Southampton grijpt strohalm dankzij Tadic; Van Aanholt scoort in vijfklapper

Southampton mag blijven hopen op lijfsbehoud in de Premier League. De ploeg van Mark Hughes klom zaterdag naar de achttiende plek dankzij een 2-1 overwinning op Bournemouth, met twee doelpunten van Dusan Tadic. De achterstand op het virtueel veilige Swansea City, dat weliswaar nog een duel tegoed heeft, bedraagt een punt. Ook hekkensluiter West Bromwich Albion boekte een zege, evenals nummer acht Everton. Crystal Palace was met 5-0 te sterk voor Leicester City.

Southampton - Bournemouth 2-1
Een counter van Southampton brak na 25 minuten spelen de ban in het St Mary’s. De thuisploeg counterde snel via Nathan Redmond en Mario Lemina, waarna de meegekomen Tadic niet buitenspel stond en het leer in de rechterhoek achter Asmir Begovic mikte. Bournemouth, met Nathan Aké in de basis, kwam in de extra tijd van de eerste helft op gelijke hoogte: Joshua King rondde uit een moeilijke hoek heerlijk af. Southampton won zeven keer op rij niet een wedstrijd waarin men als eerste aan de leiding ging, maar dat was zaterdag niet het geval. Negen minuten na rust rondde Tadic een dribbel uitstekend af: 2-1. Southampton, dat met Wesley Hoedt in de basiself aantrad, staat nu nog maar een punt onder de rode streep.

Huddersfield Town - Everton 0-2
Dankzij een doelpunt van Cenk Tosun rustte Everton met een 0-1 voorsprong. De aanvaller werd na 38 minuten gelanceerd door Theo Walcott, stormde af op doel en vuurde raak in de linkerhoek. De treffer viel uit het niets, want Huddersfield was tot dat moment de bovenliggende partij in het John Smith's Stadium. De gastheer, met Terence Kongolo en Rajiv van La Parra in de basis, was goed voor de meeste doelpogingen en leek het duel te controleren. Acht minuten na de onderbreking kreeg Seamus Coleman een gigantische kans op de 0-2, maar bij de tweede paal schoot hij recht op keeper Jonas Lössl. Uiteindelijk viel het tweede doelpunt toch: Oumar Niasse volleerde buiten het strafschopgebied raak.

Burnley - Brighton & Hove Albion 0-0
Zonder de geschorste Davy Pröpper en bankzitters Tim Krul en Jürgen Locadia ging Brighton op zoek naar de eerste overwinning in zes wedstrijden. Het was een gelijk opgaande eerste helft op Turf Moor, waarin de grootste kansen voor Ashley Barnes en Kevin Long waren. Het duo van Burnley wist niet te profiteren in een scrimmage. Brighton liet zich evenmin onbetuigd en voetbalde bij tijd en wijle goed, maar voor rust werd niet gescoord. In de tweede helft kwam Brighton beter voor de dag en waren er direct kansen om de voorsprong te grijpen. De bezoekers hadden het vizier echter niet op scherp staan en gaandeweg het tweede bedrijf was het niveau tussen beide teams weer in evenwicht. Gescoord werd er niet.

Crystal Palace - Leicester City 5-0
De tandem Wilfried Zaha en James McArthur zorgde ervoor dat de thuisploeg met een comfortabele 2-0 voorsprong aan de thee kon. Na iets meer dan een kwartier spelen stelde laatstgenoemde met een hakje Zaha in staat om de openingstreffer binnen te knallen, terwijl de rollen ruim vijf minuten voor de thee werden omgedraaid en McArthur juist kon scoren op aangeven van de eerdere doelpuntenmaker. Tien minuten na rust leek Zaha ook op weg naar zijn tweede goal, maar de aanvaller werd door Marc Albrighton naar de grond gewerkt. Een rode prent was het resultaat en met een man minder moesten the Foxes in de laatste tien minuten nog goals van Ruben Loftus-Cheek en Van Aanholt en een penalty van Christian Benteke incasseren.

Newcastle United - West Bromwich Albion 0-1
West Bromwich Albion hield vorig weekend al verrassend een punt over aan de wedstrijd tegen Liverpool en deed zaterdag opnieuw uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie. Matt Phillips nam na een klein halfuur spelen de openingstreffer voor zijn rekening en dat bleek ook meteen de enige goal van de middag. Newcastle kreeg via Kenedy en Dwight Gayle, die allebei het aluminium troffen, voor rust nog wel kansen om iets terug te doen en ook na de onderbreking probeerden the Magpies nog iets aan die achterstand te veranderen. Rafael Benítez probeerde zijn ploeg met het inbrengen van Islam Slimani en Joselu nog nieuwe impulsen te geven, maar gescoord werd er niet meer door de thuisploeg.

Handhaaft Southampton zich in de Premier League?