Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zielensmart in Sint-Petersburg

Laatste update:

Het laatste edele metaal dat in de schatkist van FC Zenit Sint-Petersburg terecht is gekomen, dateert alweer van 29 augustus uit de vorige jaargang. De Zakken pakten destijds ten koste van Manchester United de Europese Super Cup, in navolging van de UEFA Cup, Russische landstitel en Super Cup. Heden ten dage lijkt prolongatie van de Russische Premjer-Liga een utopie en ook op het Europese medium kan Zenit zich niet meer etaleren?

/

Op de aardkloot zette iedereen zo’n twee jaar geleden vraagtekens bij FC Zenit. Eenmaal effectuerend maakte de Russische grootmacht naam. In de hemelsblauwe klederdracht werd in de groepsfase van de UEFA Cup onder meer gelijk gespeeld tegen AZ en verloren van het Engelse Everton, maar ten koste van de Alkmaarse medestrever plaatste Zenit zich voor de derde ronde van het Europese subtoptoernooi. Nadien werden Villarreal, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en Bayern München door de blauw-witten uitgeschakeld.

Op 14 mei 2008 nam Zenit de gratificatie onder leiding van Hagenaar Dick Advocaat in ontvangst. Glasgow Rangers werd met 2-0 in Manchester verslagen, Igor Denisov en Konstantin Zyryanov maakten de peremptorische doelpunten. In Rusland had Zenit toentertijd al verbaasd met het kampioenschap. Zenit doorbrak de Moskouse hegemonie en overmeesterde de Europese velden met volleerd voetbal, dat spel hadden we van Advocaat nog niet gespot.

Andermaal mocht aanvoerder Anatoly Tymoschuk een bokaal de lucht in reiken. Het mondaine Manchester United werd de Super Cup ontnomen. Hommage aan de club uit het eertijdse Leningrad.

Maar Zenit kent haar zenit, maar ook haar dalen. De club werd vroeg geëlimineerd uit het nationale bekertoernooi, de Kubok Rossi, en Zenit stond een grote kloof achter op de topploegen Rubin Kazan, FK Moskou en Spartak Moskou. Alle reden om coach Advocaat de zak te geven. Hij werd als gevolg van de slechte tour de force op straat gezet. Er werd doch door de elite niet gekeken naar de wortel voor de slechte daden. De 62-jarige bondscoach van België verloor vorig jaar al sterspeler Andrey Arshavin aan Arsenal, terwijl Anatoly Tymoschuk en Pavel Pogrebnyak naar Duitsland vertrokken. De Portugese oogappel Danny zou dit seizoen niet meer in actie komen en Advocaat zag zijn selectie geen kwaliteitsinjectie ingespoten krijgen. “We verkochten drie topspelers, nu wil ik er ook drie voor terug”, zei Advocaat destijds. “Ik wilde Pandev! Maar nu komen ze met Rosina, zonder dat ik er iets van wist”…

De aankoop van Alessandro Rosina zorgde voor een breuk met het bestuur. Technisch directeur Igor Korneev zat nog maar kortstondig achter zijn bureau en mengde zich gelijk in de bazaar van spelers. Rosina zou Arshavin opvolgen en Tom Tomsk-aanvaller Sergey Kornilenko werd als plaatsvervanger van VfB Stuttgart-aanvalschef Pogrebnyak naar het Petrovsky-stadion gelokt. Dat beiden nog altijd geen fanionspelers zijn, is te wijten aan de autocratische habitus van Korneev. Hoe kon Korneev deze spelers binnenhalen?

Het besogne rondom de controverse tussen Advocaat en Korneev liep uiteindelijk gezapig af. Zou de coach van het tweede elftal, Anatoly Davydov, het met dit materiaal beter doen dan zijn voorganger? Met het oog op de bewapeningswedloop in het Russische clubvoetbal handelde Zenit slagvaardiger dan ooit. Spartak Moskou-prima donna Vladimir Bystrov werd voor bijna vijftien miljoen euro overgenomen van de medestrever. Korneev en de zijnen zagen in dat de ontstentenis van Arshavin, Tymoschuk, Pogrebnyak en Danny een te grote bomkrater had achtergelaten, dat men wel topspelers móest verwerven om de aansluiting bij de top te vinden. Naast Bystrov werd ook Paris Saint-Germain- aanvaller Mateja Kezman voor de rest van het seizoen gehuurd. Bystrov, de vleugelflitser uit Loega, is al bezig de sympathie van de Zenit-supporters terug te winnen, terwijl Kezman mede door de 6+5 regeling moeite heeft om zich in de basis te spelen. De kliek van Davydov verloor vanaf zijn komst echter geen duel meer. De equipe staat onderwijl op de derde plaats op de ranglijst, zes punten van koploper en regerend kampioen Rubin Kazan.

Afgelopen zondag werd er met 2-2 gelijk gespeeld tegen degradatieparticipant Spartak Nalchik. Aankomende zaterdag gaat Zenit op bezoek bij het FK Moskou van succestrainer Miodrag Bozovic. Het kampioenschap is nog niet uitgesloten, maar dit seizoen kende toch vooral veel zielensmart in Sint-Petersburg.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Stukje hoogstaand kwaliteit werk. Chapeau!

hoeveel wedstrijden zijn er in Rusland nog te gaan trouwens?

28 oktober 2009 om 22:59

nog 4 of 5 d8 ik.

Het ging heel goed met de club in de jaren dat zij de Uefa Cup bemachtigen, hierdoor speelden zij zich helaas in de kijker bij de Europese top. Spelers vertrokken en er komt niets terug. Dan kan je de schuld niet bij de trainer leggen .. Titel is ook erg goed.

mooi stuk hoor. Had ook trouwens niet anders verwacht van een journalistiek student. Maar toch een prachtig stuk om te schrijven. Mijn complimenten.

Qua inhoud is het een erg goed stuk, maar qua stijl ben ik er niet erg kapot van. Je kunt zeker zien dat je een opleiding journalistiek volgt, maar mijn persoonlijke mening is dat je soms iets te dure woorden gebruikt, waardoor het zwaartepunt in het verhaal iets te veel op de stijl komt te liggen, in plaats van op de club Zenit zelf. De boodschap van je artikel komt bij mij wel over, maar ik weet niet of dit ook het geval is bij mensen die deze woorden niet kennen. Toch is het qua inhoud zeker een goed stuk.

29 oktober 2009 om 20:30

Daar kan ik me zeker in vinden. Het lijkt alsof de schrijven Taurus of een ander synoniemenprogramma heeft gebruikt, want met deze woorden lopen de zinnen niet altijd even lekker. Het komt wat geforceerd over op deze manier.

Prachtig geschreven zeg. Misschien kun je als redacteur solliciteren bij Voetbal International? Hulde voor de woordkeuze. Verder boeide het stuk me niet echt. Ik heb maar bar weinig met het Russische voetbal. Daar draait het louter om de(zwarte) Roebels.

29 oktober 2009 om 18:28

Oh en in welke competitie gaat het ook alweer alleen om het voetbal?? Geld voert in elke competitie de bovenhand. Dat het Russische voetbal zo snel omhoog is gestegen komt louter door de economische welvaart die het land meemaakt. Nog steeds zijn ze echter mijlenver achter op Engeland en Spanje. Onze clubs zijn tenminste nog ons eigendom en niet die van buitenlandse oligarchen en oliebaronnen.

29 oktober 2009 om 23:25

Nee, omdat ze in Rusland genoeg Russische oligarchen en -baronnen hebben. :P

29 oktober 2009 om 23:35

Jep, maar gelukkig is geen van hen bijvoorbeeld de voorzitter van de Dsb...

Mooi stuk, goed geschreven. Wil je alleen op een een paar schoonheidsfoutjes wijzen. De beker heet Kubok Rossii, Rossi klinkt alsof het een Italiaanse cup is. En Zenit fans zouden het je behoorlijk kwalijk nemen dat je ze blauw-witten noemde, ze zijn toch echt de sine-belo-golubiye, de blauw-witten is dinamo. Verder prima hoor. Alleen jammer dat je niks vermeld over de wijze hoe zenit, en dat dankzij hun hoofdsponsor Gazprom, binnen de Russische spelersmarkt als een 'real-madrid' handelt. Door het geld dat gazporm bezit kan zenit met hun astronomische salarissen elke Russische speler bij een directe concurrent weghalen, het is eigenlijk pure competitievervalsing. Zo kan zenit makkelijk een speler wegplukken bij een andere topclub zoals dinamo (danny, semshov) of Spartak (bystrov). Daarom is er nu ook zoveel haat tegen ze en gunt niemand ze wat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spartak, waar de gemiddelde leeftijd van een basispeler 21 jaar is (en de helft uit eigen jeugd komt). Als zenit gazporm kwijtraakt is het gedaan met de club, geen een andere sponser zal zoveel geld ophoesten voor ze als gazprom.

vraagje: denk jij als clubexpert dat Davydov mag aanblijven voor volgend jaar? Of denk je dat een Adriaanse/bozovic gehaald wordt?

Ik vind het een heel mooi stuk, ook goed geschreven en was leuk om door te lezen.
maar, voor mensen die geen hoge taalniveau hebben en dat zijn best wat mensen, is dit stukje heel lastig om te lezen,
er zijn wel mensen hierboven mij die daar al wat op hebben gezegt, persoonlijk vind ik dat een artikel zo moet worden geschreven dat het voor iedereen makkelijk te lezen is ipv moeilijke of deftige woorden!
maar al met al een heel mooi stuk!

Mooi geschreven daar niet van, maar ik vind jouw woordkeuze persoonlijk iets te veel van het goede. Het lijd af van je uitstekende stuk! Vooral doorgaan met schrijven, ik ben erg benieuwd naar je volgende stuk.

Allereerst bedankt voor jouw reactie op mijn verhaal. Voor jouw stuk: hulde! Prima woordkeuze en de feiten goed weerlegd en toegelicht. Klasse werk!

4*

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren