Een banneling in Barcelona

Elke voetballiefhebber op deze aardkloot kent zijn naam. Er is een supercup naar de man genoemd. Hij zet zich in voor maatschappelijke doeleinden. U weet natuurlijk al wie ik bedoel, Johan Cruijff, El Salvador. Nederlands beste voetballer ooit, een levende legende. Het is de man die zowel in Amsterdam als Rotterdam successen vierde maar tegenwoordig zijn dagen slijt in zijn geliefde Barcelona.

Het is een waarschijnlijk doodgewone maandagochtend in het Spaanse Barcelona als Johan zijn bakje espresso zet samen met zijn vrouw Danny. Johan slaat zijn per vliegtuig verzonden Telegraaf open en leest het sportnieuws uit het vaderland. Zich opwinden over de competitie thuis doet Johan allang niet meer. Sinds hij bij Ajax werd weggejaagd door zijn leerling Marco van Basten is hij alle feeling met Nederland kwijtgeraakt. Toch raakt één ding hem, de 10-0 van PSV tegen Feyenoord. Hij vindt het niet te bevatten, zo'n grote club die zo ver is teruggevallen.

In zijn hoofd vormt zich al het ideale droomscenario. Als wederom weggejaagde Ajacied De Kuip wederom binnenlopen. En dan zich vervolgens wreken op zijn oude werkgever door succes te boeken met de grote aartsrivaal. Na een blik op zijn bezorgde vrouw schudt hij dat gevoel van zich af. Hij heeft alles thuis al. Johan is allang niet meer op zoek naar een club om te trainen. Af en toe een vriendschappelijk potje coachen met de vedettes van Catalonië is voldoende. Hij weet zelf ook wel dat hij het toch beter weet dan die Martin Jol en Leo Beenhakker. Hij vindt het maar middelmatige mensen die zijn leven, voetbal, bezoedelen. Door deze mensen verblijft hij al decennia in Spanje.

Johan wordt namelijk niet meer serieus genomen in Nederland. Door zijn ietwat betweterige karakter wil men hem niet meer geloven. Bij Ajax wilde hij de club naar zijn hand zetten om succes te boeken. Hij werd echter, zoals gezegd, niet geloofd. Marco van Basten had geen zin om met de bemoeial samen te werken. Het eindresultaat is u allen duidelijk, Van Basten faalde op alle fronten. Maar als u denkt dat Johan daarom heeft gelachen zit u mis. De beste man houdt teveel van zijn Ajax om zichzelf dat pleziertje te gunnen. Johan kennende slaakte hij een zucht en met pijn in zijn hart vertrok hij terug naar Barcelona waar men wel naar hem luisterde. Tenminste, voordat Sandrol Rosell aantrad met zijn nieuwe ideeën en hem niet meer nodig had.

Dit is toch diep triest? Heel Nederland weet dat Johan Cruijff, de grote verlosser, iedere club kan redden. Zijn naam al zou Feyenoord naar de absolute top van Nederland loodsen. En alleen zijn aanwezigheid zou diverse grote namen naar de Amsterdam ArenA brengen. We hebben het aan mannen als Cruijff en Willem van Hanegem te danken dat wij als voetbalnatie nog steeds op de kaart staan. Pim Blokland, ik smeek het u. Uri Coronel, ik smeek het u.

Cruijff kan uw jeugdopleiding veel beter maken. Kijk wat hij bij Barcelona heeft neergezet. Ook geeft hij talenten al vroeg de kans om zich te bewijzen in het eerste elftal. En dan vooral het effect dat Cruijff zal hebben op uw inkomsten. Jopie heeft als profvoetballer en later als voetbaltrainer zichzelf bewezen op alle niveaus, dit heeft zijn naam wereldberoemd gemaakt. Denk aan extra grote sponsordeals die dit kan opleveren. Het verleden heeft bewezen dat er enorm veel interesse is in het merk Cruijff. Verbindt dat aan uw club en u bezit een goudmijntje. En wil de ene sponsor niet tekenen? Dan deelt hij simpelweg mee dat er wel andere partijen zijn met lucratieve aanbiedingen en kijk dan eens hoe snel men zal toezeggen.

Kortom, gun deze man de kans om het Nederlands voetbal nog éénmaal tot bloei laten komen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

6 reacties (laatste reactie door LivingLegend)

Helemaal mee eens! Cruijff is en blijft een levende legende. Er zit altijd een kern van waarheid in zijn woorden en ik vind hem vaak ook gelijk hebben. Daarnaast zal Ajax voor bedrijven en spelers ook een veel interessantere club worden al Cruijff daar aan het werk gaat.

heel goed stuk; niet spectaculair of ver gezocht maar wel een duidelijke schets van de impact die Johan zeker overal heeft waar hij passeert. het stoort mij mateloos dat veel (vooral jongere) voetbalzoners zich ergeren aan Johan omdat hij steeds een ongezouten mening klaar heeft en vervolgens wordt afgestempeld als oud of eigenwijs of vervelend. ik zie het eerder als ''wijsheid komt met de jaren'' en die wijsheid bezit hij zeker.

5sterren en ik zou zeggen; graag nog meer stukken schrijven met een nuchtere kijk op bepalende mensen in de voetbalwereld.

Ik vind het zelf een vrij goed stuk. Er zijn niet veel Club Experts die vanuit de ogen van een persoon kijken. Ik denk ook dat de schrijver twee bedoelingen heeft gehad met dit stuk. A. de lezer amuseren en B. mensen te overtuigen Cruijff binnen te halen. Of dat is gelukt laat ik aan de andere lezers over. Enigste foutje (wat niet eens een foutje is), Sandrol Rosell? Dat kan je uitleggen als een spelfout maar aan de andere kant is het ook wel amuserend omdat het aangeeft dat je geen hoge pet op heb van die man.

Dus hiermee bedoelt vz eigenlijk te zeggen dat cruijf alweer de verlosser van feyenoord kan worden?

denk het niet
denk dat Cruijf feyenoord wel kan helpen om een stap omhoog te komen

Mooi geschreven en er zit een kern van waarheid in. Maar denk nou niet dat hij alleen achter het succesverhaal van Barcelona zit. Het heeft ook met mentaliteit te maken. Spanjaarden zijn over het algemeen veel meer sportminded dan Nederlanders. Ik denk wel dat hij een toegevoegde waarde kan geven aan jeugdopleidingen. Laat hem daar het een en ander toepassen en wellicht krijgen wij dan ook weer CL waardige spelers van eigen bodem.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4943 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
M. DepayAanvaller158
GaviMiddenvelder130
Riqui PuigMiddenvelder80
L. de JongAanvaller71
M. ter StegenKeeper130
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren