Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Historie, wat is dat nou eigenlijk?

Laatste update:

Historie, een woord met tal van betekenissen, maar wordt het woord wel goed gebruikt? Een club wordt vaak beoordeeld op haar historie. Het aantal prijzen die een club gewonnen heeft, welke spelers de club groot gebracht heeft en hoe de club ontstaan is. Vaak wordt er naar deze feiten gekeken als het om historie gaat, toch denk ik dat je niet alleen naar deze feiten moet kijken. Voor de een heeft het woord 'historie' een andere betekenis dan voor de ander. Ik ben namelijk supporter van Vitesse en vaak merk ik dat ik een andere mening heb over de betekenis van het woord dan een ander. Vaak hoor ik: 'Vitesse heeft niet eens historie', maar dan denk ik bij mezelf: wat is nou eigenlijk historie?

/

De meeste mensen kijken naar het aantal prijzen die een club gewonnen heeft. Hier ben ik het gedeeltelijk mee eens, maar ik vind dat je zoals gezegd niet alleen daar naar moet kijken. Het woord 'historie' heeft een hele ruime betekenis maar ik vind het maar één echte betekenis hebben. Voor mij betekend het woord namelijk alle mooie gebeurtenissen die je als supporter nooit meer zal vergeten.

Mijn neefje wordt geboren, zijn vader is al jarenlang fan van PSV en zijn broer bezoekt elk weekend een wedstrijd van zijn club Feyenoord, toch word mijn neefje voor Ajax, ik vroeg hem laatst waarom. 'Nou', zegt mijn neefje: 'Ajax heeft de beste historie van alle clubs uit Nederland!' Misschien heeft Ajax wel de beste historie van Nederland omdat ze het meeste gewonnen hebben maar misschien heeft Feyenoord of zelfs Willem II nog wel mooiere momenten beleefd, ik denk namelijk dat de supporters van Willem II zich hun mooie jaren nog goed kunnen herinneren terwijl de supporters van Ajax alleen nog maar een paar kampioenschappen kunnen herinneren. Zij kunnen natuurlijk wel zeggen dat ze 30 keer kampioen geweest. Natuurlijk is dat ook historie, maar toch vind ik dat je daar niet alleen naar moet kijken.

Zoals ik al zei ben ik supporter van Vitesse. Hoewel de club uit Arnhem nooit een grote prijs heeft weten te winnen, vind ik wel dat Vitesse een hele mooie historie heeft. Welke Vitesse-supporter kan zich de wedstrijden tegen Werder Bremen of Liverpool niet meer herinneren? Ik weet zeker dat alle supporters die ouder dan vijftien jaar zijn dat zich nog allemaal goed kunnen herinneren. Als iemand tegen mij zegt dat Vitesse totaal geen historie heeft, dan vind ik altijd dat dat niet klopt. Ik herinner me als ik mijn laatste dagen in het ziekenhuis uitzit waarschijnlijk nog heel goed hoe Gert Claessens dat wonderschone doelpunt scoorde in de uitwedstrijd tegen Werder Bremen. Tegelijkertijd herinner ik me dan nog de wedstrijd tegen Ajax in december van 2006. Bij rust stonden we met 0-2 achter, maar ik zou nooit vergeten hoe Aad de Mos huppelend over het veld ging toen we uiteindelijk nog met 4-2 de overwinning pakten.

Zo hebben alle clubs uit heel de wereld wel een stukje historie die de supporters zich nog lang zullen herinneren. Ik vind het ook onzin dat mensen nu zeggen dat de clubcultuur van Vitesse verloren gaat. Ik vraag me dan altijd af: waarom? Ja oké, ze hebben wel een beetje gelijk want clubspelers die we nog lang zullen herinneren hebben we niet meer, maar daar komen heus wel andere spelers voor in de plaats die de club lang trouw zullen blijven. Ik heb nog wel altijd die mooie herinneringen die de club mij gegeven heeft, die herinneringen zullen nooit meer verdwijnen. Er wordt vast nog meer historie geschreven binnen nu en een paar jaar. Het hoeft maar één wedstrijd, één goal of één minuut te zijn die je je leven lang nog kunt herinneren. De clubcultuur en de mooie herinneringen zullen nooit meer verdwijnen.

Natuurlijk hebben Ajax, PSV en Feyenoord de beste en mooiste historie van alle Nederlandse clubs want als je meer mooie momenten te beleven hebt, heb je ook meer om je te herinneren. Maar ik zal nooit tegen een supporter van een kleinere club zeggen dat de club geen historie heeft. Elke club heeft namelijk wel iets bijzonders. Dus oordeel pas over een club als je eerst eens naar een echte supporter geluisterd hebt, iemand die jou wat kan vertellen over de bijzondere en mooie verhalen van de club, kijk dus niet alleen naar het aantal prijzen die een club gewonnen heeft.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mijn complimenten voor je CE, het mag gewaardeerd worden dat je de moeite neemt!

Vind dit echter niet de meest geslaagde poging helaas. Ik heb het gevoel alsof je een gesprek met jezelf opgeschreven hebt en het daardoor niet echt pakkend weet over te brengen.

Ik betwijfel daarom ook of ik je punt helemaal snap. Ik ga er van uit dat je punt is dat iedereen een ander begrip van een ''mooie'' historie heeft en dat iedereen op verschillende momenten verschillende soorten geluk kan ervaren.

Dit is echter nogal tegenstrijdig met je laatste alinea waarin je toch redelijk hard zegt welke clubs de beste een mooiste historie hebben!

Het is heel makkelijk om de historie en het succes als je paradepaardje te gebruiken als fan zijnde. Ik ben zelf fan van Arsenal, en merk eigenlijk dat ik juist in deze jaren steeds sterker de ''liefde'' voel, ondanks (of misschien wel juist dankzij) het gebrek aan prijzen (en dus in de toekomst het gebrek aan historie in deze jaren). Het gebrek aan prijzen e.d. nu zal het geluk in de toekomst alleen maar vele malen sterker maken denk ik.

18 mei 2011 om 10:05

bedankt voor de reactie!

de laatste aline is niet tegenstrijdig, want natuurlijk hebben die drie club de meeste historie, maar eerder in de CE staat dat ik mensen vaak hoor zeggen dat Vitesse totaal geen historie heeft. Dat is dus wel zo, hoe klein de club ook is. al izjn het geen prijzen, er is altijd wel historie.

18 mei 2011 om 10:20

Nja dan zijn we het oneens! Jij vindt dat je historie puur meet door het aantal prijzen blijkbaar, ik vind dat er meer bij komt kijken!

En je vindt van je eigen club de historie toch vaak automatisch een stuk mooier dan buitenstaanders denk ik.

18 mei 2011 om 10:22

daar gaat he stuk juist over, dat ik vind dat je neit alleen naar de prijzen moet kijken..... dat is mijn mening

18 mei 2011 om 14:22

Maar op welk punt hebben de clubs die jij noemt in je laatste alinea dan wel een grotere historie?

18 mei 2011 om 15:54

op het aantal prijzen, maaaaaar. er staat bij, als je meer prijzen hebt gewonnen, heb je ook meer om je te herinneren..... Dus zij hebben een grotere historie omdat hun supporters meer mooie dingen kunnen herinneren dan bijvoorbeeld Vitesse. snap je het nu?

18 mei 2011 om 18:01

Ik snap het wel, maar dan is het dus wel degelijk tegenstrijdig: P

Maar ik denk persoonlijk dat de waarde van elke titel niet hetzelfde is. Dus je kunt het ook niet zo makkelijk optellen en zeggen dat ze meer moois hebben om zich te herinneren. Een ongeslagen seizoen van Arsenal vind ik mooier dan misschien wel 5 andere titels.

Ik vind dat je een leuke discussie hebt aangezwengeld.

Historie wordt eigenlijk zo vrijelijk te gebruiken als maar kan. Maar is het niet gewoon een ander woord voor noemenswaardige geschiedenis? En bepaalt elke individu niet voor zichzelf wat noemenswaardig is?

Het is egoïstisch om te zeggen dat een andere club zonder prijzen geen historie heeft. Vitesse heeft geen noemenswaardige prijzen gewonnen maar staat wel bekend als Hollywood aan de Rijn. Is dat niet de ultieme geuzennaam voor een roemruchtige geschiedenis?

Voor mij geldt, hoe slecht en middelmaat een club is, des te zoeter smaken de betere tijden. De overgang van slecht naar goed, waarin Vitesse zich nu bevindt, is juist het meest roemruchtig (en gezien de landelijke haat ook voor anderen). Dat is voor mij historie.

Ik denk dat je nog 1 belangrijk punt overslaat, namelijk de leeftijd van de club!
Vitesse is op Sparta na, de oudste club van Nederland.
Een van de grondleggers van het Nederlandse voetbal.

Ik vond het een zeer vermakelijke column. Met een onderwerp dat juist de laatste weken ook veel besproken was.

18 mei 2011 om 15:53


klopt, ik zag dat punt wat jij opnoemt in: Hoe de club ontstaan is, staat in de eerste alina maarja, misschien was dat niet helemaal duidelijk, geef ik je gelijk in!

Bedankt!!

Als sporthistoricus voel ik mij eigenlijk verplicht om hier even een aantal regels te schrijven over je column.

Allereerst mijn complimenten dat je dit onderwerp aansnijdt en ook enkele leuke aspecten naar voren brengt. Veel clubs voelen zich indirect aangevallen als de vaderlandse voetbalhistorie ter sprake komt. Er wordt vaak gesproken over prijzen en andere noemenswaardige hoogtepunten en hierdoor voelen vele clubs en supporters zich tekortgedaan in hun eigen unieke historie.
Hier scheidt je terecht twee belangrijke aspecten, het winnen van prijzen en het belang van alle andere jaren. Zonder enige twijfel zijn die andere jaren belangrijker dan de prijzen. De club wordt opgericht door enthousiaste leden, vormt een aanhang, komt in moeilijke tijden en moet hierin karakter vormen, of ten onder gaan. Als het hier bovenop komt, wordt de band met de aanhang versterkt, men wil en kan zich identificeren met het bestaan van de club. Dit proces heeft iedere club in Nederland meegemaakt. Dit is wat je vooral aanhaalt in je column. Dat het winnen van prijzen glans toevoegt aan de historie onderschrijf je, om daarna terecht op te merken dat dit geen afbreuk doet aan de historie van andere clubs.

Eén punt laat je wel liggen. Het identificeren met de club gaat hand in hand met het identificeren met spelers. Zelf geef je al het voorbeeld van het doelpunt van Claessens. Spelers versterken de band met de club en laten concrete herinneringen achter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Abe Lenstra, nog steeds het boegbeeld van Heerenveen, Johan Cruijff, Romario en vul het lijstje zelf maar aan. De laatste jaren verandert dit proces echter. Dankzij rijke eigenaren wordt minder gekeken naar de speler, maar naar de korste weg naar concreet succes. Spelers zijn meer dan ooit passanten en het gereedschap van de eigenaar. De eigenaar bepaalt welke koers wordt gevaren, niet meer het bestuur. Door deze verandering verdwijnt het proces van identificeren met de spelers voor de fans langzaam naar de achtergrond en identificeert men zich meer en meer alleen met de club, en zelfs alleen het succes van de club. Boekt de club geen concrete successen, dan kan de doorsnee fan zich er weinig druk meer om maken en krijg je opmerkingen als 'Ik herken de club niet meer.'
Clubs die de historie door laten schijnen in het heden zullen echter hun supporters en identiteit behouden, zolang er maar vaste patronen zijn om naar terug te grijpen. Kijk naar Ajax dat de laatste jaren ineens een derde ster wil 'pakken'. Een concreet voorbeeld van een club die een vervaagde identiteit weer naar voren wil halen. Of kijk naar de supporters van Heerenveen, die Roorda als geboren Fries in hun team willen zien spelen. Vastigheid. En dat is wat je nu als kritiek ziet op jouw club, Vitesse. Het uit laten kopen van de identiteit en de daarbij horende opmerkingen dat de club toch geen historie heeft. Onjuist, want de club heeft wel historie, maar laat men die ook zien en handelt men daar ook naar?

Laat deze laatste opmerkingen geen kritiek zijn waartegen jij je dient te verdedigen, het is een algemene opmerking naar aanleiding de huidige trend, die toevallig bij Vitesse zichtbaar wordt.

Ben het met je eens dat elke club een history heeft, dat is ook logisch en kan niemand ontkennen. Daardoor vind ik de inhoud niet echt boeiend (heb nog nooit iemand horen zeggen dat een club geen history heeft).

Als ik aan de history van een club denk dan denk ik eerder aan mooie noemenswaardige prijzen ipv een gespeelde wedstrijd tegen een buitenlandse topclub. Maar als trouwe supporter geldt dat natuurlijk anders.

Ik vind dat er wel verschil zit tussen Clubcultuur en History, al is er wel een verband.

Ik hoop voor je dat Vitesse beter gaat presteren, maar vind wel dat het imago van de club schade heeft opgelopen door de overname. Als supporter heb je daar natuurlijk lak aan en dat is je groot recht.

Historie is alles. Historie is wat een club maakt en waarom mensen zich identificeren met een club. ik vind het raar dat je historie zo onderschat..

Ook ik vind dit een heel mooi stuk om te lezen en zeker ook een interessant onderwerp. Ik heb hier ook een bepaalde kijk op, ik ga hier vast veel negatieve reacties op krijgen maar ik waag het erop. Ik ben zelf een rasechte Feyenoordsupporter, ben zelf elke week in De Kuip te vinden en het is voor mij een belangrijk ''ding'' in mijn leven. Mijn voorkeur voor Feyenoord komt vanwege mijn familie die grotendeels uit Rotterdam komt, maar ook vanwege de bepaalde clubcultuur die er heerst. Ik ben zelf fan van echte volkclubs, clubs die dicht bij het volk staan. Ik vind het mooi dat een club échte werkersklasse uitstraalt, daarom heb ik ook grote bewondering voor Liverpool FC. Die clubcultuur komt ook grotendeels door de historie, die bepaalde cultuur bouw je op vanuit die historie. Daarom vind ik historie wel degelijk belangrijk, door deze historie creëer je die clubcultuur die het voor mij nu aantrekkelijk maakt om voor Feyenoord te zijn. Wat ik ook niet begrijp is dat vooral Ajaxsupporters vaak naar de historie grijpen met als motto ''wij zijn de grootste''. Natuurlijk, het feit dat ze de grootste zijn qua prijzen is niet te ontkennen, maar tog stoort het me vaak dat zogenaamde échte supporters van Ajax terugwijzen op het aantal prijzen wat ze ooit behaald hebben in het verleden. Ik kan het als supporter namelijk niet voorstellen om een wedstrijd te missen in De Kuip van Mijn club, Mijn liefde Feyenoord. Zoiets heet clubliefde wat veel van die mensen niet kennen, maar met de ''grote meute'' mee lopen en blijven scanderen ''ajax heeft de grootste historie en is dus het grootst''. Ik heb alle respect voor de echte trouwe Ajacieden, maar van die zogenaamde 4 miljoen supporters zijn 3,5 miljoen supporters vanwege het verleden. Ik vraag me dan ook af; als je 4 miljoen supporters hebt, waarom is het dan zo moeilijk om de Arena vol te krijgen elke week? waarom krijg je dan niet de bekerfinale kaarten verkocht? Daarom vraag ik me wel eens af wat echte Ajacieden dan zo mooi vinden aan hun club, wat voor hun de clubcultuur die is opgebouwt vanuit het verleden Ajax zo mooi was. Begrijp me niet verkeerd, dit is niet om te kwetsen of te kleineren, nee, dit is puur een vraag uit interesse.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren