Het uitgewerkte trucje van Mozes aan de Maas

Zaterdag, 6 september 2014 om 10:04 door feye88

“Leuk truukie hoor, maar het is nog een t*ringend lopen." Als er Rotterdammers in de Bijbel voorkwamen, zou dit hun reactie zijn op het opensplijten van de Rode Zee door Mozes, aldus cabaretier Ronald Goedemondt. Mozes zou het volk Israël naar hun vrijheid leiden, maar werd ijdel en ging tegen de wil van God in. Dit kwam hem duur te staan. Hij kreeg het beloofde land slechts heel even te zien en stierf. Er valt een parallel te trekken tussen het verhaal van Mozes en de huidige situatie bij Feyenoord.

Weten waar je kwaliteiten liggen. Het is een eigenschap die niet veel mensen gegeven is. Een van die mensen is Feyenoords technisch directeur Martin van Geel. Er is de afgelopen vijftien jaar niemand zo goed geweest voor de Rotterdammers als Martin van Geel. Wie vier jaar geleden zei dat de ploeg onder leiding van Ronald Koeman drie keer op rij mee zou doen in de top van de Eredivisie werd voor gek uitgemaakt.

En wie anders kan daarvoor worden bedankt als de technisch directeur. Met volstrekt onlogische keuzes kwamen de Rotterdammers weer bovendrijven als topclub. Ronald Koeman, die tot dat moment een reputatie had op succesvolle teams te teren, smeedde tot tweemaal toe een team dat gezien kon worden als de belangrijkste concurrent van Ajax. Met achtereenvolgens een tweede, een derde en een tweede plaats was iedereen op Zuid meer dan tevreden. En er had meer ingezeten zijn de geluiden achteraf.

Noodgedwongen gokte van Geel op de talentvolle jeugd van Feyenoord. Jordy Clasie, Stefan de Vrij, Jean-Paul Boëtius, Tonny Trindade de Vilhena en Bruno Martins Indi zijn belangrijke vertegenwoordigers die de wederopstanding van de al jaren Slapende Reus hebben bewerkstelligd. De aanval werd eerst door de flamboyante John Guidetti aangevoerd. Graziano Pellè nam de ondankbare taak zijn voorganger op te volgen met beide handen aan en slaagde hier op niet mis te verstane wijze in.

Allemaal koek en ei dus in Rotterdam-Zuid, en van Geel vormde samen met Ronald Koeman het gezicht van deze verbazingwekkende herrijzenis. Daarmee had het sprookje eigenlijk moeten eindigen. Want als saneerder is van Geel meer dan geschikt. Alleen saneren is niet langer aan de orde. Er moet nu beleid gemaakt worden en daar blijkt de technisch directeur net wat minder handig in te zijn.

Van Geel is een harde, zakelijke man. Iemand die geschikt is om knopen door te hakken. Maar zijn botte-bijl-beleid begint tegen hem te werken. Hoewel hij zakelijk alle kennis heeft die nodig is, is zijn beleid voetbaltechnisch niet goed onderlegd. Want laten we eerlijk zijn; de successen van Guidetti en Pelle was louter op toeval gebaseerd. Dat trucje kan een paar keer succes opleveren, maar gaat ongetwijfeld fout.

Colin Kazim-Richards is namelijk een enorm risico. De rechtsbuiten, die ook in de spits uit de voeten kan, heeft in 315 wedstrijden 37 keer gescoord. Dat is gemiddeld een doelpunt per 766 minuten. Zelfs het terughalen van de populaire Guidetti was een kleiner risico geweest. Hij zou in ieder geval voor beleving zorgen in de verder nogal brave selectie van Feyenoord. Toch lijkt Van Geel meer vertrouwen te hebben in een spits die al vele clubs versleet, een reputatie heeft als racist en badboy en nergens een onuitwisbare indruk achterliet.

Daarnaast is de manier waarop van Geel omgaat met spelers abominabel. Iemand die tien jaar bij de club zit en vier jaar eerste keeper is, kun je niet op de laatste transferdag aan de kant schuiven voor de reservekeeper van de aartsvijand. Hoezeer Erwin Mulder ook tekort schiet als baas in de zestien; hij is en blijft een echte jongen van de club. Dit zorgt voor onvrede bij een prima keeper en dat kan zijn doorslag hebben op de selectie.

Dat deze manier van werken past bij de nieuwe zakelijkheid in Rotterdam is een zwak argument. Zakelijkheid kan prima gecombineerd worden met fatsoenlijke omgangsvormen. Rust is noodzakelijk voor een topclub. Daarbij past geen technisch directeur die spelers zegt dat ze tekort komen, die elke dag in het nieuws is en die opnieuw gokt op een spits die het nog nooit heeft laten zien.

Martin van Geel begint zich langzamerhand groter dan de club te voelen. Nu hij Feyenoord zo dicht bij het beloofde land heeft gebracht, moet hij misschien een stapje terug doen. Dan kan hij het feest meevieren met Het Legioen op de Coolsingel, in plaats van op een afstand te moeten toekijken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

7 reacties (laatste reactie door jeffrey)

Nogal een groteske vergelijking die tussen Mozes en Van Geel. Hij komt ook niet helemaal uit de verf als ik eerlijk ben. Zo kun je in dit stuk niet erg hard maken wat Van Geel nu precies verkeerd heeft gedaan dat puur te wijten is aan zijn ijdelheid of dat tegen de wil van het legioen in gaat. Het lijkt er veel meer op dat de tijd van beleid maken, zoals jij dat noemt, is aangebroken met een budget waarmee je bij alle clubs waar je aanklopt voor een speler, achteraan mag sluiten. Helemaal achteraan.
Dit stuk is misschien wel tekenend voor het valse beeld dat veel Feyenoorders op dit moment hebben van de situatie van hun club. De problemen zijn achter ons en zelfs in de slechte tijd waren we al bijna kampioen. Vergeten wordt dan voor het gemak even dat een groot deel van de schuld is omgezet in aandelen en dat deze aandelen op termijn teruggenomen moeten worden. De jeugdopleiding is uitgemolken en geld om echte versterkingen te halen is er bijna niet. En hoewel de serie hoge noteringen in de eindklassering van de eredivisie in perspectief het beeld kunnen geven dat Feyenoord er een aantal keer dicht bij zat, is de realiteit dat de schaal nooit echt in zicht is geweest.
Mozes werd gestraft voor verraad. Zou je zoiets Van Geel kunnen verwijten? Dat lijkt mij sterk. Het zou zelfs onverstandig zijn om de man die aangetoond heeft met weinig geld iets neer te zetten in te ruilen voor iemand die 'beleid maken' uit legt als 'veel geld uitgeven aan middelmatige spelers'. Alle verdiensten die Van Geel heeft gehad en die jij hier zelf beschrijft zouden hem toch meer krediet moeten geven dan je verspeelt met twee aankopen die jij in twijfel trekt en die beiden nog zeer goed uit kunnen pakken.

En trouwens: het is "wie ander dan" en niet "wie anders als".

10 september 2014 om 15:47

Er is geen vals beeld van Feyenoorders. Feyenoord is uit de schuld. De vrienden van Feyenoord hebben geen wurgcontract afgesloten, maar hebben eerder geïnvesteerd in de club. Die aandelen kun je met goed beleid langzaamaan terugkopen. Drie keer tweede (een gedeelde tweede plaats met minder doelsaldo) is meer dan een beetje geluk.

Mozes werd gestraft omdat hij het heft teveel in eigen hand nam. Zijn beslissing is echter voor meerdere interpretaties vatbaar en ik retrospectief is de vergelijking wel ver gezocht.

Van Geel is goed in werken met een klein budget, heeft geluk gehad met twee fantastische spitsen en Koeman als trainer. Hij kan fantastisch schulden wegwerken en ik ben hem daarvoor ook erg dankbaar. Maar hij heeft zich niet aan de prioriteiten gehouden (nieuwe goede spits en verdediging die compleet uit elkaar is gevallen goed opvangen). Ik hoop van harte dat ik het mis heb, maar speculeren hoort bij een column. Anders worden het van die inkopers als van Lex Muller.

Slechte column, waarbij het vooral schort aan onderbouwing. Hoezo is het trucje uitgewerkt? Is er al enige conclusie te trekken dan uit de resultaten van het aankoopbeleid? Pas aan het eind van dit seizoen kun je evalueren of Martin een keer een slechte transferzomer heeft gedraaid qua aankopen. Zelfs al zou dat laatste het geval zijn, waarom krijgt hij geen krediet voor de goede dingen die hij ook heeft gedaan? Als je krediet opgebouwd in 3 goede jaren niet verder reikt dan wat aankopen die we nog niet hebben kunnen beoordelen, zou niemand daar ooit nog moeten instappen.

Ook ben ik zeer benieuwd waaruit zou blijken dat van Geel zich zo langzamerhand groter dan de club aan het voelen is. Omdat hij Guidetti niet heeft gehaald? Als er nu overigens 1 iemand zich groter dan Feyenoord voelt is het Guidetti wel met zijn tweet "karma is a b...". Gewoon erg matig qua onderbouwing.

Zeer matige CE. Hier is toch ook een rol weggelegd voor Voetbalzone zelf. Worden Ce's niet bekeken alvorens ze worden geplaatst? Verder sluit ik me bij de 2 prima voorgaande reacties aan.

Wow. Dat is ambitieus, een Bijbelverhaal als paralel voor de dagelijkse (voetbal)wereld. En shockerend, natuurlijk. En dat is wat je met een CE best mag doen, ambitieus zijn en shockeren. Maar als het inhoudelijk nergens op lijkt, dan wordt het een lastig verhaal. Je schrijfstijl is nog niet zo slecht, maar dan je verhaal. Daar gaan we.

De successen van Guidetti en Pelle "toeval" noemen, mag natuurlijk. Maar is het niet juist knáp, dat hij twee keer achter elkaar in de roos schiet? Op geen enkele manier is nog bewezen dat Kazim het niet goed gaat doen, dus om dat nu al uit te sluiten lijkt me nogal gevaarlijk. Ik vermoed dat jij bij Guidetti en zeker bij Pelle ook hebt gedacht dat het niets werd. Jouw redenatie volgend zul jij als Kazim faalt dat meteen bij van Geel in zijn schoenen schuiven, maar het succes van Guidetti en Pelle afdoen als "toeval". Dat is krom.

Verder: zeggen dat "zelfs Guidetti nog een kleiner risico was geweest" , is erg kort door de bocht: Guidetti is namelijk nogal prijzig, en vraagt nogal veel salaris, en de bedoeling was om hem te kopen. Dat mag je natuurlijk nooit vergelijken met het voorlopig enkel éénjarig huren van Kazim, zelfs niet als dat nodig is voor je verhaal. Dan klopt je verhaal namelijk gewoon niet.

Dan ga je verder met opmerken dat de bravoure van Guidetti niet had misstaan in dit "nogal brave" team, en in dezelfde alinea neem je de eigenzinnigheid van "bad boy" Kazim keihard bikkelhard op de hak. Spreekt elkaar nogal tegen, vind je ook niet?

En dan ook nog zeggen dat van Geel "elke dag in het nieuws is" en daar zich groter voelt dan de club. Van Geel heeft zich tijdens de open transfermarkt juist heel erg op de vlakte gehouden. Hij heeft antwoord gegeven op vragen, en meer niet, telkens met de mededeling dat een uitgebreid verhaal in september zou komen, wat ook is gebeurd met een groot interview. Het zijn de websites zoals VZ die zo'n interview in stukken knippen, en steeds nieuwe dingen publiceren. Daar kan van Geel niks aan doen. In feite is dit dus gewoon pertinent onjuist. Het paste natuurlijk goed in je verhaal om dat te zeggen, dat snap ik. Maar als je dat soort dingen nodig hebt, blijf ik ook hier bij mijn oordeel: dan is je verhaal gewoon niet goed.

Nou lijkt het net alsof ik het voor van Geel opneem, en dat is nou ook weer niet de bedoeling, maar ik denk dat hij het prima heeft gedaan. De club gezonder maken, en geen onverantwoord hoge uitgaven doen. Een paar ervaren spelers transfervrij halen of huren, en derhalve geen risico. Deze ervaren spelers moeten de aankomende jeugd klaarstomen voor het echte werk, prima. Daarnaast goede aankopen. Niet alleen voor in de basis ( Toornstra, El Ahmadi, vergeet het velengen van Clasie niet) maar ook om te zorgen dat er geen gegarandeerde basisplaatsen meer zijn, en er veel meer mogelijkheden zijn gekomen. Verder Goossens en Vormer weg. Oke, we hebben wéér geen spits die er gegarandeerd 25 inschiet, maar die garantie heb je nooit. We hebben nu wel een team met spelers die ook zónder die spits goed voetbal kunnen brengen, en wellicht ons nu eens veel minder afhankelijk maken van die ene spits. In die zin zijn we wel degelijk vooruit gegaan, en zouden we ook nog weleens kunnen verrassen dit seizoen.

Dus nee. Het vooraf verzinnen dat van Geel heeft gefaald, en daar je hele verhaal naartoe schrijven, ongeacht of het wel waar is wat je schrijft. Dat is niet best. En dat zou eigenlijk best getoetst mogen worden vóór plaatsing.

Ik hoop in ieder geval dat jij je, in het onwaarschijnlijke geval dat we inderdaad mét van Geel op de Coolsingel staan aan het eind van dit seizoen of het volgende, passend afzijdig houdt van de feestvreugde. Dat zou gezien dit stukje wel zo gepast zijn, denk je niet?

10 september 2014 om 15:38

Om eerst maar op je laatste vraag te antwoorden: ik ben een fan van Feyenoord, niet van van Geel. Dat betekent dat, ook als ik het fout heb, ik ontzettend blij ben als we op de Coolsingel staan. Daar ga ik me niet van afzijdig houden. Een goede prestatie van de club zal ik altijd met gejuich ontvangen. Dat ik kritisch ben over het beleid wil niet zeggen dat ik niet wil dat ze winnen.

Guidetti en Pelle waren puur geluk. Dat is niet knap, dat is geluk. Overigens waren dit de twee meest succesvolle aankopen(of aanhuren, zo je wil) de afgelopen jaren en met beiden had van Geel niet veel te maken. Kazim Richards is gewoon niet goed genoeg. Daarnaast zegt het nogal wat als je 9 clubs versleten hebt en bijna elk jaar een nieuwe club aandoet. Nogmaals, dat Pelle dat ook deed en nu een succes werd was niets anders dan een toevalstreffer.

Je investeert in een speler, zodat hij geld oplevert voor de club. De investering in een groot talent als Guidetti(3 miljoen) krijg je er in principe makkelijk uit bij een jaar goed presteren. Kazim is niet eens gekocht, heeft daarom geen restwaarde en is als back-up gehuurd voor als er geen andere spits kwam. Daarnaast is er een enorm verschil tussen een bad-boy en iemand met bravoure. Kazim komt negatief in het nieuws, met racistische uitspraken en incidenten met de clubleiding. Guidetti had een positief effect op het team door zijn optimistische en opportunistische houding. Lijkt me nogal een verschil.

Van Geel heeft zich over de spelers uitgelaten. Hij brandt Mulder af in de media. Hij levert kritiek op spelers die voor andere clubs spelen, vertelt dat Rutten moet rouleren. Daarnaast heeft hij door laten schemeren dat hij vindt dat hij wel erg goed werk levert.

Naast een aantal goede aankopen, staat er nu een verdediging die niet klaar is voor dit niveau. Mathijssen heeft steeds meer moeite met het niveau, daar moet eigenlijk Kongolo staan. Maar dan is er geen goede linksback meer, want Nelom is te zwak voor het niveau. Van Beek maakt elke week een fout. Verder is Boulahrouz een rare aankoop. hij is oud, heeft geen restwaarde en zat in Denemarken op de bank. Dat resteert in een dubbel bezet middenveld, maar een onderbezette verdediging, kwalitatief gezien.

Dat mijn stuk niet erg goed is, heb ik achteraf ook door. Ik sta achter mijn standpunt maar heb dit niet goed genoeg uitgelegd. Maar het is in ieder geval niet slecht voor de redenen die jij aanstipt.

Een aardig stukje waar jezelf al over zegt dat je mening er niet goed uitkomt. Kan gebeuren. Neem de punten van de andere mee want daar sluit ik me volledig bij aan en ik ben benieuwd naar je volgende stuk, want schrijven kan je wel!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 22 augustus
Bayern München leidt de race om Kai Havertz voor het seizoen 2020/21. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren