Respect voor de man met de fluit

Kan jij het je nog herinneren? Vroeger toen je nog klein was, toen het allemaal nog niet veel uitmaakte. Lekker dartelen over het veld. De scheidsrechter was nog niet echt belangrijk. Veel overtredingen werden er niet gemaakt. Maar naarmate je ouder wordt, en slimmer, gaat het je wat uitmaken. Heb jij het ook weleens gehad, je speelt uit en de scheidsrechter fluit echt alles tegen? Thuis had je de scheidsrechter meestal mee. Vanaf de D-pupillen heb je dat niet meer. Op mijn niveau had ik meestal een KNVB-scheidsrechter. Toch vond ik ze allemaal verschrikkelijk, verschrikkelijk domme blinde mensen die maar eens een ander beroep moeten gaan kiezen.

Naar mijn mening zijn sommige mensen gewoon niet reëel. Enkele zaterdagen in het seizoen is het mijn taak wat wedstrijden te fluiten. Meestal is het niveau niet heel hoog, toch heb ik gemerkt dat op welk niveau je ook fluit, er ontzettend veel druk op je staat. Trainers, publiek, ze maken je helemaal gek met geschreeuw en gekrijs. “Scheidsrechter, dat is toch een overtreding” en “die scheidsrechter is echt een thuisfluiter” als je iets fout doet in het voordeel van jouw club. Ik ben toen ook eens over mezelf gaan nadenken. Je wilt gewoon niet weten hoe vaak ik bij de scheidsrechter heb geklaagd over van alles en nog wat. Want ik doe nooit wat fout, het is altijd zijn schuld. Maar het is gewoon ongelofelijk moeilijk een situatie of een overtreding te beoordelen in de gegeven tijd. Sinds ik zelf wedstrijden fluit heb ik dan ook respect voor de man met de fluit.

Ik vind dat we allemaal eens goed moeten nadenken over het werk van de scheidsrechter, onder welke druk ze staan. Het verschrikkelijkste vind ik nog dat mensen beginnen over de moeder van een scheidsrechter zoals “Luinge, Luinge je moeder is een hoer”. Dat kan toch niet? Wat helemaal raar is dat het vijf minuten later helemaal anders zou kunnen zijn. Dan heeft de beste man een penalty aan jouw clubbie gegeven. Nu is hij geweldig.

Fouten maken is menselijk, dus er zijn altijd wel momenten in een seizoen dat jouw club wordt genaaid door de scheidsrechter. Het is namelijk gewoon waar dat je in een seizoen punten verliest door een scheidsrechter. Handsballen, overtredingen, buitenspel, niet alles is waar te nemen. Ik wil dan ook dat mensen eens stoppen met het gezeur dat hun club wordt benadeeld door de scheidsrechter. Ik geloof er geen ene zak van dat een scheidsrechter een club benadeelt. In een seizoen heeft elke club er last van en ik denk dan ook dat als je alle arbitrale dwalingen in het nadeel van een club op een rijtje legt, dat redelijk in evenwicht zou zijn.

Stel je voor, je fluit in de Kuip de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Aangezien het verboden is voor Ajax publiek om die wedstrijd bij te wonen is alleen het Feyenoord publiek aanwezig. Het staat 2-1 voor Feyenoord. In de laatste minuut krijgt Ajax een corner. Luis Suárez, die bekend staat als iemand die snel gaat liggen, wordt tijdens de corner pootje gehaakt door man of the match Leroy Fer. Je staat er twee meter vandaan en ziet een overduidelijke overtreding. De corner zelf werd kort genomen en de bal is niet eens in het zestien meter gebied gekomen. Toch staat er duidelijk in de regels dat de overtreding van Fer een penalty is. Wat zou jij dan doen? Als je geen penalty geeft is er niks aan de hand, want niemand zal er iets van zeggen. Misschien zouden er wat Ajax-supporters zijn die het zouden opmerken maar verder? Ik zou graag willen dat je dit objectief bekijkt. En niet als Ajax-fan roepen dat het een penalty is, maar dan gewoon de situatie omdraaien.

Vanaf Pieter Vink tot Danny Makkelie, graag zou ik ze allemaal eens in het zonnetje willen zetten. Het is dan wel werk en ze krijgen er voor betaald, maar het is werk waar verschrikkelijk voor druk opstaat van elke voetbalsupporter in Nederland, en dat zijn er aardig wat. Ik denk dat de scheidsrechters het erg op prijs zouden stellen als ze wat meer respect krijgen, en niet meer worden uitgescholden of verwensingen naar hun hoofd krijgen. Want om eerlijk te zijn, ik zou niet graag in hun schoenen willen staan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door freeki2)

helemaal mee eens! het is altijd maar de scheidsrecchter die het fout doet, ook wordt het nooit gezegd als hij goed gefloten heeft. camera's zouden het voor een scheidsrechter een stuk makkelijker maken!

Leest makkelijk weg, echter is de 'nieuwswaarde' beperkt. Iedereen met een beetje gezond verstand vindt al jaren dat de scheidsrechter meer respect verdient. Omdat 80% van de mensen in de voetbalwereld kortzichtig is (lees: het ligt altijd aan de scheids/aan een ander) blijft het beroep als scheidsrechter een ondankbare baan.

Bovendien heeft de columnist het nog over erkende Knvb-scheidsrechters. Echter, meer dan 80% van de amateurs speelt op een niveau waar de 'scheidsrechter' (oftewel iemand van de thuisspelende club) niet objectief is, en 9 v.d. 10 keer een thuisfluiter is. Dan heb ik het nog niet eens over de 'eerlijke' grensrechters.. Oftewel: Je moet ook respect Verdienen!

30 maart 2010 om 09:30

Die "scheidsrechter van de thuisspelende club" heet een clubscheidsrechter en ook daar bied de Knvb een cursus voor aan. Ik doe dat zelf ook, en fluit regelmatig potjes bij ons op de vereniging. Zonder die mensen zou het voetbal gewoon stil staan. Dan is er niemand meer die het doet. Daarnaast durf ik de uitspraak dat 9 v.d. 10 thuisfluiter is wel te bestrijden. Ik voetbal nu al weer 25 jaar, en inderdaad, je komt elk seizoen wel een hark van een vent tegen die een wedstrijd weet je verpesten, maar over het algemeen zijn dit toch vaak ook niet de kwaaiste lui.

Ik denk overigens dat ik kennelijk bij een hele fatsoenlijke vereniging fluit, ik heb weinig te stellen met onacceptabel commentaar. Tuurlijk reageren mensen altijd wel, maar dat is (in mijn beleving) normaal en zolang het geen zeuren of of schelden is vind ik dat prima.

Daarnaast vind ik de uitspraak "respect moet je verdienen" een dooddoener die bovendien onzinnig is. Iedereen verdient je respect, iedereen begint op 100 punten, en afhankelijk van wat ze dan laten zien behouden of verliezen ze dat respect.

Amen! Amen! Amen! Alle trainers en spelers hebben er een handje van hun eigen falen te willen verbloemen over de rug van de man in het zxwart, geweldig stuk dus. Zelf heb ik een tijdje E-tjes gefloten, tot er op een dag een man van 2.90 lang mij tot een paar keer toe voor kankermongool uitmaakte, verbaal bedreigde en op wat agressieve wijze mijn fluit gewoon afpakte en zelf begon te fluiten. Ook al deden een paar mensen nog wel iets en eiste de leidster van de andere ploeg dat ik het duel zou afmaken, ik ben naar huis gegaan en nooit meer teruggekomen. Voortaan slaap ik op zaterdagochtend gewoon uit.

19 april 2010 om 20:33

Haha, helemaal terecht

@ Lfc: haha!

@ Column: Vindt het verder niet echt een heel interessant stuk, iedereen weet wel dat de scheidsrechter meer respect verdient. Daarintegen is het wel vernieuwend, heb nog nooit een scheidsrechter stuk gelezen

Al met al 4 sterren

even miene stembiljet ophalen...

(VZ doe hier wat aan, is super irritant aldoor! verder is het wel een chill siteje hoor! )

30 maart 2010 om 16:22

Ik snap je niet! Je kan gewoon stemmen zonder dat stembiljet. Doe ik nu toch ook. Gewoon eerst je commentaar intoetsen. Als je commentaar staat, daarna het aantal sterren geven dat je wil en op verversen drukken (die 2 groene pijltjes, beetje rechtsboven) en voilá!

Een kind kan de was doen...

30 maart 2010 om 16:22

Vind het trouwens een leuke tekst, dus geef je 4 sterren!

opzich wel leuk bedacht, maar een clubexpert moet het over z´n club hebben, iig over voetbal.

2 sterren, meer kan ik er niet van maken

29 maart 2010 om 12:18

Waar slaat dat dan op? Waarom denken leden altijd dat ze de onderwerpkeuze kunnen bepalen, dat doen de moderators. Als zij het niet een goed idee vinden keuren ze het stuk af.

Ik fluit laatste tijd de D-tjes en C-tjes, ben gewoon een scheidsrechter van de club die is begonnen bij de F-jes en E-tjes, maar wat je zegt je wordt afgestraft door elk foutje met; Komaaan Scheids ZIE DAT DAN of Scheids DIT IS DE Zoveelste Keer.
Zoals moeder dit de regel: Voordeel niet snappen.
voorbeeld; speler word vastgepakt moeder denk aan overtreding medespeler kan er met de bal voorbij en richting goal en dan willen ze dat ik affluit voor die overtreding, 10 seconden later scoren ze door de voordeelregel. en dan juichen ze weer >.<

Heb uitermate veel respect voor een scheidsrechter, behalve voor eenvoudige clubscheidsrechters dit ten koste van alles willen dat hun clubje gaat winnen.

Terecht dat iemand het ook opneemt voor de scheidsrechters. Wellicht is het inderdaad geen 'clubexpert' in de meest letterlijke zin, maar een scheids is ook een wezenlijk onderdeel van het voetballen. Respect voor de mannen in het zwart/rood/groen/pimpelpaars-met-blauwe-stippen shirt.

Eindelijk iemand die is een goede topic over scheidsrechters plaatst, ik ben het dan ook helemaal met jou stelling eens.

Als we met zn allen is wat meer respect toonde richting de leidsmannen in het veld zou het voetbal er zo veel gezelliger/leuker op worden, zonder al dat heen en weer gekanker

He he he, eindelijk iemand met een heel goed colum.
Alle punten die jij opnoemt, zijn duidelijk en berusten op waarheid!

Goed stuk en duidelijk weergegeven.

Ik vind dit een leuk en goed geschreven stuk. Maar er zitten een heleboel dingen in het voetbal die de scheidsrechters in een kwaad daglicht doen zetten. Corruptie en clubliefde bijvoorbeeld, een klein deel van dit soort scheidsrechters zorgt ervoor dat de rest ook in een de pineut wordt.

Je krijgt van mij 5 sterren

Ik vind dit een leuk en goed geschreven stuk. Maar er zitten een heleboel dingen in het voetbal die de scheidsrechters in een kwaad daglicht doen zetten. Corruptie en clubliefde bijvoorbeeld, een klein deel van dit soort scheidsrechters zorgt ervoor dat de rest ook in een de pineut wordt.

Je krijgt van mij 5 sterren.

Goede Column!
*****

15 juni 2010 om 11:45

vind ik ok

er moet toch iemand zijn om op te zeiken

30 maart 2010 om 20:36

laten we voortaan dan maar gewoon op jou gaan zeiken, met je kortzichtige reactie.

30 maart 2010 om 23:01

ja vind ik ook, al die vermoorde joden 65 jaar geleden, daar was ook niets mis mee

ga weg man

er moet toch iemand zijn om op te zeiken

heel sterk stuk, maar door wat onjuistheden in de taal 4 sterren
maar een erg goed stuk, zoals al eerder gezegd is het vernieuwend om iets van een scheids te lezen!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Jong Ajax3212
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
S. SteijnMiddenvelder1710
V. BesuijenAanvaller176
L. KoopmansKeeper170
A. ĆatićAanvaller163
T. VerheydtAanvaller1611
E. RottierAanvaller80
J. AmofaVerdediger160
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren