Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Rooney: 'Hoe vaker je doet wat Litmanen deed, hoe meer het werkt'

Laatste update:

Wayne Rooney probeert in zijn spel zoveel mogelijk eigenschappen te leggen die ook Jari Litmanen heeft. De 26-jarige spits van Manchester United heeft er inmiddels al elf seizoenen opzitten in Engeland, scoort gemiddeld om de wedstrijd en brak afgelopen seizoen zijn persoonlijk record, met 27 doelpunten. Voordat hij 's avonds gaat slapen, visualiseert Rooney naar eigen zeggen nog steeds de doelpunten voor de dag erop.

/

“In mijn voorbereiding op een wedstrijd vraag ik aan de mensen binnen de club welke kleur we de dag erop zullen dragen. Een rood shirt met witte broek en witte sokken, of zwarte sokken. De avond voor de wedstrijd lig ik in bed alvast te visualiseren hoe ik ga scoren of zal spelen. Ik probeer mezelf dan 'in dat moment' te plaatsen, alvast een herinnering op te bouwen voor de wedstrijd”, vertelt Rooney aan ESPN.

“Ik weet niet hoe je het moet noemen, dromen misschien, maar ik doe het al mijn hele leven. Toen ik jonger was maakte ik in gedachten werelddoelpunten”, brengt Rooney in het interview in herinnering. “Schoten van dertig meter of doelpunten na een heel team voorbij gedribbeld te zijn, dat soort dingen. Ik keek ook veel naar Jari Litmanen, vond het mooi hoe hij bewoog en de ruimte opzocht. En geduld had. Kijkende naar hem zag ik dat hij nooit haast had, hij nam altijd zijn tijd. En als de kans zich voordeed, vond hij het gaatje om te scoren. Hoe meer je dat doet, hoe beter het werkt. Je moet weten waar iedereen staat op het veld, alles kunnen zien.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Litmanen was een echte baas! Jammer dat ie zovaak geblesseerd was altijd. Technisch echt perfect. 1 van de betere voetballers die ooit voor ajax hebben gevoetbald.

17 mei 2012 om 15:54

Litmanen was geen baas, maar de eindbaas. Je weet wel zo'n eindbaas zoals bij Mario 64, op de top van die berg. Die was echt ziekelijk, net zoals de Finse superster Litmanen. Ongezoute mening. pfffff

17 mei 2012 om 16:01

Je hebt nu al zoooo vaak geprobeerd grappig te zijn op Voetbalzone, maar er is nog nooit een glimlachje op mijn gezicht verschenen. Je moet echt werken aan je humor kiddo.

17 mei 2012 om 16:05

Litmanen was voor mij altijd een verademing om naar te kijken. Erg mooi om hem te zien spelen, zijn loopbewegingen en de manier waarop hij zijn doelpunten maakte. Zoals Rooney al zegt: hij had nooit haast!!

17 mei 2012 om 16:14

Mooi om te horen dat een geweldige voetballer als Rooney naar Litmanen op kijkt, geheel terecht natuurlijk. Was een geweldige voetballer! Dat inzicht van hem was geniaal.

Rooney en Ferguson houden blijkbaar veel van Ajax... ze kunnen er niet over stoppen haha!! Het zegt wel wat over Ajax. Eerst Seedorf, daarna de historie van Ajax en nu Litmanen.

17 mei 2012 om 16:04

En terecht. Ajax is over de landsgrenzen zeer bekend, en draagt nog altijd een grote naam, en de prijzenkast spreekt voor zich. Nederlanders doen altijd zeer denigrerend over hun competitie en clubs, wat jammer is. De competitie word omlaag gepraat, terwijl het een fantastisch leuke studio sport oplevert op zondag. Clubteams doen het misschien iets minder internationaal, maar Nederland word wereldwijd nog altijd gezien als een voetbalnatie om rekening mee te houden door NL XI, en dat werkt door.

Hoe durft hij zichzelf met Jari de Finse Bijtel te vergelijken! Jari had alles wat Rooney niet had. Hij was snel, technisch en kon goed schieten uit de draai. Rooney maakt louter simpele doelpunten en stuff like that. Het is gewoon een simpele speler, geen speler om boven je bed te hangen zoals Jari Litmanen.

17 mei 2012 om 15:55

Hij vergelijkt zichzelf niet met Jari Litman hij hemelt hem op en zegt dat hij paar aspecten van Litmanen na probeerd te doen.

17 mei 2012 om 16:20

Zo´n 2 weken geleden is nog bekend gemaakt wie het mooiste doelpunt in de Premier League in de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt.

Volg eens wat meer over voetbal en kom dan terug.

17 mei 2012 om 15:57

Rooney maakt louter simpele doelpunten, hahaha...lach me kapot.. Ik ben de laatste die iets slechts zou zeggen over mijn jeugdidool Jari Litmanen, en Rooney heeft niet het inzicht of het ruimtelijk besef van Litmanen....maar qua techniek, schot, en (niet onbelangrijk) fysiek, overtreft Rooney Litmanen op alle fronten.

17 mei 2012 om 15:57

Nog altijd mijn jeugdheld! Wat een geweldenaar was dat!

17 mei 2012 om 16:07

juist, jij hebt er dus geen verstand van. Rooney is een van de snelste spelers uit de PL en over die simpele doelpunten wil ik je graag doorverwijzen naar de omhaal tegen city en de volley tegen newcastle. dan kun je ook gelijk zien dat hij wel degelijk over techniek beschikt. en ga je schamen voor deze post.

17 mei 2012 om 16:14

Jari snel? Lul niet vent. Het is algemeen bekend dat jari dat juist niet was. Kijk het seizoen 95/95 erop na, voordat je ongefundeerde claims het web op spuit.

En ga je luier verschonen. Je hebt jari namelijk nog nooit zien spelen. De kracht van zijn spel lag in zijn intellegintie en techniek

17 mei 2012 om 16:29

Om je even uit de droom te helpen. Jari heeft de hele shuttle run test tot trap 15 gehaald .... met bal aan de voet. Ik denk dat je dan aardig snel moet zijn toch??

Hij hoefde alleen nooit snel te zijn want dat is niet zijn spel. Hij zette mensen vrij voor de keeper. Hij kon perfect schieten van afstand en men leverde de bal altijd bij hem in.

17 mei 2012 om 20:46

Is dat uberhaupt mogelijk met de bal aan de voet,.??
Als dat waar is is het vrij ziek..

Jari had een timing die ins perfect was, maar toch heb ik ook niet het idee dat hij zo vreselijk snel was.

17 mei 2012 om 22:56

Bekijk het doelpunt van de afgelopen 20 jaar van de PL eens, die is van Rooney, geen simpel schotje.. maar de mooiste omhaal ooit geproduceerd.

Zijn domen komen aardig vaak uit dan!
Ik denk dat de allerbesten onder ons, allemaal zo met een wedstrijd bezig zijn, ook al een dag van te voren. Dat is leven voor je sport.

Rooney is een echte Engelsman, die ook van een biertje houd. Dit is de andere kant!

Rooney zal als hij zich nog meer inzet vast en zeker een legende worden.

Al 11 jaar draait hij mee in de top van Engeland/europa.
Was bijna vergeten dat hij15/16 jaar was en scoorde tegen het grote Arsenal met Everton.
Arsenal was toen de te kloppen ploeg met Bergkamp, Henry, Ljungberg, Viera en weet ik veel wie nog meer.
De tijd gaat snel zeg.

17 mei 2012 om 16:02

Nee, hij speelt niet al 11 jaar mee in de top, want hij heeft ook voor Everton gespeeld voordat hij naar United kwam

17 mei 2012 om 16:07

8/9 jaar dan.

Je kunt mindere voorbeelden hebben. Ik moet zeggen dat hij wel de punten uit het spel van Litmanen haalt, die hij zelf kan verbeteren, met name dan rust aan de bal. Rooney heeft altijd een soort haast over zich als hij dribbelt, terwijl Litmanen in al zijn snelheid altijd de indruk wekte dat hij de tijd nog wel had. Ik vind het overigens verbazingwekkend dat Litmanen zoveel indruk heeft gemaakt op de spelers in Engeland.

17 mei 2012 om 20:50

Volgens mij is Litmanen met zijn intelligente spel en bizar juiste gevoel voor timing juist in de PL een must om van te leren. In de PL komt op die manier van door linies heen snijden juist erg van pas.
Plus SAF is een slimme man die heel veel gezien heeft, en bekend ''fan'' van Ajax is; die zal Rooney ook van beelden voorzien schat ik zo in. En als je toch beelden moet kijken is Jari Litmanen een tijdloos voorbeeld.

Overigens is het visualiseren wat hij noemt een interessante manier om beter te worden. Zowel in skateboarden (extreem technisch), als bij marathonlopers (mentale kracht in duursport), als in voetbal (technisch/conditioneel) wordt er veel gebruik van gemaakt in de top.
Voetbal zou als een van de grootste sportindustrieen meer de ontwikkeling van sportpsychologie moeten stimuleren.

Heerlijke reactie van Rooney.

Wat Litmanen in mij los maakt zal denk ik geen enkele andere voetballer ooit kunnen doen. Het was/ is een prachtige voetballer om naar te kijken maar als mens is hij ook zeer correct.
Vergeet nooit meer die docu met Finidi, waar Finidi voor het eerst op ijshockey schaatsen en Litmanen helemaal stuk ging. Ik was ongeveer 15 tijdens de succesjaren negentig en heb zo ongelooflijk van deze man genoten dat ik er de rest van mijn leven op kan teren

17 mei 2012 om 23:29

Zal ik toch maar eens beelden en docu's van Zinedine Zidane gaan kijken!

18 mei 2012 om 18:02

Zidane was ook een fantastische speler maar speelde voor Madrid en Juve, 2 clubs waar ik niets mee heb. Litmanen heb ik van dichtbij mogen zien en dat verklaart de liefde voor hem.

18 mei 2012 om 18:37

Snap ik, ik was nog erg jong toen Litmanen in zijn 1e periode bij Ajax schitterde, maar kan me nog wel prachtige dingen van hem herinneren. Ik ken Litmanen meer van zijn 2e periode en daar was hij toch wel wat minder wat logisch is. Maar genoeg beelden gezien om te kunnen zeggen dat hij een geweldenaar was.
Hij speelt overigens nog steeds, wat velen niet weten omdat hij een beetje uit de picture is geraakt, maar hij is niet meer de schim van wie die vroeger was haha.

Ook al heb je niks met een club, als voetballieverhebber moet je gewoon kunnen genieten van zulke spelers. Ik heb niets met Man City maar geniet week in week uit van spelers als kompany, silva en aguero om ff een voorbeeld te noemen.

Ik raad je aan om wat materiaal van Zizou te gaan bekijken, want dan ga je genieten

Vraag me af of hij nog veel wedstrijden gezien kan hebben van Jari, want volgens mij speelde Jarij nog weinig toen Rooney aan het doorbreken was. En dat was nog op jonge leeftijd, dus moet hij echt een kind zijn geweest.

Litmanen was een prachtige voetballer. Ook als Feyenoord supporter kon ik van zijn bewegingen genieten. Ging ook allemaal gemakkelijk wat hij deed. En daarnaast ook een fijn mens, kwam nooit vervelend in het nieuws en was gewoon een mooie ambassadeur voor de sport.

On: tekent wel de gedrevenheid van de prof Rooney. zal bestw el een beetje aangedikt zijn dit verhaal, maar toch leuk om te horen. veel mensen denken dat topvoetballers in Engeland naast alleen trainen en spelen ook veel stappen ''s nachts in nachtclubs.

Edit: extra tekst

Dat Ajax 1995 dat waren bazen echt een super elftal wat er rond liep

Ik heb pas geleden een analyse op skysports gezien over de positionering van Rooney en hoe dat verbeterd is en het was echt een genot om naar te kijken hoe hij zich heeft ontwikkeld. Hij hoeft zelfs niet een goede wedstrijd te spelen om te kunnen scoren of anderen in scoringspositie te zetten.

Zijn first touch is goed
-zijn close control en techniek is geweldig
-harde schot en plaatsing (wat hem van de doorsnee engelse voetballer onderscheid die alleen hard kunnen schieten zonder echt te plaatsen)
-kopkrachtig
-inzet (zowel verdedigend als Aanvalend)
-inzicht en overzicht en hierin is hij dus met Litmanen te vergelijken samen met het goed positioneren wat je alleen kunt als je inzicht en overzicht goed zijn

Punten waarin hij nog kan verbeteren
-ongeforceerd spelen als het tegenzit hij wil dan teveel waardoor hij simpele kansen mist
-zijn frustratie in bedwang houden omdat hij vaak er aggressief van wordt

Litmanen had een aparte stijl wat hem zo speciaal maakte maar Rooney heeft zoveel variatie in zijn spel dat hij nu al beter is dan Litmanen ooit was. Hij hoort bij Engelse legendes als Best, Gaza, Scholes in het rijtje. Dat zeg ik als Ajax en Arsenalfan

17 mei 2012 om 16:40

Litmanen had een aparte stijl wat hem zo speciaal maakte maar Rooney heeft zoveel variatie in zijn spel dat hij nu al beter is dan Litmanen ooit was

Juist vanwege de verschillende stijlen kan je ze niet echt vergelijken. Je kan Rooney ook niet vergelijken met Bergkamp, waar je Bergkamp en Litmanen wel weer kunt vergelijken aangezien het beide stylisten waren. Litmanen was een speler die de hele aanval en het hele middenveld ook nog eens beter liet spelen, Rooney doet dat ook wel maar toch minder

Dus om te zeggen dat Rooney nu al beter was is mijns inziens een conclusie die je niet kan trekken.

17 mei 2012 om 17:20

Kijkend naar wat Litmanen niet kon/had en Rooney wel kan/heeft plus de individuele prestatie kunnen je ze wel vergelijken en hierin piekt Rooney duidelijk

Groot compliment dat hij uitdeelt aan Litmanen. En terecht wat Litmanen had een fabelachtige techniek die hij combineerde met doeltreffendheid.

Het is ook mooi om te zien dat Rooney zich de laatste jaren sterk heeft verbeterd qua techniek en spelinzicht. Hij doet soms ook wel qua speelstijl en beslissingen denken aan Litmanen.

Jari, held, wat een nr 10, topscorer worden in een seizoen. En verdedigend ook zijn werk nog doen.
Kan die man aub heel snel jeugdtrainer worden in amsterdam.
Rooney is een andere speler, maar hij heeft wel goed opgelet toen hij jong was.

Altijd mooi als topvoetballers complimenten geven aan andere topvoetballers vooral als je niet zo direct een link zou leggen tussen beide spelers. Zoals Zidane ook ooit Gerrard op een voetstuk plaatste, Rooney - Seedorf en Xavi over Scholes. Dat zijn toch de mooiste complimenten die je kan krijgen als voetballer, van de collega's die zelf tot de top van de wereld behoren.

Op 7 na beste voetballer van de wereld, die rooney

wat een held die Jari Litmanen

Mijn Jeugdheld/idool

staat zeker in de top 10 beste Ajax voetballers aller tijden

wat was litmanen een geweldenaar. ik als feyenoordfan had en heb veel respect voor hem

Oei oei wat een geweldenaar was dat, niet te beschrijven! Geweldig loopvermogen, techniek en super inzicht om op het juiste moment voor de goal te geraken! Ook een heerlijk team waarin hij speelde bij Ajax. Als ik het goed heb was zo ongeveer de opstelling... Kluivert voel toen in dacht ik! Dat hij scoorde weet ik nog wel heel zeker! Nice!!!!!!

VD Sar
Reiziger
Blind
Rijkaard
F de Boer
Seedorf
Litmanen
Davids
Finidi
R de Boer
Overmars

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren