KNVB laat FIFA juichen en voetballer poppendansen

In het seizoen 2003-2004 werd door de FIFA afgekondigd dat het uittrekken van het shirt bestraft zou worden met een gele kaart. De officiële reden luidde: ‘In het belang van het hooghouden van de discipline, heeft het bestuur besloten dat van nu af aan, zulke praktijken verboden zijn tijdens een wedstrijd’. Een paar maanden eerder maakte de FIFA al bekend eventuele tekst of uitingen op een shirt onder het wedstrijd shirt niet meer toe te staan.

Deze week werd bekendgemaakt dat het in Nederland nu ook zo ver is. Voetballers mogen geen boodschap meer tonen door middel van een ondershirt. Door de aangekondigde nieuwe regel van de KNVB werd opnieuw aangestipt dat het grote geld heerst. Was ruim een decennia eerder de officiële reden dat de discipline hooggehouden moest worden, verschuilt de KNVB zich nu achter het argument dat het ‘alleen maar een maatregel van de FIFA doorvoert’.

Wie deed het niet in die tijd? Of er nou de winnende goal werd gevierd in de Champions League of je de 7-1 maakte op je lokale voetbalpleintje. Naast het voetbalveld werd het tafereel in de belevingswereld van kinderen eindeloos herhaald: ‘Ruud van Nistelrooy scoort en maakt zijn hattrick!’ of ‘Patrick Kluivert met de omhaal!’ werd er geschreeuwd en je trok je shirt uit van vreugde terwijl je juichend het veld over ging . Een pure uiting van emotie. Nu ruim een decennia later, is de voetbalwereld een stuk anders.

Zet een willekeurige voetballer voor de camera en je krijgt open deuren alsof het een namiddag van een zomerse dag vol zon is geweest. Alles word gedaan om de club en/of land zo representatief mogelijk voor te laten komen, zodat je club geen imagoschade lijdt. Want imagoschade staat gelijk aan verlies aan commerciële inkomsten. Een juichende voetballer met zijn shirt uitgetrokken maakte de mooiste foto’s voor de voorpagina van de sportsectie, maar was een doorn in het oog van FIFA. De sponsor die veel geld neerlegt om te sieren op het shirt kwam minder in beeld. Dat moest anders.

Ook al is een voetbalwedstrijd in mijn mening niet het meest geschikte platform om je politieke mening te uiten of je overleden vriend te eren, het hoort bij de emotie van voetbal. Iedereen herinnert zich dat Wilfried Bony bij Vitesse de overleden clubman Theo Bos eerde na zijn doelpunt, maar de uitslag of de tegenstander zullen bij een stuk minder mensen zijn blijven hangen.

Het is in deze wereld misschien onvermijdelijk maar dat de KNVB aangeeft ‘zelf geen zwaarwegende bezwaren tegen het tonen van teksten onder het wedstrijdshirt heeft’ geeft aan dat de toespraak van Michael van Praag meer een schijnvertoning was dan het opstaan tegen de grootheidswaanzin van FIFA of Sepp Blatter. Na het WK in Rusland en het WK in Qatar zal dit alleen maar nog erger worden. Als er maar meer geld wordt verdiend, lijkt het motto te zijn. Indien FC Twente Champions League zou spelen, zou het dat niet doen in de Grolsch Veste, maar simpelweg in de Veste. Je kunt het zo gek niet bedenken. Na het verbieden van het uiten van een boodschap internationaal en het afplakken van sponsors, worden nu ook de monden van de spelers op nationaal niveau volledig dichtgeplakt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

3 reacties (laatste reactie door jeffrey)

Hoe waar dit artikel is,
Bijna iedereen denkt zo,
Helaas maken wij die beslissingen niet [ Kuch ?democratie? Kuch ]

Fifa is net de politiek, geen kans op inspraak.

11 augustus 2014 om 16:39

Wel kans op inspraak maar helaas viert corruptie de boventoon, dus ja de Fifa is net als de politiek.

Overigen leuk stuk om te lezen!!

Een goed stuk, goed geschreven en ik ben het ook volkomen met je eens. Vond de shirtjes uit vroeger altijd wel cool, alleen ik vind het doorgeslagen om er ook nog een gele kaart voor te geven..

Vijf sterren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2224 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 27 oktober
Manchester City wil met Barcelona de strijd om de handtekening van Antony aangaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren