Mag ik u voorstellen aan ...

Het huidige seizoen is pas een maand of drie oud, maar vanaf het begin van dit seizoen is er één voetballer bij mijn clubje die mijn hart gestolen heeft. Hij speelt momenteel heel weinig vanwege communicatieve problemen tussen de technische staf en de speler zelf. Vanaf moment één weet ik gewoon, deze jongen komt er wel. Xhelil Abdulla.

Deze Macedonische voetballer is afgelopen zomer gehaald van het Macedonische FC Shkendija’79, spelend in de hoogste divisie van Macedonië. Bijzondere aan Xhelil en de club is dat hij onderdeel uitmaakte van het team dat twee seizoenen geleden kampioen werd van de eerste divisie van Macedonië, promoveerde naar de Macedonische Eredivisie, en ook daar het kampioenschap heeft gepakt. Dat betekende dus Champions League-voetbal voor de club. Met een wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado. In Belgrado werd er met 4-0 verloren. En thuis in Tevovo met 0-1.

De onlangs vertrokken technisch directeur Leen Looijen had beloofd dat hij spelers aan zou trekken met ervaring op het hoogste niveau. In feite is er met Xhelil een speler aangetrokken die dat heeft. Champions League-ervaring. En dat voor een negentienjarige centrumverdediger die al op vijftienjarige leeftijd debuteerde in het betaalde voetbal. Fysiek en mentaal is er niets mis met deze jongen, enkel het taalprobleem houdt deze speler nog aan de kant. Xhelil sprak tot voor kort alleen vloeiend Turks. Geen woord Engels, laat staan Nederlands.

Xhelil is ambitieus, hij wil groeien, een grote speler worden in het voetbal. Voor De Graafschap door het vuur gaan. En het is een verhaal apart dat deze speler toch in Doetinchem speelt. Hij werd ook begeerd door FC Basel en FC Groningen. Hij heeft zelf aangegeven als reden dat hij zijn zaakwaarnemer vertrouwd en deze had hem gezegd dat de kans het grootste was dat hij in Doetinchem speeltijd krijgt. Vandaar dat hij dus nu bij ons onder contract staat.

Trainer Andries Ulderink heeft ook het volste vertrouwen erin dat Xhelil er wel komt. Volgens de trainer is Xhelil een perfectionistisch ingestelde voetballer die voor zichzelf de lat erg hoog legt. Tevens een goede, sterke jongen, rustig aan de bal en die ook op de bank erg meeleeft met het spel.

De bekerwedstrijd tegen FC Utrecht thuis, daar is voor mij alles begonnen. Dat was de eerste wedstrijd waar ik Xhelil heb zien voetballen. Hoewel het dus een centrale verdediger is, speelde hij linksback. Hij kwam regelmatig mee op, gaf voorzetten die af en toe een keer goed vielen. Ook tijdens vrije trappen en corners kan deze jongen ontzettend gevaarlijk worden, gezien zijn lengte.

Ik keek in de verlenging met een glimlach op mijn gezicht naar de wedstrijd. De trainer had Xhelil in de spits geposteerd. Die bal had maar één keer goed hoeven vallen. Achteraf bleek dus dat hij totaal erdoor heen zat na negentig minuten. De trainer had geen opties meer om te wisselen.

Tijdens de penaltyreeks tijdens diezelfde wedstrijd heb ik afwisselend naar Xhelil en de penalty’s zitten kijken. En de beleving bij die jongen was er toen al! Het klopt wat de trainer zegt: hij leeft heel erg mee met het spel. Als de penalty gemist werd, zag je hem balen. Werd de penalty erin geschopt, zag je hem uit zijn dak gaan.

Vele supporters hebben hem al bekritiseerd wegens de foute terugspeelbal tijdens de wedstrijd uit tegen Heracles Almelo. Want daar viel de 1-0 uit. Dat het dus een speler van niks is, dat ze niet begrijpen waarom Looijen hem gehaald heeft en dat het een miskoop zou zijn geweest. Sinds de wedstrijd uit tegen sc Heerenveen heeft deze jongen niet meer gespeeld en wordt er specifiek gewerkt aan het communicatieve aspect. De taal. Zodat er ook in hectische momenten aan Xhelil uitgelegd kan worden wat er precies van hem verwacht wordt.

Voetballers zijn net als wij supporters gewoon mensen. En zonder enkel vertrouwen in ons van anderen zouden wij ook minder goed presteren. Wij hebben de aanmoedigingen van anderen ook nodig. Ik roep daarom ook al maanden: “Geef deze jongen de tijd om te wennen, de basiskennis van de taal onder de knie te krijgen. En dan krijgen we een hele goede centrale verdediger erbij.”

Stiekem doet deze Xhelil mij denken aan een collega voetballer van hem: Ted van de Pavert. Ook centrale verdediger met lengte. Net zo jong, kan ook nog veel leren, maar ook de potentie om een goede, stabiele centrale verdediger te worden.

En nu is het aan Xhelil om het iedereen te laten zien dat hij daadwerkelijk een aanwinst is. Laat hem leren en groot worden bij ons. Hij heeft aangegeven voor De Graafschap door het vuur te willen gaan. Laten wij onze Xhelil het vertrouwen geven wat hij nodig heeft om een goede centrale verdediger te worden. Mijn vertrouwen heeft hij al.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door dtcer)

Goed stuk. Veel informatie over een speler die relatief onbekend is. Ik geef je 4 sterren.

Goed stuk.

Vind hem persoonlijk een goede verdediger. Ga wel eens bij beloften kijken en voetballen en verdedigend is hij erg sterk.

Feit is wel dat hij voorlopig nog wel niet veel zal spelen en dat hij waarschijnlijk ''onze eigen'' ted voor zich heeft.

Toekomst zal leren hoe 't uitpakt. De Graafschap zit qua linker centrale verdedigers wel goed voor de toekomst denk ik

Dit is een echte club-expert, veel informatie en erg boeiend. Het leest lekker weg en jou manier van schrijven spreekt me aan. Het was niet te kort en niet te lang

5 sterren

Mooi stuk vind ik zelf. Nooit van gehoord, maar ik geloof je op je woord.

5/5

Dat een artikel over zo'n onbekende speler mij kan boeien zegt genoeg. Prima stuk! Bovendien leest het allemaal makkelijk weg door je schrijfstijl. 5*

Hopelijk kan hij doorgroeien en wat van zn kunsten laten zien aan het nederlandse publiek. Als hij echt professioneel en fanatiek is spreekt hij snel genoeg nederlands.

mooi stuk! zéér leuk om te lezen.

waar je wel voor op moet passen is dat hij wel in een goed team terecht moet komen. wij hadden vorig jaar met Lampi ( fins international ) en Landgren ( zweeds jeugd international ) ook jongens met veel talent en ervaring. maar omdat ze in een niet hecht team terecht kwamen werd het niet veel terwijl ze prima kunnen voetballen.

Ik vind het een mooi stuk, goed weergegeven. Voor mij niet iets nieuws omdat ik hem ook al heb zien voetballen en zijn achtergrond ken maar deze CE is duidelijk bedoeld om de niet graafschap fans te informeren over deze nieuwe speler dus dat is prima. Wat betreft de kwaliteiten van Abulla ben ik het gedeeltelijk met jou eens. Ik zag hem voor het eerst voetballen tijdens de oefenwedstrijd tegen Ergetolis. Hij viel me toen aan de bal positief op maar liet verdedigend veel steken vallen. Hij werd toen als linksback geposteerd net als de wedstrijden daarna die hij heeft gespeeld en voor die positie is hij te traag op de eerste meters vind ik. Ik denk dat hij als centrale verdediger inderdaad uit kan groeien tot een waardevolle kracht voor de Graafschap maar als linksback heb ik zo mijn twijfels. Dan komen we meteen op het punt dat je aanhaalt van vd Pavert. Hij zou met Ted vd Pavert moeten gaan strijden dan voor een plek als linker centrale verdediger want ik vind ook hem beduidend sterker als centrale verdediger dan als back. Ik denk dat als vd Pavert zich zo blijft ontwikkelen dat hij niet uit de basis gaat verdwijnen, temeer omdat hij net zijn contract heeft verlengd tot 2015, toch een teken van vertrouwen. Dus hoewel ik wel vertrouwen heb in de kwaliteiten van Abdulla weet ik nog niet of hij ook een basisplaats gaat veroveren. Ben benieuwd hoe je dat zelf ziet en op welke positie je denkt dat hij uiteindelijk zal komen te spelen.

7 november 2011 om 12:34

Xhelil is echt een centrale verdediger... zeg maar op de positie naast Vito, op de plek van Ted.
En ik neem aan dat hij daarvoor ook gehaald is. Dat hij dus daadwerkelijk met Ted moet gaan strijden voor de plek aan de rechterkant van de verdediging.

Ook vind ik Ted niet echt sterk op de plek van Purrel, omdat het toch echt beide centrale verdedigers zijn, en niet echt een linksback. Daar moet je toch weer net andere kwaliteiten voor hebben.

Ik denk ook dat die steekjes laten vallen deels te maken hebben met de communicatie van Xhelil ten opzichte van de rest van het team, wat dus vrijwel onmogelijk is aangezien Xhelil alleen Turks spreekt/ sprak.
Vermoed dat het wel verbeterd wanneer hij de basiskennis onder de knie heeft.

7 november 2011 om 12:55

Ja inderdaad, is toch wel zonde. Dan speelt 1 van de 2 niet. Er moet voor volgend seizoen sowieso nog een linksback bij want Purrel heeft ook niet het eeuwige leven natuurlijk.

7 november 2011 om 14:58

Nee, dat van Purrel heb je gelijk in!

Maar voetbal is een contactsport, er vallen nog wel es blessures. Gezien de blessure van Jan-paul was het nodig om een centrale verdediger erbij te halen. Terwijl Ted het nu ook zo goed doet.
Heb je altijd nog een back-up achter de hand. Maar beide spelers hebben nog een grote toekomst voor zich...

Maar het is nu eerst noodzaak bij Xhelil dat hij de basiskennis leert, zodat er beter met hem gecommuniceerd kan worden. Tot zover zal Ted dan wel spelen, en daarna zal wel een soort van concurrentiestrijd gevoerd gaan worden tussen beide.

Zoals ik al zei: Xhelil heeft een hoop ervaring met zijn 19 jaren jong. Onder andere Champions League. Gaat ook al 4 jaren mee in het betaalde voetbal. Weet alles precies. Dus... komt goed! We zien het wel. Ik blijf het in ieder geval met extra belangstelling volgen.

Yess! dit zijn stukken waar ik gelukkig van word! nieuwe informatie, onderbouwde informatie en goed geschreven!

Prima stuk, het veranderd wel enigszins mijn beeld over hem. Goed onderbouwd en goed geschreven.

Goed stuk, echter las ik dit eerst op mn mobiel, en kon ik niet zien dat dit over een speler van de Graafschap ging, misschien dat je daar de volgende keer op kan letten, verder niks op aan te merken hoor, las lekker vlot weg!

8 november 2011 om 00:24

Specifiek voor gekozen om dat niet te vermelden. Als mensen lezen dat hij bij de Graafschap voetbalt, en ze hebben er niets mee, houden ze meteen op met lezen!

Beetje misleidend. Maar toch slim, vind ik zelf.

Het stuk is goed geschreven, vandaar 4 sterren. Ben het inhoudelijk alleen niet met je eens. Ik vond Xhelil één van de overbodige aankopen van onze vriend Leen.

Iedere positie achterin is dubbel bezet: Muslu/evers, Wormgoor/saeijs (geblesseerd maar komt eraan), vd Pavert/abdulla, Fränkel/jansen. Met name Evers, vd Pavert en Jansen zijn (nog) niet klaar voor dit niveau.

Ik had dan als aankoop liever een ervaren man als Sander Keller gezien. Als je dan de koppeltjes per positie vormt, zie je telkens een jongeling en een ervaren man.

Niks tegen Abdulla, maar als ik Tedje vd Pavert vanuit de amateurjeugd bij Gwvv zie doorstromen en nu van vergelijkbaar niveau is met een speler uit Macedonië, dan denk ik dat het geld toch beter kon worden besteed.

Goed stuk, dat zeker. Wat je zegt klopt ook, maar deze jongen heeft een hoog salaris hoor. Ik hoorde 260.000 euro, omdat hij van buiten de EU komt. Ik vind dat gewoon veel te veel geld voor zo'n speler, die er nu nog niet staat. Ik vind dat het geld dan ook beter besteed had worden, zelfde verhaal voor Sreckovic..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

De Graafschap

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. SchuurmanMiddenvelder250
R. SeuntjensAanvaller2513
D. van MieghemAanvaller238
E. DanquahKeeper00
R. de BoerKeeper240
G. VaagsKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren