Tottenham Hotspur overleeft Griekse storm, Inter niet langs Neftchi

Tottenham Hotspur heeft een aanval van Panathinaikos met succes van zich afgeslagen. De ploeg van André Villas-Boas had het in eigen huis even moeilijk, maar overleefde de Griekse storm en won met 3-1. Door dat resultaat eindigde Tottenham als tweede in groep J en bekert het door naar de knock-outfase van de Europa League. Lazio, dat donderdag een ruime zege boekte bij NK Maribor, werd koploper in deze poule. Internazionale kwam in eigen huis niet langs FK Netchi, terwijl er geen doelpunten te noteren vielen in de Crystal Arena bij het duel Racing Genk-FC Basel.

/

Tottenham Hotspur - Panathinaikos 3-1
Panathinaikos kon Tottenham Hotspur nog passeren op de ranglijst van groep J, maar moest dan wel zien te winnen op White Hart Lane. Dat lukte niet: Tottenham was zeker in de eerste helft dominant en kwam na een klein halfuur spelen op voorsprong, toen Clint Dempsey ruimte vond voor een steekpass op Emmanuel Adebayor. De aanname van de spits was prima in orde en ook met de afronding was weinig mis: 1-0. Jermain Defoe miste kort hierna nog een grote kans om de score uit te breiden, waarna de aanvaller anderhalve minuut in de tweede helft op de paal schoot. Panathinaikos had het zwaar, maar kwam uit het niets wel op gelijke hoogte. Jose Carlos Goncalves kopte de 1-1 binnen, zodat het weer een echte wedstrijd werd. Panathinaikos geloofde weer in het bereiken van de volgende ronde en werd plotseling ook beter dan Tottenham. Toché kreeg nog een enorme kans, maar gleed de bal net naast, waarna Dempsey aan de overkant de 2-1 binnenkopte. Defoe gooide de wedstrijd na een goede actie van Aaron Lennon op slot.

NK Maribor - Lazio 1-4
Lazio speelde niet eens met de beste ploeg, maar had geen kind aan FK Maribor. De Italianen kwamen na een ruim kwartier spelen op voorsprong via Libor Kozak, die de diepte in werd gestuurd en scoorde met een fraaie lob, waarna Daniel Radu vijftien minuten later de marge verdubbelde met een rake corner uit een hoekschop. Toen Sergio Floccari er kort hierna ook nog eens 0-3 van maakte, was de wedstrijd eigenlijk al snel gespeeld. Lazio zat bij rust op rozen en zes minuten na rust viel het mooiste doelpunt van de avond. Floccari kreeg de bal op eigen helft aangespeeld, begon met rennen en stopte pas nadat hij zijn solo had bekroond met de 0-4. Vervolgens nam Lazio wat gas terug, maar Maribor was niet in staat om daarvan te profiteren. Magno mocht zes minuten voor tijd nog wel de eer redden voor de thuisploeg, maar spannend werd het logischerwijs niet meer.

/

Internazionale - FK Neftchi 2-2
Wesley Sneijder ontbrak opnieuw bij Internazionale, dat met een veredeld B-elftal aantrad tegen FK Neftchi en nog binnen tien minuten op voorsprong kwam. Marko Livaja kreeg de bal toevallig voor zijn voeten, nadat een voorzet van Alvaro Pereira niet goed weggewerkt kon worden, en hij had vervolgens alle tijd om een hoek uit te zoeken. Een inzet van Philippe Coutinho werd vervolgens tot corner verwerkt en Jonathan zette Sasa Stamenkovic aan het werk na een heerlijke solo, terwijl Walter Samuel voor gevaar zorgde met een kopbal. Er leek dus geen vuiltje aan de lucht te zijn voor Inter, maar zes minuten na rust kwam Neftchi plotseling op gelijke hoogte, door een fraai afstandsschot van Rashad Abülfaz Sadikhov. Twee minuten later maakte Livaja echter alweer zijn tweede van de avond (2-1), ditmaal met een kopbal, en hij leek de matchwinner te gaan worden. Nicolas Canales voorkwam dat echter, door een minuut voor tijd de gelijkmaker te scoren.

Racing Genk - FC Basel 0-0
Mario Been gaf enkele basisspeler rust tegen FC Basel, dat op bezoek bij Racing Genk de betere ploeg was. Kort voor rust leken de Zwitsers ook op voorsprong te komen, maar met een schitterende redding voorkwam Laszlo Köteles een zeker lijkend doelpunt van Fabian Schär. Vijf minuten na rust raakte Marco Streller namens Basel de paal en daarna namen de bezoekers wat gas terug. De wedstrijd ging als een nachtkaars uit en Basel had aan het punt voldoende om door te bekeren. Het andere groepsduel in groep G, het treffen tussen Sporting Portugal en FC Videoton, werd overigens afgelast vanwege het noodweer in Lissabon. De wedstrijd wordt vrijdag alsnog gespeeld, maar gaat nergens meer om: Sporting weet al zeker dat het laatste wordt in de poule g, Videoton zal als derde eindigen.