Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Opleiden of gericht jong kopen?

Laatste update:

Jan Vennegoor of Hesselink, Arnold Bruggink, Niels Oude Kamphuis, Paul Bosvelt, Sander Boschker en Jeroen Heubach. Een rijtje spelers dat doorbrak bij FC Twente in de jaren ’90 die nadien steeds minder opvolgers lijkt te krijgen uit eigen gelederen. Is het de moderne gang van zaken in het hedendaagse voetbal, of is er een aanwijsbare reden?

De eerste gedachte zal bij velen gaan in de richting van het huidige succes van club uit Enschede. Het niveau van de club is omhoog gegaan in de laatste jaren en dus is het moeilijker voor de jeugd om aansluiting te vinden bij de selectie. Zeker zijn er in de laatste jaren wel spelers uit de eigen opleiding in de selectie opgenomen en hebben zij een kans gekregen om te laten zien wat ze waard zijn. Als we de namen van deze spelers langs gaan valt op dat er slechts een paar het gewenste niveau hebben bereikt.

Simon Cziommer werd bij FC Twente een voortreffelijke middenvelder. In enkele seizoenen tijd werd hij bepalend voor de ploeg en verdiende daarmee een transfer naar Schalke 04 waar hij hopeloos mislukte. Sinds die tijd is het een speler met kleine ups en meer downs die momenteel zijn geld verdiend in Oostenrijk, bij Red Bull Salzburg. Ramon Zomer werd als groot verdedigend talent gezien en leek dit in zijn eerste seizoenen ook te gaan waarmaken, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een plek op de bank nadat Douglas Franco Texeira (Douglas) als nieuwkomer zijn plek innam. Het seizoen erop liet FC Twente Zomer vertrekken naar NEC.

Eenzelfde soort speler was Peter Niemeyer. Ook een verdediger met veel talent dat er nooit echt uit kwam. Niemeyer werd overgenomen door Werder Bremen. Ook daar slaagde hij niet en komend seizoen speelt hij op huurbasis bij Hertha BSC. Was het dan allemaal zo matig? Nee, dat nu ook weer niet. Lichtpuntjes zijn er altijd.

Collins John, een flitsende rechter aanvaller waar iedereen vol lof over was. Wat een talent!
Zo jong als hij was koos hij na twee seizoenen voor het avontuur bij Fulham. Sindsdien was er bijna niets meer over van wat iedereen ooit in hem zag. Een lichtpuntje van korte duur dus.
Karim el Ahmadi en Wout Brama zijn spelers die het niveau wel hebben weten vast te houden. De beide middenvelders die in Enschede zijn opgeleid spelen nog steeds in de top van de eredivisie en laten nog steeds een stijgende lijn zien.

Wout Brama, die in augustus 2005 zijn debuut maakte voor FC Twente, is de laatste speler uit eigen jeugd die het gewenste niveau haalde en het minimaal wist te handhaven. Dat was rond dezelfde periode dat FC Twente op de rand van het faillissement stond en Joop Munsterman als nieuwe voorzitter de club weer toekomst zou gaan geven. Het lijkt de periode te zijn dat de club een andere kijk krijgt op de spelersmarkt. FC Twente lijkt bewust te kiezen voor het aantrekken van talenten die het vermogen hebben om zich in vrij korte tijd in de selectie te spelen.

Het seizoen 2007/08 is hierin het keerpunt. Buitenspelers Kennedy Bakircioglu en Sharbel Touma verlaten Enschede en lijken een leegte achter te laten. Brama, el Ahmadi zitten dan al bij de selectie en zien meer jonge talenten komen. In 2007 maakten Eljero Elia, Marco Arnautovic, Edson Braafheid en Douglas met succes hun debuut in de hoofdmacht.

In de jaren die volgden werd het aankoopbeleid bekroond met goede resultaten en voor de club goede transfers van onder andere el Ahmadi (Feyenoord), Elia (HSV), Arnautovic (Inter Milaan / Werder Bremen) en Braafheid (Bayern Munchen). Ruim 20 miljoen aan transferinkomsten. In de huidige selectie is wederom veel ruimte voor jong talent. Brama en Douglas zijn nog steeds vertegenwoordigd in de basis. Bryan Ruiz is gefinancierd van de voorgenoemde inkomsten en FC Twente gaat zijn aankoopsom dubbel en dwars terugverdienen. Wie verder kijkt ziet met spelers als Nicky Kuiper, Vagif Javadov, Emir Bajrami, Luuk de Jong, Cheick Tioté en de nieuwste aankoop Nacer Chadli weer een rij met toekomstige basiskrachten.

Het is een beleid waarmee succes en inkomsten binnen bereik liggen zonder dat er veel financiële risico’s genomen worden. Nederland is altijd trots geweest op het feit dat het in alle lagen van de voetbalsport een goede opleiding heeft. Wie het transferbeleid van FC Twente nauwkeurig bekijkt zal op z’n minst moeten gaan twijfelen aan de opleidingscultuur die op de Nederlandse voetbalvelden heerst. Het lijkt er sterk op dat het scouten van talenten in de leeftijd van 18-21 jaar meer resultaat heeft.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Natuurlijk is het scouten van jonge spelers rond de 18 beter dan het opleiden van 11 jarigen. Als je 11 jarige jongens gaat opleiden, weet je nooit hoe ze over 7 jaar spelen en wat ze kunnen. Ze worden gescout op basis van een aantal dingen, die na 7 jaar niet genoeg ontwikkeld blijken te zijn. Hierdoor zie je dat eens in de zoveel tijd er een jongen naar buiten komt die goed genoeg is voor zijn huidige club.

Als je mensen scout wanneer ze ongeveer 18 zijn, weet je wat ze kunnen en is het veel makkelijker een inschatting te maken hoe goed ze kunnen worden en hoeveel er nodig is om ze zover te krijgen. Scouten is uiteraard de betere optie, maar het heeft ook wel een aantal nadelen.

Als steeds meer clubs over gaan op het scouten in plaats van opleiden, komen er minder talenten in de voetbal wereld. Het klinkt natuurlijk heel logisch: Als er niet opgeleid wordt, word er ook geen talent meer doorgestroomd en zal het scouten ook steeds moeilijker worden.

Het tweede nadeel is dat scouten vaak verder gaat dan het eigen land. Bijvoorbeeld Tioté van Twente die jij noemt. Als scouten de hogere prioriteit krijgt, loop je het risico dat de Nederlandse toevoer afneemt en zo ook het Nederlands elftal steeds meer gaat afzwakken.

Je stukje vind ik aardig, maar niet fantastisch. De bedoeling van je column ligt er naar mijn mening niet dik genoeg bovenop. Jouw bedoeling is, als ik het goed heb, laten zien dat scouten een steeds hogere prioriteit krijgt ten opzichte van het opleiden. Dat is uit de introductie een klein beetje op te maken en uiteindelijk in de conclusie weet je het zeker. Tussendoor is het echter niet zo duidelijk wat nou precies de bedoeling is van je verhaal. Alles wat je daar verteld zijn een aantal namen en de clubs waar ze naartoe getransfereerd zijn.

Je moraal zit dus maar in 2 van de 8 alinea's en dat is toch zonde. Ik vind het een goed idee om een artikel over te schrijven, maar je uitvoering vind ik dus maar zo zo. Wat vluchtig gedaan en je onderwerp is, zoals gezegd, niet duidelijk genoeg.

Ik vind de titel goed bedacht, maar het stuk breng je min of meer verkeerd. Je noemt eigenlijk alleen maar een aantal spelers van FC Twente die zijn opgeleid en weer zijn doorverkocht en spelers die door Twente zijn gekocht en later weer (meestal met winst) zijn doorverkocht.

Ik had graag een stuk gelezen waarmee je pleit wat je standpunt is. Moet FC Twente zelf spelers opleiden óf moet FC Twente alleen maar doelgericht jonge spelers kopen? Die vraag heb ik namelijk niet echt in het stukje gelezen.

Ik ben verder wel geïnteresseerd naar het scoutingsbeleid van de Tukkers? Welke mensen zitten daar bij FC Twente in de scoutingsgroep? Overal ter wereld haalt de club verscheidene spelers vandaan, van Brazilië tot en met Azerbeijdjan. Zou jij mij enkele namen kunnen geven, of iemand anders?

Maar kortom: Het idee is goed, alleen de uitvoering is minder. Desalnietemin 3 sterren.

12 augustus 2010 om 18:38

De relaties in Azerbeidzjan zijn te herleiden naar de wedstrijden die Twente moest spelen in de Europa league tegen FC Qarabag, waarbij ze het trouwens 2x erg moeilijk hadden. Twente is daarna een samenwerkingsverband aangegaan met de club en heeft Javadov overgenomen.
Het grote netwerk heeft Twente naar mijn mening binnen gehaald met de laatste trainers.
Fred Rutten had voor Twente met Guus Hiddink samengewerkt en nam daardoor een heel netwerk mee naar Enschede en kreeg ook via Hiddink nog tips binnen (luke Wilkshire). Steve Mcclaren nam vervolgens weer een geheel nieuw groot netwerk mee.
In de basis heeft Twente hierdoor veel contacten gekregen over de hele wereld. De kunst is dan om deze contacten te onderhouden en op de juiste manier te gebruiken.

12 augustus 2010 om 20:56

Bedankt voor de goede uitleg! Ik ben weer wat wijzer geworden van al deze dingen!

In de laatste alinea trek je een hele goede conclusie. Je ziet dat een slim transferbeleid veel meer opleverd, vandaar ook dat Twente kampioen werd, maar eigenlijk was het al eerder te zien. Kijk een paar jaar geleden naar Psv. Dat haalde onbekende spelers als Alex, Gomes, Farfan, enz. binnen terwijl Ajax de jeugdopleiding had met Van der Vaart, Sneijder, enz. Het was toch PSV dat beloond werd met een stuk meer titels dan Ajax. Vaak is een slim transferbeleid beter dan een goede jeugdopleiding, als is het natuurlijk wel leuk om te zien dat er talentjes uit eigen jeugd doorbreken.

Nederlandse clubs moeten ook wel jonge spelers aankopen omdat oudere gearriveerde spelers te duur zijn en niet in zichzelf willen investeren en dus kiezen voor het beste salaris. Maar een goede scouting is gewoon van wereldbelang voor een Nederlandse club. Dat zie je ook wel aan de laatste kampioenschappen. Twente, Az en PSV staan nou niet echt bekend als clubs die veel eigen opgeleide talenten in de basis hadden staan in hun kampioensjaren. En ook Ajax werd kampioen met vroeg gescoutte spelers als Ibrahimovic, Chivu, Maxwell, Trabelsi, Pienaar, Grygera enz.
Maarja ik kan jou één voorbeeld geven wat weer het tegendeel bewijst: FC Barcalona!

13 augustus 2010 om 14:13

Het lijstje hieronder laat zien dat Barcelona ook wel degelijk bijna al z'n (top)spelers scout, maar dan een stuk jonger dan FC Twente. Spelers als Puyol, Busquets en Pedro hebben niet eens zo lang in Barça's jeugdsysteem gezeten.

Andrés Iniesta: op z'n 12e overgenomen van Albacete Balompié
Lionel Messi: op z'n 12e overgenomen van Newell's Old Boys
Sergio Busquets: op z'n 17e overgenomen van Unió Jabac, daarvoor in de jeugdopleiding van Lleida
Pedro: Op z'n 17e overgenomen van CD San Isidro.
Victor Valdes: Speelde tussen z'n 10e en 13e in de jeugdopleiding van Tenerife
Gerard Piqué: wel uit de jeugdopleiding van Barcelona, maar ook nog een jaar in de jeugd van Man United gespeeld.
Carles Puyol: Op z'n 17e overgenomen van Pobla de Segur.

13 augustus 2010 om 14:27

Uiteindelijk moet je al je jeugdspelers scouten, anders heb je geen opleiding. Ze komen natuurlijk niet vanzelf aanwaaien. Die jonge talenten ontdekken en ze vervolgens in je jeugdopleiding klaarstomen voor het 1ste elftal, noem ik gewoon opleiden. Alle jeugdspelers komen van een andere club vandaan.

Bij Barca staan trouwens weer een aantal talenten klaar om door te breken. Dus je kunt die lijst van je nog wel wat uitgebreider maken.

''wie het transferbeleid van FC Twente nauwkeurig bekijkt zal op z’n minst moeten gaan twijfelen aan de opleidingscultuur die op de Nederlandse voetbalvelden heerst. Het lijkt er sterk op dat het scouten van talenten in de leeftijd van 18-21 jaar meer resultaat heeft.''

Deze conclusie lijkt juist. Maar wanneer elke club zo gaat denken lopen er binnenkort geen Nederlanders meer in de eredivisie omdat zelf opleiden overbodig wordt.

Je conclusie klopt wel met betrekking op FC Twente maar dat betekent niet dat het ook voor andere clubs geld. Op dit moment heeft Feyenoord met onder meer spelers als Fer, Wijnaldum, De Vrij, Castaignos, Cabral grote talenten waar veel van wordt verwacht en die zijn al op jonge leeftijd naar de club gekomen. En Ajax heeft het altijd al goed gedaan met zelf opgeleide talenten.

Bovendien moeten we natuurlijk we blijven opleiden omdat er anders geen jonge Nederlandse spelers bijkomen

Twente lijkt de eigenschappen van portugeese clubs over te nemen, het kopen van jonge talentvolle spelers om ze na een jaar of meer jaar voor meer geld door te verkopen. En ondertussen ook succes hebben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren