voetbalzone

Over drie jaar kampioen? Waarom niet

28 sep 2010, 23:32
Laatst bijgewerkt: 28 sep 2010, 23:32
Advertentie

Na het afscheid van routiniers Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en Denny Landzaat zal het wellicht even zoeken zijn geweest voor tienerspits Luc Castaignos naar iemand met wie hij iedere ochtend naar de Kuip kon rijden. Binnenkort zal dat niet meer nodig zijn, want Luc kan sinds afgelopen maandag zijn rijbewijs en een Opel van de club halen. De jonge aanvalsleider vierde zijn achttiende verjaardag niet als speler van Feyenoord onder-18 of -19, maar van Feyenoord 1. De technische leiding kon met een bescheiden salarispotje geen goed alternatief vinden voor de spitspositie.

Toen Luc bij zijn verjaardagsontbijtje van zijn ouders AD/Sportwereld bezorgd kreeg, zal hij een extra feestje gevierd hebben. Het ochtendblad berichtte dat investeerders, beter bekend als de Vrienden van Feyenoord en onder leiding van Pim Blokland, twintig miljoen gaan investeren in 49% van de aandelen van de club. ’s Avonds deed Johan Derksen er nog een schep bovenop: Feyenoord zou dertig miljoen vragen voor de aandelen. De Telegraaf meldde de volgende morgen dat de club al een mondelinge toezegging had van vijftien miljoen en dat er nog werd onderhandeld met meer investeerders. De toezegging komt van een vaste kern investeerders, waaronder Blokland. Het percentage aandelen dat verkocht wordt zal afhangen van de investeringen die nog bovenop deze vijftien miljoen komen.

Voordat alle deals helemaal rond zijn, zal Feyenoord geen enkele mededeling doen over de onderhandelingen, uit angst dat het hele project mislukt. Al eerder ging het zo al mis met investeerders. Men is voorlopig nog niet klaar met negotiëren; gehoopt wordt op een sneeuwbaleffect, want waar één schaap over de dam is, volgen er meer. Het aantal leden van de businessclub is de afgelopen jaren van 400 gedaald naar 160, maar nu Feyenoord plots in ramp tempo weer gezond kan worden en de top bestijgen, zullen veel zakenmensen terugkeren bij de club.

De schuldenlast van veertig miljoen kan door de verkoop van aandelen ruim worden gehalveerd. Dit scheelt flinke rentekosten. Hierdoor zal het Feyenoord eerder lukken een positieve begroting in te dienen bij de KNVB en zo lonkt de relatief veilige categorie twee. Feyenoord zal weer makkelijker kunnen investeren in spelers, wat het voor technisch directeur Leo Beenhakker een stuk makkelijker zal maken om een team te smeden. Een Wanderson zal nu wel haalbaar zijn, Beenhakker zal de gewenste gerichte aankopen kunnen doen die Feyenoord zo nodig heeft. Castaignos zal er spoedig niet meer alleen voor staan in de spits en ongetwijfeld zal Don Leo wat broodnodige ervaring op het middenveld willen halen.

Zelf stel ik voor om voor volgend seizoen te proberen Patrick Paauwe te halen; een brok aan ervaring en een echte leider die ook verdedigend op het middenveld, zelfs eventueel als linksback uit de voeten kan. Bij VVV laat hij zien nog altijd het spelletje niet verleerd te zijn. Een middenveld Mokotjo-Paauwe-El Ahmadi zou volgens mij prima uit de voeten moeten kunnen en Paauwe weet hoe je het Legioen achter je kan krijgen. En wie herinnert zich niet Paauwe die na de UEFA Cup-finale in zijn onderbroek het veld opkwam, omdat hij niet kon plassen voor de dopingcontrole? Het is maar een tip Leo, ik ben benieuwd wie je uit de hoge hoed tovert. Feyenoord zal contracten van toptalenten makkelijker kunnen verlengen, en zij zullen ook eerder bij Feyenoord willen blijven. Spelers als Leroy Fer, Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum zullen nog verkocht moeten worden, maar met de opbrengensten uit deze transfers zal Feyenoord met een beetje geluk ook snel uit de schulden zijn.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn we er niet zozeer kwalitatief als wel qua ervaring op achteruit gegaan, dus met meer ervaring zou Feyenoord snel weer bovenin mee kunnen doen. Optimisme is in elk geval altijd snel teruggekeerd bij het Legioen. Wat Willem van Hanegem het afgelopen weekend beweerde, lijkt opeens zo gek niet meer: waarom zou Feyenoord niet in 2014 kampioen kunnen worden? Weer eens een jaar lang thuis ongeslagen blijven met Kamo Mokotjo als leider op het middenveld, die daarna voor een recordbedrag Michael Essien opvolgt bij Chelsea? Fantaseren is weer geoorloofd in Rotterdam en dat is de eerste winst die Feyenoord uit de investeringen haalt. Bovendien zal er wat minder druk op de jonge ploeg liggen, wetende dat er betere tijden zullen aanbreken.

Met de recente overname van Vitesse door Merab Jordania in het achterhoofd, zullen veel Feyenoord-supporters ook deels met argwaan toezien hoe een groot deel van de club ‘verkocht’ wordt. Feyenoord is de club van het volk en dreigt in handen te vallen van rijke zakenlui, die Feyenoord misschien wel als melkkoe zien. Hierover maak ik me echter geen zorgen. De Stichting Continuïteit Feyenoord houdt het gouden aandeel van 51 procent, waardoor Feyenoord verzekert blijft dat bijvoorbeeld de clubkleuren en het logo behouden blijven. In het vijfkoppige bestuur van deze stichting zit onder andere een vertegenwoordiger van Het Legioen (tegenwoordig Feyenoord’s officiële supportersvereniging), waar alle seizoenkaarthouders gratis lid van worden. Niet dat Feyenoord bang hoeft te zijn voor verlies van de identiteit als volksclub, de investeerders hebben immers een Feyenoordhart. Bovendien, met puur winstbejag zou niemand geld steken in het tot voor kort zinkende schip dat Feyenoord heet. De investeerders willen natuurlijk wel zeggenschap, het idee is dan ook dat enkelen de investeerdersgroep zullen vertegenwoordigen in de Raad van Commissarrissen en het dagelijks bestuur.

Ik denk niet dat dat een probleem zou moeten zijn. Onno Jacobs heeft er als financieel directeur een potje van gemaakt door technisch bewindvoerder Peter Bosz ongecontroleerd centen over de balk te laten smijten. Pas toen Feyenoord met tientallen miljoenen aan schuld in categorie 1 werd geplaatst door de KNVB en er letterlijk niets meer mogelijk was op financieel gebied, kwam ook Jacobs erachter dat de hand op de knip moest en gooide de begroting drastisch omlaag, om de opgebouwde schuldenlast weg te werken en de proflicentie te kunnen behouden. Dientengevolge spelen we nu noodgedwongen met een ‘veredeld jeugdelftal’. Wat mij betreft wordt zijn plek ingenomen door een investeerder die er wél de ballen voor heeft om Feyenoord financieel op het rechte pad te houden.

Hoe het precies gaat lopen weten we nog niet, maar Feyenoord gaat er, mede door deze enorme boost, zeker weer bovenop komen. Om af te sluiten een prachtig citaat van clubicoon Fred Blankemeijer: "Kijk, het kan nog zo menens zijn, nog zo beroerd en belabberd, het komt altijd goed met Feyenoord. Altijd."

Bezig met laden …