Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Typisch Nederlands woord gaf doorslag voor Amsterdam als EK-stad

Laatste update:

Amsterdam werd vrijdag in Genève verkozen tot een van de speelsteden tijdens het EK 2020. De Amsterdam ArenA krijgt drie groepswedstrijden tijdens het toernooi en een wedstrijd in de achtste finales. Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag gaf een typisch Nederlands woord, dat in geen enkele taal echt direct te vertalen is, de doorslag: gezellig.

/

De UEFA-leden die mochten stemmen op speelsteden kregen van Nederland niet een standaard filmpje te zien dat hen moest overtuigen, maar een speciaal gemaakte video. “We hebben buitenlandse bezoekers in hun eigen taal laten omschrijven wat het Hollandse ’gezellig’ inhoudt”, legt Van Praag zaterdag uit in De Telegraaf. Zijn UEFA-collega’s waren enthousiast en probeerden allemaal gezellig uit te spreken.

“Het wordt dus een gezellig EK 2020. En de makers van het filmpje trakteer ik persoonlijk op gebak”, aldus Van Praag. Naast Amsterdam werden nog tien speelsteden genomineerd. De beide halve finales én de finale gaan Wembley: de openingswedstrijd wordt volgens De Telegraaf in Brussel gespeeld. In 2016 wordt er pas daadwerkelijk een beslissing over genomen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
20 september 2014 om 13:21

Omdat dat zo ongeveer de meest logische plek is. Centraal in Europa enzo.

20 september 2014 om 13:24

Omdat het gisteren of eergisteren al groots in het nieuws is geweest?

20 september 2014 om 13:24

Omdat het de hoofdstad van Europa is. Daarom lijkt me het wel logisch al die hoge pietjes kunnen er dan met de fiets heen.

20 september 2014 om 13:46

^ Waarom zoveel afgunst jegens Brussel sjeezes, als je er niks van af weet moet je gewoon je mond houden. Anderen napraten is makkelijk.

Ja, het is dd het geval dat Brussel de hoofdstad van Europa is en daarom zou het meest logisch zijn om daar de openingswedstrijd van het EK te houden aangezien het zich toch afspeelt over het gehele continent.

20 september 2014 om 14:37

omdat brussel het centrum is van west europa, hoofdstad van europa en vooral omdat er een spiksplinternieuw hypermodern stadio, komt tegen dan van 63.000 man.
oogt altijd lekker om in zoiets een openingsmatch te spelen

20 september 2014 om 16:35

63000 dan heeft de lokale sportclub gelijk een goed stadion waar ze europees ook verder mee zoud3n komen

20 september 2014 om 23:57

Wordt dat stadion niet alleen voor de nationale ploeg?

21 september 2014 om 12:22

alecht gaat dat meer dan wsl huren, die zoeken al jaren naar een oplossing voor hun stadion uit te breiden of een nnieuw te bouwen, maar het zou belgie niet zijn mocht owv bureaucratie en politiek dat daar na zoveel jaar nog altijd geen schot in de zaak is gekomen

apartheid? Ow gezellig dan gokte ik verkeerd.

20 september 2014 om 13:32

Niet zo cynisch he

20 september 2014 om 13:47

Daarbij een hardnekkig misverstand, het is een Afrikaans woord, geen Nederlands woord. In het Nederlands bestond het wel, maar betekende het niet hetgeen wat het nu betekent. Apartheid was meer iemands exclusiviteit of excentriciteit en kreeg in het Nederland pas later de huidige betekenis.

20 september 2014 om 14:37

Hahaha dat kwam bij mij ook als eerste op

Nou, ik wil niet muggenziften maar in het Noors heb je het woord 'koselig' wat precies hetzelfde als 'gezellig' betekent.

20 september 2014 om 13:31

Ha maar heeft Oslo er zijn EK mee binnengehaald? Nee dus !

20 september 2014 om 13:45

Goed, dan even de serieuze reactie: ik heb me even ingelezen, en ook in het Deens schijnt er een woord te bestaan dat er behoorlijk dichtbij ligt: hyggelig. En grappig dat in allebei de landen de woorden (net als bij ons) als onvertaalbaar en zeer typisch voor de nationale volksaard worden gezien.

Toch heb ik, als ik het goed begrijp, het gevoel dat in allebei die landen het woord toch meer richting de betekenis van knus/behaaglijk gaat, dat gezellig dus betekent kaarsjes aan, huiselijkheid, het binnen behaaglijk maken als het buiten koud is (het blijven Scandinaviërs), zelfs lekker bijeen zitten als het zomer is: gezelligheid draagt automatisch iets van warmte met zich mee. Terwijl je in Nederland ook twintig pils weghakken met je maten als gezellig kunt omschrijven.

20 september 2014 om 14:07

hyggelig is eigenlijk precies hetzelfde als gezellig. Ik ben dan ook in mijn leven opgegroeid met 2 talen waarvan van beiden wordt beweerd dat dat woord in geen andere taal bestaat. Dikke onzin dus, want het bestaat gewoon in het Deens en Nederlands.

20 september 2014 om 14:13

Ok, dank voor je toevoeging, erg interessant. Zijn we toch niet zo bijzonder met zijn allen als we dachten Gelukkig wordt het dus in minimaal twee steden gezellig op het EK: op naar Kopenhagen voor een stukje hyggelighet

20 september 2014 om 14:33

Helemaal waar Geeronimo, dat is inderdaad waarom gezellig een uniek woord is. Het kan in totaal verschillende context gebruikt worden, waar andere woorden meer knus (cozy) betekenen

20 september 2014 om 13:58

'koselig' dat klinkt al meer als 'cozy' inderdaad, daar gaat een zekere knusheid van uit

Krijgen ze wel een nieuw stadion in Brussel? Vind dat Koning Boudewijn stadion nu niet gezegd Juhhhhh

20 september 2014 om 13:28

Volgens mij zijn er vanuit de Belgische voetbalbond al langer plannen om een nieuw stadion te laten bouwen, maar ik dacht dat er nog al wat gedoe was over iets met Vlaams en Waals grondgebied ofzo.

20 september 2014 om 13:29

Dat zal wel zeker. Kan me niet voorstellen dat ze in 2020 nog in dat oude stadion zullen spelen. Hier in België hebben ze wel nood aan wat vernieuwing.

20 september 2014 om 13:32

Hahahaha dat is me wel vaker opgevallen, als ik langs stadions reed. En dan ook clubs uit de hoogste divisie. Moet wel zeggen dat ik er 4 a 5 jaar geleden vaker langs kwam, maar het was vaak geen aanzien waard, in vergelijking met de Nederlandse stadions.

20 september 2014 om 13:52

Klopt. Maar met Gent hebben ze hier toch al een eerste die de stap gemaakt heeft. En Sclessin is ook een echt voetbalstadion, altijd mooi die sfeer. Voor de rest is het niet echt veel soeps.

20 september 2014 om 14:03

Het enige jammere aan Sclessin is dat er een gat in zit, dus als je je verveelt kun je naar buiten kijken

20 september 2014 om 13:31

Er komt een nieuw stadion in Brussel voor de nationale ploeg & Anderlecht

20 september 2014 om 13:33

Oke, komt die dan in het Zuiden wijk Anderlecht? Of is dat allemaal nog niet bekend? Persoonlijk vind ik de locatie van het Koning Boudewijn stadion wel heel erg uniek.

20 september 2014 om 13:38

Stadion komt op de parking van het Koning Boudewijn stadion, dat gaat dan gesloopt worden

maar ik ben wel benieuwd of dat stadion er gaat staan op 6 jaar tijd, naar Belgische normen zou dat heel snel zijn

20 september 2014 om 13:43

Ohw wacht, ging daar de discussie niet over Vlaams Waalse grond? Dan kan het idd nog heeeeeeeellllllllll ergggggggggggggggggg lang duren

20 september 2014 om 13:56

of heel erg 'gezellig'.

In het Engels heb je ook gewoon een woord voor gezellig: cosy.

20 september 2014 om 13:30

Dat betekent totaal niet hetzelfde. Cosy kun je wel gebruiken voor bijvoorbeeld een huis of een café, maar niet voor een avond.

20 september 2014 om 13:34

Cosy is knus, voor de rest wat Geeronimo al zegt kun je dat alleen gebruiken voor een plaats maar niet voor een gelegenheid.

20 september 2014 om 13:41

The relationship between auditors and their clients is dangerously cosy.

But the reconfiguration of brain-work will also make life far less cosy and predictable for the next generation of graduates.

Daar, gebruikt buiten plaatsen om.

20 september 2014 om 13:52

Nou, in die zinnen betekent het echt niet gezellig hoor. In de eerste zin betekent het iets als nauw of intiem, in de tweede iets als comfortabel, veilig, vertrouwd. Het dekt totaal niet de lading van wat we bedoelen als we een feestje als gezellig omschrijven.

20 september 2014 om 14:19

Alle dingen die jij nou aangeeft zijn ook dingen die je met gezellig kan aangeven. Maar om het te gebruiken om een feest als gezellig te omschrijven: this party has a cosy atmosphere.

20 september 2014 om 14:32

Ik heb niet het gevoel dat je het echt begrijpt. Een sfeer kan knus zijn, en een avond kan ook knus zijn, maar dat betekent nog niet hetzelfde als gezellig. Deze discussie is precies waarom wij als Nederlanders altijd zeggen dat gezellig zo moeilijk te vertalen is. Je kunt echt niet zeggen als je naar een pretpark bent geweest: we had a cosy day. Of als je je vrienden uit je schooltijd weer gezien hebt en flink wat biertjes gedaan hebt: I had such a cosy evening with the guys.

En in die zinnen die jij aandroeg kun je al helemaal niet het woord gezellig gebruiken:
De verstandhouding tussen de controleurs en hun cliënten is zorgwekkend gezellig.
De veranderingen binnen het kenniswerk maken het leven minder gezellig en voorspelbaar voor toekomstig afgestudeerden.

Je snapt toch wel dat dat nergens op slaat?

Jaaa gezellig een Ek over heel Europa, betaald je scheel als je je nationale team ver ziet komen in het toernooi.
Nederland/amsterdam zou zich ongetwijfeld goed op de kaart zetten was bij het Ek Belgie/Nederland ook zo.

20 september 2014 om 13:36

De verste afstanden waren in Brazilie en Afrika hetzelfde of groter. Dus maakt geen klap uit en zoals gisteren stond vermeld, word het streven max 2 uur reizen

20 september 2014 om 14:09

Londen, München, Baku, Sint-Petersburg, Rome. Kopenhagen, Boekarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Boedapest, Brussel, Glasgow.

Ik vind het een mooi lijstje speelsteden, en zelfs Azerbeidzjan begrijp ik nog als je weet wat voor prachtig stadion er in Bakoe staat, maar dan moeten ze niet aankomen met max 2 uur reizen, want dat is dan volstrekte onzin. Is 5 uur vliegen of zo. Van de afgevallen steden vind ik wel Stockholm zonde, dat was nog een waardevolle aanvulling geweest.

20 september 2014 om 14:16

Ze proberen het zo dichtbij mogelijk te maken. Dus kan een keer verre tussen zitten, maar dat is niet de insteek.

20 september 2014 om 14:37

Misschien bedoelen ze voor de landen die spelen? Dan begrijp ik het. Als je de afstanden in zijn algemeenheid zo klein mogelijk wil maken moet je niet Dublin en Bakoe kiezen, verder kan haast niet Europa

Mooie zet, in Nederland staat de Arena echter niet bekend om haar gezelligheid.

20 september 2014 om 14:04

Zoals je zelf als zegt, in Nederland. Maar de buitenlandse fans die ik spreek bij Champions League wedstrijden van Ajax of het Nederlands Elftal zijn allemaal lovend over De Arena. Ik moet de eerste nog tegenkomen die zegt dat het helemaal niks is. De gezelligheid zal niet afhangen van 1,5 uur in het stadion maar de enkele dagen dat de buitenlandse fans in de stad doorbrengen. En die zullen zich zeker vermaken in Amsterdam. Niet voor niets zie ik de buitenlandse fans van de Europese tegenstanders (clubs die bv spelen tegen Utrecht, AZ, Feyenoord en Twente) soms al enkele dagen van te voren in Amsterdam rondlopen en pakken ze enkele uren voor aanvang van de wedstrijd pas de trein naar de desbetreffende tegenstander.

20 september 2014 om 14:33

Ja dat snap ik dat ze in Amsterdam blijven. Die komen voor de gezelligheid op de Oudezijds Achterburg wal.

20 september 2014 om 15:10

Ik denk dat de bezoekende supporters er wel anders over denken. Ik kan me nog een groep Celtic supporters herinneren vorig jaar die ook gezellig de avond voor de wedstrijd naar Amsterdam gingen. Zit je lekker in een pub met zijn allen, staan er ineens een paar 100 kleuters tegen de ramen aan te slaan en te dreigen. gelukkig lopen ze daar snel weg als je met een paar man de pub uitkomt.

20 september 2014 om 15:17

Dat zal niet gebeuren bij het Nederlands Elftal aangezien dat heel ander publiek trekt. Er waren duizenden en duizenden Celtic fans in de stad die het wel leuk hebben gehad. en die tientallen die in The Old Sailor zaten denken daar uiteraard anders over. ''lopen ze daar snel weg''... Zo kinderachtig...

Ooh gezellig dus. Ik dacht meer aan yoloswag ofzo

Maar hoe kan de telegraaf dit weten als er in 2016 gekozen word? Lijkt me natte vinger werk dan.

Blijft jammer dat Celtic Park er niet bij zit. Maar ik hoop toch zeker een wedstrijd in Amsterdam te bezoeken in 2020.

20 september 2014 om 15:31

Inderdaad, schande zou ik bijna zeggen. Ik was graag een wedstrijdje naar Celtic Park geweest, dat spreekt toch ook veel meer aan dan met alle respect Kopenhagen. Leuk stadion, maar Celtic Park had er absoluut bij moeten zitten.
Ook jammer dat ze niet naar Eindhoven komen, daar komt het woord gezellig ten minste echt tot zijn recht. Helaas is het stadion te klein.

21 september 2014 om 00:03

Er mocht maar één stadion per land meedoen en er was al een andere kandidaat uit Glasgow.

Wat een taalkundigen hier allemaal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren