Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vilhena krijgt eerste gele kaart ooit van eerste vrouwelijke arbiter in Serie A

Laatste update:

Maria Sole Ferrieri Caputi heeft zondag geschiedenis geschreven door de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Serie A te worden. De 31-jarige arbiter had zondag de leiding over de wedstrijd tussen Sassuolo en Salernitana (5-0). De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Tonny Vilhena en bovendien deelde Caputi in haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau direct een strafschop uit.

Caputi floot volgens sportjournalist Fabrizio Piccolo een sterke wedstrijd. Er werden slechts twee gele kaarten uitgedeeld, waarvan de eerste dus was voor voormalig Feyenoorder Vilhena. Caputi floot gezaghebbend en ontving weinig protesten in het veld, zo klinkt het. "Zonder de dikke wuivende paardenstaart en de media-aandacht voor haar debuut, zouden alle ogen alleen op de wedstrijd gericht zijn", vertelt Piccolo. "Het verschil met de mannelijke scheidsrechters is niet opgemerkt. Altijd alert op de fases in het spel en met een atletische conditie floot ze weinig om de twee teams te laten voetballen."

Voorzitter Alfredo Trentalange van de Italiaanse scheidsrechterscommissie belegde toen het nieuws van haar aanstelling bekend werd een speciale persconferentie. "Dit is een historische dag, ik ben er emotioneel door”, zei Trentalange. "Maria Sole gaat op basis van haar prestaties debuteren in de Serie A. We delen geen cadeautjes uit, ze heeft dit zelf verdiend. We kunnen dit zien als een succes van de hele scheidsrechtersopleiding.”

Hoewel Caputi vorig seizoen voornamelijk in de Serie C floot, maakte zij op 17 oktober 2021 haar debuut in de Serie B bij de wedstrijd tussen Cittadella en SPAL. Dit seizoen begon Caputi ook in de Serie B, waar zij de leiding had over de duels Brescia - Perugia en Modena - Frosinone. Daarnaast floot ze de wedstrijd tussen Sampdoria en Reggina in de eerste ronde van de Coppa Italia, maar tot een wedstrijd op het hoogste niveau kwam het tot zondag nog niet.

De opkomst van vrouwelijke scheidsrechters is een trend van de laatste jaren. Zo is de Française Stéphanie Frappart al jaren een bekende naam in het voetbal en zij floot zelfs al in de Champions League. In 2019 had ze de leiding over het duel om de Europese Supercup. Vorig jaar floot Frappart de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland en ze was als vierde official actief op het EK. Voor het komende WK in Qatar heeft de FIFA drie vrouwelijke scheidsrechters geselecteerd. Naast Frappart zijn dat Salima Mukansanga uit Rwanda en de Japanse Yoshimi Yamashita.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Tijd voor (meer) vrouwelijke scheidsrechters in Nederland. Slechter dan Gozubuyuk kunnen ze niet zijn.

3 oktober 2022 om 07:20

Dan heb je weinig keus. Alleen Shona komt in de buurt van betaald voetbal maar moet haar debuut nog maken in de 1e divisie. Dat terwijl ze de 30 al is gepasseerd. Denk dus dat je het daar niet van moet hebben.

3 oktober 2022 om 08:10

Want een scheidsrechter moet ook op zijn 34e stoppen??

Waarom zou ze niet dit seizoen haar debuut in de KKD kunnen maken en volgend jaar in de ED?

3 oktober 2022 om 18:47

Omdat je doorgaans enkele jaren nodig hebt om te promoveren van eerste naar eredivisie. Als je al de 30 bent gepasseerd en nog niet in de 1e divisie fluit dan ben je eigenlijk allang afgeschreven, op Shona en ik denk vanwege haar geslacht niet. Zoek de stats er maar op na. Er komen enkele jonge vrouwen aan die nog wat jonger zijn, daar moet je meer hoop op hebben. Helaas is voor de meeste vrouwen de fifa test te moeilijk en stromen ze dus niet door.

Goed dat Italiã« met de tijd mee gaat. Zolang de scheidsrechters kwaliteiten op niveau zijn maakt het niet uit of er een man of vrouw fluit.

3 oktober 2022 om 01:25

Italië en mee met de tijd… Het zal niet lang duren voor dat een deel achterlijke fans seksistische liederen zullen zingen.

3 oktober 2022 om 17:47

Want dat zal in Nederland nooit gebeuren natuurlijk. Hier was laatst nog een evenement van een studentenvereniging waar vrouwen om de haverklap hoeren werden genoemd.

4 oktober 2022 om 10:09

Tuurlijk wel het gebeurd overal, maar als er 1 Westers land is met de grootste en meeste malloten in een stadion dan het zijn wel de Italianen met alle respect. Engeland en Frankrijk horen ook tot de top 3 maar Italië is met ruime afstand nummer 1

In mijn optiek echt een grote plus dat er nu steeds meer vrouwelijke scheidsrechters doorbreken en er kansen aan hen worden gegund. En wat een feestje voor Tonny, die gele kaart kan hij nu thuis boven de schouw hangen.

En de vrouwelijke scheidsrechters die mee gaan naar Qatar is wel ergens verrassend, puur vanwege Qatar, maar anderzijds heb ik werkelijk geen idee hoe en wat er precies wel en niet mag in Qatar, echter had ik ze niet zo progressief ingeschat.

2 oktober 2022 om 23:47

In mijn optiek boeit het geslacht niks. Zoalng ze maar goed fluiten. En hun werk goed uitvoeren. Verder niet verassend dat er vrouwelijke scheids meegaat. De fifa bepaald wie we fluit of 4e man is en niet Qatar. Verder is het beeld van Arabische landen vertraagd. Zodat stukjes met onbedekte vrouwen eruit worden geknipt.

3 oktober 2022 om 00:00

Eens hoor, ik heb op Pille, die min of meer hetzelfde vroeg, een kleine uitleg gegeven. Wel wonderbaarlijk wat je me leert over Arabisch voetbal op televisie, vind ik wel interessant om te horen, maar dat lost natuurlijk het nog niet op voor de bezoekers in het stadion.

3 oktober 2022 om 07:34

Geen idee wat de bezoekers zullen moeten gaan doen. Over je antwoord op pillie ben ik het zeker eens. Misschien komen de vrouwen met nieuwe goede ideeën. Verder is 1 voorbeeld niet voldoende naar mijn mening. Dat er in Brazilië slecht gevloten wordt door vrouwen wilt niet zeggen dat de rest dat ook gaat doen. Maar als dat uiteindelijk wel het geval blijkt, dan is het in ieder geval geprobeerd.

3 oktober 2022 om 11:23

toch wordt er een sticker opgeplakt en speciaal behandeld. Omdat het een vrouw is laten ze haar bij de mannen fluiten niet om kwaliteit.

3 oktober 2022 om 13:19

Als vrouwen speciaal behandeld werden, dan floten er wel meer vrouwen bij de mannen, Aqua1. Dat het zeldzaam is bewijst dat de kwaliteit leidend is.

Je tweede zin is overigens ook op mannen van toepassing, want aan de kwaliteit van de Nederlandse scheidsrechters kan het niet liggen dat ze bij de mannen mogen fluiten.

2 oktober 2022 om 23:49

Waarom is het een grote plus volgens jou? Ik sta hier volledig neutraal in maar zie het niet als een plus of min. In Brazilië zijn er overigens ook vrouwelijke arbiters en die maken echt ongelofelijk veel fouten en bezwijken onder de druk. Word daar veel over geklaagd, maar als ze op niveau zijn maakt het me niet uit maar hoop niet dat ze worden aangesteld door druk van buitenaf

2 oktober 2022 om 23:58

Ik ben in de kern ook neutraal onder het geslacht, maar vanwege de vaak zeer conservatieve reacties van menigeen (als er bijvoorbeeld gesuggereerd wordt naar een baan voor Sarina Wiegman in het mannenvoetbal) denk ik dat het een grote plus is als we snel en meer vrouwen actief zien in functies waarbij het fysieke verschil niet van toepassing is (zoals bijvoorbeeld scheidsrechter of coach), opdat we met zijn allen als maatschappij groeien.

Betreft je Braziliaanse voorbeeld, vervelend natuurlijk. Heb hier zelf geen kennis van, maar kan me wel voorstellen dat er met een grotere loep naar de prestaties van vrouwen wordt gekeken waardoor a) fouten meer kunnen worden overbelicht en b) die druk nog groter is, waardoor je eventueel bezwijkt. Echter is dit nu puur een beetje gissen en invullen over dingen waarvan ik tot jouw reactie niet van op de hoogte was.

3 oktober 2022 om 10:29

Wiegmans in het mannenvoetbal zal alleen wat praktische problemen op kunnen brengen zoals omgang in de kleedkamer. Maar voor de rest hangt het voor een trainer allemaal af van je kwaliteit en spelersgroep. Je ziet genoeg trainers falen, omdat ze niet zijn opgewassen tegen de druk, het spel niet begrijpen of de spelers niet mee krijgen. Geslacht lijkt me daarin minder doorslaggevend. Zo lang je spelers je maar accepteren.

Voor een scheidsrechter is het wel van belang dat je fysiek een beetje mee kan komen. En dan kunnen we heel moeilijk doen, maar fysiek zijn vrouwen gewoon niet zo sterk/ snel als mannen. Een beetje scheidsrechter loopt in een wedstrijd echt heel veel. Je moet dat natuurlijk wel aankunnen. Als dat zo is, zie ik niet in waarom je een man of een vrouw moet zijn.

die andere 2 dames die naar het WK gaan hebben ook veel ervaring, die japanse heeft volgens mij ook wat potjes bij mannen gefloten al.

helemaal prima allemaal zolang ze maar goed fluiten

3 oktober 2022 om 08:12

Ben benieuwd welke wedstrijden de dames op het WK gaan krijgen. En of ze ook wedstrijden van Iran en Qatar krijgen? Zou wel een mooi statement van de FIFA zijn.

3 oktober 2022 om 13:20

De spelers uit Iran hebben alleszinds mee geprotesteerd tegen het optreden van de politie, dus heel spannend zou dat niet worden.

3 oktober 2022 om 13:38

Het is de vraag of die spelers nog mee mogen naar het WK. En ik denk ook niet zo zeer dat het spannend word op het veld, maar het zou wel een mooi signaal afgeven naar heel veel mensen in Iran die nog steeds bijzondere regels/wetten voor vrouwen handhaven.

Wellicht een startsein voor gemengd voetbal op professioneel niveau?

3 oktober 2022 om 01:52

Dat zal nooit gebeuren. Voetbalteams zullen altijd de besten opstellen en op fysiek gebied zijn vrouwen inferieur aan mannen als het gaat om contactsporten. Scheidsrechters daarentegen is toch prima. Voor zo ver ik weet is het niet zo dat mannen daarin een genetisch voordeel hebben.

3 oktober 2022 om 07:24

Die startsein is allang gegeven. In de reglementen staat dat er nu ook vrouwen bij de mannen 1 mogen voetballen. Leuk dat het mag maar het niveau verschil is natuurlijk veel te groot.

Gefeliciteerd Vilhena! Nooit verwacht de je ergens de boeken voor in zou gaan, maar je hebt mijn ongelijk bewezen!

On: Wat mij betreft hadden vrouwen al lang mogen fluiten. Ik weet bijvoorbeeld bijna zeker dat er in Nederland genoeg vrouwen zijn die beter kunnen fluiten dan Gözubuyuk. Men zegt dat een vrouwelijke scheids er ook voor kan zorgen dat er minder op ze geklaagd wordt, maar ik denk zelf dat dat niet zoveel uitmaakt. Misschien als het een hele knappe vrouw is, maar het moet natuurlijk niet de bedoeling zijn dat we daarop gaan selecteren (al zou ik dat niet erg vinden).

3 oktober 2022 om 10:30

Hij stond ooit in de boeken als een vrij leuk talent toch?

Dus bij het vrouwenvoetbal word er alles gedaan om zo min mogelijk mannelijke scheidsrechters en trainers te hebben. Maar bij het mannenvoetbal moeten er juist zoveel mogelijk vrouwen bijkomen...

Dit noem ik nou echt doorslaan in de emancipatie.

Grensrechters tot daar aan toe. Maar gezag op het veld overlaten aan een vrouw tussen 22 mannen plus technische staf. Gaat helemaal nergens over.

Kwestie van tijd tot er sexistische spreekkoren komen. Hou het lekker gescheiden man. Wat was er mis in de jaren 90 of begin 00'? Wat is het volgende dan? Een scheids die genderneutraal is?

3 oktober 2022 om 11:22

Vrouw moet gelijk gezien worden blijkbaar, vrouw en man is gewoon een verschil...

3 oktober 2022 om 13:22

Nee, Aqua1, zo werkt het niet. Iedereen beseft dat vrouwen biologische verschiilen hebben en daardoor in sommige zaken meer of minder "aanleg" hebben.

Waar het hier om draait is dat een vrouw, mits ze aan de voorwaarden voldoet, dezelfde kansen krijgt als een man. Aangezien het reglement niet bepaald welk geslacht een scheidsrechter moet voldoen en ze kwalitetief voldoen, krijgt ze dus ook de kans om te fluiten.

Gelijke rechten, daar kan je toch moeilijk iets op tegen hebben of wel soms?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren