Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Russische bondsverkiezing zorgt voor ophef: ‘Dezelfde partij wint altijd’

Laatste update:

MOSKOU - Vitaly Mutko blijft de voorzitter van de Russische voetbalbond RFU. De minister van Sport is zaterdagochtend op een buitengewone vergadering van de RFU met 65,2 procent van de stemmen herkozen. Voormalig CSKA Moskou-trainer Valery Gazzaev werd met 34,8 procent tweede. Igor Efremov, de voorzitter van de Football National League (FNL, tweede afdeling van de Russische voetbalpiramide) en Sergei Pryadkin, de voorzitter van de competitieorganisatie van de Premjer Liga, waren eveneens in de running, maar schaarden zich vlak voor de stemronde achter Mutko.

DOOR GIJS FRERIKS

De 57-jarige Mutko was van april 2005 tot november 2009 de voorzitter van de RFU en keerde in september vorig jaar terug in die rol. Hij verving toen Nikolay Tolstykh, die drie maanden daarvoor was weggestemd. Lang niet iedereen is blij met de herverkiezing van de getrouwe van president Vladimir Putin, want trainersvakbond OOTF meldde afgelopen woensdag nog dat Mutko zich vanwege belangenverstrengeling niet had mogen kandideren. De OOTF wees daarbij op Artikel 17 van de FIFA, waarin de wereldvoetbalbond politieke inmenging in voetbalbonden strafbaar stelt. Volgens de OOTF is er van politieke inmenging binnen de RFU duidelijk sprake, daar Mutko in de regering van Rusland zit.

Een woordvoerder van de FIFA liet aan de krant Sport-Express echter weten niets met de klacht van de OOTF te doen en kwam met een oppervlakkige verklaring: “Het standpunt van de FIFA luidt als volgt: over het algemeen zien we geen problemen als er wordt voldaan aan de bepalingen die de ethische code met betrekking tot belangenverstrengeling voorschrijft.” De FIFA schaarde zich daarmee (impliciet) in ieder geval niet tégen Mutko, de man die als leider van het bid van Rusland het WK naar zijn land haalde en momenteel onder vuur ligt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de dopingschandalen in Rusland.


“Als we het hebben over het voetballende gedeelte, dan kies ik voor Gazzaev. Hij is een voetbalman die weet hoe de voetballerij werkt. Hij zou anderen aan kunnen stellen om hem te helpen bij de rest van de organisatie. Echter: over het algemeen verlopen de verkiezingen bij de voetbalbond hetzelfde als bij de verkiezingen in de Staatsdoema. Na een hoop kabaal wint altijd één en dezelfde partij. Dat is in Mutko’s voordeel”, liet oud-middenvelder Aleksandr Mostovoi zich vrijdag ontvallen in gesprek met Championat. Hij is volgens vrijwel alle Russische sportmedia niet de enige voetbalprominent die vermoedt dat het op voorhand al duidelijk was dat Mutko’s concurrentie geen kans zouden maken op de voorzittershamer.

Mostovoi is echter een van de weinigen die de eerlijkheid van de verkiezingen openlijk durft te betwisten. Oleg Romantsev, voormalig trainer van Spartak Moskou, sloot zich enigszins bij de woorden van Mostovoi aan, maar hield zich in een interview met hetzelfde Championat meer op de vlakte: “De verkiezingen zijn ‘natuurlijk’ verlopen. Mensen luisteren als vanzelfsprekend als eerste naar de mensen uit de bovenlaag. De meeste vertegenwoordigers van regionale voetbalbonden hebben een duidelijke richtlijn meegekregen van hoe te stemmen. Dat is geen geheim, daar zijn die stemmers naar mij heel open over geweest. Dus de verkiezingsuitslagen zijn wat mij betreft heel 'natuurlijk' geweest.”

Ook aan verliezend kandidaat Gazzaev werd de vraag gesteld of de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Hij zei: “Oordeel zelf. Jullie journalisten zijn objectief en doen alles wat jullie kunnen, maar ik blijf niet overtuigd. Het is allemaal heel voorspelbaar.” Hij deed het verkiezingsprogramma van Mutko, dat ‘Strategie-2030’ heet, af als ‘fictie en heiligschennis’. “Je kunt in een periode van vijftien jaar tijd makkelijk voorspellen dat er in die periode kleuterscholen en kwekerijen gebouwd gaan worden, maar hoe kun je in hemelsnaam succes voorspellen? Er komt namelijk weer een heel andere voetbalgeneratie aan.” Met Strategie-30 wil Mutko dat de Russische ploeg in 2030 bij de beste tien landen van de wereld hoort.

Gazzaev deelde uiteraard Mutko's ambitie om van Rusland een groot voetballand te maken, maar zijn programma week op andere punten wel duidelijk af op dat van Mutko. Zo was het belangrijkste thema de limiet op buitenlandse voetballers. Clubs mogen momenteel maximaal zes buitenlanders opstellen en vrijwel iedereen in het Russische voetbal vindt dat de limiet de afgelopen jaren niet heeft bijgedragen aan meer concurrentie en kwaliteit. Gazzaev maakte zich daarom hard voor het afschaffen van de limiet, maar Mutko liet donderdag tijdens een persconferentie al weten daar zeker geen voorstander van te zijn.


“Als de limiet wordt afgeschaft, dan gaat iedere club buitenlanders kopen en geen jonge spelers meer opleiden. Wat heeft het voor zin? Niemand gaat de limiet op buitenlandse spelers afschaffen. Dat zeg ik als minister van Sport. We hebben een groot land, maar doen te weinig met het talent. We moeten daarom hard voor iedere talentvolle sporter werken”, sprak Mutko. Na de gewonnen verkiezingen voerde hij eraan toe: “Het Russische voetbal heeft problemen gekend. Er is een crisis, we zitten in een coma, geef het beestje maar een naam. Maar het is onmogelijk om niet te zien dat het Russische voetbal veel potentie en mogelijkheden heeft.” Hij mag nu de komende vier jaar proberen om die mogelijkheden te benutten.

Hoort Rusland in 2030 bij de tien beste voetballanden, denk je?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je weet hoe de FIFA is: zolang er ergens geld te halen is, worden de eigen regels 'opgerekt' en niet toegepast op situaties zoals deze. Onbegrijpelijk dat de FIFA de politieke inmenging goed weet te praten. Ofja, onbegrijpelijk... Zo werkt de FIFA eigenlijk altijd al.
Daarnaast is Strategie-30 een prima manier om je positie voor een ruime periode vast te stellen. Zet een project op dat jaren zal duren en je blijft op je positie zitten. Een beetje eenzelfde idee als bij de KNVB.

Rusland had in 1 klap uit de problemen kunnen komen als het zou kiezen voor het voetbal. Gazzaev was de perfecte man geweest om het Russisch voetbal vooruit te helpen. Gazzaev is een echte voetbalman die in Rusland zowel als voetballer als trainer fantastische dingen heeft bereikt. Helaas wint de politiek met Vitaliy 'from mai khart' Mutko die als minister geen goede indruk heeft gemaakt maar in het voetbal nog wel een bepaalde reputatie op zijn naam heeft staan. Hij mag dan ook geen gezichtsverlies lijden bij het Kremlin en daarom is hij gekozen als voorzitter. Helaas blijft het dus een rotzooi bij de bond doordat de politiek invloed blijft hebben op het voetbal terwijl Rusland juist een echte voetbalman nodig heeft als voorzitter.

Mutko heeft gewoon stemmen gekocht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren