Nieuw decennium, nieuwe kansen

Dat was het dan. Het seizoen 2009/10 zit er op en daarmee zit het decennium er op. In het afgelopen decennium hebben we de neerwaartse spiraal van het Nederlandse voetbal mogen aanschouwen. Hoofd ‘schuldige’ hieraan is de grootste club van Nederland, Ajax. Stonden de hoofdstedelingen aan het begin van het millenium nog op plaats twaalf in de UEFA-coëfficiënten ranglijst, inmiddels staan de club op plaats 32.

Iedere voetbalvolgende Nederlander kent de problemen waar de club de laatste jaren mee te maken heeft gehad. De beursgang, falend bestuur, miskopen en het altijd groeiende salarishuis, maar de resultaten bleven uit. Even leek Ajax uit het dal te kruipen, toen in het seizoen 2002/03 met goed voetbal de kwartfinale van de Champions League werd behaald. Internationaal was de club soms wat gelukkig met de resultaten, nationaal moest het de titel aan PSV laten, dat met een solide verdediging een punt meer wist te pakken. Het bleek slechts een incident omdat de dragende spelers van dat elftal - Christian Chivu, Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart - één of twee seizoenen later werden verkocht.

In 2003/04 wist Ajax kampioen te worden, dat Hugo Borst in Studio Voetbal bestempelde als ‘de kampioen van de armoede’. De beste van de slechtste. In 2005/06 nam Ajax voor het laatst deel aan de Champions League, waar het na het overleven van een makkelijke groepsfase kansloos werd uitgeschakeld door Internazionale. De vrije val was in volle gang. De laatste zes seizoenen is de club geen kampioen meer geworden en heeft het -vergeefs- getracht via de voorrondes het kampioenenbal te bereiken. Door onderschatting van achtereenvolgens FC Kopenhagen en Slavia Praag werden de ‘kampioenenmiljoenen’ misgelopen. Dieptepunt was de uitschakeling door Dinamo Zagreb in de daaropvolgende voorronde van de UEFA Cup, waardoor zelfs dat toernooi werd misgelopen. Vervolgens dacht de directie het kampioenschap wel eventjes te kopen door Marco van Basten dertig miljoen euro te laten investeren. De enige versterking die daaruit voortkwam was vrijwel gratis: Eyong Enoh.

Algemeen directeur en draaikont Rik van den Boog, gaf aan het begin van zijn termijn (november 2008) aan volledig achter de werkwijze (+investeringen) van Van Basten te staan. Met de aanstelling van Martin Jol verkondigde Van den Boog vervolgens af ‘terug te willen gaan naar de basis’. Geen buitensporige investeringen meer, snijden in het salarishuis en investeren in de jeugd. 6 december 2009 was het laatste nationale verlies van Ajax te noteren. FC Utrecht was in de eigen Galgenwaard met 2-0 te sterk.

Vanaf februari 2010 is er nationaal geen puntverlies meer geleden en dat zal zo blijven tot het begin van het seizoen 2010/11. Ajax is het nieuwe decennium de weg naar boven ingeslagen. De supporters staan meer dan ooit achter de (voetbaltechnische) beslissingen van het bestuur, er wordt goed gevoetbald en meer dan 50% van de basisspelers is zelf opgeleid. Tevens is meer dan 50% van de basis Nederlands.

De successen lijken eraan te komen, en ik ben ontzettend benieuwd hoe Ajax het volgend seizoen zal doen in de (voorrondes van de) Champions League. Laten we hopen dat de onderschatting heeft plaatsgemaakt voor realisme en zelfbewustzijn, zodat we eindelijk weer eens kunnen schitteren in Europa. Met Jol aan het roer, bijgestaan door zijn kapitein Luis Suárez, moet het mogelijk zijn om richting het kampioenenbal te varen. Het zou een mooi begin zijn van het decennium.

De gouden jaren zeventig werden gevolgd door de ‘slechte’ jaren tachtig. De daaropvolgende jaren negentig waren oogstrelend, en de jaren 'nul' bleek het slechtste decennium uit de clubgeschiedenis. Ik ben blij dat het nieuwe decennium is begonnen. Hopelijk kan ik over tien jaar een column schrijven over opnieuw een decennium vol successen voor de grootste club van Nederland.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door jili)

Ik zou een stuk nooit beginnen met : "dat was het dan".
Dat nodigt niet uit tot lezen.

7 mei 2010 om 07:56

Juist wel, ik vond het juist een leuk begin.

7 mei 2010 om 11:43

Ik zou eerder niet beginnen met een zin waarin twee keer 'zit er op' in pak 'm beet 12 woorden wordt gebruikt.

Best een aardig stuk met gevoel voor realisme. Dit decennium was gewoon zeer matig voor Ajax en consorten. Verder niet echt iets boeiends te lezen...

Goed geschreven en je taal spreekt aan tot verder lezen. Je geeft een goed beeld van waar de problemen lagen en wat er veranderd is ondanks dat dit bij mij al bekend was.
Er zit niet heel veel expertise in dus. 3 sterren.

leuk stuk, en dit keer blijft het bij ajax en probeer je niet nog een keer andere clubs de grond in te boren. Hopen dat ajax de CL wint :D

Een realistische weergave van de situatie en leuk om te lezen. ajax heeft zeker nu de potentie in huis om de weg naar boven weer in te slaan en hopelijk halen ze weer wat punten voor het nederlandse voetbal. De huidige opvattingen en de trainerstaf moeten wel intact blijven en zeker niet terugvallen in oude gewoontes. Ik vind het alleen jammer dat deze club met de grootste begroting daardoor nog meer kan uitgroeien en het verschil met de andere clubs groter wordt. Het lijkt daardoor of ajax de eredivisie ontgroeit. Daaorm hoop ik voor mezelf dat Feyenoord in de luwte met goed beleid langzaam aan kan teruggroeien tot de top.

Leuk stuk, en ik hoop van harte met jou mee dat je over 10 jaar een dergelijk column kunt schrijven. Tot die tijd, geniet van ons aller Ajax, ik heb er ook alle vertrouwen in dat het met deze basis mogelijk is, maar tegelijkertijd weet ik dat in het hedendaagse voetbal, en zeker bij Ajax, alles mogelijk is wanneer mooie buitenlandse clubs hun zinnen op 1 van onze spelers heeft gezet.

eigenlijk gewoon een mooie samenvatting van het 'recente' verleden en een gloed van een hoopvolle toekomst. Ik heb er zin in!

Goed stukje.
Mooi samenvatting van de afgelopen 10 jaar.

En ik hoop idd net zoals alle ajacieden dat het aankomend decennium weer gaat worden zoals de geschiedenis al eens heeft bewezen. 10 jaar goed, 10 jaar slecht, 10 goed, 10 jaar slecht. De aankomende 10 jaar zullen dan maar weer eens goed moeten gaan worden.

Het is dan nu alleen wel te hopen dat Ajax verstandig is aankomende zomerperiode. Alleen verkopen als je echt goud geld ervoor krijgt. Dus dan bedoel ik dat bij een bod van 30 miljoen of meer voor Suarez hem weg moet doen. Lager zou ik het dus nooit niet doen. Volgend jaar levert Suarez ook nog wel 25 miljoen op. Ajax moet haar selectie dus in tact houden en alleen voor de hoofdprijzen verkopen. Dit moeten ze ook duidelijk gaan communiceren naar hun spelers toe, zodat die ook weten waar ze aan toe zijn. Doet Ajax dit niet, dan kunnen de aankomende 10 jaar denk ik al weer de prullenbak in.

Gewoon een solide vier ster, goede sammenvatting over de laatste 10 jaar en goed blik op de toekomst!

Leuk geschreven en ook wel realistisch gekeken naar de afgelopen jaren.
Mijn mening is alleen dat Ajax het moeilijk kan gaan krijgen met het vasthouden van de topvorm van de afgelopen maanden.
Blijft het huidige team bij elkaar dan is dat goed te doen en zijn ze op voorhand titelkandidaat nr 1.
Het vertrek van Pantelic is wel op te vangen, maar mocht ook Suarez gaan wordt het aanvallend alweer een ander verhaal. Daarnaast zijn er mij teveel spelers die niet uitspreken dat ze bij Ajax blijven (vd Wiel, Stekelenburg).

Eindelijk een stuk over ajax dat niet zoals de andere stukken deze week wordt gevoed door frustratie en ander kanloos geleuter over hoe jaloers de rest van Nederland is. Heerlijk om een keer een gezonde realistische visie over de afgelopen 10 jaar te lezen Als er dan ook nog sprake is van een goed leesbaar en prettig taalgebruik, dan kunnen we spreken van een verademing. Ik mis nog twee discussiepunten. Ten eerste mis ik de gewijzigde internationale verhoudingen. Ajax zal (evenals de andere Nederlandse clubs) naar mijn mening de status van Europese dreumes nooit meer ontgroeien. Meer nog dan in de eerste 10 jaar van deze eeuw zullen talenten vroegtijdig uit de Nederlandse competitie worden weggekaapt. Ten tweede is de financiële positie van ajax ronduit slecht en dit legt een stevige bom onder toekomstige successen. Zonder verkopen maakt ajax in het boekjaar 30 juni 2009-30 juni 2010 een verlies van ca. 35 miljoen. Van dit verlies is ca. 15 miljoen non-cash en ca. 20 miljoen cash. Deze cash is niet aanwezig hetgeen impliceert dat jax moet verkopen. Ook ajax zal terug moeten naar een begroting van ca. 50 miljoen om financieel op de been te blijven. Al met al verwacht ik 'normale' successen op nationaal niveau maar zal ajax internationaal geen potten breken. Grootste gevaar is nog altijd de veel te hoog gespannen verwachtingen. Als jullie niet terugkeren naar normaal realisme zullen ook nationaal de donkere jaren zich voortzetten.

7 mei 2010 om 20:10

Allereerst bedankt voor de complimenten + feedback, niet alleen van jou, maar van iedereen natuurlijk..tsja, gewijzigde internationale verhoudingen zou ik wel over kunnen spreken, maar niet echt willen, aangezien ik dan direct antidepressiva tevoorschijn moet toveren..

Over de financiele situatie zou je een heel artikel kunnen schrijven (dat bewees VI reeds in december van dit jaar)..al denk ik vooral dat het verschrikkelijk wordt opgeblazen...als Ajax echt geen cent meer te makken had, dan werd er afgelopen Januari ook geen 4,5 miljoen geinvesteerd in zoveelste-middenvelder Nicolas Lodeiro..ik weet dat hij gehaald is voor de Toekomst, maar Ajax ziet toch ook wel in dat het middenveld over het algemeen prima bezet is, zeker nu Siem de Jong en Christian Eriksen doorbreken..

Het zal allemaal wel meevallen..de laatste jaren is Ajax doorgegaan op de Cl-toer (begrotingsgewijs) zonder de nodige inkomsten...mocht Ajax volgend seizoen en het seizoen daarop het hoofdtoernooi bereiken, en flink kan cashen aan Suarez, van der Wiel, Vertonghen en Stekelenburg, denk ik dat het met de inkomsten ook wel goed zit...nu is het afwachten hoe het bestuur deze verliezen gaat opvangen...

Martin Jol heeft al gezegd, als Suarez speelt als 'valse spits' kan hij niet Sulejmani ook op gaan stellen..ik denk daarom dat hij Sulejmani deze seizoenshelft expres uit het team heeft gelaten en mocht Suarez van de zomer vertrekken, denk ik dat Jol Sulejmani als opvolger in gedachten heeft...dan is het alleen nog aan Sulejmani om eindelijk zijn transfersom in te lossen..

Achter Stekelenburg hebben we een aardige keeper, Kenneth Vermeer zal nog wel een paar jaartjes in het eerste willen keepen voordat hij vertrekt..vermeer is niet zover als Stekelenburg en eigenlijk ook een compleet ander type dan Maarten, hij komt veel van zijn lijn en neemt risico's die vaak goed uitpakken, maar soms ook minder goed. In dit opzicht kan Kenneth nog een hoop leren.

Mocht van der Wiel vertrekken, dan denk ik dat Daley Blind een kans krijgt op de rechtsbackpositie..silva en Ogararu zijn vertrokken, en ik denk daarom dat Jol Olegeur in dit geval als tweede keus ziet, die heeft toch jaren op die positie gespeeld bij Barcelona..

Mocht Vertonghen vertrekken, dan zal de jeugd dit moeten opvangen..ik volg de jeugd maar half (onder meer omdat ik in het buitenland woon en zo af en toe via internet eens wat meepik) en hoor goede verhalen over Kappelhof en Boilesen...ik denk dan ook dat 1 van deze twee volgend seizoen aan het eerste mag gaan ruiken, en dan zie ik Kappelhof als grootste kanshebber (is al wat ouder en fysiek wat sterker)..

Op zich is alles dus aardig 'gecovered' maar je weet nooit wat voor blessures/vertrekken roet in het eten kunnen gooien..bovendien lever je uiteraard wel kwaliteit in, want de 4 'vertrekkandidaten' verdienen dit predikaat natuurlijk niet voor niets..daarnaast zullen Pantelic en Emanuelson hoogstwaarschijnlijk ook gaan vertrekken, en dus zal er sowieso een nieuwe spits moeten komen (emanuelson's vertrek kan worden opgevangen door Eriksen)..wie dit gaat worden weet ik niet, Jol lijkt Castillion voorlopig nog geen kans te geven en ik denk niet dat Suk al klaar is om "de nieuwe spits van Ajax" te worden..stiekem hoop ik dat Martin Pantelic op de een of andere manier weet te overtuigen, want hij is een echte aanwinst gebleken.. vandaag een gerucht op VZ over Senturk, wat ook geen slechte optie zou zijn (mits hij zijn salariseisen laat zakken)...een andere kandidaat is Bas Dost, al zie ik hem nou niet bepaald als meevoetballende spits..hij stond dit seizoen 16x op de goede plek en heeft bewezen een neus voor de goal te hebben, maar komt in mijn ogen kwaliteit tekort...wat dat betreft zie ik liever Tim Matavz van FC Groningen komen, maar daar zullen de Noorderlingen keihard over onderhandelen en voorzie ik een Suarez-situatie..de tijd zal het leren! Ik heb inmiddels alweer bijna een heel artikel geschreven, dit keer in een reactie, haha! Bijgevoegd nog even een overzicht van een opstelling mochten de vertrekkandidaten daadwerkelijk vertrekken..

Vermeer
Blind
Alderweireld
Vertonghen
Anita
de Zeeuw
de Jong
Enoh
Sulejmani
?
Eriksen
8 mei 2010 om 08:20

Ik ben bang dat je de financiële situatie onderschat. Ik weet niet of je bedrijfseconomisch geschoold bent en in staat bent een jaarrekening te analyseren? Het (enige) voordeel van een beursgenoteerde voetbalclub is dat de cijfers tot in detail gepubliceerd moeten worden. Zonder iedere balanspost te willen benoemen, kan gesteld worden dat de cijfers werkelijk dramatisch zijn. Dit wordt nog verhuld door het in de boekhoudwereld veel gebruikte 'window dressing' om cijfers mooier voor te spiegelen dan ze daadwerkelijk zijn. Ajax maakt hiervan gebruik door bv. een actieve/fictieve belastingterugggaaf op te voeren als winst. Misschien dat ik heel simpel kan uitleggen. Ajax maakte in het vorige boekjaar van juni 2008 t/m juni 2009 een verlies van een paar miljoen. In dat boekjaar werden echter Huntelaar en Vermaelen voor ruim 30 miljoen verkocht. Het is niet zo moeilijk te beredeneren hoe het resultaat zonder verkopen van deze spelers eruit zou hebben gezien. Concreet uit zich dit in het geld op de rekening. In 2008 stond er nog 23 miljoen op de rekening. In 2009 was daar nog 5 miljoen van over en je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat in 2010 al het geld opraakt als er niets verkocht wordt.

8 mei 2010 om 11:22

Het is niet mijn vakgebied nee..heb het afgelopen jaar wel getracht, maar was voor mij weinig boeiend..ondanks je bijdrage ben ik van mening dat Ajax de financien redelijk op orde heeft en zodra het salarishuis wordt opgeschoond en de Sno'tjes en Luques van de loonlijst verdwijnen, en suarez wordt 'ingecasht' het er allemaal weer een stuk zonniger voor staat..

Eigenlijk hoop ik is een keer dat die verwachtingen er niet meer zijn. Misschien zijn de lage verwachtingen ook wel de voedbodem geweest van de succesvolle tweede seizoenshelft. Hopelijk kan Ajax deze goede lijn doortrekken en meenemen in de voorrondes van de Champions League.
Laten we blijven hopen, geloven en steunen!

Afca!

Haha, alleen maar 4 sterren.

Leuk geschreven stuk. Van mij krijg je 4 sterren. Wat iedereen trouwens doet.

Leuk stuk, gewoon met een positieve, hoopvolle insteek geschreven.

Goed stuk, vooral het slot zit een kern van waarheid in waar ik waarschijnlijk niet was achtergekomen.

Verder schrijf je duidelijk en is alles goed leesbaar. Van mij krijg je 4 sterren

zeer goed stuk
zeker 5 sterren waard

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Real Madrid heeft bij de zaakwaarnemers van Alexander Isak geïnformeerd naar zijn status. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren