Een Belgische koning in Romeinse loondienst

Zaterdag, 1 februari 2014 om 10:09 door ASR10Totti

Op woensdag 8 januari 2014 kopt onze thuiskrant Het Laatste Nieuws dat Radja Nainggolan eindelijk zijn toptransfer naar AS Roma beet heeft. Moeder kijkt me ietwat verbaasd aan: ‘Radja wie?’ Natuurlijk, hier thuis is het alom bekend dat Roma de club van mijn hart is, je kunt in mijn kamer niet om de geel-rode spandoeken, sjaals, tenuetjes en vlaggen heen. Maar een Belg die naar de Romeinse hoofdstad trekt: ongezien. Ook de reactie van mijn moeder is veelzeggend. Al berust dat meer op het feit dat de naam Radja Nainggolan haar niet bekend in de oren klinkt. ‘Nochtans een Belg, ma. Een topper in de Serie A.’ ‘Zal wel’, waarna ze haar krant aan de kant legt en besluit mijn persoonlijke Roma-fanshop af te stoffen.

‘Radja wie?’ Moeder toch, haar vraag gaat een paar keer door mijn hoofd. Hoog tijd om zelf eens op onderzoek uit te gaan, me dunkt. Al is het maar om mijn nietsvermoedende ouder op een regenachtige zondag wat meer te kunnen vertellen over een landgenoot in Romeinse loondienst. Of het haar daadwerkelijk interesseert en ze er iets van opsteekt laat ik in het midden, daar is mijn ego op dat moment wat te groot voor.

Eerlijk toegegeven: tot mijn eigen verbazing bleek ik al heel wat te weten over onze nieuwe aanwinst. Nainggolan blijkt een Belg te zijn met Indonesische roots. Niet geheel verwonderlijk wanneer je zijn achternaam bekijkt; typisch Belgisch kun je dit onmogelijk noemen. Radja, wat trouwens koning betekent in het Indonesisch, is de zoon van een Belgische moeder en een Indonesische vader, die na de scheiding naar Bali is verhuisd. Hij vindt een uitlaatklep in het voetbal. Bij Tubantia Borgerhout begint hij nietsvermoedend zijn carrière. ‘Tuba-wat?’ Inderdaad, houd het maar bij Borgerhout. Al op jonge leeftijd maakt hij een toptransfer naar Germinal Beerschot, toen nog een trotse eersteklasser uit Antwerpen. Het moet zijn dat Nainggolan een goede nadruk naliet bij Beerschot, anders had Piacenza hem nooit overgenomen in 2005. De Serie B-club besloot 150.000 euro neer te tellen voor de toen zeventienjarige middenvelder. De Belg vervolgde na zijn passage bij Piacenza zijn loopbaan bij Cagliari, de Serie A-club uit Sardinië die na een uitleenbeurt besloot om de Belg definitief over te nemen. Het bleek een goede zet te zijn; hij groeide er uit tot een certitude op het middenveld. Een grote werklust gekoppeld aan een goed overzicht en een ziedend schot gelden als zijn voornaamste kwaliteiten. Nainggolan werd een ster in de Italiaanse competitie, een ongewoon statuut voor de nederige Antwerpenaar.

Maar in België bleef men toch vreemd opkijken. ‘Radja wie?’ bleef toch een vaak terugkerende vraag. De vier caps achter zijn naam voor het Belgische nationale elftal veranderen daar nagenoeg niets aan. Het is veelzeggend voor het geloof in zijn kwaliteiten in ons geboorteland. Maar misschien weet hij nu Marc Wilmots wel te overtuigen, daar hij nu bij een Europese (sub)topper speelt.

Inderdaad, begin januari wist Nainggolan een toptransfer te versieren naar de mooiste club uit de Italiaanse hoofdstad. Verrassend was het toch een beetje; de koning had immers de toppers voor het uitkiezen. Maar Roma is de club waarvoor hij echt wilde spelen, wat hij ook trots aangaf in de media. Daar scoorde je een mooi punt bij de fervente Romanisti, mijn beste Radja. De Belgische en Italiaanse sportmedia pakten dan op 7 januari ook uit met foto’s waarop de middenvelder zijn contract ondertekent, met een prachtige geel-rode vlag op de achtergrond. Enkele dagen later poseert een fiere Nainggolan met zijn persoonlijk shirt. Enigszins opvallend: hij koos voor het rugnummer 44. Hij legde uit: ‘Het nummer vier dat ik bij Cagliari droeg, was al bezet door de Amerikaan Michael Bradley. Daarom koos ik voor 44, een dubbele vier, omdat ik me dubbel zo hard zal inzetten voor mijn nieuwe club.’ Mooie woorden waarmee hij, het moet gezegd, alweer punten scoorde bij de aanhang. Ironisch genoeg luidde zijn komst het vertrek van de Amerikaanse nummer vier in. Maar aan zijn belofte om goed te presteren kon hij niet meer onderuit komen.

Sinds zijn overgang gaat het snel voor de Belg bij Roma. Hij werd door Rudi Garcia meteen in de basis gedropt in de bekerwedstrijd tegen Sampdoria. Nainggolan toonde meteen zijn kwaliteiten op het middenveld. Roma sloot zijn debuutwedstrijd winnend af: 1-0. Juventus wachtte de wolven op in de kwartfinale. De Giallorossi zitten ondertussen al in de halve finale; de leider uit Turijn werd met 1-0 verslagen. Garcia heeft zich trouwens in de media al lovend uitgelaten over de Belg. Het feit dat hij alles kan en op zowat elke positie op het middenveld uit de voeten kan, speelt natuurlijk in zijn voordeel. Nainggolan heeft er intussen drie wedstrijden opzitten in Romeinse hoofdmacht en Roma wist die drie wedstrijden ook met winst af te sluiten. Dankzij hem beschikt Roma over vier middenvelders van uitstekend niveau voor drie plaatsen. Een luxeprobleem voor de Franse trainer. Maar luxeproblemen zijn noodzakelijk als je op twee fronten wil strijden in eigen land. Vandaar waarschijnlijk ook de grote bedrijvigheid van Walter Sabatini gedurende deze wintermercato.

Als afsluiter zal ik het zeggen zoals het is. Marc Wilmots, moest je dit toevallig aan het lezen zijn: Radja Nainggolan moet absoluut mee naar het wereldkampioenschap in Brazilië. Het is gewoon een schande dat een topper in de Italiaanse competitie die werd aanbeden door de complete top zo goed als compleet genegeerd wordt in eigen land. Met alle respect, vergeet Timmy Simons. Qua invloed in de spelersgroep van het Belgische nationale elftal is en blijft Vincent Kompany toch alomtegenwoordig. En Simons neem je toch niet mee om op te stellen, kun je beter Nainggolan meenemen. Die voegt tenminste nog iets toe qua kwaliteit. In mijn ogen is de rekening vlug gemaakt, zeker als de koning zich weet te manifesteren bij Roma, waar ik uiteraard niet aan twijfel. De vraag ‘Radja wie?’ wordt de komende maanden gewoon gedegradeerd tot respectloos, waarvoor mijn welgemeende excuses, mijn liefste moeder.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door le creative)

Lekker stukje
Goed beschouwend geschreven, goede terugkerende elementen, maar vooral de inhoud spreekt me aan

1 februari 2014 om 12:38

Bedankt voor de reactie en je stem!

Ik kijk bizar weinig wedstrijden uit de Serie A - Italiaans voetbal interesseert mij niet zo - maar ik vind dat de klasse van Nainggolan onderschat wordt. Hij is echt een motor op het middenveld, een stofzuiger. AS Roma gaat hier nog veel plezier aan beleven.

Filip Joos schreef op de website van De Morgen nog een pleidooi over Nainggolan. Ik vind dat Joos en jij hierin gelijk hebben. Met alle respect voor de reputatie en carrière van Timmy Simons, maar ooit moet de keuze gemaakt worden dat Simons niet meer voor de Rode Duivels zal spelen. Wilmots moet voor de toekomst kiezen, dus Nainggolan. Alleen denk ik dat Wilmots Simons toch zal meenemen naar Brazilië, inderdaad voor de groep.

Verder nog het volgende over je stuk: leuk geschreven, maar om vijf sterren te geven vind ik weer nét te. Ik mis je omschrijving van de kwaliteiten van Nainggolan. Je stelt (vooral voor de Nederlanders en ook de Belgen hier op de site) een nieuwe speler voor, dan moet je ook de sterke en eventueel zwakke punten van Nainggolan noteren. Maar ik heb vooral positieve woorden over je clubexpert. Ga zo door!

1 februari 2014 om 12:42

Bedankt voor je reactie en je stem!
Mijn stuk heb ik eigenlijk geschreven nadat ik de column van Joos had gelezen. En ook omdat er in België bitter weinig interesse is in een speler als Nainggolan. Het gros van de Belgen in het buitenland spelen in de Premier League, wat hier belangrijker wordt geacht. Maar net vandaag verschijnt er in Het laatste nieuws een groot interview met Nainggolan.
Het probleem met mijn CE was een beetje de lengte. Ik heb hem moeten inkorten omdat hij te lang was, daarom zijn er enkele delen weggevallen en kon ik ook niet zo dieper ingaan op de kwaliteiten.

1 februari 2014 om 12:55

Off topic: Joos schrijft vrijwel altijd wel leuke columns. Interessant om te lezen. Goede commentator ook.

De kwaliteiten van Nainggolan zijn wel essentieel om te vermelden in deze clubexpert. Je stelt een speler voor, mensen willen weten waarom hij dan zo goed is, zoals jij het beweert. Ik weet dat het kan in deze clubexpert. Je had iets minder 'overbodige' informatie in het stuk kunnen verwerken en dan wél z'n kwaliteiten kunnen noemen.

Voor de rest heb je een leuk stuk geschreven hoor, zoals ik het al zei.

1 februari 2014 om 13:01

Inderdaad, ik vind hem echt een goede columnist. Zit er in Extra Time ook meestal recht op, althans dat is mijn mening.
En ja, daar heb je gelijk in. Zoals hieronder al vermeld zal ik op het einde van het seizoen een nieuwe CE aan Nainggolan wijden, waarin ik wel dieper inga op zijn kwaliteiten, waarom hij deze transfer verdiende en waarom hij mee moet of moest naar het WK.

Leuk geschreven, valt vlot te lezen en ben het er helemaal mee eens. Radja moet gewoon mee naar het WK! Simons komt zelfs te tekort bij Brugge tegenwoordig.

1 februari 2014 om 12:43

Bedankt voor je reactie en je stem!
Inderdaad, ik heb er een zinnetje over Simons moeten uitlaten omdat mijn CE te lang was, maar ik had ook geschreven dat Simons het bij Club Brugge ook al niet meer op de rails krijgt. Dan vraag ik me gewoon af op basis van wat Wilmots hem toch zou willen meenemen.

Mooi stuk, leuke schrijfstijl! Wat ik jammer vind is dat je maar één zin in de hele CE besteed aan wat voor soort speler Radja is. Wat maakt hem speciaal? Wat maakt hem beter dan zijn concurrenten voor het Belgisch Elftal? Wat zal zijn rol zijn in de toekomst bij AS Roma?

1 februari 2014 om 12:45

Bedankt voor je reactie en je stem!
Inderdaad, daar ben ik me van bewust. Wat ik nu vooral wilde doen was aantonen dat Nainggolan eigenlijk van heel ver komt om nu voor een topper te spelen. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad, maar is altijd nuchter gebleven in zijn voetbalcarrière. Hij verdient het om voor Roma te spelen. Als het seizoen voorbij is, en Nainggolan heeft sterk gespeeld, zal ik een nieuwe CE wijden aan hem in clubverband, dat beloof ik.

Ik blijf het wel eens jammer vinden dat je zo gebonden bent aan een bepaalde lengte in een CE. Belangrijke dingen kunnen hierdoor wegvallen, waardoor je verhaal net niet compleet is. Dat is hier dan ook het geval. Ik heb het met plezier gelezen, maar heb nog steeds geen flauw idee wat voor speler het is. Ik lees reacties als 'stofzuiger' en 'motor' dus ik denk dan meteen aan soort van Bommel, alleen voetballend denk ik wel wat begaafder

Mocht ik het fout hebben, even goede vrienden. Je hebt in je laatste reactie boven mij al aangegeven dat je een nieuwe CE over hem gaat schrijven. Ik hoop alleen dat je dit niet gaat uitstellen tot het eind van het seizoen, maar misschien iets eerder. Een soort pleidooi voor het WK en zijn kwaliteiten er duidelijk uit gelicht. Ik verheug me erop, want je schrijfstijl vind ik lekker om te lezen.

1 februari 2014 om 16:33

Bedankt voor je reactie en je stem!
Waarschijnlijk zal die CE er komen wanneer Wilmots zijn definitieve WK-selectie heeft samengesteld. Deze CE was eigenlijk meer om Nainggolan als persoon te schetsen. Hij komt van heel ver om uiteindelijk bij een club als Roma terecht te komen. Maar je kritiek is terecht, zijn kwaliteiten komen nauwelijks aan bod. Zal ik goedmaken in de volgende, kun je op rekenen!

Ik sluit me volledig aan bij Martyn7. Erg leuk geschreven en dat maakt het zeer prettig om te lezen. Vind het wel jammer dat ik nu in principe weinig over de speler zelf te weten ben gekomen. Ik ken hem van Fifa en weet dat ie daar retesnel is maar daar houd mijn kennis over hem dan ook direct weer op.

Hierboven heb je al aangegeven nog een keer een stuk over hem te zullen schrijven, dus rest mij alleen nog maar te zeggen: ik zie dat stuk graag tegemoet.

1 februari 2014 om 16:35

Bedankt voor je reactie en je stem!
Dan kan ik alleen maar zeggen: houd de clubexperts in de gaten wanneer Wilmots zijn definitieve selectie bekendmaakt!

Mooie CE, amico!

Ik moet bekennen dat ik eerst vrij sceptisch was over de komst van Radja. Ik vond Bradley wel een adequate back-up voor De Rossi en derhalve vond ik dat Roma een creatieve middenvelder voor achter Pjanic moest halen.

Maar nu ik hem heb zien spelen en ik heb gezien hoe Garcia hem gebruikt, ben ik ontzettend blij met zijn komst. Verschrikkelijk sterk in de duels, technisch prima en bizar veel loopvermogen. Een iets meer verdedigende versie van Strootman, zeg maar. Ons middenveld is er echt sterker op geworden, dus ik houd nu al van Radja.

Leuk geschreven CE, al had je mijns inziens iets meer aandacht mogen besteden aan de voetballer Nainggolan én ook aan de persoon Nainggolan: de CE gaat immers over hem en ik wil iets over zijn persoon en voetbalstijl te weten komen.

Leuke titel overigens. Normaal zou ik je 4 sterren geven, maar omdat het over Roma gaat krijg je er 5

1 februari 2014 om 16:38

Bedankt voor je reactie en je stem amico!
Als ik eerlijk ben, dan geef ik ook toe dat ik Radja eerst niet graag zag komen. Maar nu ben ik zijn grootste fan, ook al omdat het een Belg is. Eindelijk een landgenoot bij onze club! En hij is echt zo goed. Ik geniet echt van Radja, op het veld is hij zo sterk en mede dankzij hem hebben we ook eindelijk eens wat kwaliteitsvolle spelers op de bank zitten.
Zoals aangegeven zal ik in mijn volgende CE over Radja meer aandacht besteden aan zijn kwaliteiten als voetballer, waarom hij mee moet of moest naar het WK en dergelijke. Deze CE was meer om aan te tonen dat hij van heel ver komt en ondanks zijn moeilijke jeugd toch alles weet te relativeren.

Ik vind het heel erg leuk geschreven, vooral het begin. Moest ik heel erg om lachen. Verder vind ik het gewoon goed geschreven en kan ik geen spelfouten ontdekken. Alleen iets minder inderdaad gebruiken, die gebruik je nog al veel.

5/5!

1 februari 2014 om 17:02

Bedankt voor je reactie en je stem!
Onbewust een woord dat ik veel gebruik, dat klopt.. Zal ik op letten!

Een erg leuke clubexpert. Ondanks dat ik voor Napoli ben, toch even gelezen!
Je leest er makkelijk doorheen en je maakt geen spelfouten!
5 sterren!

2 februari 2014 om 18:12

Bedankt voor je reactie en je stem!

Leuke Ce!
Net zoals de anderen zou ook ik wat meer willen weten over de speler zelf en zijn kwaliteiten, maar zoals je al hebt gezegd zal ik dit richting het einde van het seizoen tegemoet kunnen zien.

Verder leest het vrij gemakkelijk, je hebt een aangename schrijfstijl.
5 sterren!

2 februari 2014 om 18:13

Bedankt voor je reactie en je stem!
En klopt, komt helemaal in orde!

Ik vind het erg leuk geschreven, vooral het de passie die je meeneemt in het schrijven.nverder vind ik geen fouten en het is gewoon uitermate goed geschreven. Ik hoop snel weer een CE te zien van je.

5/5!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
F. BertiKeeper
P. BoerKeeper
D. BouahVerdediger
R. CalafioriVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Oussama Idrissi heeft een aanbieding van Club Brugge naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren