Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Slang’ Mark-Jan Fledderus moet het ontgelden: ‘Hij gaat over lijken’

Laatste update:

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus wordt keihard aangepakt in een analyse van het Algemeen Dagblad over zijn functioneren bij FC Groningen. De ochtendkrant wijdt donderdagochtend een volledige pagina aan de crisissituatie bij de Trots van het Noorden, waarin Fledderus er niet goed vanaf komt. Een oud-speler zou hem ‘the snake’ hebben genoemd en daarnaast krijgt de veertigjarige beleidsman het verwijt dat hij ‘over lijken zou gaan’.

Het artikel is geschreven door journalist Frank Molema, die de inleiding van zijn stuk vult met een anekdote over FC Twente-verdediger Joshua Brenet. De rechtsback zou vorig jaar dicht bij een dienstverband bij Groningen zijn geweest, maar de transfer ging niet door vanwege het handelen van Fledderus. “Natuurlijk, het is geen schande als FC Groningen door FC Twente wordt afgetroefd. Wel geeft het afketsen van de komst van Brenet treffend de handelswijze van Fledderus weer. Steeds als je denkt dat de afspraken al op tafel liggen, is de oud-middenvelder bereid zijn poot stoof stijf te houden en nog meer te vragen.”

Molema concludeert vervolgens dat die houding Groningen ook goede deals oplevert. Jørgen Strand Larsen werd voor ruim twaalf miljoen euro verkocht aan Celta de Vigo, terwijl Bjorn Meijer met zijn transfer naar Club Brugge zes miljoen euro opleverde. Toch is zijn houding gevaarlijk volgens Molema. “Met regelmaat verzuimt hij in onderhandelingen het menselijke aspect op de juiste waarde te schatten, waardoor hij mensen tegen zich in het harnas jaagt. Spelers vertrekken met slaande deuren uit het Noorden vanwege alle pijn en moeite die ze moeten doen om weg te komen.”

Het handelen leverde Fledderus zelfs de bijnaam ‘the snake’ op, weet Molema. Oud-spelers zouden daardoor ook niet willen terugkeren uit het buitenland. “Wanneer je anderen weinig gunt en over lijken gaat, zo luidt de kritiek, komt dat vanzelf een keer terug. En dan dubbel zo hard.” Een ander oud-werknemer omschrijft Fledderus als volgt: “Hij is afstandelijk, niet empathisch en er zou onder zijn leiding sprake zijn van spanningen op de werkvloer. Wanneer hij wel een poging doet zich in te leven in een ander, dan voelt dat niet oprecht aan.”

Verder met Fledderus?
Volgens Molema staat hekkensluiter Groningen voor een belangrijke keuze. “Gaat de huidige hekkensluiter van de Eredivisie breken met de technisch directeur, of wordt hem opnieuw het voordeel van de twijfel gegund? Mocht algemeen directeur Wouter Gudde voor dat laatste kiezen en het seizoen eindigt met degradatie, kan ook zijn positie onder druk komen te staan.” De supportersvereniging van Groningen heeft middels een statement al aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in Fledderus. Wouter Gudde heeft het vertrouwen van de supporters nog wel.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties


Fledderus, Fledderus, maakt geen reet uit!

On: Begin een beetje medelijden te krijgen met deze man, die echt in de hoek zit waar de klappen vallen. Heeft toch met Strand-Larsen en Meijer goede zaken gedaan. Hoop dat het goed komt met Groningen.

2 februari 2023 om 11:04

Hij kan inderdaad goed verkopen, maar zijn aankoopbeleid is 1 groot drama. Dus wat mij betreft rot die zo snel mogelijk op en kan die een andere club die vroeger sympathie had verzieken

2 februari 2023 om 11:33

Hij heeft inderdaad met Larsen 12 miljoen gepakt. Echter had hij hem of moeten behouden of eerder moeten verkopen dan sluit van de transfermarkt je pakt misschien 2 miljoen minder, maar dan heb je wel het voordeel om beter te scouten en je geld goed uittegeven ipv huren en middelmaat aantrekken. Larsen is een speler die we nu gewoon heel erg missen, een speler die uit het niets een goal kan maken zonder enige bruikbare ballen te krijgen.

2 februari 2023 om 12:07

Het is maar dat Groningen van zichzelf al een relatief grote club is waar wel enigszins geld is, anders was hij met z'n aankoopbeleid een aantal jaren geleden al gedegradeerd. Verder vind ik het 'verkopen' sowieso geen Hogeschool-wiskunde. Iedereen weet tegenwoordig dat je hoog in de boom moet gaan zitten als de Nederlandse top of het buitenland aan de deur klopt.

Als speler vond ik hem al een rat, als TD niets anders natuurlijk. Het zit eenmaal in het beestje

2 februari 2023 om 13:13

Als hij als TD verantwoordelijk is voor het vastleggen van Manu, dan is hij echt voor de volle 100% ongeschikt. Manu is al iets van 5x als instromer/huurling ergens gedegradeerd. Die speelt puur voor de samenvatting op tv: 1of 2 mooie momenten maken (rendement maakt dan niet uit voor hem) en de rest van de wedstrijd zie je hem niet.

De Slang....hahaha. Zo, hij houdt zich vooral niet in over Fledderus. Toch verbaasd het mij dat jij nog blijf zitten.Hij vind het waarschijnlijk moeilijk om ook in de spiegel te kijken net als die andere.

Als het slecht gaat ben je een slang, gaat het goed ben je een slimme en listige man die het onderste uit de kan haalt. Ik vind het eigenlijk helemaal geen minpunt voor zijn functioneren.

Wat wel kwalijk is, is dat er te weinig goede spelers binnen komen. Dat breekt Groningen op. Of dat enkel aan Fledderus ligt weet ik niet, maar ik vind het wel een beetje makkelijk.

2 februari 2023 om 12:05

Mensen moeten ook eens focussen op waar het echt om gaat. We doen nu ook net alsof Fledderus er bij een bod van 1 miljoen ineens 10 miljoen weet uit te persen. Je zag hetzelfde bij Ajax: "ja, de technische directie presteert werkelijk lachwekkend, maar ze verkopen wel goed."

Tja, leuk als je vervolgens een degradatieploeg bij elkaar koopt. Als Groningen geen centen had, was het een aantal jaren geleden al gedegradeerd. Fledderus is gewoon een hele slechte technisch directeur en je hoeft echt geen voetbal-variant van Einstein te zijn om te snappen dat je tegenwoordig hoog in de boom moet zitten als de top of het buitenland aan komt kloppen voor een relatief jonge speler.

2 februari 2023 om 12:24

Aan de andere kant heeft de Jorgensen situatie bij Feyenoord ook laten zien dat het allemaal niet zo makkelijk is als je nu doet voorkomen. Van Geel dacht dat hij goed kon verkopen omdat hij bij Ajax leuke prijzen kreeg en meende dit bij Feyenoord ook te kunnen doen. Dat viel ook tegen.

Een goede ondernemer koopt voor een stuiver en verkoopt voor een dubbeltje, net zo lang tot hij kan kopen voor een dubbeltje en verkopen voor een kwartje. Fledderus laat steken vallen bij het aantrekken van spelers, laat daar geen twijfel over bestaan, zoals Huntelaar en Hamstra dit ook bij Ajax doen. Maar bij Ajax hebben we gezien dat er wel goede input is vanuit de scouting, gezien eerdere successen. Bij Groningen hebben we daar geen weet van.
Spelers aantrekken is een heel proces waar meerdere mensen input in geven. Bij verkopen ligt dat wat anders. Ik vind het wat makkelijk om Fledderus de volledige schuld te geven. Eerder stelde ik al m'n vraagtekens bij de hoofd scouting die ze daar hebben rondlopen, daar is ook nog weinig uit gekomen. Dus voor hetzelfde geld ligt het aan de input bij Fledderus, aangevoerd door de scouting.

2 februari 2023 om 14:54

De vraag is vooral: Hoeveel input heeft de hoofd-scouting? Het is namelijk aan de technisch directeur hoeveel invloed hij de mensen onder zich geeft en dan bepaalt de algemeen directeur of dat acceptabel is. Nu zeg ik overigens niet dat het zo is, maar stel dat Fledderus advies van de scouting in de wind slaat; dan kun je de scouting er niet de schuld van geven. Echter kun je dat natuurlijk ook de andere kant op discussieren. We hebben in ieder geval bij Ajax dit seizoen kunnen zien wat er gebeurt als je juist het advies van de scouting negeert.

Betreft de onderhandelingsskills; ik denk dat we daar gewoon van mening verschillen. Ik denk niet dat Fledderus daarin iets speciaals doet. Buitenlandse clubs spenderen tegenwoordig (te) veel geld voor jonge spelers met een langdurig contract, zeker voor aanvallers met een hooguit aardig rendement. Kijk naar Strand Larsen: Die bakt er echt helemaal niets van bij Celta de Vigo. Maar zo'n jongen prikt er 14 in (Castaignos-cijfers) en de buitenlandse clubs staan op de stoep omdat hij jong is.

2 februari 2023 om 15:42

Hoe je de vraag ook formuleert, feit is dat wij als buitenstaanders bar weinig inzicht hebben in het exacte functioneren van de Groninger staf verantwoordelijk voor het aantrekken van spelers. Dat is dus iedereen tussen een speler voor het eerst opmerken en met een shirt in de hand voor een fotootje poseren voor de website. Mijn punt is dat ik het te makkelijk vind om alle focus op slechts één iemand te leggen en zijn kop er af te willen praten.

En begrijp me niet verkeerd, misschien is Fledderus wel de enige zwakke schakel in die link. Ik heb daar ook geen precieze kijk op. Maar als ik er als buitenstaander naar kijk zie ik dit:
Bij een interview met de NOS benoemde de destijds 21-jarige hoofdscout (!) dat Groningen een voorloper is in het gebruik van (in zijn woorden) "innovatieve scoutingmethodes". Tel daar een bij diens aanstelling 34-jarige algemeen directeur (!), die nu 38 jaar oud is en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze daar specifiek voor de huidige koers hebben gekozen. Eén met jonge mensen die net wat op een andere manier naar de voetbalsport kijken. En daar hoort groeipijn bij. En misschien hebben ze de verkeerde weg gekozen. Maar het lijkt mij sterk dat het enkel Fledderus is die de hele organisatie op dat pad heeft gezet. Om hem dan het kop van jut te maken kan tijdelijk lekker zijn, maar los je daarmee het probleem op? Zeg het maar, ik geloof daar niet zo in.

Nogmaals, dat zie ik als een andere situatie bij Ajax. Daar lag al een beleidskoers op tafel en wordt dat vooral verkeerd uitgevoerd. Bij Groningen hebben ze hun eigen koers en gezien het complete beeld vraag ik me af of het poppetje wel het probleem is. En misschien is het dat wel. Misschien negeert hij allerlei topspelers die de scouting aan draagt en heeft de 23-jarige Beuvink al meerdere nieuwe Suarezjes aangedragen waar Fledderus niks mee deed. Wie het weet mag het zeggen.

Voor wat betreft het onderhandelen: ik denk niet dat we daar uit gaan komen. Als Strand Larsen voor 9 miljoen was vertrokken had je eenzelfde betoog kunnen houden als hij voor 12 of 15 miljoen was verkocht. Maar om een mooie verkoop dan als een futiliteit weg te zetten, daar verschillen we dan denk ik te veel van mening. Celta heeft maar één spits nodig en kan die 12 miljoen maar één keer uitgeven, wanneer er een te hoge vraagprijs was geweest hadden ze zo maar door kunnen schakelen. Dat ze dat niet deden is mede dankzij het verkoopwerk van Fledderus. Nee durven zeggen tegen lagere biedingen is niet altijd makkelijk. Daar verdient hij wat mij betreft een pluim, één die wel minder waard wordt als je ziet wat hij er voor terug heeft gehaald...

Smerig stuk journalistiek. Deze knaap gebruikt zijn podium om een ander te beschadigen. Hoor en wederhoor, heeft dat plaatsgevonden? Zomaar ..... een speler....
Het AD publiceert maar. De tactiek om zomaar wat roepen/schrijven en daarmee aandacht te vragen heeft zijn navolging gevonden. Dit betreur ik. Steeds meer riool journalistiek.
Ik ken Fledderus niet, alleen de voetballer en nu beleidsbepaler in Groningen. Het lijkt mij dat hij het niet zo goed doet, getuige de plek waar Groningen nu staat, dus insinuaties om hem of Groningen te verdedigen zijn uit de lucht gegrepen

2 februari 2023 om 12:01

Moah, een Buijs zei ook al zoiets. Een Wormuth meld ook dat afspraken met Fledderus moeizaam zijn. Dit komt keer op keer terug bij oud Groningen gedienden. Dit hoor ik ook binnen de club zelf terug.

2 februari 2023 om 12:02

Ik zit zelf in een groep waar je alle nieuwtjes van fc groningen opvangt, waar ook de clubwatchers in zitten. Er zijn toch meerdere zaakwaarnemers geweest die het handelen van fledderus als onprettig hebben beschouwd

2 februari 2023 om 13:13

Als zaakwaarnemers je onprettig vinden betekent dat toch dat je goed bent voor de club?

2 februari 2023 om 22:47

Nee, dat betekend dat je alleen oog hebt voor korte termijn politiek, maar niet voor het opbouwen van lange termijn relaties. Vroeg of laat krijg je daar de rekening voor gepresenteerd.

2 februari 2023 om 14:35

Je kan niet je punt bekrachtigen met de stelling 'hoor en wederhoor' als je zelf niet kan bevestigen of dit niet is gebeurd. Althans, ik ben dan wel benieuwd waarop je je baseert dat je het AD beticht dat dit niet is gebeurd. Een krant mag anonimiseren bij bepaalde belangen alsook bij nieuwswaardigheid wanneer dit wordt gevraagd door de bron. Riooljournalistiek is echt zo een term als teletekst-supporter, ontstaan door mensen die een andere kijk hebben op iets en het daarmee verfraaien. In mijn ogen is het stuk ook meer een analyse vanuit een bepaalde hoek, dan heb je altijd 'verkleuring'.

2 februari 2023 om 15:44

Je kan niet je punt bekrachtigen met de stelling 'hoor en wederhoor' als je zelf niet kan bevestigen of dit niet is gebeurd

Ik baseer mijn stelling op de inhoud van het artikel, waar nergens melding wordt gemaakt van de mening van de ander ( Fledderus; wederhoor)), maar slechts op basis van een speler (hoor). Meer niet
Misschien heb ik daarover heen gelezen en kunt u mij wijzen op de tekortkoming

2 februari 2023 om 22:53

De term riooljournalistiek is overdreven, de journalist heeft zeker onderzoek gedaan en het artikel komt ook niet als een donderslag bij heldere hemel. Als je het afgelopen jaar FC Groningen een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat het funktioneren van Fledderus vanuit verschillende kant bekritiseerd wordt.

Iedereen is tegenwoordig zo snel gekwetst of voelt zich niet belangrijk. Iedereen is vervangbaar en mensen moeten weten dat je bij een voetbalclub moet presteren en anders moet je wegwezen. Het gaat niet goed bij groningen dus die over lijken gaan mentaliteit komt nu mooi uit. Schoon schip maken en die club oprichten naar subtop niveau.

2 februari 2023 om 11:32

Is het niet juist omgekeerd? Blijkbaar heeft die over-lijken-gaan-mentaliteit ze juist in de problemen gebracht, doordat ze nu gewoon een te slechte selectie hebben. Hierboven wordt al het voorbeeld gegeven dat Brenet niet naar Groningen ging door die werkwijze van Fledderus. Wie weet welke spelers ze nog meer zijn misgelopen daardoor, of transferinkomsten zijn misgelopen, of goede spelers die weg wilden vanwege moeizame onderhandelingen voor een nieuw contract? Enzovoorts. Alsof een over-lijken-gaan-mentaliteit altijd goed werkt.. Verder geef je aan dat je bij een voetbalclub moet presteren, maar tegelijk vind je dat Fledderus moet blijven? Terwijl hij juist slecht presteert, als je naar de selectie en de daaruitvolgende resultaten kijkt.

2 februari 2023 om 12:00

Dat is niet een 'over-lijken-gaan-mentaliteit', maar gewoon 'wanbeleid'. Anderen voor de bus gooien, zelf niet in de spiegel kijken en doodleuk blijven zitten terwijl iedereen je weg wil zien, da's de over-lijken-gaan-mentaliteit.

2 februari 2023 om 12:46

Ik zeg alleen dat die mentaliteit er nu moet zijn en hopelijk hebben de beleidsbepalers dat ook en gooien ze iedereen eruit die ondermaats presteren.

2 februari 2023 om 12:04

Allemaal leuk en aardig maar je doet het met de mensen, heb je geen draagvlak dat ben je kansloos. Ja je moet af en toe hard zijn maar er voor zorgen dat je goede relaties hebt met je staf en netwerk kan je veel opleveren. Als spelers en trainers slecht over je spreken in de media gaan anderen er minder snel heen, en terrecht. Als ik hoor van een baas dat hij zijn mensen niet goed zou behandelen zou ik ook wel even goed nadenken of ik er heen zou gaan.

2 februari 2023 om 12:45

Dat werkt totaal niet zo in de voetbalwereld. Genoeg talenten die op jonge leeftijd naar buitenland gaan en na 5 jaar betreurd terug komen met een rot gevoel. Barca die ze spelers pest om salaris innte leveren om nieuwe te kunnen kopen? Al die makelaars die spelers gouden bergen beloven en na 1 keer cashen ze laten af sterven waar ze dan ook zijn? Nee hoor in de voetbalwereld draait het allemaal om jezelf boven een ander te zetten.

2 februari 2023 om 15:02

In de voetbalwereld draait alles om zelfreflectie en inzet. Zit dat goed, kun je zelfs met minder talent heel ver komen. Zit dat niet goed, ga je nooit het maximale uit jezelf halen en ben je makkelijk te beinvloeden door iedereen met een leuk praatje. Kijk alleen al naar bijvoorbeeld een Van De Beek die zich laat paaien, terwijl hij Bruno Fernandes en Pogba voor zich had; en die waren er al! Gezond verstand is o zo zeldzaam in dat wereldje, maar o zo belangrijk.

Ik blijf het wel bijzonder vinden dat Fledderus ruzie kreeg met zowel Buijs als Wormuth. Aan wie zal het liggen?

2 februari 2023 om 11:45

Volgens mij heeft ie geen ruzie gehad met Wormuth.

Nogsteeds onbegrijpelijk dat Groningen Fledderus niet heeft vervangen voor Henk van Stee

Misselijkmakend stuk journalistiek. Omdat één iemand iets vindt en constateert wordt dit gezien als de waarheid achter de mens Mark-Jan Fledderus. Ik dacht dat Berghuis' interview na De Klassieker wel enig inzicht gaf hoeveel impact dit soort belachelijke uitspraken kan hebben op een mens.

Klakkeloos berichten overnemen, iemand iets horen zeggen en dan de wereld in helpen. Welkom bij journalistiek anno 2023. Te belachelijk voor woorden. En nee, ik neem Voetbalzone niks kwalijk, maar een trede eerder. Bah.

2 februari 2023 om 22:59

1 iemand inderdaad, voor de rest is iedereen tevreden over zijn functioneren...
Hoeveel impact zal het handelen van Mark-Jan Fledderus op zijn omgeving hebben en op oud trainers en oud spelers hebben gehad?

Ik ga er nog steeds vanuit dat er deze week afscheid wordt genomen van Fleddie. Het ''wegpesten'' van clubiconen als jeugdtrainers, onbekende slecht presterende assistent trainers aanstellen in crisistijden, het blijven ontkennen dat de selectie in onbalans is, verschil in inzicht met de laatste drie trainers, waaronder de huidige. Arbitragezaak met Frank Wormuth, teren op een 23-jarige hoofdscout, die keer op keer niet de juiste spelers met het ''groningen'' DNA scout en blijkbaar ook gewoon niet de juiste contacten heeft in dit werkveld. Het is mooi geweest, next.

Clubs van plaats 8 tot en met 18 kunnen het zich niet permiteren om zwakke spelers te halen. Degradatie ligt dan op de loer. Fledderus zn sterke punt, onderste uit de kan halen, is tevens zn zwakke punt nl er willen geen spelers meer naar fc groningen.
Ik denk dat het begin vh einde van fledderus als td nu wel definitief is ingezet. Zover hij nog t voordeel vd twijfel kreeg is het ontslag van wormuth t einde van dit voordeel geweest.
Ik denk dat fledderus totaal niet geschikt is als td.

2 februari 2023 om 13:16

Er willen geen spelers naar Groningen? Hij heeft er net 5 gehaald

2 februari 2023 om 23:01

Volgens mij kun he met het budget van Groningen altijd spelers halen, de vraag is of die spelers iets toevoegen. Het track record van de aankopen van Fledderus is nl. bedroevend slecht.

Tja, als je zo opzichtig loopt te stuntelen dat je met het budget van FC Groningen een degradatieploeg weet samen te stellen, vervolgens alles en iedereen de schuld geeft behalve jezelf en dan ook nog achterbaks blijft zitten terwijl iedereen wil je dat je gaat, heb je wel karakteristieken van iemand die 'over lijken gaat'.

Alle signalen duiden er gewoon op dat deze man een echte onderhandelaar heeft met een sterk financieel belang maar totaal geen goede soft skills heeft, iets wat Nijland wel had. Je zou Fledderus zijn invloed kumnen beperken en en een tweede directeur kunnen aanstellen, die charismatisch is en goed met mensen overweg kan. Maar ik denk dat het daar te laat coor is. Zijn positie is onhoudbaar

2 februari 2023 om 12:12

Maar goed, als je niet eens een goede onderhandelaar kunt vinden... Fledderus heeft gewoon 0 tactische kennis en heeft geen idee hoe hij een ploeg samenstelt. We moeten ook weer niet doen alsof het nou zo speciaal is wat hij doet. Je weet tegenwoordig dat je er een mooi bedrag uithaalt als het buitenland aanklopt voor een relatief jonge speler met een leuk rendement. Vooral als die speler nog een doorlopend contract heeft.

2 februari 2023 om 12:34

Verteld het alsjeblieft nog 4x Sirius, het was nog niet duidelijk.

Streuer en Overmars worden geprezen voor het poot stijfhouden maar Fledderus is een keutelaar. Dit is geen artikel, dit is een opiniestuk. Een zwakke, naar mijn mening.

2 februari 2023 om 15:05

Vertel*

Overigens prijs ik Td's niet snel voor 'de poot stijfhouden', maar voor de aankopen die ze doen en wat voor ploeg ze samenstellen.

Ben wel een beetje klaar met dat bashen van Flederus. Ja, het gaat kloten en het kan en moet beter maar dat gejank over Flederus helpt ons nu niet verder. Met z'n allen kop d'r veur en zorgen dat we van die onderste plek weg komen. En daar valt de trainers ook wel het een en ander te verwijten. Blijf overtuigd dat we met deze selectie niet hoeven te degraderen. Beetje positiviteit komen we verder mee dan al dat negatieve gedoe....

2 februari 2023 om 16:38

Er is meer bij ons mis idd, als fledderus vertrekt is het probleem nog niet opgelost en blijven we ook onderaan staan. 15 alles geven en dan kijken waar me staan. Ondertussen bestuurlijk wat stevig evalueren en eventueel wat saneren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren