes na een prima CE die ik met veel genot gelezen heb. Je schrijfstijl was wederom prima en de beoordeling is dan ook weer de volle buit

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 13
2210 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zaterdag 16 november
Clubs die Zlatan Ibrahimovic willen vastleggen, moeten voldoen aan stevige salariseisen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren