Idool van mijn vader

Dinsdag, 1 oktober 2013 om 15:26 door The Man

Vroeger raakte mijn vader niet uitgepraat over een speler, uiteraard toentertijd uitkomend voor PSV. Hij kon er aan een stuk over doorgaan en daar kreeg ik als kleine jongen soms heel veel hoofdpijn van, maar toch ging hij verder. Op den duur luisterde ik er niet meer naar en vond ik het wel best. 'Praat jij maar lekker verder, ik geef wel het antwoord dat je wilt horen' dacht ik dan. Maar het ging niet over een echte sterspeler, het ging zelf over een speler die ik niet kende. Een zekere John de Jong, maar daar had ik nog nooit van gehoord.

Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat ik op dat moment pas zes jaar oud was en alleen de echte sterspelers kende, want als je eerlijk zou zijn, bijna niemand volgde fanatiek voetbal toen hij of zij zes jaar was. Toen ik een paar jaar ouder was en wist wie De Jong, vond ik het wel leuk om aan te horen. Ook ik raakte onder de indruk van hem en werd besmet door mijn vader.

Voordat De Jong in de zomer van 2000 bij PSV aankwam was hij al uitgekomen voor FC Den Haag en FC Utrecht. 9,5 miljoen gulden kostte hij toen, dat toen een flink bedrag was. In zijn eerste twee seizoenen was hij meer bankzitter dan basisspeler, maar kwam door een flink aantal invalbeurten toch tot een aardig aantal wedstrijden. Maar De Jong wilde voetballen en werd verhuurd aan SC Heerenveen. Dat bleek voor alle drie de partijen een gouden zet. De Jong speelde heel goed en was zeer belangrijk voor de Friese formatie. Dat seizoen bloeide de Jong helemaal op, met fris en goed voetbal stal hij ook de harten van het Friese publiek, dat hem altijd goed heeft gedaan. In een seizoen kwam hij tot zesentwintig wedstrijden en zes doelpunten en keerde in 2003 weer terug bij PSV.

Vanaf dat moment ging de loopbaan van De Jong ging in stijgende lijn en hij werd steeds belangrijker voor PSV. Hij begon te scoren aan de lopende band en leverde assist na assist, wat vrij bijzonder was voor een middenvelder als De Jong. Daardoor raakte steeds meer supporters onder de indruk van 'Haagse Johnny', wat zijn bijnaam was. Hij was samen met Johann Vogel en Mark van Bommel een stabiele factor in de voor ons geweldig verlopen eerste competitiehelft van het seizoen 2003/2004. Na de winter kwamen er toch wat scheuren in het elftal en werd een ruime voorsprong in de titelrace verspeeld, waardoor de titel uiteindelijk naar Ajax ging.

Als Phillip Cocu terugkeert in de zomer van 2004 lijkt De Jong veroordeeld tot de bank, maar door het rotatiesysteem van trainer Guus Hiddink, komt hij nog veel aan de bak. Hij was uiteindelijk degene die ons voorbij Rode Ster Belgrado loodste in de voorronde van de Champions League door in Belgrado de 3-2 te scoren en ook in Eindhoven twee keer trefzeker te zijn. Dat seizoen was een geweldig seizoen voor iedere PSV-fan, waarin ook met 0-4 werd gewonnen in de Amsterdam Arena van Ajax. Niet wetende dat het de laatste wedstrijd zou zijn voor hem voor zijn blessure.

Botontkalking was de spelbreker voor de middenvelder, die op dat moment in een bloedvorm verkeerde. Kniebanden, kuiten, enkels alles moest er aan geloven. Iedere keer als hij weer op de weg terug leek kwam er weer een nieuwe tegenslag. Na een jaar kon hij zich weer aansluiten bij de groepstraining en leek het goed te komen. Helaas is de blijdschap van korte duur. Al vrij snel kreeg De Jong weer allemaal klachten en moest operatie na operatie ondergaan. Toch bleef hij strijdbaar en sommige momenten leek hij weer op te krabbelen. Maar helaas moest De Jong zijn loopbaan in februari 2008, na bijna drie jaar onophoudelijk blessureleed zijn carrière beëindigen. Sindsdien werk hij in het scoutnetwerk van PSV.

Nog steeds kan mijn vader met genot praten over hem. Hij was zijn favoriete speler, en vond het dan ook jammer dat hij er mee op moest houden. Maar gelukkig begreep ook hij dat het de beste keuze was. Ondanks het rottige einde van je loopbaan: John de Jong, idool van mijn vader.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door jefteddy1994)

Goed stuk over een goede speler, die helaas teveel pech op het einde van z'n carriere heeft gehad.
Het leest prettig maar er zitten helaas wel spellingsfouten in. Desalnietemin een goed stuk, ga zo door!
Als voetbalvolger hou ik van stukken over oude helden, maakt niet uit van welke club

ik weet niet of ik 3.5 ster kan geven, zo niet geef ik er 4.

4 oktober 2013 om 21:50

Ja is echt balen hoe het voor hem is geeindigd, maar het is niet anders. Ik vind oude verhalen zelf ook prachtig, maakt mij ook niet uit welke ploeg.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Had nog nooit van die speler gehoord (was nog maar 2) leuk om zo'n verhalen dan te lezen.
Leuk en boeiend geschreven die vijf sterren zijn van jouw!

4 oktober 2013 om 22:02

Dan neem ik het je niet kwalijk als je toen pas twee was. Maar hij heeft te weinig aandacht voor zijn staat van dienst. Vind het fijn dat je het leuk vind om ze te lezen.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

Echt een heel goed stuk het interreseerde mij ook echt. had van mij best nog pagina's kunnen duren je schrijft echt heel prettig

ga zo door ik wacht op je volgende CE

7 oktober 2013 om 12:34

Kan weer persoonlijk reageren.

Fijn dat ik je heb kunnen boeien, met een nog pagina durend verhaal.
Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

jefteddy1994

Ik vind dat je best leuke stukjes kan schrijven. Maar je hebt nu een aantal Ce's geschreven en qua spelfouten valt er toch nog wel veel te winnen. Dat je ergens een keer een D neerzet waar een T hoort maakt mij niet zoveel uit. Maar sommige zinnen kloppen gewoon niet. Lees het na, of laat dit desnoods door iemand anders doen. Een paar voorbeelden:

"vanaf dat moment ging de loopbaan van De Jong ging in stijgende lijn en hij werd steeds belangrijker voor PSV."- 2x ging.

"dat seizoen bloeide de Jong helemaal op, met fris en goed voetbal stal hij ook de harten van het Friese publiek, dat hem altijd goed heeft gedaan" - Laatste moet zijn heeft hem altijd goed gedaan.

"het ging zelf over een speler die ik niet kende"- Moet zijn zelfs

Dit zijn zomaar wat dingen die ik tegenkwam. Als je het kritisch nakijkt kom je zelf nog wel meer tegen denk. Zie dit niet als een persoonlijke aanval. Dat is absoluut niet mijn bedoeling. Maar probeer het in de toekomst gewoon wat beter te controleren.

7 oktober 2013 om 12:35

Sorry van die rotfoutjes, ik zou er aan werken. De rest heb ik je al verteld op je profiel.

Harstikke bedankt voor je reactie en je fijn onderbouwde kritiek.

Waarom kan ik nu al niet meer persoonlijk reageren?

@afca_micheal
Dank je wel, doet mij goed.
Bedankt voor je reactie en beoordeling!

@jorge-
Dat zijn echt van die stomme klote foutjes, excuus. Vind het fijn dat je mijn stukjes leuk vind, daar doe ik het voor. Heb hem om heel eerlijk te zijn niet laten checken, want dat kwam door mijn vorig stukje, die had ik ook niet laten checken en dat was een succes.

Ha vriend!

Leuk stukje weer over een PSV speler, maar dit keer 1 met een FC Utrecht verleden. Dat maakt het voor mij dan weer leuker om te lezen

Grammaticaal wordt het ook steeds beter en dat is leuk om te zien. De alinea's zijn beter ingedeeld en elke alinea vertelt een apart verhaal omtrent de Jong.

Keep up the good work mate!

7 oktober 2013 om 12:38

Heey amigo 24,

Heb het met een schuin knipoog naar jouw geschreven, maar vooral richting iemand anders.

Grammaticaal word het gelukkig inderdaad steeds beter, dat is de bedoeling ook van mijn Ce's dat de volgende beter worden.

Thanks for your reaction and your stars!!

Heb hem vaak zijn spelen ja ik was namelijk rond de leeftijd 12/13 toen hij bij PSV opbloeide, toch was ik nooit zo gecharmeerd van hem, weet niet precies waar dat aan ligt. Leuk stukje verder om te lezen. Maar zijn blessures zijn toch allemaal begonnen met knie klachten en later werden het pas andere gewrichten die daar als gevolg last van kregen. Ik geef je een 4!

7 oktober 2013 om 22:46

Bongionoro,

Ieder zijn smaak kwa spelers, we hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn. Ik ben vooral supporter van hem geworden door mijn vader, als hij dat niet was was ik het misschien ook niet geworden. De knieproblemen begonnen door de botontkalking, maar ze hadden niet in de gaten dat hij ook al last van zjn enkel had, want daar had hij zelf ook geen voel naar.

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

8 oktober 2013 om 10:16

Oke, dat wist ik niet dacht dat het begon met zijn knie geen dank verder, Buongiorno, ciao!

8 oktober 2013 om 10:25

Had ik het toch fout geschreven .

Leuk stukje! Ik was destijds van dezelfde leeftijd als jij, ik kan me hem ook nog herinneren van dezelfde periode Grappig om weer een leuk lezend stuk te zien van een speler die ik (het spijt me) helemaal vergeten ben.

Zoals Jorge al aangeeft, lees je zinnen een paar keer na voor je het stukje publiceert. Ik neem het je verder niet kwalijk want ik zag de fouten ook pas nadat ik de zin twee à drie keer had gelezen!

Ga door met Ce's schrijven, ze lezen echt lekker weg!

5 Sterren!

7 oktober 2013 om 22:49

Neem het je niet kwalijk, ik schrijf nou eenmaal graag stukken over 'vergeten spelers'. Kijk we maakte het op dezelfde manier mee, dat is mooi.

Ja die rotfoutjes, daar blijf je last van houden in mijn geval. Ik heb hiervoor ook al een paar Ce's online gezet, misschien dat je die ook wilt lezen?

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

8 oktober 2013 om 09:07

Ik ga ze zeker doornemen!

Had het stuk al gelezen, maar ook ik was toen nog (te) jong om echt hierover te kunnen mee praten. Sterker nog, ik was toen niet eens zoveel met voetbal bezig, laat staan met spelers van een club die ik toen niet bepaald mocht..

Omdat ik inhoudelijk dus niet kan reageren, beoordeel ik je op je schrijfstijl.
Daarvoor verdien je evenveel sterren, wat mij betreft, als dat de ploeg van de schoonvader van de aanvoerder van PSV van vorig seizoen afgelopen weekend scoorde..

8 oktober 2013 om 14:20

Oh dat wist ik niet dat je het al had gelezen, dacht zou het effe doorgeven. Ben al sinds kleins af aan met voetbal bezig, dus ik wel

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!!

leuk stukje, jammer van de foutjes her en der, maar daar kan je aan werken!
leuk om te lezen over John, ik heb hem vaak genoeg zien spelen in zijn tijd bij utrecht, was toen een harde werken, met de nodige techniek, en was ook niet verbaasd toen het nieuws kwam dat hij naar psv zou gaan.

ga zo door!

8 oktober 2013 om 17:00

Foutjes zijn jammer, maar ja ben en blijf een mens .
Zijn Utrecht periode heb ik niet bewust meegemaakt, was ik te jong voor.

Bedankt voor je reactie en beoordeling!!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5346
2.AZ4729
3.Feyenoord4312
4.PSV4224
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. RosarioMiddenvelder232
C. GakpoAanvaller235
BrumaAanvaller153
D. MalenAanvaller1411
K. MitroglouAanvaller111
L. UnnerstallKeeper110
S. LammersAanvaller41
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Zondag 16 februari
Juventus loert op talenten van Ajax en Santos FC. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren