Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Club Luik: De redding van een voetbalportret is historie

Laatste update:

Het is de club die Valencia C.F. en S.L. Benfica heeft weten uit te schakelen in Europa. Victor Ikpeba, Sunday Oliseh en Jean Marc Bosman hebben er gevoetbald. Historie genoeg, stervoetballers te over. Geld helaas niet. RFC de Liége, een fraaie tekening op het Belgische voetbaldoek is bijna uitgewist. Bijna, gelukkig.

RFC de Liége, ook wel Club Luik genoemd, is naast Standard Luik de tweede ploeg uit de Belgische staalstad. Harde supporters en een mooie historie is het enige wat nog over is van de tekening waar in 1892 mee is begonnen. Onbedoelde ‘gummetjes’ hebben hun werk bijna voltooid, Club Luik is bijna uitgegumd. Klaar om overtekend te worden. Overtekend te worden door clubs zonder historie, maar met gezond beleid. Een bekende tv-coryfee van RTL zegt het wel vaker: 'van historie kan je niet vreten'.

Inderdaad. Geen geld? Geen profvoetbal. Het ‘no nonsense beleid’ van de Belgische voetbalpolitiek heeft menig bestuurscrisis veroorzaakt. In Luik, maar ook daarbuiten. De afgelopen tien jaar zijn er heel wat betaald voetbal organisaties op de fles gegaan. Exelsior Moeskroen is wat dat betreft het meest trieste voorbeeld. Waar andere clubs nog weleens verder gaan in het amateurvoetbal, daar houdt deze club het helemaal voor gezien. Helemaal weggevaagd. Zelfs een Spaanse investeerder zag het niet meer zitten, de man uit het land van Picasso zag geen mogelijkheden meer om het voetbaldoek te redden van het verlies van Exelsior Moeskroen. Een fraaie tekening is helemaal ‘weggegomd’.

Een afschuwelijk vooruitzicht voor de fanatieke volger van Club Luik. Sterker, voor de fanatieke voetbalvolger is dit een klein drama. Failliet gaan is op deze manier geen optie. Iets moet blijven, blijven van de club die zoveel heeft betekend voor het Belgische voetbal, hoe nu verder? zijn er mogelijkheden, kan het anders? Gelukkig wel. Ga failliet Luik, ga failliet. Het kan zo mooi worden. De historie zal je helpen.

Hoe mooi het kan worden laat KV Mechelen zien. KV Mechelen, opgericht in 1904 en in 1989 de laatste winnaar van een Europese prijs voor de Belgen. Op vele fronten is ‘KVM’ goed te vergelijken met RFC Luik. Beide hebben ze erg fanatieke supporters, een mooie historie en KV Mechelen heeft meegemaakt wat RFC Luik nu meemaakt. Wandelen op de riggel van de dood. Bijna weg te zijn gevaagd op het Belgische voetbaldoek. Gelukkig gebeurde dit niet. Maar het scheelde heel weinig.

Aad de Mos liet KV Mechelen begin 2002 achter met een enorme schuld. Onverantwoorde risico’s werden er genomen. Waar hij in ’88 nog de gevierde man was door in de finale van de Europa Cup II het grote Ajax te verslaan, daar werd hij nu met pek en veren Mechelen uitgeschopt. Het resultaat van twee jaar De Mos als technisch directeur was een bestuurlijke crisis, een impotente selectie en een berg schuld. Aad de Mos, hij bedoelde het zonder meer goed, maar hij bleek een ‘gummetje’ te zijn. Nadat dit in december 2002 tot een faillissement heeft geleid, pakken een aantal clubmensen KV Mechelen weer bij de kraag. En ze deden iets wat RFC Luik ook moet doen. Ze waren geniaal.

De mannen die 'KVM' wouden redden vroegen aan iedere supporter duizend euro te doneren. Een behoorlijk bedrag, maar met de zekerheid dat de supporter het terug zou krijgen als het uiteindelijk niet zou werken. Met deze ‘verzekering’ op zak stuurden een behoorlijk aantal supporters de noodzakelijke euro’s richting Mechelen. Genoeg om de club te laten bestaan op grond van hun stamnummer. Het nummer dat aangeeft wanneer de club is ontstaan, bleef hierdoor in handen van KV Mechelen, of beter gezegd, de supporters. Zij hadden de club gered van de ondergang. De uitspraak 'club van het volk' kreeg hiermee een geheel nieuw karakter. Omdat KV Mechelen wel failliet was, moest de club wel een ‘naamsverandering’ ondergaan, hierdoor heet KV Mechelen officieel “Yellow-Red KV Mechelen”. Niemand die erover klaagde, niemand die je er ooit over hoort. KV Mechelen was weer levend, springlevend. En begon weer met tekenen. Op dit moment is KV Mechelen een kerngezonde subtopper doordat men geleerd heeft uit het verleden en realisme nu het kernwoord is.

Supporters van Royal Football Club de Liége, kijk naar de Mechelse supporter en leer van hun. Jullie zijn met voldoende om de club te redden. Clubmensen, sta op en neem de taken van het bestuur over. Zij zijn niet meer dan onbedoelde gummetjes. Zonder dat ze het willen vegen ze een historische tekening van het doek. Laat dit niet gebeuren, begin opnieuw en tekent voort. Tekent voort op een prachtig plaatje dat jullie hulp nu hart nodig heeft. Want weet, ben je schuldenvrij, dan kun je weer bouwen.

Je kunt weer gaan bouwen aan een toekomst die Club Luik verdient. Steunend op successen van vroeger is er meer dan genoeg reden om Club Luik te redden. Het levert geen euro’s op, maar wel een klankbord. Kijk er naar en leer ervan. Historie. Een onmisbare schakel in het toekomstige Club Luik.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind het een uitstekend geschreven verhaal, alleen vind ik het einde wat kortzichtig. Duizend euro is niet niks, en je vraagt nu eigenlijk aan supporters van Luik dat ze geld moeten steken in de club om zo een nieuwe doorstart te maken. Wat Mechelen heeft gedaan, mag een klein wonder genoemd worden, dus ik denk niet dat je zomaar kan vragen of de supporters doormiddel van geld de club moeten overnemen. Desondanks een prachtig schrijfstijl en met veel passie geschreven.

4 *

13 mei 2010 om 23:42

Heb je absoluut gelijk in. Helemaal nu het met de stad Luik heel slecht gaat qua werkeloosheid en faillissementen van bedrijven.

Maar wat ik ermee wou zeggen: Als je net als bij kvm je club écht redden wil, kan je met een flinke inzamelingsactie genoeg geld ophalen, helemaal omdat Club Luik een behoorlijk grote club is in Belgie. Groter dan bijvoorbeeld BV Veendam is in Nederland.

Merci voor de reactie

Even ter info: Het logo dat gebruikt word is wel het loge van Standard de Liege

14 mei 2010 om 08:33

correct. Ik ben ook een standard ' clubexpert'

Ik schrijf gewoon graag over meerdere clubs

Ik wist niet eens dat die Club Luik bestond. Maar nu weet ik er wel wat over en je hebt een goed idee. Zoiets kunnen ze ook bij Feyenoord doen. Gewoon zeggen: Wij willen wel Ruiz kopen als jullie allemaal meebetalen. Wedden dat er genoeg clubmensen rondlopen die dan meebetalen? En als hij later naar het buitenland gaat dat je dan je aandeel weer terug krijgt ofzo. Leuk idee toch?

14 mei 2010 om 20:06

Al de clubmensen zijn miljonairs ofzo bij Feyenoord ?

heerlijk man!

wat geleerd en goed geschreven! andermaal genoten van jouw column!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren