Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax heeft CL-voetbal financieel gezien hard nodig: 'Drie titels een zegen'

Laatste update:

Ajax verkocht in de zomer Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Derk Boerrigter en kon mede daardoor maandag klinkende halfjaarcijfers presenteren. De landskampioen maakte bekend dat het in de eerste zes maanden van het boekjaar een nettowinst heeft gemaakt van 23,9 miljoen euro. Het eigen vermogen van de rijkste club van Nederland is opgelopen tot 95,5 miljoen euro.

/

Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, is maar wat blij met de cijfers: "Ajax is een voetbalclub", zegt hij in De Telegraaf. "Voor iedereen hier geldt dat in algemene zin een betere sfeer heerst bij betere resultaten. Sportief, maar inderdaad ook financieel. De drie titels op rij met bijbehorende goede financiële resultaten zijn in alle opzichten een zegen voor de club."

Slop benadrukte dat de winst over het gehele boekjaar lager kan uitvallen, omdat Ajax geen inkomsten meer uit de Champions League haalt en de club in januari geen spelers verkocht. De langst zittende bestuurder van Ajax benadrukt dat de club zonder de inkomsten uit het miljoenenbal nog geen zwarte cijfers schrijft: "Nee, maar we maken hier jaarlijks progressie in."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Als je het transferresultaat en CL inkomsten niet meetelt dan maak je nog steeds verlies.

Het is goed dat er progressie in zit, er zal namelijk nog steeds in kosten gesneden dienen te worden. Niettemin hebben 3x op rij CL en een aantal mooie transfers Ajax de afgelopen jaren erg goed geholpen.

18 februari 2014 om 08:52

Het is zelfs al 4x op rij. Onder Jol hadden we ook cl gehaald door in de voorronde van kiev te winnen

18 februari 2014 om 08:56

Dat geeft direct de reden aan dat Ajax geen dure spelers wil kopen of hoge salarissen wil betalen. Stel je haalt geen CL, dan maak je echt verlies. Het is gewoon nog een groot risico om dat te doen.

Even nagekeken nog, vanaf 1994 tot heden heeft ajax 4 keer geen CL gehaald. Erg knap.

18 februari 2014 om 10:02

Nou doe maar 8 keer niet gehaald, wellicht wel de voorronde gehaald, maar niet gekwalificeerd voor de CL. Maar de prestaties van Ajax zijn erg knap natuurlijk.

18 februari 2014 om 10:10

Sorry, ik zie idd nu waar ik een fout heb gemaakt. Had gewoon jaren geteld, zonder rekening te houden met voorrondes.

18 februari 2014 om 09:09

Maar dat is toch topvoetbal?
Dan speel je toch Europees en dan verkoop je toch spelers?
Dus die moet je natuurlijk gewoon meerekenen. Het slaat nergens op te stellen dat zonder dat je geen winst maakt.

Ajax speelt natuurlijk al 4 en vermoedelijk 5 jaar op rij CL, tuurlijk helpt dat.
Maar financieel en sportief succes loopt in de voetballerij nou eenmaal vaak hand-in-hand.

Ajax is fantastisch goed bezig op beide vlakken, maar ze kunnen ook op beide vlakken nog stappen maken. Daar zijn ze dan ook volop mee bezig. Binnen no time zal Ajax ook weer sportief top zijn en om het jaar kwart finale CL (of hoger) halen.

Ze zijn financieel in elk geval verreweg het gezondst van heel Nederland (knap werk allen) en sportief ook. Nu die Europese aansluiting oppakken!

18 februari 2014 om 09:18

@ Afca020!

Daar zit wat in, maar ik ben het niet helemaal met je eens. Je zou niet afhankelijk moeten zijn van een grote transfer en CL inkomsten ieder jaar. Als je dat namelijk doet voer je eigenlijk hetzelfde wanbeleid als de voorgangers.
Ajax moet zich niet laten verblinden door de oorzaken van de winst die ze maken. Gelukkig ziet Slop dat zelf ook in. Het zal nog beter moeten.

18 februari 2014 om 09:22

In Nederland ben je dat dus wel. De inkomsten uit andere bronnen zijn gewoon te laag. Er komen bij Nederlandse clubs nu eenmaal geen absurde sponsorbedragen, TV gelden en merchandising inkomsten binnen.

18 februari 2014 om 09:59

Opnieuw is daar het bewijs dat de Nederlandse clubs niet meer mee kunnen. Ook Ajax niet, want het wil niet investeren in goede spelers om een redelijk gelijkwaardig elftal het veld in te sturen in de CL, om resultaten te halen. Het teert nu op de poulefase en transfers waardoor het financieel overeind blijft. Begrijp me niet verkeerd, mijn eigen club kijkt de laatste jaren jaloers toe hoe Ajax in het miljoenenbal manifesteert, maar in mijn ogen kunnen die incidentele succesjes je niet verder brengen. Ajax is de enige club die geld heeft om te investeren en graag bij de grote jongens wil horen, maar raakt steeds verder achterop. De grote clubs krijgen elk jaar miljoenen en miljoenen en geven dat ook uit, zelfs de gezondste club Bayern Munchen moet investeren om bij te blijven. Ajax blijft helaas drijven op de romantiek van Cruijf en zal daardoor de aansluiting verliezen. Natuurlijk, in Nederland zal het altijd om de bovenste plaatsen strijden en daardoor regelmatig mee mogen doen in de CL, maar met de hand op de knip, zal het daar bij blijven.

18 februari 2014 om 10:11

@hen_nie

Zoals fubar al zegt, dat ben je dus wel.

Ik ben het eens hoor dat je je daar niet van afhankelijk moet laten zijn, maar het komt ook natuurlijk weer dat omdat je in mei weet dat je CL speelt in september, dat je die zomer anders uitgeeft of verkoopt dan wanneer je van te voren weet dat je géén europees voetbal speelt.

Maar Ajax is een opleidingsclub. Kort en bondig betekend dat dus: talentvolle voetballers financiele klappers laten worden. Dus heel Ajax zijn bestaan en inkomstenbron is ongeveer gericht op de jaarlijkse verkoop van 1, 2, 3 sterkhouders.
Dus zeker bij Ajax moet je het aan en verkoopbeleid absoluut meerekenen in je jaarcijfers.

En wat je zegt, nogmaals, klopt wel.
Maar zoals ze het nu doen vind ik het mooi. De CL inkomsten gebruiken als buffer.
De verliezen (onderandere die crisisheffing) worden opgevuld en het overige geld wordt op de spaarbank gezet.
Daarbij denk ik dat wanneer Ajax slechts Europa League zou spelen vanaf september, dat ze dan ook winst zouden boeken. CL is ongeveer 27 mln, winst Ajax is 23,9 mln, gat is dus 3mln (precies die crisis heffing) maar 3 mln haal je ook wel uit de Europa League.
Of ze zouden dan een speler extra verkopen.
Zoals het een opleidingsclub helaas betaamd

18 februari 2014 om 10:17

Romarky
Het vermoeden bestaat ook dat er 1 of 2 topaankopen bijkomen.
Dat was te lezen in het Financieel Dagblad.
Daarbij denk ik dat de enige juiste weg is via exceptionele jeugdproducten.
En dan inderdaad 1 of 2 gerichte topaankopen (voor Nederlandse begrippen dan).

18 februari 2014 om 10:21

Gelukkig er worden al jaren in de kosten gesneden dat is een goed iets, een kampioenschap brengt echter ook kosten met zich mee.
Tevens zijn de inkomsten uit de CL gestegen ondanks dat de prestatiepremies van de Uefa CL gedaald zijn vanwege minder uitkeringen na winst etc.
Dat is tenminste te lezen in het verslag... voor de verandering ben ik er even voor gaan zitten om het te lezen namelijk.

18 februari 2014 om 10:26

'topaankopen' komen er niet, dat gaat in tegen het beleid om slechts te betalen wat je een speler waard vind. Dat gaat gewoon niet samen. Toptalenten wel inderdaad. En daarnaast een goede balans in je selectie.
Maar het uitblijven van grote transfers betekent niet, zoals romarky suggereert, dat je als club stil blijft staan. Er zijn allerlei manieren om te investeren.

18 februari 2014 om 10:55

@ romarky, het verhaal van slop geeft alleen maar meer de noodzaak aan dat er niet in duurdere spelers geinvesteerd moet worden. Dit biedt namelijk geen enkele garantie tot succes. Die denkwijze heeft Ajax maar ook andere nederlandse clubs naar de rand van de afgrond gebracht. Eventuele winsten dienen nu in de jeugdopleiding gestopt te worden en het aantrekken van jeugdige talenten die in de opleiding verder ontwikkeld kunnen worden. Dit is de enige gezonde manier om ergens incidenteel een europees succes te kunnen boeken. Ook in de succesvolle jaren 90 was dit het recept voor succes. Toen ook lag de begroting van de tegenstander 10 keer hoger dan die van ajax en wist ajax zijn jeugdspelers langer vast te houd (pre bosman arrest) met wat extra financiele ruimte kun je de talenten wellicht langer vast houden dan nu het geval. Maar aankopen die er direct staan zou ajax zomaar weer in de rode cijfers kunnen storten. Onverantwoord dus.

18 februari 2014 om 11:27

@eitangue

Ik ben het daar niet met je eens, het gaat erom dat je geld investeert in goede spelers die uiteindelijk nog meer geld op brengen. Ajax moet altijd voor die "topper" gaan die in Nederland rondloopt. Let wel, als de desbetreffende speler nodig is uiteraard. Natuurlijk levert de investering in de jeugd wat op, maar Ajax is ook niet in staat om elk jaar toppers af te leveren, daarnaast ga je met zo'n jeugdig elftal niet ver komen in de CL. Dus je houdt je broek wel op, maar de successen zullen uitblijven.

Haal een aantal gerichte aankopen die het elftal echt sterker maken en waarbij je meer kans maakt in de CL en je spaarvarken loopt vanzelf weer vol. Nu loop je het risico dat je in de toekomst een volle portemonnee hebt, maar dat je in Europa niets meer voorstelt. En dat is jammer, want nogmaals, Ajax en in mindere mate PSV (moet er wel wat veranderen) zijn de enige clubs die misschien nog een beetje kunnen aanhaken.

18 februari 2014 om 13:20

Dat gaan ze ook wel doen als dat nodig is. Zie nu al de actuele interesse in Zivkovic. In mijn ogen een toekomstige topper in tegenstelling tot een Maher. De andere toppers moeten komen uit de Cerny's, Kishna's en Nouri's van de opleiding.
Die toppers halen ze dus wel maar op een leeftijd dat ze nog te betalen zijn.

18 februari 2014 om 09:14

Zonder CL inkomsten zouden ze geen zwarte cijfers schrijven. Dat is ook het probleem voor PSV .

18 februari 2014 om 09:16

De rijkste club van nederland, maar toch ook weer niet denk ik dan zo. Ik schrik hier wel van ik dacht altijd dat PSV die inkomsten elke keer nodig had. Wat had er gebeurd had Ajax geen Cl gespeeld de afgelopen 3 jaar.

Het is natuurlijk nog steeds knap dat ze zonder teveel uitgave nog steeds elk jaar meedoen (en afgelopen 3 jaar ook kampioen worden) om die titel.

Maar het is duidelijk dat ze snel wat moeten gaan doen om die CL uit hun cijfers te halen

18 februari 2014 om 09:18

Dan had Ajax telkens een hele kleine winst geboekt of een klein verlies, dankzij spelersverkopen.

18 februari 2014 om 09:20

@ Justbecause

Natuurlijk moet Ajax zich nog verbeteren door in de kosten te snijden, maar daar zijn ze nu ook al een aantal jaar druk mee bezig. Het geeft simpelweg aan hoe erg het wanbeleid hiervoor was. Niettemin is er geen nood aan de man. Ajax heeft immers een flinke buffer opgebouwd.

18 februari 2014 om 09:36

In het verleden kon het natuurlijk ook wel omdat we meerdere tickets hadden voor de CL, tegenwoordig met nog maar directe plaatsing en voorrondes CL is het een ander verhaal, begrijp, als feyenoord supporter nu ook goed dat supporters hard tegen het beleid zijn ingegaan.

18 februari 2014 om 10:06

@justbecause

Wat er even voor het gemak word vergeten is dat er door de CL en door de titel ook heel veel extra uitgaven zijn. Zo hebben vrijwel alle spelers (uitzonderingen daargelaten) een contract met een flinke premie als ze de titel winnen. Dat is te veroorloven aangezien je dan ook automatisch CL haalt. Wanneer de titel niet gehaald word gaan deze premies niet door, krijgen de bestuursleden ook mindere bonussen (zelfde systeem allen dan financieel presteren)

Maar het zegt eigenlijk goed dat we de afgelopen 4 jaar ongeveer 25 miljoen (ja je leest het goed) hebben gesneden in de salarissen en dat Ajax nog steeds moeite heeft met break even draaien.

Maar elk jaar zit er progressie in. Grote afkoopsommen die over meerdere jaren betaald worden zijn bijna afbetaald. Leningen bij banken worden steeds minder dus minder aflossing + rente. Spelerssalarissen gaan omlaag gemiddeld gezien. En er is natuurlijk een flinke buffer van ongeveer 90 miljoen euro op het moment.

Eeerlijk is eerlijk, zonder CL de afgelopen 3 jaar had Ajax het een heel groot stuk moeilijker gehad dan dat het nu gaat. Maar het is tekenend voor het oude beleid en voor het nieuwe beleid. Daarom zijn de Ajax supporters ook zo blij met het nieuwe beleid. Eindelijk word er financieel gezond en verantwoord beleid gevoerd.

Natuurlijk valt er nog een heleboel te verbeteren. Dat is duidelijk, maar stukje bij beetje komt er steeds meer en steeds vaker dingen op de juiste plaats terecht. Waardoor je elke keer weer een stapje zet.

18 februari 2014 om 10:23

Daarom begroot Ajax ook om de 5 jaar sowieso 2x Cl.
Dat moet er uit, vroeger begrote Ajax bijna ieder jaar Cl.
Je verkoopt ieder jaar helaas ook dus dat zorgt anders ook wel voor een kleine plus.

18 februari 2014 om 10:51

Leningen bij banken?
Voorbeelden a.u.b?

18 februari 2014 om 10:58

@ndisdenaam

De nieuwe begroting van Ajax zoals geplanned word gerekend op 1x CL groepsfase in 5 jaar tijd. Dat is de doelstelling qua financien. De andere 4 jaar word op EL berekend. Op het moment zit Ajax daar nog iets boven en moet er her en der nog veel weggeschreven worden. Maar de koers is er in ieder geval.

En 1x CL in 5 jaar tijd zou relatief gezien haalbaar moeten zijn.

18 februari 2014 om 13:45

De-lano..

1 keer CL in 5 jaar tijd zou relatief gezien haalbaar moeten zijn, zeg je.

Ik vind dat, zacht uitgedrukt, wat voorzichtige taal. Natuurlijk is het goed om er niet automatisch vanuit te gaan dat er ieder jaar CL wordt berekend maar het is natuurlijk meer dan 'haalbaar'.

Het gat tussen Ajax en de overige ploegen in de Eredivisie wordt met het jaar groter als je kijkt naar de financiën en dat ga je -als het goed is- ook terugzien op het veld.

18 februari 2014 om 14:13

@ Kebm

Je moet een realistische schatting maken. De jaren van 2000 tot 2010 is gerekend met ongeveer 3x CL groupsfase per 5 jaar. En toen werden we 7 jaar achtereen geen kampioen. Toen koste het Ajax meer dan 60 miljoen.

Begroten op een vrij makkelijk haalbare basis, wanneer je beter presteert en dus meer geld ontvangt kan je het jaar er na ook meer uit geven. Een klein voorbeeld. Ajax begroot komend seizoen niet op CL gelden. Maar ze worden eerste en krijgen automatisch de groupsfase wat ze 15 miljoen euro op levert.

Dan weten ze in de zomer dat ze 15 miljoen binnen krijgen in het komende seizoen vanwege de Champions league. Hier kunnen ze dan een voorschot op nemen aangezien de garantie er is dat ze het geld krijgen.

In plaats van vooraf gokken op Champions league geld en daarmee te spelen. Word er nu achteraf mee gewerkt. Hierdoor is er een zekerheid van het geld en kan je dus niet ondersteboven gaan.

Hetzelfde geld voor transfers. Ze worden niet meeberekend. Maar wanneer er dus spelers verkocht worden is dat een incidentele bonus. Die bonus kan je bijschrijve op je eigen vemrogen als buffer. Of je kan hem herinvesteren in bepaalde projecten/spelers. Wederom heb je dan de zekerheid dat je het geld hebt en ben je dus niet aan het speculeren.

Door uit te gaan van zekerheid ipv speculatie is je begroting op jaarbasis lager dan normaal. Wat iets minder mogelijkheden betekent. Maar al het incidentele geld dat binnenkomt uit transfers/cl gelden zijn gewoon bonussen en zijn volledig vrij voor besteding.

18 februari 2014 om 17:31

@justbecause, dan zijn er altijd nog transfers en als er ook geen winst uit transfers zijn, teert Ajax een beetje in op de reserves. De reserves bedragen momenteel 70 miljoen euro. Niets aan de hand, dus, want er zou zonder transfers en CL een klein tekort van slechts een paar miljoen zijn. Dat komt omdat de spelers tegenwoordig een groot deel van hun salaris uit bonussen en premies verkrijgen. Als Ajax geen kampioen wordt zijn die kosten een flink stuk lager.

Voor noodgevallen wil Ajax minimaal een reserve van 50 miljoen in kas hebben. Die leningen die God410 voorstelt zijn dus nergens voor nodig

Daarbij komt: prijzengeld uit de Champions League en winst uit transfers horen erbij voor een club als Ajax, dat geld blijft met regelmaat binnenkomen.

18 februari 2014 om 09:46

Alleen het is geen kwestie van simpel optellen en aftrekken. Indien de winst lager uitvalt, ook minder belasting en als we niet eerste worden dalen de premies en bonussen ook flink. We schroeven al jaren onze afschrijving omlaag en ook zijn de TV inkomsten structureel gestegen.

Merchandising groeit gestaagd en mede name op het gebied van sponsoring valt nog wat te halen denk ik. We moeten minimaal een gelijkwaardig sponsor als Aegon vinden, zo niet beter.

Ook zou ik het stadion in eigen beheer willen hebben, dat verlaagd de huurkosten en kan de recettes verhogen.

18 februari 2014 om 09:56

Veel succes met een betere sponsor dan Aegon te vinden. De markt in Nederland is te klein voor een sponsor die net zoveel of nog meer uitgeeft als Aegon.

18 februari 2014 om 10:01

@ Kohak

Je vergeet dat sinds een jaar ook gokbedrijven mogen sponsoren. En dat Ajax ondertussen een flinke vaste voet heeft in China wat vrijwel niemand vanuit Nederland heeft. Ajax is aan het onderhandelen met een partij uit de top 10 grootste bedrijven vanuit Nederland.

Voor de rest schijnen ze ook voorzichtig te richten op bedrijven zowel Bwin en Huawai.

18 februari 2014 om 10:25

Aegon heeft dit jaar al minder geld aan Ajax gegeven qua sponsoring dat staat omdat er variabelen zijn weg gevallen, de winst had dus nog een miljoen hoger kunnen uitvallen.
Maar Aegon stopt er mee vanaf volgend jaar, en volgens mij als Ajax dan een nieuwe sponsor vind zou Aegon nou een klein bedrag aan Ajax moeten betalen omdat ze er een jaar te vroeg mee stoppen, een annulering van een contract kost meestal ook geld...zeker gezien het feit dat het om 12 miljoen kan gaan.
Maar dat contract is omgezet naar een partnership, dus in die zin zullen Ajax en Aegon blijven samenwerken.

95,5 eigen vermogen dat is zeer netjes. Maar ze geven niks uit dat zal ook wel een rede hebben. Ze zullen wel van de beurs af willen dat gaat ze geld kosten. Snap niet wie dat heeft bedacht om ooit op de beurs te gaan. 95,5 miljoen kan je leuke spelers mee kopen. misschien het salaris huis op langer termijn wat opschroeven zodat je betere spelers kan aantrekken.

18 februari 2014 om 08:55

Ze moeten juist de kosten naar beneden drukken, anders wordt er zonder de CL geen winst behaald. De omzet verhogen zal lastig worden, alleen door leuke bedragen te ontvangen voor spelers misschien

18 februari 2014 om 08:58

Als je van de beurs gaat en jou eigen geld ook daadwerkelijk je eigen geld wordt, dan kan het wel. Gooi de grachten dicht en je kan 10.000 extra plekken maken, wat weer zorgt voor een hogere omzet.

Ben het wel met je eens, je moet een standpunt innemen. Je moet er voor zorgen dat je financieel niet afhankelijk bent van de CL. Pas als je zonder CL zwarte cijfers schrijft, dan ben je echt in orde. Vaste inkomsten moeten je uitgaven compenseren, de CL moet eigenlijk een extra'tje zijn.

18 februari 2014 om 09:02

@inkopper27
Wat is de omzet zonder transferbedragen? Ik vind dat de Nederlandse clubs zeer goed bezig zijn. Kijk Psv, Ajax, dat is iets om trots op te zijn.

@hen_me
50 miljoen inderdaad is veel geld. Maar dan moet je wel een duidelijk plan voor ogen hebben.

18 februari 2014 om 10:08

@ Niels

PSV is op zijn zachstst gezegd helemaal niet het voorbeeld van hoe het moet. Sterker nog, deze moesten Strootman, Mertens en Lens verkopen om afgelopen jaar positieve cijfers te draaien. Anders hadden ze weer een negatief resultaat van 10 miljoen plus.

PSV is bezig met herstructureren. Maar zijn nog lang niet zover als bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord zijn.

18 februari 2014 om 08:57

@ niels221

De beursgang heeft Ajax toentertijd in een klap 50 miljoen opgeleverd. Dat geld is echter door wanbeleid eigenlijk allemaal in een bodemloze put gegooid.

18 februari 2014 om 09:03

Wat zijn nou echt de nadelen van een beursgenoteerd bedrijf te zijn als voetbalclub. Dat ze alle indormatie openbaar moeten maken? Ik vind dat als supporter wel lekker.

18 februari 2014 om 09:16

@ Don-Juan

Ik zie voor de rest ook niet zo veel nadelen aan beursnotering. Transparantie is eigenlijk het grootste nadeel voor Ajax zelf. Dat kan ervoor zorgen dat dingen niet zo snel doorgevoerd kunnen worden als bij een club die niet beursgenoteerd is.

18 februari 2014 om 09:20

En dividend lijkt me toch?

Het is dat de aandeelhouders tot dusver afzien van hun aandeel in de winst, anders zou Ajax ook een deel van de winst moeten afstaan.

18 februari 2014 om 09:23

Dat bedoelde ik dus Afcfokke. Het zijn Ajax mensen die een aandeel hebben dan zijn er niet super veel nadelen. De nadelen komen pas als een willekeurig persoon een paar aandelen koopt.

18 februari 2014 om 09:25

@ Afcfokke

Volgens mij heeft Ajax maar twee keer dividend betaald in bijna 15 jaar tijd. Dat is dus te verwaarlozen. Daarbij is de kans niet heel groot dat dit gaat veranderen, aangezien 73% van de aandelen in bezit zijn van de vereniging.

18 februari 2014 om 09:29

@ hennie

Je bedoelt dat de club dmv die 73 procent zelf kan beslissen of ze uitkeren? Dat wist ik niet, dat maakt die zorg inderdaad onnodig.

18 februari 2014 om 10:14

@ Afcfokke

Dat klopt, Ajax NV heeft 73% van de aandelen in beheer. Iets meer als 13 miljoen van de totale 18 miljoen die beschikbaar zijn gesteld. Voor de rest heeft Delta Lloyd er ongeveer 10% van in beheer wat ongeveer 1,8 miljoen aandelen zijn. Is er nog een overleden Ajacied Strater (zijn familie) die ongeveer 8% in beheer heeft.

De rest is allemaal in handen van mensen die graag een Ajax aandeel willen hebben.

Maar van de beurs af gaan heeft ook wel voordelen. Alleen zijn die niet financieel gelijk van meerwaarde. Op den duur kan het wel heel belangrijk zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld geen shirtsponsor zoeken dat een concurrent van Delta Lloyd is om een voorbeeld te geven. En aangezien Delta Lloyd in vastgoed, verzekeringen, hypotheken, banken etc zitten beperkt het je opties flink.

En op bestuurlijk niveau, nu moeten er veel meer vergaderingen gehouden worden. Dingen worden x aantal keer extra besproken. Etc etc etc. Elke transfer, elke (grote) uitgave etc moet allemaal 4x goedgekeurd worden. Hierdoor kan je veel minder snel schakelen.

Een mooi voorbeeld kan bijvoorbeeld Zivkovic zijn. Stel dat het technische hart 5 miljoen wilt betalen. Het bestuur wil maximaal 3 betalen en de RVC neemt een standpunt in van ook 3miljoen. Dan word het dus max 3 miljoen. Wanner de RVC wegvalt kan je het onderhandelen naar bijvoorbeeld 4 miljoen.

18 februari 2014 om 11:24

Als Ajax bijvoorbeeld de paketten van Delta Lloyd en Strater willen opkopen, kan dat of stijgt die prijs automatisch als Ajax aangeeft ze te willen hebben en snijdt Ajax daarmee zichzelf in de vingers?
En wat gebeurd er wanneer Ajax het gehele aandelenpakket in eigen handen zou krijgen? Welke stappen dienen er dan nog genomen te worden om effectief van de beurs te zijn?

Mijn vraag is dus eigenlijk hoe de geschatte kosten om van de beurs te komen geschat werden op 100 miljoen (staat mij bij dat een dergelijk bedrag genoemd is) als er dus eigenlijk maar voor zulke 'lage' bedragen aandelen uitstaan.

18 februari 2014 om 14:08

Alle informatie is openbaar bij een beurs genoteerde bedrijven??? Wat vreemd die banken geschiedenis.
Blij dat we alle ins en outs weten van de Shell. Echt transparant die beursbedrijven.

18 februari 2014 om 15:38

@ Afcfokke

Ze kunnen een prijs aanbieden, die vaak boven de marktprijs ligt. Als Ajax het gehele aandelenpakket in eigen handen heeft dan staan er dus geen aandelen meer uit op de beurs. Volgens mij is het daarmee klaar.

Kosten om van de beurs af te komen is afhankelijk van welke prijs Ajax en de overige aandeelhouders overeenkomen. Er staan 5 miljoen aandelen uit volgens mij, dus 5 miljoen x prijs.

Het is wel van belang dat Ajax op de kosten blijft letten. CL moet je niet willen begroten elk jaar, dan ben je kwetsbaar als de sportieve resultaten een keer tegenzitten. Het moet dan niet meteen op het eigen vermogen aankomen.

18 februari 2014 om 09:36

Ajax begroot deze ook absoluut niet elk jaar. Echter is een CL deelname of een grote verkoop 1x in de paar jaar wel noodzakelijk om zwart te blijven schrijven. Ik zal me dus niet al te veel zorgen maken. Ajax heeft in het verleden nog jaarlijks toptransfers gemaakt of de CL behaald. Indien dit niet jaarlijks begroot wordt is er weinig aan de hand. Helemaal niet als je zo'n grote buffer hebt.

18 februari 2014 om 11:00

@afcfokke

De nieuwe koers is gebaseerd op 1x CL groepsfase in 5 jaar tijd. De andere 4 jaar word er op EL gerekend. Gezien de status van Ajax, de omzet van Ajax, het vermogen van Ajax en de fanbase van Ajax is dat gewoon een realistische doelstelling.

En wanneer je een keer 5 jaar zonder CL zit loop je eenmalig 15 miljoen mis. Dat is overal gezien te behappen. Niet gewenst natuurlijk, maar wel te behappen.

Tenslotte word er in het nieuwe beleid ook geen eventuele transferinkomsten berekend. En met transfers moet je toch wel in 5 jaar tijd die 15 miljoen kunnen terugverdienen.

18 februari 2014 om 11:14

Met de nieuwe koers bedoel je dan de lijn waarop we nu zitten of het uitgangspunt waar naar toe gewerkt wordt?


dank voor de precieze cijfers en uitleg, ook in reactie 63.

edit; ow heb het al. In reactie 78 gevonden

Ik weet niet of van de beurs afgaan nu de oplossing is. Er wordt nu wel goed verdiend mede door de cl, maar je moet ook rekening houden dat je een keer niet in de cl komt en dan vallen de cijfers zwaar tegen. Het is zaak om dat inzichtelijk te hebben dat je in elk geval kan overleven zonder cl. Het beleid is nu goed en moet de komende jaren nog niet aangepast worden. Het eigen vermogen zegt nu niet zoveel omdat er veel in aandelen zit

Sorry maar ben geen econoom maar begrijp ik nou goed dat zonder CL Ajax dus verliest maakt?
Waar zit het probleem nu precies dan, want ik vind echt dat clubs geen CL inkomsten meer moeten meenemen in de verwachte cijfers.

18 februari 2014 om 09:17

Als Ajax geen CL speelt en geen spelers zou verkopen zou het verlies maken. Dat staat er ja. En Ajax is dus bezig om de kosten te drukken.

18 februari 2014 om 09:18

Klopt, maar dit komt omdat Ajax dit vroeger standaard deed en ook kon doen. Vervolgens kost het heel veel tijd dit terug te brengen want je praat over ruim 25 miljoen omzet.

18 februari 2014 om 09:18

Dat heb je goed begrepen, dat staat idd in de tekst. En het probleem is dat Ajax meer kosten heeft in vergelijking met de vaste inkomsten. Dit wordt eigenlijk altijd wel gecompenseerd door verkoop van spelers en CL, maar dit zijn geen vaste inkomsten. Als je deze 2 vormen wegschrijft, dan heb je heb je meer uitgaven dan inkomsten.

Het doel bij ajax is om de uitgaven minimaal gelijk te hebben aan de vaste inkomsten. Inkomsten van de CL en van de verkoop van spelers zijn geen cijfers die je vooraf wil schrijven als inkomsten. Dat zouden extra inkomsten moeten zijn. Ajax is wel op weg om de uitgaven omlaag te krijgen en de inkomsten omhoog, maar daar gaat wel gewoon tijd overheen voor dat gerealiseerd is.

18 februari 2014 om 09:19

Ja, en dus is het allemaal lang niet zo rooskleurig als velen denken.

Toen de vorige keer cijfers en CL inkomsten bekend werden gemaakt merkten veelal supporters van andere clubs terecht op dat er zonder de CL dus eigenlijk helemaal niet of nauwelijks winst gemaakt zou worden. Dat kwam ze op veel 'hater' reacties en dergelijke staan, maar het blijkt dus dat ze gewoon gelijk hadden.

Gezien de begrotingen in Nederland betekent alleenrecht op de CL inkomsten eigenlijk automatisch prachtige jaarcijfers. Feyenoord heeft geloof ik een begroting van 45 miljoen. Als je daar dus 15-20 miljoen aan niet begrote inkomsten bij gooit dan gaat logischerwijs de vlag uit. Twente en dergelijke clubs idem.

18 februari 2014 om 09:23

Waarbij je de nadruk op dat alleenrecht wel wat explicieter mag stellen. Andere clubs hebben hun aandeel ook gewoon laten lopen.

Het is voor het Nederlands voetbal beter als dat potje gewoon verdeeld wordt (en dus meer ploegen Europees meedraaien) dan wanneer dit elk jaar in de zak van een club verdwijnt. Onverdeeld is het inderdaad wel een erg groot aandeel in de begroting van een willekeurige Bvo.

18 februari 2014 om 09:38

Rooskleurig is het in mijn ogen wel. Ajax heeft echt een financiële voorsprong op andere clubs. Een hogere begroting dan bijvoorbeeld Twente, maar als we CL halen kunnen we gewoon 20 miljoen bijschrijven.

18 februari 2014 om 10:11

In feite blijkt uit de opmerking van Slop dat de voorsprong van Ajax dus reuze mee valt. De financiële voorsprong is te danken aan de CL inkomsten van de afgelopen jaren. Haal de je CL weg dan blijkt Ajax dus nog verlies te draaien. Dan kan je toch niet spreken van een structurele financiële voorsprong.

Er zijn clubs die zonder de CL wel positief resultaat weten te behalen. Ajax doet dat blijkbaar (nog) niet.

18 februari 2014 om 10:21

Natuurlijk zijn de sportieve successen enorm belangrijk geweest, dat zal niemand ontkennen. Maar naast een eigen vermogen van bijna 100 miljoen heeft Ajax ook een hogere begroting dan andere clubs. Ajax heeft dus meer inkomsten maar hoeft maar 1x in de paar jaar CL te halen. Iets wat met de huidige begroting en selectie een hele redelijke doelstelling is. Elke keer als Ajax een speler verkoopt of de CL haalt is dat gewoon winst.

18 februari 2014 om 12:03

Je stelt het wel een beetje verkeerd.

Ajax heeft de grootste begroting, dat klopt.
Dat ze dan ook meer inkomsten zullen hebben is vaak ook logisch, echter betekent dat allerminst dat het resultaat onderaan de streep dusdanig is dat je maar 1x in de zoveel jaar CL hoeven te halen.

Begroting en inkomsten zijn niet hetzelfde als winst of een positief resultaat.

Uiteindelijk zal het bij Ajax wel zo zijn hoor, maar de manier waarop je het stelt klopt naar mijn mening niet

18 februari 2014 om 09:23

@justbecause

Dat zit hem vooral in de hoge bedrijfslasten, maar voor alle duidelijkheid moet je niet denken dat Ajax 20 miljoen verlies boekt als het geen CL speelt. Beetje bij beetje worden de salarissen bij Ajax lager als geheel en wordt er per jaar minder afgeschreven aan transferkosten. Hoe meer zelfopgeleide spelers Ajax heeft in de selectie, des te lager blijven de salarissen en transferafschrijvingen. Daar werken ze nu al een paar jaar aan en Ajax heeft haar transferafschrijvingen inmiddels gehalveerd tot onder de 10 miljoen euro per boekjaar. Ook de spelers salarissen dalen ieder jaar.

Maar sportief succes heeft ook haar invloed op de bedrijfslasten. Zo moeten er nu steeds kampioenspremies betaald worden aan de spelers en de staf. Daarnaast speelt de crisisheffing ook weer een belangrijke rol, want dat kost Ajax miljoenen. Als Ajax geen CL zou spelen dan scheelt dat een slordige 20 á 25 miljoen euro aan inkomsten, maar geen kampioen worden heeft ook haar invloed op de hoge bedrijfslasten. Niet dat dit elkaar kan wegstrepen, maar het verlies zal geen tientallen miljoenen zijn. Daarnaast is een marginale verlies uit eigen zak op te vangen en is de club nog steeds bezig om break-even te draaien zonder dat het CL inkomsten heeft of spelers moet verkopen.

18 februari 2014 om 17:02

Nee niet helemaal. Ajax iedt de spelers een lager salaris maar wel met dikke bonussen voor een kampioensschap + CL deelname. Zonder kampioensschap zouden bepaalde kosten veel lager zijn. En had Ajax een kleine winst behaald.

Wat is die Slop dan aan het doen? Nog steeds afhankelijk van CL-voetbal voor het schrijven van zwarte cijfers. Zoveel grootverdieners zijn er al vertrokken. Echt een wanprestatie van deze man.

18 februari 2014 om 09:26

Tot een paar jaar terug was de CL en verkoop van spelers meegenomen in de begroting. Dat moet nu allemaal eruit gehaald worden. Dat is 30 miljoen ongeveer wat je dus meer moet gaan verdienen of minder moet gaan uitgeven. Dat haal je niet zomaar door een paar grootverdieners weg te doen. Slop heeft de eerste jaren hier niet naar kunnen handelen want toen werden er dure spelers gekocht, bijvoorbeeld een sulejmani. Toen was die meer bezig om geld vrij te maken voor spelers volgens mij.

Pas sinds de komst van De Boer en consorten is er echt gezegd, we moeten financieel gezond zijn, pas dan gaan we verder kijken. Dat is nu 3.5 jaar. Je zal zo iemand toch wat wat meer tijd moeten geven dan 3.5 jaar om 30 miljoen te plussen.

Als je ook een beetje naar de cijfers zelf kijkt, dan kan ajax er niet ver vanaf liggen. 23.9 miljoen winst. CL zal totaal ook iets van dat bedrag opleveren denk ik.
Als je die weghaalt, dan zal je ongeveer op 0 zitten.
Maak je geen winst, maar zwarte cijfers liggen wel heel dichtbij.

18 februari 2014 om 09:36

Het is geen moeilijke rekensom maar we hebben helaas niet alle informatie. Ajax heeft een operationeel resultaat van 17 miljoen, trek daar de totale winst van de CL af (dat ligt zo rond de 27 miljoen) dan kom je op -10 miljoen. Aan de andere kant zullen ook vele bonussen niet worden uitgekeerd, die zijn volgens mij bijna 7 miljoen, ook komt er EL voetbal bij, maar dan ook weer minder sponsor inkomsten. Zonder meer informatie zou je kunnen concluderen dat Ajax zonder CL tussen 0 en 5 miljoen verlies zal maken.

18 februari 2014 om 09:47

@ Adonai ik denk dat je daar dicht bij de waarheid zit. Wat mij betreft is de begroting dan al zeer gezond. Een CL deelname levert gemiddeld zo'n 10/15 miljoen netto op. Om over een langere periode niet in te teren op het EV hoeft Ajax slechts 1 keer in de 3/4/5 jaar CL te halen. Dit halen ze met gemak. Ajax is gemiddeld 2 van de 3 keer deelnemer in de CL.

18 februari 2014 om 09:47

Vraagje:

23,9 miljoen winst waarbij Slop aangeeft dat het waarschijnlijk lager gaat uitvallen omdat de CL inkomsten vanaf nu weg zijn gevallen. Dan ga ik er dus van uit dat al het CL geld al in deze balans is opgenomen.

Als je er dan van uit gaat dat de CL omzet vorig seizoen 27 miljoen bedroeg en het dit seizoen wat hoger uit zou vallen vanwege het behalen van meer punten, dan moet de CL winst toch zeker op een miljoen of 20 uit gaan komen. Mee eens?

Als ik dan kijk naar de transfers dit seizoen dan is er zo'n 24 miljoen binnengehaald en zo'n 7 miljoen uitgegeven. Dat is dus een van 17 miljoen die toch ook op de balans zou moeten staan.

Tel dat op en je zit op 37 miljoen aan CL en transferinkomsten. Trek dat af van de 24 winst en dan sta je toch 13 miljoen in het rood. Het is natuurlijk even wat te simpel berekend zo, maar wat zie ik over het hoofd?

18 februari 2014 om 09:59

Je ziet volgens mij niet zo snel iets over het hoofd, ik ben ook geen econoom, dus ik kan het ook verkeerd hebben. Maar als je puur kijkt naar de winst nu en de inkomsten cl tot nu toe, dan is dat bijna tegen elkaar weg te strepen lijkt me. Wat betekent dat je CL inkomsten in theorie niet nodig zou hebben. Je uitgaven en inkomsten van transfers moet je hier buiten beschouwing laten, want daar heb je niet goed inzicht in. Ajax laat de transfersommen vaak niet in 1 keer op de balans zetten, maar verspreiden die over een aantal jaren. Dit was volgens mij met Eriksen en vertonghen ook zo. Het totaal bedrag werd op de balans geschreven voor 2 miljoen per jaar, over 5 jaar verdeeld. Op deze manier houd je een vaste inkomstenbron voor een langere periode.

Dus als je puur naar CL kijkt (als niet economisch ingesteld persoon), dan zijn de CL inkomsten rond de 28 miljoen in het eerste halve jaar. De netto winst is 24 miljoen. Dus een verlies van 4 miljoen als je de CL weghaalt.
Als je verder kijkt dan levert de CL wel 28 miljoen op, maar kost het je natuurlijk ook bonussen en wedstrijd premies etc. Dus je kosten zijn ook lager als je geen CL hebt.

Het is op deze manier lastig aangegeven, en ik ga er vanuit dat Slop en Overmars weten wat ze aan het doen zijn.

dat hoop ik dan tenminste

18 februari 2014 om 10:12

@shorty84

Slop heeft hier de eerste jaren niet naar kunnen handelen? Die man zit er sinds de jaren 90. Hij is de financiele man en had een keer zijn mond moeten open trekken als er weer iemand om geld kwam zeuren. Dat deed hij niet. Deze man heeft geen enkele visie en waait met alle winden mee. In 16 jaar had hij dit allang moeten hebben geregeld en zelfs na 4 jaar op rij Champions League had je die afhankelijkheid niet meer moeten hebben. Zoveel puin valt er namelijk niet meer te ruimen. Bijna alle contracten uit de periode voor Frank zijn namelijk weg.

Ik vind dat 3,5 jaar tijd genoeg is om schoon schip te maken en hij heeft daarin gefaald. Misschien dat hij zijn tonnen bonus kan inleveren, zijn we weer iets dichterbij de zwarte cijfers zonder CL en pas als we die hebben dan krijgt hij zijn bonus.

Jeroen vindt ieder seizoen wel weer een excuus waarom hij zijn streven niet haalt. Meestal verwijst hij dan schaamteloos naar zijn voorgangers. Al 16 jaar is deze man zogenaamd de puinzooi van zijn voorgangers aan het opruimen.

18 februari 2014 om 10:23

Jongens dat er spelers worden verkocht voor X bedragen betekent nog niet dat er een boekwinst komt al is het hier wel heel waarschijnlijk. Je echte winst wordt vermindert met het bedrag waarvoor spelers op de balans staan. Alleen zelf opgeleide spelers staan niet op de balans, omdat je geen verplichting bent aangegaan met een onafhankelijke derde partij.

Een andere fout die wordt gemaakt is dat je winst kunt uitgeven aan transfers. Je moet onthouden dat winst gewoon iets boekhoudkundig is. Voor clubs als Ajax is het belangrijk veel geld op de bank te hebben, zodat mocht er een speler voorbij komen dan kunnen ze direct handelen.

ON: Mijn persoonlijke inschatting is dat er jaarlijks een redelijke transfer nodig is om zwarte cijfers te blijven schrijven (excl. CL)

18 februari 2014 om 13:16

@ Sammerens

Je ziet 1 belangrijk punt over het hoofd. In de winst/verlies worden zowel de opbrengst als de kosten van de CL mee genomen. In jouw berekening neem je puur de opbrengsten van 27 miljoen (mijn inziens te hoog) en laat je de extra kosten geheel buiten beschouwing.
Bij het mislopen van de CL komen de opbrengsten niet binnen, echter hoeft Ajax dan ook een hele hoop bijkomende kosten niet te betalen. Hieronder vallen in ieder geval de premies voor spelers en staf. Die zijn bij Ajax relatief erg hoog in. Dit gaat al over vele miljoenen in totaal. Daar bovenop komen de stadionkosten (vele miljoenen), reiskosten, etc.
Kortom de netto opbrengst of zogezegd winst uit deelname van de CL is een heel stuk lager dan de 27 miljoen die jij noemt.

De langst zittende bestuurder van Ajax benadrukt dat de club zonder de inkomsten uit het miljoenenbal nog geen zwarte cijfers schrijft: "nee, maar we maken hier jaarlijks progressie in."

Laten we hopen dat we binnen twee jaar op een Europa League begroting zitten.

18 februari 2014 om 10:59

Slop moet eruit, wij horen allang zwarte cijfers te draaien.

Dit geeft maar weer eens aan dat de financieel expert van het FD er compleet naast zit en zoals vele financiële experts graag risico's neemt/adviseert met andermans geld. We hebben helaas kunnen zien in de bankenwereld tot welke ellende dit kan leiden.

We zijn er op de goede weg maar we zijn nog niet in de situatie dat we winst maken zonder CL. Geen topaankopen doen en gewoon zo doorgaan.

Ik vind dit vreemd. Hier staat dus letterlijk dat Ajax verlies draait als ze geen CL halen of spelen. Vind ik vreemd na zoveel jaar CL.

Terwijl PSV met bijna dezelfde begroting inmiddels al 3 jaar geen CL nodig geeft, zelfs de EL is nu niet nodig om zwarte cijfers te halen.

Ik zou toch graag eens weten hoe de kostenpost opgebouwd is bij Ajax. Ik dacht dat zij zich net als PSV helemaal zuiver gesaneerd hadden.

18 februari 2014 om 09:43

Dan moet je de jaarverslagen er even bij pakken, kan je zien wat de inkomsten en cijfers zien. Over 2012-2013 had PSV een netto omzet van 62.410.000 en bedrijfslasten van 62.656.000. Ajax een netto omzet van 105.629.000 en bedrijfslasten van 95.402.000.

De cijfers van Ajax en PSV zijn dus niet echt te vergelijken. PSV heeft bijvoorbeeld al de helft van het aantal medewerkers in dienst van wat Ajax in dienst heeft.

Als je nu puur kijkt naar wat de netto winst is in het eerste half jaar en als je kijkt wat de CL ajax oplevert, dan zit ajax nog ongeveer 4 a 5 miljoen verwijderd van break even zonder CL inkomsten. Dus ajax is bijna vrij van CL inkomsten op de begroting. En dan te bedenken dat er redelijk veel geld verloren is ook nog de afgelopen jaren aan Sulejmani's en niet-eu spelers die niets toegevoegd hebben en niets opgeleverd hebben.

18 februari 2014 om 09:59

@komtdiebal

Laat je niet verblinden door wat ze in Eindhoven doen. Om tot zwarte cijfers te komen hebben ze in Eindhoven een 85 miljoen euro kostende herfinanciering nodig gehad, waardoor langlopende en kortlopende schulden sterk zijn afgenomen. Door deze herfinanciering was PSV niet zoals Feyenoord genoodzaakt om spelers te verkopen om het daarna van jeugdspelers te moeten hebben. Nu ze door hun resultaten weer geen CL winsten te behalen moest er uiteindelijk afscheid genomen worden van spelers met langdurige contracten (lens, Mertens en Strootman). Ze hebben dus een grote herfinanciering nodig gehad en ze hebben spelers met langdurige contracten moeten verkopen om nu steeds zwarte cijfers te kunnen draaien (dit lopende boekjaar en volgend boekjaar zijn ze eigenlijk al verzekerd van zwarte cijfers).

De bedrijfslasten van Ajax zijn ongeveer als volgt:

Salarissen spelers en staf: 46.9 miljoen euro (26.1 voor spelers, 9.8 staf en 5.4 premies - kampioen Cl)
Salarissen personeel: 5.7 miljoen euro.
Wedstrijdkosten: 12.1 miljoen euro.
Inkoop: 7 miljoen euro. (stijgt door hogere verkoop merchandising van ruim 12 miljoen euro).
Huisvestigingkosten en afschrijvingen: Onbekend (4.8 miljoen euro afschrijvingen aan de gefaalde Ajax Experience, dus deze kosten verdwijnen).
En dan nog wat andere kleinere zaken.

Als Ajax geen CL speelt (en dus geen kampioen is geworden), dan scheelt dat al in de totale bedrijfslasten (zie premies). Daarnaast is er 4.8 miljoen extra kosten gemaakt door de afschrijvingen op het museum en de crisisheffing kost Ajax ook iets van 5 miljoen. Dat scheelt dus al een slordige 15 miljoen euro aan bedrijfslasten, terwijl CL ook de wedstrijdkosten beïnvloed. De afwezigheid van 20 á 25 miljoen euro aan inkomsten uit de CL zorgt dus (zover ik kan zien) voor een verlies tot onder de 10 miljoen euro. Maar er zijn nog meer zaken waardoor dit bedrag omlaag gaat, dus er is geen reden tot paniek als Ajax geen CL speelt. Daarnaast zijn ze hard op weg om gewoon break-even te draaien.

18 februari 2014 om 11:35

Die Experience is ook een duur grapje gebleken he.. Ook een totaal niet creatieve manier om de omzet te verhogen. Achteraf is het makkelijk praten natuurlijk, maar Ajax heeft zich blind gestaard op het succes van de Heineken Experience.

Het is onmogelijk om als Nederlands topclub zwarte cijfers te schrijven zonder transfer en Europees voetbal inkomsten. Geld uit kaartverkoop, merchandising en sponsoring stelt nauwelijks iets voor in vergelijking tot andere landen.

We zijn gewoon een opleidingscompetitie en daar verdienen we ons geld mee.

aller eerst ajax van de beurs af , dan wellicht het stadion kopen, en dan toch echt de weg gaan volgen van BM, zorgen dat je winst top is zodat je uiteindelijk de spelers meer kan betalen langer dus vast kan houden en uiteindelijk voor meer kunnen verkopen. keep up the good work

18 februari 2014 om 09:56

Ik hoor zoveel mensen roepen dat het stadion gekocht moet worden want dat levert ook wel even een fiks aantal miljoenen per jaar op.

Ik vraag me af waar dat op gebaseerd is. Ik heb een tijd terug even rondgeneusd en kwam toch tot de conclusie dat de Arena jaarlijks slechts enkele miljoenen winst maakt. Exacte bedragen weet ik zo niet meer maar het ging geloof ik om een bedrag tussen de 1 en 3 miljoen gemiddeld. Wellicht net ietsje meer maar zeker geen 8-9-10 miljoen.

Die winst wordt dus mede (of zelfs grotendeels) behaald dankzij de omzet van de grootste huurder Ajax. Dat valt dus al weg. Ajax gaat dus besparen op de huur, echter vreet dat mijn inziens meteen de winst van de Arena op. Je krijgt echter wel een volledig stadion te exploiteren, wat ook de nodige expertise en mensen nodig heeft. Daarnaast wordt het stadion ouder wat de onderhoudskosten ook niet ten goede komt.

Het lijkt me dan dat het wel erg simpel gedacht is om te stellen dat het stadion overnemen miljoenen winst per jaar op gaat leveren. Het gaat mijn inziens gigantisch lang duren voordat je het aankoopbedrag terug hebt, als je dat al uberhaupt haalt. Daarnaast heeft zo'n stadion ook niet bepaald restwaarde aangezien het nagenoeg onverkoopbaar is.

18 februari 2014 om 10:03

Ajax betaald een huur van 10 miljoen per jaar. De Arena heeft een winst van 2 miljoen per jaar. Dus als Ajax de Arena overneemt gaat het er sowieso 2 miljoen op vooruit per jaar en kan het 't stadion meer sfeervoller maken. De vraag of er meer winst uit gehaald kan worden is natuurlijk de meest interessante en daar is helaas weinig over te vinden.

Ajax kan helaas de grond onder het stadion niet kopen en is daardoor beperkt tot enkel het stadion zelf. Zelf exploiteren van eten en drinken, meer inkomsten uit evenementen halen, dat soort zaken.

18 februari 2014 om 10:04

Las gisteren dat Ajax als ze het stadion willen kopen ongeveer 50 miljoen moeten betalen. En jaarlijks 3 miljoen aan onderhoud kwijt zijn. Nu betalen zij 10 miljoen huur per jaar. Het lijkt mij dan wel een zeer goede investering.

18 februari 2014 om 10:48

Denk de concerten de griepprikken enz. Dat gaat wel wat meer opleveren als 1mil euro

18 februari 2014 om 10:48

In mijn ogen moeten we uitbreiden indien nodig renoveren en het stadion uitbreiden. We verlagen daarmee de huisvestkosten structureel met bijna 10 miljoen per jaar. En kunnen het stadion zelf exploiteren, doe mij die paar miljoen winst maar hoor.

@ Dennis

Je moet wel afschrijving meenemen, maar als het inderdaad 50 miljoen is wat je afschrijft tot 0 en je doet daar 20 jaar over is het 2,5 miljoen per jaar en 3 miljoen onderhoud. Moeten in mijn ogen ook meteen uitbreiden om de recettes te laten stijgen. Dus afschrijvingen omhoog en ook de kosten.

18 februari 2014 om 11:41

@ Sammerens:

Tot die conclusie kwam de Groene Amsterdammer ook in het onderzoek naar de nieuw te bouwen Kuip (een zeer goed stuk als je het mij vraagt, gepubliceerd afgelopen zomer). In dat stuk werd ook de conclusie getrokken dat Ajax zich een hoog kopzorgen bespaard met de constructie zoals die nu is en dat Feyenoord vooral niet te hoge verwachtingen moet hebben van een nieuwe Kuip.

18 februari 2014 om 11:45

De Arena heeft een winst van 2 miljoen per jaar, terwijl Ajax dus goed is voor 10 miljoen omzet per jaar. Wat ik dus probeer te zeggen is dat de Arena zonder Ajax waarschijnlijk break-even/verlies draait.

Kortom: Ajax betaald niet te veel meer voor de huur maar gebruikt het stadion dan tegen kostprijs. Als je de winst op de verhuur aan Ajax weg haalt bij de Arena dan blijft er waarschijnlijk geen winst over maar verlies.

Aan het eind van de streep zal het voor Ajax vast wel wat opleveren, maar je kan je dus afvragen of die enkele miljoenen winst op de huur de prijs die je betaald wel waard is. Zoals gezegd zullen de kosten voor het onderhoud alleen maar stijgen.

Ik neem aan dat de huur die Ajax momenteel betaald niet alleen kale huur is, maar tevens ook electra, personeel en dergelijke bevat. Die 10 miljoen huur bespaar je dus niet volledig want je krijgt er direct een heleboel andere kosten en zorgen bij lijkt me.

Vandaar dat ik het idee heb dat men wat betreft het stadion iets te rooskleurig rekent.

18 februari 2014 om 10:05

@toeval020: Net zoals wat Sammerens al zegt klinkt het leuk om te zeggen het stadion moet gekocht worden maar daar komt zoveel bij kijken dat is niet normaal en het is nog maar de vraag of je daarmee je investering terug verdient zeker niet in korte tijd.

En hetzelfde als van de beurs afgaan, het heeft toendertijd veel geld opgeleverd om erop te gaan en het kost heel veel om er weer vanaf te gaan en wat win je ermee of daar een vermogen in te steken om van de beurs af te gaan. Welke nadelen heeft de beurs dan allemaal?
Want voor wat ik weet kan ik er niet zo heel veel bedenken eerlijk gezegd niet dat het noodzakelijk is om er nu 50/60 of 70 miljoen in te steken om van de beurs af te kunnen gaan (als je het daarmee al redt).

18 februari 2014 om 10:50

Exact weet k ook niet maar ong 145mil. Van de beurs af betekent vrij soel voor jc en consorten niet eerst aandeelhouders achter je krijgen teveel gedoe

Het gaat nog wel even duren voordat er weer toptransfers gemaakt kunnen worden. Het lijkt mij het belangrijkst om naast een stevige aankoop ook de toppers te kunnen houden.

Om een goed beeld te schetsen. Er is altijd werk aan de winkel maar het is geen ramp als we geen CL spelen. Het netto resultaat is 23,9 miljoen positief, ajax heeft daarvoor 7,5 miljoen aan belasting betaald. Bruto resultaat is 31,4 miljoen euro positief. Resultaat vergoedingsommen en overige baten is 18,8 miljoen ook heb je nog 4,5 miljoen aan afschrijvingen wat het totale bedrijfsresultaat 17,1 miljoen maakt.

Champions League recettes waren daarvan 5,9 miljoen en CL Premies 11,9 miljoen, totaal 17,8 miljoen. Hadden we geen transferinkomsten, wel afschrijvingen, geen EL, geen CL geld en kochten we wel Duarte en van der Hoorn hadden we dan al 0,7 miljoen verlies gedraaid. Komt de Marketpoule voor TV gelden nog bij dat zit rond de 7 miljoen. Kortom dan zouden we 7,7 miljoen verlies draaien.

Echter is de crisisheffing van 3,1 miljoen ook al verantwoord in de lasten en ook hebben we Duarte (3 miljoen) en van der Hoorn (3,5 miljoen) gekocht. Zonder deze transfers was het verlies 0,2 miljoen euro en zonder crisisheffing en transfers hadden we zelfs winst gedraaid namelijk 2,9 miljoen.

De crisisheffing is begrijpelijk op dit moment, maar dat kan niet oneindig doorgaan, anders heeft het invloed op onze sportieve prestaties en moeten de salarissen omlaag.

Daarnaast heeft ajax 0,1 miljoen in de toekomst gestoken (tribune jong ajax) en investeert in 29 Fte’s die 1 miljoen kosten. 5 Fte’s voor de technische staff, 13 Fte’s aan voetballers (7 vrouwen en 6 mannen) en 12 Fte’s voor voetbalondersteuning (4), financieel (4), commercieel (4). Kortom investeren in meer individuele begeleiding (5 Fte’s), meer voetballers en meer ondersteuning op financieel en commercieel vlak. Je hoopt daarin te investeren om er dan meer uit te halen.

18 februari 2014 om 11:24

@stanafca

Het kopen van spelers valt onder het saldo vergoedingsommen. Je kunt niet zeggen dat als Ajax van der Hoorn en Duarte niet gekocht zou hebben, dat er dan 7 miljoen euro bespaard zou worden. De afschrijvingen worden verdeeld over het aantal contractjaren. Over het boekjaar 2012 / 2013 (1 juli 2012 t/m 30 juni 2013) lagen de afschrijvingen op 11.2 miljoen euro. Dat was al 7.8 miljoen minder dan het boekjaar 2011 / 2012. In het lopende boekjaar (1 juli 2013 t/m 30 juni 2014) zijn de afschrijvingen als volgt:

Cillessen: 750.000 euro.
Moisander: 1.000.000 euro.
van der Hoorn: 900.000 euro.
Duarte: 875.000 euro.
Serero: 500.000 euro.
Sightorsson: 1.150.000 euro.
Sana: 100.000 euro.
Hoesen: 100.000 euro.

Totaal: 5.375.000 euro.

Er is echter meer. Fischer. Andersen en Boilesen zijn ook gekocht door Ajax. Ook die investeringen worden over hun contractjaren verdeeld, maar als dit soort aangekochte jeugdspelers verlengen, dan worden de resterende afschrijvingen ook weer verdeeld over de nieuwe contractjaren. Vandaar dat je beter 6 miljoen euro (6.5 miljoen euro is misschien logischer) aan afschrijvingen aan kunt houden, want dat soort spelers kosten ook gewoon een hoop geld (gemiddeld een miljoen). Daarnaast heeft Ajax weer een flink aantal jeugdspeler gehaald afgelopen zomer en deze tellen allemaal mee in het boekjaar 2013 / 2014. Dan kom je toch al snel uit bij een totaal bedrag aan afschrijvingen van 8 miljoen euro, aangezien de kosten die gemaakt worden verdeeld worden over jeugdcontracten en die kunnen niet langer zijn dan drie jaar.

Sightorsson gaat waarschijnlijk verkocht worden, maar dat wil dus wel zeggen dat Ajax een extra afschrijving moet doen van zijn laatste contractjaar. Dus kun je er weer een miljoen erbij optellen. Dit geldt ook voor Moisander en eigenlijk alle genoemde spelers die aangekocht heeft, maar zal besluiten om deze te verkopen. Dat is een luxe positie voor Ajax, aangezien de afschrijvingen zo laag worden gehouden door de doorstroming van jeugdspelers. Dit wil echter ook zeggen, dat wanneer Ajax een speler nodig heeft, dat ze dan ook daadwerkelijk een speler kunnen halen. Vandaar dat ik ook verwacht dat Ajax onder de 10 miljoen euro wil blijven qua afschrijvingen. Dan kunnen ze blijven investeren in jeugdige aankopen en gelijktijdig het eerste elftal versterken waar nodig is. Je moet niet raar opkijken als Ajax over een aantal jaar een jeugdige speler (18 / 20 jaar) gaat aantrekken van 10 miljoen euro en deze een contract geeft van vijf jaar. Als de afschrijvingen nog verder dalen, dan kunnen ze meer investeren in een gerichte aankoop. Mocht dat überhaupt nodig zijn, want voor je het weet heeft Ajax een selectie die voor 90% uit opgeleide spelers bestaat.

Het meest logische is echter dat ze de afschrijvingen laag houden en gelijkertijd de opgeleide spelers langer proberen vast te leggen. Dan zullen de salarissen wel omhoog schieten, maar dit is wel de meest veiligste risico die je kunt nemen om een selectie te behouden die sportief succes zou kunnen boeken, weinig overige investeringen kost en de mogelijke waarde van de speler te laten groeien (kan door een blessure gelijk over zijn, dus dat risico loop je altijd). En dit is eigenlijk waar Ajax nu naartoe aan het werken is en je ziet dat ze met spelers te verkopen of CL spelen ontzettend veel geld overhouden. Daar kunnen ze een waslijst aan andere zaken van bekostigen of dusdanig investeren waardoor de club kan groeien.

18 februari 2014 om 12:47

@Yes-r

Klopt ik heb het dan ook over het resultaat vergoedingsommen en niet over saldo. Dus dan kan dat wel, Als ajax Duarte en van der Hoorn niet had gekocht was het resultaat vergoedingssommen 7 miljoen hoger geweest. Dus dan klopt mijn bewering.

Afschrijving is afschrijving, waarom gooi je er ineens 2 miljoen bij bovenop? De afschrijving is nu 4,5 miljoen en jaarlijks dus 9 miljoen. Fischer en die transfers worden ook gewoon afgeschreven als je die naar 0 afschrijft over de eerst contractjaren hoef je daar niks meer op af te schrijven. Komt dan inderdaad een gedeelte afschrijving bij als je Sigi of Moisander verkoopt, maar ook een vergoedingssom, dus wat is het probleem?

18 februari 2014 om 16:14

Je bewering klopt niet. Het bedrag wordt wel direct betaald, maar het wordt niet direct afgeschreven. Het is dus niet zo dat wanneer Ajax van der Hoorn en Duarte niet gekocht had, dat de resultaat vergoedingsommen 7 miljoen hoger zou zijn geweest.

Ik snap overigens niet wat je wilt zeggen met ''waarom gooi je er ineens 2 miljoen bij bovenop''.

Dat de afschrijvingen in het eerste half jaar 4.5 miljoen zijn, wil ook niet zeggen dat het dus over het tweede half jaar ook 4.5 miljoen is. Het boekjaar loopt namelijk tot en met 30 juni. Als Ajax Sightorsson verkoopt voor 30 juni 2014, dan komt zijn resterende afschrijving (en het bedrag waarvoor hij is verkocht) in het lopende boekjaar terecht.

Het is ook niet zo dat het volledige bedrag van jongens als Fischer, Andersen en Boilesen direct worden afgeschreven bij het eerste contract. Er blijft altijd een bedrag openstaan van het laatste contractjaar en soms zelfs meerdere jaren als contracten sneller verlengt worden. De afschrijvingen die nog gedaan moeten worden zullen automatisch toegeschreven worden over de looptijd van het nieuwe contract. Soms zelfs met terugwerkende kracht.

En er overigens geen probleem, behalve dat het Yes-R gedeelte

ik hoop egt wanner ajax aankomende CL cker tegen arsenal ofzo in de groepsfase speelt of gewoon engelse club speelt 4x achter elkaar een spaanse is ook beetje teveel hoor!

Leuk en aardig maar laten wij nu maar eens wat presteren in Europa. De laatste 10 jaar lijkt helemaal nergens op! Word tijd dat Ajax weer een ''echte'' Ajax spits haalt. Er loopt er nog eentje rond bij FC Basel. Halen die vent, want met die houterige Ijslander en met een schaduw spits uit vorm win je de oorlog niet.

18 februari 2014 om 14:42

Ajax scout nooit in het buitenland, alleen in de eredivisie wordt geshopt. Veel goede spelers zijn gemist daardoor(bony, kadlec, darida, kampl, sio etc)dat er voor het laatst een speler van boven de 3 mln in het buitenland is gehaald is jaren geleden. Giovanni sio is inderdaad een goede spits(ivoriaan) maar die laat basel niet voor een euroknaller gaan. Denk dat ie 5 mln
moet kosten.

Waarom zou je 50 miljoen euro betalen voor een object dat jaarlijks 3 miljoen winst. Dat is een rendement van nix. Als het stadion jaarlijks 3 miljoen winst maakt is het ca 25-30 miljoen euro waard plus de waarde van de grond. Dan is belangrijk of de grond eigendom is of erfpacht. Als het erfpacht is dan is de waarde dus maximaal 30 miljoen euro .

Ergo het is maar de vraag of het kopen van het stadion een aantrekkelijke investering zal zijn. Van belang is dan of je als voetbalclub met en door het stadion inkomsten weet te genereren die het stadion momenteel niet heeft. In management terminologie : het stadion is voor Ajax geen core-business.

Het is duidelijk dat uit de bijdragen van contribuanten blijkt dat er binnen VZ geen deskundige financiele kennis aanwezig is. Afschrijven is bijvoorbeeld meer dan rekensommetjes maken. Als een dure speler niet presteert behoort de gehele investering i.e. transfersom in een keer ten laste van de resultatenrekening te worden gebracht.

Het verhaal over jonge spelers wier waarde wordt opgewaardeerd om vervolgens weer over de contractduur te worden afgeschreven is onjuist. Ajax is een beursfonds en de waarderingsgrondslagen in de Jaarrekening behoren te conformeren aan nationaal en internationaal geaccepteerde grondslagen voor waardering en resultaatbepaling. Een speler opwaarderen mag helemaal niet volgens die regels. Laten we er maar kort over zijn: het is geklets.

Er zijn honderden manieren om de winst te berekenen en er is maar 1 manier om vast te stellen wat het banksdaldo is : dat is naar je bankafschri ft te kijken. Cash is a fact, profit is an opinion.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren