Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Zo zie je maar dat het goed is dat ik van Ajax naar Engeland ben gegaan’

Laatste update:

Van Old Trafford, of het Theatre of Dreams zoals de thuishaven van Manchester United ook vaak liefkozend wordt genoemd, naar de Recreation Ground van Aldershot Town: een groter contrast is er bijna niet mogelijk in het Engelse voetbal. Gyliano van Velzen heeft echter in beide stadions zijn wedstrijden gespeeld, al is zijn tijd in het laatstgenoemde onderkomen veel eerder ten einde gekomen dan hij zelf had verwacht. De 26-jarige aanvaller ruilde in februari League Two-club Crawley Town op huurbasis in voor het in de National League uitkomende Aldershot, met het idee om daar na een moeizame eerste seizoenshelft weer aan spelen toe te komen. Net als voor de rest van de wereld geldt, gooide het coronavirus echter roet in het eten voor Van Velzen: “Het zat dit seizoen eigenlijk allemaal niet mee”, verzucht hij.

Door Robin Bruggeman

Van Velzen was vorig seizoen nog namens Roda JC Kerkrade actief in de Keuken Kampioen Divisie, maar koos afgelopen zomer voor een terugkeer naar Engeland. De linksbuiten maakte in het verleden drie jaar deel uit van de jeugdopleiding van Manchester United en wist dus al wat hem te wachten stond aan de andere kant van de Noordzee: “Mijn tijd bij United heeft me wel echt geholpen. Ik wist al een beetje hoe het eraan toeging in Engeland, qua boodschappen wist ik al precies wat ik lekker vond, ik was het accent al gewend. Zo zie je maar weer dat het allemaal goed is uitgekomen dat ik destijds naar Engeland ben gegaan, nu hoefde ik alles niet weer voor de eerste keer te doen”, vertelt hij met een glimlach. Dat was tien jaar geleden wel het geval toen hij op jonge leeftijd de jeugdopleiding van Ajax verliet voor een avontuur bij the Red Devils. Van Velzen speelde in die tijd samen met onder meer Paul Pogba en Jesse Lingard en maakte deel uit van het elftal dat in 2011, als vooralsnog laatste jeugdteam van Manchester United, de FA Youth Cup wist te winnen.

Het artikel gaat verder onder de video
Van der Sar: 'Ajax moet vooralsnog voorronde CL spelen'
Meer video's

‘Hij werd omschreven als een probleemkind en ik denk dat dat hem heeft genekt’
De geboren Amsterdammer bewaart mooie herinneringen aan zijn tijd in het noorden van Engeland, ondanks dat hij er niet in slaagde om door te stoten naar de hoofdmacht van Manchester United. “Ik heb in die tijd getraind met spelers als Ryan Giggs en Paul Scholes. Scholes was gewoon echt zó goed, die man had zoveel kwaliteiten. Echt niemand kon de bal van hem afpakken, hij was iedereen altijd een stapje voor. Hij wist altijd de oplossing, het was echt absurd hoe goed hij was.” Van Van Velzens lichting zijn alleen Pogba en Lingard uitgegroeid tot vaste waarden bij Manchester United. Ravel Morrison was in die tijd de speler waar misschien wel het meest van werd verwacht, maar de huidige aanvaller van Middlesbrough vertrok in 2012 met stille trom: “Morrison was echt heel goed. Hij was tweebenig, had scorend vermogen, was technisch begaafd, had inzicht. Dat was echt een man die zo goed was dat iedereen hem respecteerde”, vertelt Van Velzen bewonderend.

“Zoals ik het vernomen heb werd hij destijds echter al omschreven als een probleemkind en ik denk dat dat hem heeft genekt, want qua kwaliteiten was het echt een heel groot talent. Iedereen zegt altijd wel dat ik met Pogba heb gespeeld, maar iedereen had destijds ook heel veel respect voor Morrison. Ikzelf vond hem totaal geen moeilijke jongen. Hij was juist een hele aardige jongen en ik kon het heel goed met hem vinden. Hij heeft mij ook enorm geholpen om me thuis te laten voelen toen ik daar net speelde.” Een jaar na het vertrek van Morrison trok Van Velzen, na een halfjaar op huurbasis bij Royal Antwerp te hebben gespeeld, eveneens de deur achter zich dicht bij Manchester United. De aanvaller werd vervolgens opgepikt door FC Utrecht en droeg daarna de kleuren van FC Volendam en Roda JC. Bij laatstgenoemde club was hij afgelopen seizoen goed voor zes doelpunten, wat echter niet direct leidde tot de mogelijkheid om binnen Nederland een stap omhoog te zetten: “Ik heb natuurlijk wel afgewacht, maar eerlijk gezegd heb ik niks gehoord vanuit de Eredivisie. En op zich was het ook al laat in de transferperiode, er was wel wat belangstelling maar niks was nog concreet. Toen heb ik de keuze gemaakt om naar Engeland te gaan.”

Zijn overstap naar Crawley Town kwam tot stand na inmenging van leeftijdsgenoot Enzio Boldewijn, die een verleden heeft bij de club en tegenwoordig bij het in de National League uitkomende Notts County actief is: “Ik ben via-via benaderd en nadat we contact hebben gehad, heb ik besloten om daar naartoe te gaan”, gaat Van Velzen verder. Doordat hij pas laat in de voorbereiding binnenkwam, kende hij een moeizame start van het seizoen: “Eigenlijk heb ik de hele voorbereiding gemist. Ik heb in de zomer wel geprobeerd om fit te blijven, maar als je niet samen traint met een team loop je wel een stuk achter. De eerste twee maanden moest ik daarom extra oefeningen doen met twee jongens die ook nieuw bij de club waren gekomen. We waren natuurlijk nog niet op het level waarop de andere jongens wel zaten. Daarna kreeg ik af en toe speelminuten of zat ik op de bank.” Een trainerswissel sorteerde vervolgens eveneens niet het gewenste effect voor de buitenspeler: “De nieuwe trainer zag het eigenlijk in andere jongens zitten en zodoende ben ik uitgeleend. Ik had daarvoor natuurlijk een tijd niet gespeeld en kwam bij Aldershot binnen in een team dat het prima deed en al zijn wedstrijden won. Het was daardoor lastig om een basisplaats te veroveren en net op het moment dat ik veel leek te gaan spelen, kwam corona.”

Het virus dat de voetbalwereld heeft lamgelegd, heeft ook een grote invloed op Van Velzens vooruitzichten. Terwijl er in Engeland nog druk wordt gesproken over een hervatting van de hogere divisies, is er al wel definitief een streep gegaan door de National League, het vijfde niveau dat wordt gevormd door een mix van profteams en clubs die op een semi-professionele basis werken. Van Velzen weet dan ook dat het seizoen voor Aldershot er hoe dan ook op zit, al bestaat de kans wel dat zijn eigenlijke werkgever Crawley Town nog in actie moet komen: “Ik durf het niet te zeggen. De National League is gecanceld, maar wat er met de League Two, de League One, de Championship en de Premier League gaat gebeuren is nog allemaal niet zeker. Het is afwachten wat er gaat gebeuren. Nu is het afwachten of de competitie doorgaat bij Crawley Town en ik denk dat ik binnenkort wel bericht krijg.” Van Velzen is in de tussentijd teruggekeerd naar Nederland, waar hij zich zo goed en zo kwaad als het gaat fit probeert te houden: “Ik heb een personal trainer met wie ik drie keer in de week train en hij heeft me ook een schema gestuurd dat speciaal voor mij is. Want ik wil mezelf ook graag verbeteren.”

‘Ik zou de dingen echt niet anders hebben gedaan’
Van Velzen tekende afgelopen zomer een tweejarig contract bij Crawley Town, inclusief een optie voor nog een jaar, en speelt normaal gesproken volgend seizoen weer voor the Reds. Als de aanvaller in de afgelopen tien jaar echter iets geleerd heeft, is dat het moeilijk vooruitplannen is in de voetballerij. “Het kan alle kanten opgaan. Ik ben nog steeds hartstikke blij met de keuzes die ik heb gemaakt en ik zou het echt niet anders hebben gedaan als ik het over kon doen”, is hij stellig. “Kijk, je kunt het bij Ajax niet redden en je kunt het bij Manchester United niet redden en ik denk dat je het beter bij Manchester United niet kunt redden dan bij Ajax. Dus wat dat betreft ben ik nog steeds hartstikke blij. Kijk bijvoorbeeld eens naar andere jongens die op jonge leeftijd naar het buitenland zijn gegaan, zij komen toch wel terug bij een PSV of een FC Groningen. Ik zou het anderen dan ook zeker aanraden. Ze moeten het zelf weten natuurlijk, maar als ze mijn advies zouden vragen, zou ik zeggen dat ze het gewoon kunnen doen. Ik denk dat je vanuit Manchester United eerder naar een club op het hoogste niveau kan gaan dan vanuit Ajax. Kijk maar naar een Karim Rekik, Javaîro Dilrosun die nu bij een grote club speelt (Hertha BSC, red.), Daishawn Redan. Vanuit een United kan je toch altijd naar zulke clubs, terwijl ik niet denk dat je vanuit Ajax naar een VfL Wolfsburg kan of noem maar op. Dan moet je eerder aan wat lagere teams denken.”

Tahith Chong is een van de talenten die in de afgelopen de overstap van een Nederlandse club naar het buitenland heeft gewaagd en het voormalige talent van Feyenoord mag inmiddels regelmatig aan het grote werk ruiken bij Manchester United. De twintigjarige buitenspeler heeft in totaal vijftien wedstrijden in de hoofdmacht achter zijn naam staan en was in het huidige Premier League-seizoen goed voor drie optredens, terwijl hij ook vijf keer in actie kwam in de Europa League. Voor Van Velzen is het bijzonder om een landgenoot bij zijn oude club te zien spelen en hij zou graag zien dat Chong erin slaagt om in de komende jaren de volgende stap te zetten: “Ik volg hem wel en van wat ik ervan kan zien, is het een hele talentvolle jongen. Ik duim voor hem en ik hoop dat hij deze lijn een beetje kan doortrekken en zichzelf kan ontwikkelen. Ik zie wel dat hij echt bij de selectie zit en dat ze heel veel vertrouwen in hem hebben, dat is in ieder geval heel leuk om te zien.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik denk dat de kans om bij falen alsnog bij een Groningen te belanden via Ajax of Man Utd vrijwel net zo groot is.

Maar noem 1 speler die het bij een europese top ploeg maakte die vroegtijd naar het buitenland ging...

6 mei 2020 om 01:02

Ik weet er toevallig 1, maar dan ook maar 1. Robin van Persie.

6 mei 2020 om 01:16

Robin was 21. Dan waren Robben met 20 jaar en de Ligt 19 jaar jonger.

6 mei 2020 om 09:24

Van Persie is niet een goed voorbeeld had al 2,5 seizoen gespeeld bij Feyenoord. En daarnaast al enkele prijzen waaronder Uefa cup gewonnen.

6 mei 2020 om 02:47

Messi, Ronaldo, de Bruyne, Sane, Hazard, Lukaku, Martinez, Varane, Jesus, Davies bijvoorbeeld?

6 mei 2020 om 06:12

Ik denk dat hij Nederlandse spelers bedoeld die echt via de jeugdopleiding van een Europese topploeg heeft gered op topniveau te komen. De meesten zijn op een leeftijd dat ze niet meer eerst in een jeugdploeg gaan spelen maar direct aansluiten bij de A-selectie

6 mei 2020 om 09:38

Ja maar het gaat toch om jonge spelers ongeacht je achtergrond of afkomst die vroegtijdig naar het buitenland vertrok en dan klopt de spelers die Sammerens opnoemt wel.ik denk dat we vaak te snel geneigd zijn om te zeggen dat een carriere kapot gegaan is door vroegtijdig naar het buitenland te vertekken maar we vergeten voor het gemak dat ook geluk er bij komt kijken. Bedoel je kan binnenlands blijven en daar ook alsnog niet haal.

6 mei 2020 om 10:26

Hij kan Nederlandse spelers bedoelen, maar feit is dat er voorbeelden zijn van talenten die jong naar het buitenland zijn gegaan en gewoon de top hebben gehaald.

Het is gewoon duidelijk mogelijk als je maar goed genoeg bent, en daar wringt de schoen. We hebben het hier over de top 1%, of eigenlijk nog minder dan dat.
Bij Ajax vallen er ook massa's spelers af, waaronder ook ontzettend veel spelers die de aan hebben getrokken in de jeugd. Daar hoor je echter niemand over.

Daarnaast is de jeugdopleiding van Manchester United 1 vd beste van de wereld. Ze staan de afgelopen steevast in de top 3-5 van clubs die de meeste jeugdspelers in een top 5 competitie afleveren. Ter vergelijk, geen enkele Nederlandse club stond de laatste jaren überhaupt in de top 20. Ik heb de cijfers van 2019 overigens nog niet gezien, mochten ze er weer zijn. Dat wil zeggen dat de kans om in een topcompetitie te komen spelen dus feitelijk groter is als je in de jeugd van een buitenlandse grootmacht hebt gespeeld.

6 mei 2020 om 11:09

Om er een mooi citaat bij te pakken; statistieken zijn zoals bikini's: ze tonen je alles behalve de essentie. Ik ben het niet met je oneens, want wat je zegt is waar. Ik wil alleen even wat nuance aanbrengen. Als je puur de top 5 competities pakt klopt het inderdaad: Dan staan er alleen clubs uit die 5 competities in de top 10. Dat is ook niet gek, een jeugdspeler van een club zal allereerst in eigen competitie doorbreken. Kijk je naar hoeveel profvoetballers Manchester United in heel Europa aflevert, dan zijn dat er 38 waarmee ze op plek 22 staan. Als je dat afzet tegen hoeveel jeugdspelers Manchester United heeft is dat een vrij karig aantal. Ter vergelijking staat Ajax hier op plek 1 met liefst 77 spelers. Daarnaast doet Nederland het uitstekend als opleidingsland: met 234 spelers levert de eredivisie het hoogste aantal opgeleide spelers af in Europa. Als het dan toch om die top 5 competities gaat: Van alle clubs die niet zelf in de top 5 competities spelen staat Ajax op 1 en PSV op 7 met het afleveren van spelers aan top 5 competities. Het is dus maar net naar welke statistiek je wil kijken. Uiteindelijk is het zoals jij zegt: Het gaat er om of je goed genoeg bent. Voor een club als Manchester United of Real Madrid zullen dat minder spelers zijn dan voor Ajax of Psv, omdat bij eerstgenoemde clubs de lat gewoon hoger ligt. Je zal als jeugdspeler uiteindelijk de balans moeten vinden tussen een club waar het niveau hoog is, waar je als jeugdspeler de kans krijgt om door te breken en waar je de ruimte hebt om fouten te maken.

6 mei 2020 om 13:07

@ewoud: dank! Naast de fantastische uitspraak over statistieken en bikini's, ook nog eens inhoudsvol erg goed. En dan heb je het nog niets eens over de leercurve van de jeugdspelers gehad, vroeg- of laatbloeier, etc. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat iedere speler het meeste leert van zoveel mogelijk vlieguren op een zo hoog mogelijk niveau. Dat kan voor iedere speler weer anders zijn. Tenslotte heb je nog de speelcultuur die een rol speelt. Zo leert een speler in Italie anders verdedigen dan in Nederland. Kortom: veel nuances die aan te brengen zijn.

6 mei 2020 om 20:41

@ewoud,zeker een terechte nuance. Wel 1 die je dan ook volledig door moet trekken want jij negeert nu het feit dat spelers vanuit de Engelse jeugdopleidingen veelal niet ineens naar het Europese vasteland gaan om daar in lager aangeschreven hoogste afdelingen te spelen. Die gaan veelal naar de lagere Engelse competities. En uiteindelijk spelen voetballers voor de centen. De Championship was in het laatste lijstje dat ik zo kon vinden, en dat was over 2017, de nummer 8 competitie op basis van gemiddelde salaris. Dat lag toen bijna 2x zo hoog als de Eredivisie. Ook in de League One wordt nog alleraardigst betaald met een salaris van ik meen rond de 80k. Spelers die daar terecht komen hebben het beter voor elkaar dan die talenten die bij Ajax meetellen maar in landen als Slowakije, Bulgarije, Zweden, Noorwegen, etc spelen. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg nergens dat de ene route beter is dan de andere. Er wordt echter naar mijn mening niet correct gekeken naar de spelers die wel de overstap maken en uiteindelijk wordt de eigen opleiding min of meer ook wat overschat. Als je soms de reacties leest dan bestaan de selectie van de Europese grootmachten blijkbaar louter uit talenten die uit onze opleidingen komen, want 'als die jongen gebleven was dan had hij nu bij Barcelona gespeeld'. Feit is dat we nu eindelijk na vele jaren eindelijk weer eens meerdere Nederlanders in de top hebben spelen. Laten we dat koesteren en ook de talenten die op jonge leeftijd de zware route verkiezen gewoon aanmoedigen.

7 mei 2020 om 07:35

Maar dit kun je toch ook gewoon statistisch verklaren. Als je kijkt hoeveel spelers er in de Nederlandse jeugdopleidingen lopen en hoeveel de wereldtop bereiken dan is dat een keer 0.001%.

Het aantal Nederlanders in buitenlandse opleidingen is veel kleiner, dus dat daar niemand van de wereldtop heeft bereikt is niet zo gek.

7 mei 2020 om 09:12

Dat ben ik ook volledig met je eens! Ik denk zeker niet dat in de eredivisie blijven de enige juiste route is. Kijk naar een Gianluca Nijholt die naar (uit mn hoofd) Arsenal en Fiorentina kon, bij Utrecht bleef en uiteindelijk het nergens gehaald heeft. Dan kun je beter naar een Arsenal gaan en dat avontuur centen meemaken. Als je daadwerkelijk wereldtop bent zoals een Messi of Ronaldo, dan kun je het ook gewoon maken in de opleiding van een Barca of Manchester. Het punt dat ik (en volgens mij jij ook) wilde maken is dat het uiteindelijk gaat om hoe goed je zelf bent. Wat de eredivisie geschikt maakt als opleidingsland is dat het niveau hier niet superhoog ligt waardoor er ruimte is om fouten te maken, maar dat je (zeker bij de topclubs) wel leert omgaan met druk en ook grote wedstrijden speelt. Eigenlijk denk ik dat jij het in je verhaal hartstikke goed uitlegt, daarom begon ik mijn verhaal met zeggen dat wat jij zegt waar is. Ik wilde alleen een beetje aanvullen.

Het is maar net welk voorbeeld je erbij pakt. Een talent als Jordy Brouwer die naar Liverpool ging is vervolgens nergens echt aan de bak gekomen. Net als Mink Peeters. Vanuit een Ajax en PSV kun je ook bij de FC Utrecht en FC Groningen van deze wereld terecht komen. Kijk maar naar Zeefuik, Matusiwa, Sierhuis, Cerny, Lundqvist, Paal, Flemming, Rigo en Gudmundsson. Een mooie club in het buitenland kan ook met bijvoorbeeld een Denswil of Brenet.

6 mei 2020 om 11:05

Als je als huurling van Ajax of PSV niet eens een basisplaats weet af te dwingen bij VVV Venlo en Almere City, kom je ook als Ajax- of PSV-talent moeilijk aan de bak. Dat vind ik dus geen goed voorbeeld, want een Mink Peeters was op die manier echt niet bij FC Groningen terecht gekomen. Je zult toch enigszins moeten presteren om aan de bak te komen, terwijl deze Peeters eerder af lijkt te stormen op de amateurs. Bovendien kom je net zo makkelijk bij een leuke Eredivisie-club vanuit het buitenland. Je noemt ook net een paar uitzonderingen. Verder dien je bij Manchester United enz. ook echt een behoorlijk talent te zijn die zich door moet ontwikkelen, wil je doorbreken. Bij Ajax en PSV hoeft dat niet het geval te zijn. Brenet is nou niet bepaald een toptalent. Die heeft het niveau van een Eredivisie-subtopper, maar heeft toch aardig wat wedstrijden voor PSV gespeeld en daarmee een transfer afgedwongen naar Hoffenheim (waar hij overigens niet aan de bak kwam). Zo kun je nog wel een hele lijst aan spelers opnoemen die doorgebroken zijn in de Nederlandse top, maar eigenlijk ook zo bij een subtopper als Vitesse of Utrecht hadden kunnen spelen.

6 mei 2020 om 11:21

Jordy Brouwer heeft het anders wel geschopt tot SV Wateringse Veld Kranenburg. Dat kan een Messi niet zeggen.

Ik vind het geen goede voorbeelden die hij aandraagt. Redan en Chong zijn gewoon spelers waarvan hun voormalige werkgevers (de clubs uit Manchester) niet van af wilden. Ze hebben zelf besloten om een stap omlaag te doen om zo aan speeltijd te komen. Het is toch wel een klein verschil met spelers die weg worden gestuurd omdat ze niet goed genoeg worden geacht.

Op de eerste plaats altijd leuk om de artikelen te lezen over de mindere goden in voetbal, persoonlijk vind ik dat een stuk leuker dan het volgende artikelen over wat een toptalent vandaag voor ontbijt had Dus goed gedaan Vz.de titel is uiteraard heel misleidend, het gaat slechts om de cultuur en weten wat je in een supermarkt kan krijgen. Maar de discussie, zoals altijd, is of het verstandig is om vroeg naar het buitenland te gaan. En ik denk van wel, maar de redenering is wat simpel. Als je het "sowieso" gaat redden in het voetbal, dus toptalent goede mentaliteit etc dan slaag je in iedere goede jeugdopleiding. Dus of dat nou Ajax of Man U is zoals in dit voorbeeld maakt dan niet uit.als je niet in die categorie valt dan is het niet te zeggen waar je de meeste kans maakt om toch de top te halen. Een klik met een trainer, cultuur van het land etc kunnen dan allemaal bepalend zijn of je de top gaat halen.als je in de categorie valt dat je sowieso de top niet gaat halen, dan hangt het echt puur van je ambities af. En daarin heb je zoveel verschillende smaken. Misschien vind je een bijrol bij Ajax/psv prima, net niet de top of de kans daar heen te gaan. Maar een nuttige invaller en af en toe wat Europese wedstrijden. Een gevalletje Cillessen bij Barca, maar dan een niveautje lager. Of wellicht ben je een echte club man en speel je het grootste deel van je leven voor één club en ga je voor het records van Sander Boschker. Of zoals een Nathan Rutjes geniet je gewoon je brood verdienen met voetbal en volg je daarnaast nog een normale opleiding en focus je meer op een carriére buiten het veld. Het punt is dus, er zijn geen goede of slechte keuzes. Het is een moment opname voor iemand die nog bijna geen levenservaring heeft en dus nog helemaal niet kan weten wat ie kan of echt wil. Vergeet namelijk ook niet dat 1/3 van de Nederlanders veranderd van studiekeuze, terwijl die al wel weten dat ze het kunnen, maar het toch niet lekker liep bij die opleiding. De voetbalopleiding is daarin niet anders en de wereld erom heen net zo hard.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren