Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Waar blijft onze stofzuiger?

Laatste update:

Vol verbazing las ik onlangs dat Ajax weer bezig is met een aanvallende speler. Met de aanvallende spelers die we al hebben vraag ik me af of Ajax daar behoefte aan heeft. In de stand is duidelijk te zien dat Ajax de meeste doelpunten maakt en weinig tegen krijgt. Toch staan we slechts op de derde plaats. Dat komt niet door de verdediging, die dit seizoen eindelijk staat met Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en meestal Vurnon Anita , of de aanval die goed draait met Luis Suárez. (Eigenlijk alleen draait met Suárez). Nee, dat komt door ons middenveld.

We hebben heel veel aanvallende middenvelders bij Ajax, zoals Siem de Jong, Christian Eriksen, Urby Emanuelson, Ismaïl Aissati, Nicolás Lodeiro en ik zal er vast nog wat zijn vergeten. De enige verdedigende middenvelder die we hebben, Eyong Enoh, wil af en toe teveel aanvallen. Demy de Zeeuw zie ik toch meer als een controlerende middenvelder met veel diepgang. Maar een echte stofzuiger hebben we niet.

Bij PSV zag je Timmy Simons en nu in mindere mate Otman Bakkal die rol op zich nemen en FC Twente heeft daarvoor Wout Brama of Cheikh Tioté. Het verbaast mij dan ook niets dat die ploegen momenteel boven Ajax staan. En nu bij deze spelers de vermoeidheid begint toe te slaan, zie je ook dat deze ploegen het steeds moeilijker beginnen te krijgen. Waarom heeft Ajax dan geen stofzuiger?

De laatste twee keer dat Ajax kampioen werd, hadden we een stofzuiger op het middenveld, genaamd Tomas Galasek. Dat was een jongen die bijna altijd in de basis stond, maar je eigenlijk nooit zag. Hij steunde af en toe de aanval met zijn vrije trappen en knapte veel verdedigend werk op voor spelers als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Deze spelers hoefden zich daarom zelden bezig te houden met verdedigen. Ook ondersteunde hij de verdediging daar waar nodig was. Bij Willem II, onder Co Adriaanse, was hij zo belangrijk, dat Willem II zonder hem nooit de Champions League had gehaald. Het was dan ook een goede stap van Adriaanse om hem naar Ajax te halen. Vervolgens heeft Ronald Koeman met de spelers die Adriaanse heeft gehaald en opgeleid de successen behaald. Toen de jaren bij hem begonnen te tellen is er nooit een vervanger voor hem gehaald en vanaf dat moment is er ook geen kampioenschap meer behaald.

Gelukkig heeft Ajax heeft twee van zulke jongens in huis namelijk: Jan-Arie van der Heijden en Mitchell Donald. Dat zijn de spelers die het in de toekomst moeten gaan doen, maar momenteel teveel ervaring missen om zo een rol nu al op te kunnen vullen. Het geluk doet zich voor dat beide spelers aan dezelfde club zijn verhuurd. En toeval of niet beide spelers zijn verhuurd aan... Willem II, de club waar onze laatste stofzuiger voor Ajax furore maakte.

Als supporter van Ajax hoop ik uiteraard dat we vanaf dit jaar al kampioen worden. Gebeurt dit niet, dan hoop ik dat onze stofzuiger komende zomer wordt gekocht, zodat ik een shirt kan gaan kopen met de langverwachte derde ster.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ben het me je eens, al vind ik de kwaliteit van het stuk niet hoogstaand. Maar zoals ik al eerder zei deel ik je mening volkomen. Bij Ajax was Galasek ooit ongeloofelijk belangrijk, en ik realiseer me dat Real een zelfde soort ''probleem'' heeft gehad. Met Makele won Real de champions league voor het laatst, en hij was ontzettend belanrijk. Hij verdiende alleen 10 x zo weinig als Zidane etc. terwijl hij even belangrijk was. Real wilde zijn contract niet opwaarderen, waardoor hij vertrok, vervolgens waren er geen speler van zijn type meer, en moest Real bvb. Guti op zijn plek zetten, samen verdedigend/controlerend met Beckham, waanzin!

he man en gabri dan. in de jeugd heb je bonevacia. en het is wel een erg kort stuk. en ik vind je mening ook niet helemaal kloppen. want alleen door een stofzuiger komt het niet. het gaat om het geheel.
meer dan 3 sterren kom ik niet.

3 april 2010 om 10:33

En Ze Eduardo.

Uhm Enoh Gabri Lindgren is er voor gehaald en ben er vast nog een paar vergeten leuk geprobeerd maar helaas

zeer slechte Colum
doet mijn Ajax Hart pijn om dit te lezen
Enoh als hij speelde speelde hij gewoon iedere goede speler uit de wedstrijd
wat te denken van Diego die kwam in de wedstrijd niet aan te pas.
wat te denken van Boussaffa. kwam ook niet in beeld in die wedstrijd toen Enoh erop stond.
zelfde als Ibrahim Affelay vorig jaar in de Arena. die werd ook helemaal vast gebeten door Enoh.

Jij Onderschat Enoh zwaar.
Enoh is echt een hele goede Stofzuiger.
ga is op hem letten .

Aardige column, maar ook niet meer dan dat. Je stelt dat de verdediging staat; laat me niet lachen. Hoe vaak zie je niet dat Ajax door lullige fouten tegendoelpunten krijgt. Anita is veel te wisselvallig en Van der Wiel is verdedigend ook niet zo goed als Alderweireld en Vertonghen. Neemt niet weg dat Van der Wiel aanvallend wel veel kwaliteit heeft. En ik ben het met Morfe0 eens, Enoh is meestal een prima stofzuiger.
Je hebt meer in je dan dit niveau. Om je te motiveren geef ik 'slechts' 3*.

4 maart 2010 om 21:56

die tegendoelpunten vallen ook vaak door Stekelenburg. Alderweireld vind ik niet zo, Van der Wiel daarintegen wel goed.

27 maart 2010 om 00:16

Haha dit seizoen hebben we zo weinig tegendoelpunten juist/mede door Stekelenburg

Goh, een column die niet over Suarez gaat.........

Ik ben het wel met je eens dat Ajax een stofzuiger nodig heeft, aangezien Enoh in mijn ogen werkelijk niks is en Gabri nog niet op zijn niveau lijkt te zitten.
Overigens heb ik Timmy Simons nooit een stofzuiger gevonden.

Behalve het feit dat je 2 of 3 verdedigende middenvelders over het hoofd ziet, vergeet je ook de interne mogelijkheid om Vertonghen door te schuiven naar het middenveld. Van origine een middenvelder en verdedigend goed genoeg om de rol van een verdedigende middenvelder op zich te nemen. An sich heb je wel een punt dat Ajax een uitstekende verdedigende middenvelder ala Galasek mist, maar het feit dat je gewoon een Lindgren en een Gabri niet noemt en de mogelijkheid om Vertonghen door te schuiven vergeet vind ik bedroevend slecht voor een zgn. 'clubexpert'.

Natuurlijk is Vertonghen ook hard nodig in de defensie en doet hij het daar goed, hij kan ook als verdedigende middenvelder maar als je een 'clubexpert' bent zou je het eigenlijk wel mee moeten nemen in je artikel.

Behalve deze twee punten ontgaat mij de logica van een Van Der Heijden die net als Galasek bij Willem II gevoetbald heeft ook dat niveau kan halen omdat hij nu bij Willem II speelt? Dat beargumenteer je totaal niet en Van Der Heijden maakt toch nou op z'n zachtst gezegd geen goed seizoen door bij Willem II? Volgens mij is Donald ook aanvallend stukken beter dan verdedigend en waarom jij die twee als potentiële Galasekjes ziet begrijp ik totaal niet. Maar dat zal wel de welbekende Amsterdamse roze bril zijn die als vanouds word opgezet als het om talenten uit de Ajaxopleiding gaat.

Bovengenoemde punten sterken mij in de mening dat dit stuk 100 clubexpertonwaardig is. Volgende keer beter!

Ik zou Willy van de Kerkhof eens bellen...

Vanaf het punt dat je zei dat Bakkal de stofzuiger van Psv is op dit moment ben ik gestopt met lezen.

Jongens jullie kunnen zeuren wat je willen, maar hij heeft gelijk.
Wie kan mij nou zeggen we de stofzuiger van Ajax is ?
Men is alleen bezig met aanvallende spelers, terwijl daar het probleem niet ligt.
Misschien is Leroy Fer volgend seizoen een goede optie, al zie ik dat niet gebeuren.

de stofzuiger van ajax uhmm effe denken!!! enoh mischien!!

5 maart 2010 om 12:03

Ja dat zegt hij ook, dat Enoh de enige is die dat aankan. Alleen het probleem van Enoh is dat hij nog wel eens een gele kaart te veel pakken met zijn onbesuisde gedrag.

Ik denk dat je gelijk hebt Umfoufou!
Hopelijk trekt Ajax een type Galasek aan of staan van der Heijden en/of Donald er volgend jaar. Ik ben wel gecharmeerd van van der Heijden, met ook nog een heerlijke trap in zijn linkerbeen.

Al met al een aardige column.

4*

27 maart 2010 om 00:19

Alleen is v/d Heijden helemaal geen stofzuiger naar mijn weten

en zoals hierboven iemand zei bonevacia uit de jeugd... correct me if im wrong... maar volgens mij is dat ook geen ''stofzuiger''.

En we hebben idd Enoh dit jaar, doet het heel goed. Echt lekker om hem in het Ajax-shirt te zien.

Ik denk dat een middenveld met De Zeeuw-de Jong-enoh gewoon goed is, Erikssen die vanaf de linkerkant naar binnen komt waardoor een linksback erover heen kan komen. Als backup heb je met Gabri, Lindgren en Aissati ook geen slechte voetballers (al voldoet laatst genoemde niet echt).
Ook ben ik van mening dat het woord stofzuiger verkeerd gekozen is. Enoh is de stofzuiger die alle 'kruimels' opruimt die blijven liggen. Ik denk dan ook niet dat het middenveld de reden is dat Ajax slechts derde staat. Ik ben van mening dat dit de aanval is.
Ajax is in (te) grote mate afhankelijk van Suárez. Pantelic was in het begin (toen de punten verspeeld werden) nog niet fit en ook ruimde Jol toen regelmatig een plek in voor Kennedy Bakirçioglu. Nu met Suárez, Pantelic, Rommedahl, Sulejmani en zoals gezegd Erikssen ook de aanval wat meer voorzien wordt van vastigheid zie je dat het hier ook gewoon loopt.

Maar toch is de aanval anders dan bijv. het middenveld en de verdediging. Dit komt met name door het leeftijdsverschil. De Zeeuw is 26 en verder is van het iedereen van het basisteam (veel) jonger, terwijl er in de aanval met Pantelic en Rommedahl 2, met alle respect, senioren rondlopen. Maar, mijns inziens, komt dit nog veel meer omdat er in de aanval geen zelf opgeleide speler staat die is grootgebracht met de Ajax-school. Met Stekelenburg, Vertonghen, Alderweireld, Van der Wiel, Anita, De Jong, Erikssen en Emanuelson heeft Ajax 8 spelers in huis die regelmatig in de basis staan en uit de eigen opleiding komen. Alleen de aanval heeft geen zelf opgeleide spelers. Ik denk dat hier het verschil in zit, omdat spelers bij Ajax in de jeugd worden geïndoctrineerd met vaste speel- en looppatronen. Pantelic heeft hier aan moeten wennen want hij is het Duitse 'balletjeswachten'-voetbal gewend. De charme van Suárez is dat het een gevoelsvoetballer is, en loopt waar hij denkt te moeten lopen. Sulejmani werkt wel hard om de Ajax-speelstijl onder de knie te krijgen, maar laat dit dan ook net de reden zijn waarom hij (nog) niet doorbreekt.

Bij de beloften spelen wel een aantal talenten die dus via de Ajax-school zijn getraind. Ik ben zelf een groot fan van Nathaniël Will, wat ik een hele goede back vind, terwijl Geoffrey Castillon alom wordt beschouwd als de nieuwe Patrick Kluivert (qua stijl). Ik denk dat deze twee spelers volgend jaar de 'gaten' op linksback en in de spits op kunnen vullen. Trek nog een goede, snelle linksbuiten aan en Ajax is Ajax weer. Met dank aan Jol.

Als je vindt dat Enoh af en toe te vaak wil aanvallen dan moet je Donald al helemaal niet als stofzuiger op het middenveld willen hebben. Dat vind ik nou juist een speler die veel diepgang in zijn spel heeft. Hij probeert juist tijdens het aanvallen veel in de 16 te komen. Ik vind hem een typische rechtshalf als je op het middenveld met de punt naar achteren speelt.

Van der Heijden is wel een speler die op het middenveld goed controlerend kan spelen, maar ik zie hem geen mannetjes uitschakelen en ballen afpakken als een type Enoh.

Op zich vond ik het leuk om je stuk te lezen, maar dat was het ook wel. Inhoudelijk ben ik het niet met jou eens.

Wat ik heb geprobeerd aan te tonen is dat ajax teveel aanvallende spelers heeft en in mindere mate Enoh de enige stofzuiger is. En gabri is wat mij betreft geen stofzuiger of verdedigende middenvelder, maar net als de Zeeuw een controlerende middenvelder. Ik ben in ieder geval wel blij om te zien dat mensen de verdediging als zwak punt zien, maar Ajax op 1 ploeg na de beste verdediging heeft en dat verschil slechts 1 doelpunt is. Alleen juist in de wedstrijd waar Ajax 4 doelpunten tegen kreeg door vrije trappen zie je dus het verschil tussen een harde verdedigende middenvelder Enoh, of een stofzuiger die alles rustig weg zou halen.

Wat ik heb geprobeerd aan te tonen is dat ajax teveel aanvallende spelers heeft en in mindere mate Enoh de enige stofzuiger is. En gabri is wat mij betreft geen stofzuiger of verdedigende middenvelder, maar net als de Zeeuw een controlerende middenvelder. Ik ben in ieder geval wel blij om te zien dat mensen de verdediging als zwak punt zien, maar Ajax op 1 ploeg na de beste verdediging heeft en dat verschil slechts 1 doelpunt is. Alleen juist in de wedstrijd waar Ajax 4 doelpunten tegen kreeg door vrije trappen zie je dus het verschil tussen een harde verdedigende middenvelder Enoh, of een stofzuiger die alles rustig weg zou halen.

Mensen zitten de schrijver van deze column allemaal wel lekker af te zeiken maar zijn kritiek klopt wel. Ajax zit aanvallend wel goed in elkaar maar de stofzuiger ontbreekt inderdaad. Want Enoh doet het zo slecht nog niet maar Enoh valt me wel steeds meer tegen. Enoh verspeelt ongeloofelijk veel ballen. Dat is tegen de echte goede clubs dodelijk, weliswaar lost hij het soms zelf nog wel op maar het is dodelijk. Ik denk dat Ajax een betere speler voor die positie kan vinden.

Want Ajax heeft 2 echte zwakke plekken, de linksbackpositie en de positie waar een stofzuiger zou moeten staan. Gabri vind ik op die plek zelfs een betere optie.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren