Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van den Bunder: 'PSV is een club die mij aan het hart gaat'

Laatste update:

KEKRADE - Een Limburger in hart en nieren, met een Noord-Hollands accent. Dat is Roda JC´s algemeen directeur Marcel van den Bunder. Geboren in Hoorn, maar getogen in Simpelveld. Als kind was hij al fan van de club die momenteel vecht tegen degradatie naar de Jupiler League.

Door QASIM HAKIM

/

"Hoe hoger mijn vader kwam in het bedrijfsleven hoe lager wij gingen met ons gezin", vertelt Van den Bunder in zijn kantoor in het Parkstad Limburg Stadion. "Mijn vader werkte voor Nationale Nederlanden en werd directeur van de afdeling Zuid-Nederland waarvan het hoofdkantoor in Sittard was gevestigd. Op mijn vijfde verhuisden we naar Veldhoven en twee jaar later kwamen we in Simpelveld te wonen. Daar heb ik tot mijn 21ste gewoond. Ik ben in Zuid-Limburg getogen en er dus ook voor een groot gedeelte gevormd als mens."

Al veertig achtereenvolgende seizoenen spelen de Kerkradenaren op het hoogste niveau. Toen Roda in 1973 promoveerde naar de Eredivisie was Van den Bunder tien jaar oud. Hij maakte het allemaal van dichtbij mee. "Ik ging altijd samen met mijn vader op de fiets naar Kaalheide. In goede en slechte tijden heb ik de club altijd een warm hart toegedragen. Ik zat als jochie achter het doel mee te zingen ´Wie wordt op Kaalheide vermoord? Feyenoord!´" Zelf voetbalde Van den Bunder ook bij de jeugd van Simpelveld. "Ik had al snel in de gaten dat ik geen voetbaltalent was. Prettig omdat op je zevende al te weten", lacht Van den Bunder. "Vergelijk het maar met Pietertje (Van den Hoogenband) van de pindakaasreclame van Calvé, want ik ging vervolgens ook zwemmen. Daar was ik beter in."

/

De ambities van Van den Bunder lagen echter buiten de sport, in de hotellerie. "Als middelbare scholier werkte ik al in de bediening voor 2,50 gulden per uur. Na het atheneum ben ik naar de hogere hotelschool gegaan in Den Haag. Ik ben vervolgens ook in de Randstad blijven hangen. Ik heb onder andere bij vijfsterrenhotel Okura in Amsterdam gewerkt." Het segment waarin Van den Bunder voor het eerst te maken kreeg met het ontmoeten van bekende personen. "Ik heb trouwens ook in hotel Westbury in New York gewerkt. Daar heb ik zo´n beetje alle artiesten voorbijzien komen, van Bruce Springsteen tot Meryl Streep. Die mensen komen daar voor hun rust en het is dan ook niet de bedoeling dat iedere werknemer om handtekeningen en foto´s gaat vragen. Dat was wel eens moeilijk. Zeker in het geval van Springsteen. Ik vond zijn muziek tijdens de jaren zeventig geweldig."

Van den Bunder kwam na zijn periode in het westen van Nederland terecht bij hotel Carlton de Brug in het Brabantse Mierlo en kreeg hij daar als general manager weer te maken met het naar de wens maken van sterren, in dit geval de voetballers. "In Mierlo kwamen veel tegenstanders van PSV overnachten en tijdens het EK 2000 verbleven de landenteams van Turkije en Engeland bij ons." Van Springsteen tot David Beckham, veel bekendheden die Van den Bunder heeft gezien hebben hun eigen wassenbeeld in Madame Tussaud staan. "De bewondering is er vaak, je bent onder de indruk van deze mensen. Vooral in het begin. Ik heb echter een geweldige leerschool gehad bij Jan Reker toen ik bij PSV werd aangesteld als commercieel directeur: 'Je moet voldoende afstand houden en niet geforceerd vriendjes willen worden met de zogenoemde bekendheden. Niet haantje de voorste willen spelen'. Dat heeft Reker mij bijgebracht. De meeste beroemdheden, in alle soorten en maten, willen zich bovenal een mens voelen. Normaal blijven is echter een kunst in hun geval. Ik geef het je bijvoorbeeld maar te doen als je achttien jaar bent, uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro komt, en de wereld aan je voeten ligt. Je komt een kroeg binnen en alle meisjes vallen als een blok voor je en jongens willen een praatje met je maken. Hoe ga jij je dan gedragen? Natuurlijk ga je dan zweven. Mensen zoals ik die binnen een bepaalde organisatie werken en de zaakwaarnemers van deze jongens moeten een belangrijke rol spelen in hun begeleiding, en niet alleen denken aan het binnenhalen van geld."

/

Van den Bunder werd in 2007 aangesteld als commercieel directeur van PSV. "Ik had in 2005 al gesolliciteerd voor de functie na het vertrek van Fons Spooren. Ik heb toen een brief geschreven. Op dat moment was PSV al in een verder gevorderd stadium met twee andere kandidaten. Ik kwam er echter wel tussen. Jan Timmer, lid van de Raad van Commissarissen, belde mij dat hij onder de indruk was van mijn brief. Er volgde een goed gesprek bij hem thuis en zo werd ik alsnog meegenomen in de procedure. Harry van Raaij had echter zijn al keuze bepaald." Tweeënhalf jaar later werd Van den Bunder alsnog aangesteld als commercieel directeur. Zo maakte hij in 2008 de laatste landstitel van PSV mee. "Ik was onderdeel van de directie die het laatste kampioenschap van PSV heeft meegemaakt. PSV is een club die mij aan het hart gaat."

Van den Bunder kwam in februari 2010 bij Roda JC terecht nadat hij drie maanden eerder te horen kreeg dat zijn contract in Eindhoven niet werd verlengd. In eerste instantie was hij wederom eindverantwoordelijk voor de commerciële gang van zaken, maar sinds 1 mei 2011 is hij algemeen directeur. "Aan het besturen van een BVO heb ik een vette kluif. We vormen echter een MKB-bedrijf en we moeten niet overdrijven. Het leiden van een voetbalclub is niet hetzelfde als het runnen van een topbedrijf zoals ING of Nationale Nederlanden. Het wordt allemaal groter gemaakt dan dat het is. De totale voetballerij. Wanneer Philips zijn jaarcijfers presenteert en unieke winsten boekt, dan valt dat een dag later in alle kranten in het niets als Ajax van PSV heeft gewonnen en de titel voor het grijpen heeft. Daar pakken De Telegraaf en het Algemeen Dagblad mee uit. Philips wordt dan naar pagina twee verwezen. Voetbal wordt steeds belangrijker, zeker omdat de meeste duels ook nog eens live worden uitgezonden."

/

Zo ook de wedstrijden van Roda JC, de club die op een zestiende plaats staat met nog vier speelronden te gaan. Een bedroevende situatie, maar vorig weekend viel er toch wat te vieren. "De A1 is voor het eerst in onze clubhistorie als kampioen naar de Eredivisie gepromoveerd. Dat maakt me trots. Het is een talentvolle lichting. Ik denk dat de nodige spelers in de toekomst kunnen door breken in het eerst elftal. Inmiddels hebben we middenvelder Mitchel Paulissen tot de zomer van 2015 vastgelegd. Onze RJO ontwikkelt zich goed. We hebben, naast Tini Ruijs (A1), met Regillio Vrede en Kevin van Dessel een aantal trainers in huis met een hart en een verleden, plus de benodigde voetbalkennis om onze talenten klaar te stomen voor het groter werk." Het is voor Van den Bunder en Paulissen te hopen dat laatstgenoemde zijn vuurdoop krijgt in de Eredivisie. "Ik wil niet denken aan degradatie. We moeten gewoon zorgen dat we vijftiende worden. Dat is zeker mogelijk. Wij kunnen alle resterende duels winnen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
20 april 2013 om 14:06

zou iemand geïnteresseerd zijn in dit verhaal? Lijkt me een totaal niet boeiende kerel die nogal vol van zijn loopbaan is en het vooral graag heeft over de beroemdheden die hij ontmoette. Lekker belangrijk.

20 april 2013 om 18:06

@ manodedias wat ben jij een klootzak zeg. Je vindt iets niet interessant en gaat de moeite nemen om het af te kraken? Is jouw commentaar wel interessant genoeg dan? Gelukkig ben jij wel 'belangrijk' genoeg om gehoord te worden, als je het niets vindt lees het dan niet... reageren is ook geen must.

20 april 2013 om 18:20

Wat wil je zeggen, dat je hier alleen mag reageren als je enthousiast bent over de inhoud van een artikel? Vreemd uitgangspunt. We leven niet in Noord-Korea of wel? Ik heb de moeite genomen dit artikel te lezen en ben tot de conclusie gekomen dat de inhoud mij niet boeit. Het staat me vrij dat te uiten in de daarvoor beschikbare gestelde commentbox en heb daar in tegenstelling tot jou geen grof taalgebruik bij nodig. Is het onderwerp van dit artikel een vriend van je? Anders hulde dat je zo opkomt voor je medemens.

@manodedios. Zolang je zelf niet gaat geloven dat jouw loopbaan ook maar enigszins iets voorstelt kun je voortaan beter je zinloze commentaar voor je houden.

On: nuchtere man die het op dit moment prima doet bij Roda. Hopelijk klimt roda de komende jaren weer uit het dal en met zulke lichting zoals de A1 zie ik het wel gebeuren

20 april 2013 om 18:12

Beste vriend, deze site is een succes doordat de optie geboden wordt commentaar te leveren. Als een artikel dat geplaatst wordt - en herplaatst wordt - zo'n twee comments oplevert is dat een indicatie dat mijn bedenking terecht is.

Ik vind Qasim Hakim getalenteerd alleen moet hij zijn tijd niet verdoen met een onderwerp dat niet boeit. Ik maak mij geen illusie dat mijn levensverhaal meer aandacht zou trekken maar heb ook niet de ambitie om dat te laten publiceren. Echter ik behoud me graag het recht voor commentaar te leveren op wat ik hier lees. Dat dit jou dwars zit toont aan dat onze interesses niet op een lijn liggen. Ik gun het je van harte dat jij smult van een samenvatting van de loopbaan van de heer Bunder. Mij boeit het niet, leer daarmee leven.

20 april 2013 om 18:36

@ Manodedios
Correctie, jij bent van mening dat de schrijver zijn tijd niet moet verdoen met een artikel dat jou niet boeit. In jouw ogen dient de schrijver dus enkel en alleen artikelen passende bij jouw interesses te schrijven. Egoïstisch van je.

20 april 2013 om 18:52

Je moet reeel zijn, als ik dit onderwerp niet had afgezeken hadden hier nul comments gestaan. Nul, dat is weinig. Nul is op zijn minst een indicatie dat naast mij veel andere bezoekers niet geïnteresseerd zijn. Niet dat dit voor mij een maatstaf is want als iedereen het geweldig vond en ik de enige was die niet warm liep voor de heer bunder en zijn baantjes in hotels waar beroemdheden sliepen zou je dit ook van me horen. Je mag dat gerust egoistisch noemen. Het zal Bunder goed doen dat mijn kritiek zo gevoelig ligt hier: dat toont dus aan dat er mensen zijn die wel om zijn verhaal geven, geweldig toch.

20 april 2013 om 20:14

Ben het totaal met je eens, dacht precies hetzelfde.

Je moet reeel zijn, als ik dit onderwerp niet had afgezeken hadden hier nul comments gestaan. Nul, dat is weinig. Nul is op zijn minst een indicatie dat naast mij veel andere bezoekers niet geïnteresseerd zijn. Niet dat dit voor mij een maatstaf is want als iedereen het geweldig vond en ik de enige was die niet warm liep voor de heer bunder en zijn baantjes in hotels waar beroemdheden sliepen zou je dit ook van me horen. Je mag dat gerust egoistisch noemen. Het zal Bunder goed doen dat mijn kritiek zo gevoelig ligt hier: dat toont dus aan dat er mensen zijn die wel om zijn verhaal geven, geweldig toch.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren