Ome Fred, we missen u nu al

Maandag 8 november 2010. Een pikzwarte dag in de geschiedenis van Feyenoord. Ome Fred is niet langer onder ons en de roodwitte harten van de supporters bloeden. Menig Feyenoorder zal toch wel een traan hebben gelaten. De man die leefde voor Feyenoord stierf hand in hand met de club.

In 1926 werd Fred Blankemeijer geboren in Rotterdam. Om precies te zijn in de wijk Charlois (of zoals een Rotterdammer zegt: Sjaarloos). Op zijn veertiende werd hij lid van Feyenoord. Destijds als amateur maar even later als profvoetballer. Nadat hij aanvoerder was geworden van het tweede elftal mocht de stopnaadspil, zoals Fred liefkozend genoemd werd, ook regelmatig meedoen in het eerste. Fred Blankemeijer kwam tot 28 wedstrijden voor Feyenoord 1. Zijn profloopbaan besloeg slechts een fractie van zijn totale carrière bij Feyenoord. Zijn hart lag in de eerste jaren echter niet bij de grote profafdeling en Fredje werd een graag gezien persoon op jeugdcomplex Varkenoord, waar hij diverse functies had. Hij was daar onder meer jeugdtrainer en leider, dit allemaal vrijwillig naast een fulltime baan.

Kenmerkend voor Blankemeijer was zijn arendsoog. Men roemde hem bij Feyenoord omdat hij in één oogopslag kon zien of een speler wat werd. Op die manier kwam onder andere Wim Jansen, die later zou uitgroeien tot een clubicoon, bij de Rotterdammers terecht. Na jaren van werk bracht Fred het tot scout en even later zelfs tot bestuurslid. Ook besliste Fred over het aan- en verkoopbeleid van Feyenoord. Moest er een speler gehaald worden en Fred vond het niets? Simpel, dan kwam de desbetreffende speler gewoon niet. En echt overal waar hij kwam was hij een graag geziene gast door zijn portie Rotterdamse humor. En iedereen die met de man heeft samengewerkt weet hoe vaak Ome Fred terugdacht aan die ''goeie ouwe tijd'' met spelers als Puck van Heel en Bas Paauwe. Deze wandelende encyclopedie wist werkelijk elk detail uit de geschiedenis van Feyenoord. Logischerwijs kreeg hij al snel de reputatie over een olifantengeheugen te beschikken.

Maar helaas Fred, de tijd ging echter veels te snel voor u. Nadat de beste man te oud werd voor het veldwerk ging hij aan de slag binnen de warme muren van De Kuip. Als presentator van de persconferenties kreeg Fred vaak de lachers op zijn hand. Bij de media is zijn antwoord op mogelijke lastige vragen (“Mooi, géén vragen meer. Zijn we allemaal vroeg thuis!”) legendarisch. Vooral omdat de persmuskieten meestal nog allemaal een vingertje in de lucht hadden. Waar bij de meeste mensen dit niet gepikt zou worden kon Ome Fred wel bij iedereen een potje breken. De persruimte waar dit alles gebeurde werd na het pensioen van Fred dan ook omgedoopt tot Fred Blankemeijerzaal. Een mooi eerbetoon aan de man die er zolang de baas en gangmaker was.

Helaas ging het deze eeuw steeds slechter met Fred. Problemen met zijn gezondheid zorgden ervoor dat hij steeds minder werk ging verrichten bij Feyenoord. Waar het maar kon kwam, meestal tegen de zin van Fred, een jonger iemand die meer werk kon doen. Vond het bestuur zogenaamd beter voor het voetbaldier. Gelukkig waren er ook hoogtepunten. In 2004 moesten we ineens Sir Fred zeggen na een Koninklijke onderscheiding voor zijn werk. En wat te denken van het geweldige afscheid dat hij kreeg in 2008.

En het maakte niet of je nou uit Amsterdam kwam of uit Rotterdam. Ome Fred had voor iedereen een goed woordje klaar. Zelfs voor Ajax-supporters had hij onder het mom van “Nou ja, vooruit dan maar.” een 'koppie koffie' klaar. En hij bleef altijd bereikbaar en aanspreekbaar voor iedere supporter van Feyenoord. Kwam je op de club en wist je de weg niet meer? Grote kans dat Ome Fred je de weg wel wilde wijzen. Immers, ieder plekje van De Kuip was bekend terrein voor de held.

Ome Fred. Ik ga u echt enorm missen bij de club. Overal waar Feyenoord was dook de lange gestalte van u op. Ik ga er niet om liegen, dit viel te verwachten nadat u door een longontsteking geveld werd. Desondanks bleef u toch naar Feyenoord kijken. Ook in deze moeilijke tijden was u onafscheidelijk van de club. Het laatste doelpunt dat u heeft meegekregen was die van Luc Castaignos. De late tegentreffer in de eigen Kuip tegen Roda JC, symbolisch aan het einde van de wedstrijd. Want niet lang daarna werd het helaas voor u ook einde wedstrijd. Toen het nieuws van uw overlijden tot mij doordring was ik een aantal minuten echt van de kaart. De tranen vielen tegelijkertijd met het besef dat Feyenoord een legende armer is geworden. Ik hoop dat we zondag een mooie laatste eer aan u kunnen bewijzen. Want Ome Fred, ik weet dat u vanuit een mooi plekje in de Feyenoord-afdeling van de hemel meekijkt. Samen met de andere legendarische Feyenoorders, onder andere de 'voormalig Amsterdammer' Phida Wolff. Fredrik Klaas Blankemeijer, you'll never walk alone.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 26 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door Edwin11)

Prachtig stuk, ik houd het kort want ik heb een op- of aanmerkingen. Gewoon top!

Goed stuk, meer kan ik er niet over zeggen.

Gewoon een geweldig stuk! Heb er geen andere woorden voor!

Zat er op te wachten dat een feyenoorder een slecht veels te snel geschreven stuk hierover zou schrijven vandaag. Jij bewijst mijn ongelijk. Het stuk is mooi en goed. Top(y)

Prachtig eerbetoon aan een van de echte Feyenoorders, hoewel de laatste jaren niet echt zichtbaar, was, is en blijft deze man een oerfeyenoorder. Ome Fred, we zullen u missen!

Prachtig stuk over een geweldig persoon.
Niets aan toe te voegen.

Wordt met recht een oer-feyenoorder genoemd. Ik hoop dat er een abnormale actie voor m komt komende zondag, maar misschien een beetje kort dag voor een megadoek oid.

Mooi stuk, maar beetje ongeloofwaardig voor iemand voor 16 jaar.
Je hebt zonder twijfel stukken op Wikipedia opgezocht.
Ik weet toevallig wie Puck van Heel was, maar ik denk veel mensen hier op Voetbalzone niet.
Leg dat dan uit i.pv. hem herinneren als 'die goede ouwe tijd'.
Dat soort kleine minpuntjes komt een beetje stom over vind ik.
Desalniettemin een goed stuk over het clubicoon Blankemeijer, dus 4 *.

8 november 2010 om 22:59

Zoals ik je net al in een pb heb uitgelegd is dit grotendeels niet opgezocht. Enkel de feitjes omtrent Fred's werkzaamheden komen uit het boek. Internet is zelfs totaal niet gebruikt (buiten het schrijven van deze Ce). En zoals ik je heb verteld, jou opmerking n.a.v. Puck van Heel levert mij inspiratie om (wellicht al dit weekend) een stuk te schrijven over hem.

9 november 2010 om 08:20

Sommige mensen snappen niet dat je je verdiept in dingen van vroeger op welke leeftijd dan ook.

Super goed geschreven stuk, ik kan niet wachten op je stuk over Puck van Heel. Lekker eens een andere kant van Feyenoord!

9 november 2010 om 09:33

Ik denk dat Just14 vooral bedoeld dat hij het echt schrijft/neerzet alsof hij Blankemeijer echt heeft meegemaakt. Dat is aan de ene kant een kracht, aan de andere kant een gevaar.

9 november 2010 om 09:41

Het is gewoon kracht, hij kan zich zeer goed verplaatsen en zo trek je mensen in je column mee..
Anders wordt het zo'n afstandelijk stuk en dat is juist bij zo'n column niet de bedoeling!

9 november 2010 om 09:44

Dat is het kracht aspect inderdaad, het gevaar is dat het (soms onterecht, soms terecht) argwaan wekt bij mensen, zoals nu bij Just14.

9 november 2010 om 09:49

Ach ja.. Het is een persoonlijke mening van hem, waar ik mij dan niet aan stoor. Maarja kan je iedereen tevreden houden met een column? nee dus.
Je hebt altijd wel azijn......

9 november 2010 om 10:05

Zelfs Just14 is niet ontevreden, anders geeft hij niet vier sterren

9 november 2010 om 19:03

Ok, begrijp het. Nogmaals excuus voor mijn vooroordelen.
Ik zou het leuk vinden als dat stuk er echt kwam!
(reactie op Noordzijde)

@harmjan en @codestoeltje
Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het zeker wel een goed stuk, maar ik dacht (ten onrechte) dat hij gewoon stukken had opgezocht. En ik snap ook wel dat mensen van alle leeftijden interesse hebben in dingen van vroeger.

@kasper90
Jij begrijpt me

Rustig aan joh als ik niet gelijk op je CE reageer, had tot tienen school.
Vind het stuk super, maar wel stuk ik dezelfde vraagtekens als Just14 hierboven. Maar goed, ik denk dat er niemand op VZ is die hem ooit live heeft zien voetballen, dus wat dat betreft is het niet erg.
Verder is het stuk rustig geschreven en goed uitgewerkt. Niks dan goeds dus

Een mooi stuk!
Verder niks over te zeggen.
Je krijgt 5 sterren.

Prachtig stuk man. Ga zo door, meer heeft zelfs deze kritische Vz'er niet te zeggen.

Prachtig stuk, over een man die mij totaal niks zegt, en toch wist je me te raken.
Heb daar verder niks aan toe te voegen

Er zijn inderdaad genoeg mensen die zoveel weten van verleden van Feyenoord, hoeveel boeken zijn er wel niet uitgebracht over ons mooie clubje waar zoveel in staat.
Ik lees en zie ook alles en weet ook genoeg over het verleden van Feyenoord, ik bedoel iedereen weet dat feyenoord in 1970 van Celtic won door een winnende treffer van Kindvall, en toen was ik nog niet geboren hoor!
Wie enorm van zijn club houd, houdt ook van de historie en kent zijn helden!

Erg goed geschreven, met een positief emotioneel tintje!

Bedankt voor dit mooie stuk

Kende de beste man alleen van naam, maar klinkt als een echte clubman. Alle Feyenoorders gecondoleerd met dit verlies en ik hoop dat hij zondag een mooi afscheid krijgt.

Werkelijk een prachtig stuk, complimenten!

Grotendeels hiervan gekopieerd: http://www.fr12.nl/nieuws/12825-fred-blankemeijer-...

mooi stuk! inderdaad een stukje overgenomen van Fr12 maar dat deert mij niet zoveel. 5 Sterren krijg je van me, alleen al omdat hier een echt stukje Feyenoord is heengegaan. Ynwa

pimpiemarc. Dit stuk was er eerder dan die van fr12. Ik volg die site namelijk ook. En dat stuk komt van feyenoord.nl en die haalde het uit dezelfde bron als ik.

Prachtig stuk ik wist vrij weinig hierover dus is erg leuk om te lezen. Leest ook prima snel door en heb me weer vermaakt

Mooi stukje, over een actueel onderwerp. Keurig!

Mooi eerbetoon over een een mooie man met een echt Feyenoord hart. Ik moest even slikken toen ik hoorde dat Ome Fred overleden was. Gaat sowieso een mooi afscheid krijgen van de Feyenoord supporters. Een laatste groet.

Mooi stuk en inderdaad over een actueel onderwerp. Heb je nog tips voor mij om een stukje te schrijven?

ja wat moet ik hier over zeggen. Een top stuk over een top-feyenoorder. 5 sterren dus.

Damn, ijzersterke column!

Je bent 16 jaar, maar je schrijfstijl is echt heel goed. Ik denk dat je hiermee veel verder bent dan de meeste leeftijdgenoten, maar dan ook echt veel verder!

Ik ben ook veel te jong om Blankemeijer gezien te kunnen hebben, maar het mooie van jouw column is dat ik in een paar zinnen veel over zijn karakter te weten ben gekomen.

In je profiel geef je aan journalist in spé te zijn, ik moet zeggen dat je heel goed research hebt gedaan. Het knappe is ook dat je met details komt (hoe hij de pers komisch te woord staat) en dat maakt dit stuk zo ontzettend geloofwaardig!

Even kort: inhoudelijk staat dit stuk als een huis en jouw intellectuele manier van schrijven maakt dat dit ook nog eens een genot is om te lezen.

Ga zo door!

Van mij krijg je 5 dik verdiende sterren!

prachtig stuk! ookal ken ik de beste man niet je hebt me overtuigd van zijn doen en het komt goed geloofwaardig over!

Mooi Stuka zeg klasse!

Prachtig eerbetoon!! Wederom zeer goed geschreven!!

Mooi geschreven, ik kan jou verdriet gewoon voelen. Echt prachtig.

Geweldig stuk zeg, blankemeijer voor altijd een held

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder159
J. ToornstraMiddenvelder153
B. LinssenAanvaller1510
L. SinisterraAanvaller147
A. JahanbakhshAanvaller131
J. BijlowKeeper120
C. DessersAanvaller114
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren