Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB presenteert eerste vrouwelijke scheidsrechter in Nederlands betaald voetbal

Laatste update:

De KNVB gaat Shona Shukrula klaarstomen voor haar debuut in de Keuken Kampioen Divisie, zo laat de Nederlandse voetbalbond weten middels een officieel persbericht. De 32-jarige scheidsrechter krijgt in het seizoen 2024/25 als eerste vrouw de leiding over een wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal.

De in Alkmaar geboren Shukrula is al sinds het seizoen 2009/10 actief bij de KNVB. De afgelopen jaren floot ze vooral wedstrijden in de Tweede Divisie. Sinds 2020 was ze ook actief als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie.

Woensdag laat de KNVB weten dat Shukrula promoveert naar de groep scheidsrechters in het betaald voetbal. Via de website van de voetbalbond reageert ze op haar promotie.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

“Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal”, steekt Shukrula van wal. “Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet.”

“Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen”, aldus Shukrula.

Shukrula is niet bang voor negatieve reacties. “Dat hoort bij het voetballeven en het podium waar ik naartoe wil. Ik heb geen negatieve ervaringen uit het verleden. Ik wil op de juiste manier beoordeeld worden: op mijn kwaliteiten. Kritiek en feedback horen daarbij, dat is inherent aan een leven in de topsport.”

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Slechter dan de meeste mannelijke scheidsrechters kan ze het niet doen dus TOP idee

22 mei 2024 om 15:12

Heb je zelf wel eens proberen te fluiten? Als je denkt dat alle scheidsrechters er niets van kunnen, denk je dat het dan aan de scheidsrechters ligt of aan jou?

22 mei 2024 om 15:19

Ik heb het wel gedaan 1 x en vind het echt een ingewikkelde taak om uit te voeren. Het is niet makkelijk.

22 mei 2024 om 16:17

Dit is natuurlijk appels met peren vergelijken. Als je de jeugd/kelderklasse fluit heb je te maken met twee grensrechters die vaak zeer oneerlijk vlaggen, en waar je geen input van krijgt rond overtredingen. Je kan iedere situatie dus maar van 1 kant bekijken. Als je op hoger niveau fluit, wat deze mensen doen, krijg je ook input van deze mensen (en soms ook nog de 4de man en Var). Natuurlijk blijft er nog wel een deel van het veld minder zichtbaar, maar het is wel degelijk een stukje makkelijker. Zeker omdat de agressie van spelers ook een stuk minder is.

22 mei 2024 om 18:48

Makkelijker? Ongeacht al die input, de belangen zijn groter, verantwoordelijkheid, hoger tempo. Zeker niet makkelijker.

22 mei 2024 om 20:18

Nou, er is wel degelijk een gigantisch verschil tussen fluiten in de kelderklassen of bij selectie elftallen op hoger niveau en/of van gerenommeerde clubs. Uitzonderingen daargelaten uiteraard, maar in de basis zijn selectie elftallen in de hogere klassen veel meer bezig met voetballen dan met zeuren op de scheidsrechter en worden ze vaak door de eigen clubleiding ook veel meer daarop aangesproken dan in de lagere klassen waar vaak überhaupt geen trainer/leider is of wellicht een vriendje van de spelers langs het veld staat. Helaas is het op hoger niveau juist het volk naast het veld dat de boel uit de hand doet lopen en niet zozeer de spelers op het veld (net als bij de jeugd de ouders langs het veld veelal de oorzaak van de problemen zijn).

22 mei 2024 om 15:52

Heb haar in het verleden als scheidsrechter gehad, ze is echt een topper, voelt de wedstrijd vaak aan en laat zich totaal niet gek maken, hoop dat ze zsm een stap naar de Eredivisie maakt!

22 mei 2024 om 16:28

Inderdaad, zo lang Bas Nijhuis gewoon nog wedstrijden op het hoogste niveau mag fluiten. Mag voor mijn part zelfs de warme bakker een fluit in zijn handen gedrukt krijgen van "doe er wat leuks mee." Slechter dan wat we nu wekelijks zien is niet mogelijk.

22 mei 2024 om 18:57

Geen idee of ze (in de toekomst) het zelfde niveau aan kan tikken als Frappart, die zie ik liever dan 8 of 9 vd 10 eredivisie scheidsrechters.

22 mei 2024 om 20:21

Frappart maakt ook heel veel fouten. Maar gek genoeg vallen spelers haar daar niet steeds op aan omdat ze een vrouw niet willen aanvallen als man zijnde. Daardoor is het hele spelbeeld anders (niet elke keer 10 man om de scheids heen om te zeiken) en daardoor is de afdronk wellicht sneller dat ze een goede wedstrijd heeft gefloten. Gek genoeg zie je dus veel meer discussie als Frappart dames fluit, want die hebben dan weer minder moeite om tegen haar te zeuren.

Als ze goed is, waarom niet?

Mooi toch. Zolang ze minimaal net zo goed is als de mannelijke collega's, hoort ze die kans ook te krijgen. Aan haar nu om te laten zien of dit ook echt zo is. Mooie vooruitgang wat mij betreft!

22 mei 2024 om 15:03

Sommige van der mannelijke collega's kan je vervangen door iemand met een hond en rood witte stok en die fluit dan zelfs beter

22 mei 2024 om 15:42

Feitelijk gezien mag ze ook net aan de minste zijn onder alle scheidsrechters. Iemand moet de minste zijn en of dat een man of vrouw is zou niets uit mogen maken. Ik denk dat deze jongedame het vrouwenvoetbal ontzettend kan helpen door gemengd in het mannen- en vrouwenvoetbal te fluiten.

Pima. Ik zie graag zoveel mogelijk nieuwe scheidsrechters getest worden zodat we sneller af zijn van Higler en Joey Kooij.

Helemaal prima. Dikke kans dat ze direct tot de top behoort in de KKD, want daar lopen me een aantal scheidsrechters rond.. Niet dat het makkelijk is, maar soms worden werkelijk onbegrijpelijke beslissingen gemaakt. Hopelijk komt er ook een Hawk-Eye systeem net als bij bijvoorbeeld tennis, maar dan aangepast op voetbal. Dat, en sneller gezeur van spelers afstraffen.

22 mei 2024 om 15:35

Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar in België is het ook een gevolg van het systeem. Als je pas na je 25 scheidsrechter wordt dan is het gewoon onmogelijk om door te groeien naar het hoogste niveau heb ik me laten vertellen door een paar bevriende scheidsrechters. Het gevolg daarvan is natuurlijk dat je het al enorm kleine groepje dat scheidsrechter wil worden nog kleiner maakt.

22 mei 2024 om 15:49

Oh dat wist ik niet. Wat zonde. Zal ook wel te maken hebben met de 'investering' van de K(n/b)vb in de opleiding, want hoe jonger, hoe langer je meegaat natuurlijk. Wat overigens meteen een extra reden is om niet-functionerende scheidsrechters te laten aanmodderen. Kan me best voorstellen dat er een groep oud-profvoetballers is die als scheidsrechter verder zouden willen. En laten we wel zijn, we moeten niet doen alsof de opleiding jaren training zou moeten kosten. Overigens zou er veel meer geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van scheidsrechters op alle niveaus. Geld genoeg bij onze nationale voetbalbond. Met die betere opleidingen voorkom je een heleboel onvrede en ruzies. Natuurlijk is de oorzaak van ellende omtrent scheidsrechters in het (amateur)voetbal een behoorlijk gebrek aan zelfbeheersing bij voetballers en publiek, maar toch. Het wordt wel erg vaak uitgelokt door een totaal onvermogen tot (eerlijk) fluiten. Meer investeren in scheidsrechters en een hele simpele regel invoeren: alleen de aanvoerder mag 'zeuren' tegen de scheids. Iemand anders? Wegwezen.

22 mei 2024 om 16:53

Met dat laatste ben ik het volmondig eens. Zo moeilijk moet het niet zijn voetballers wat respect te laten hebben ten opzichte van de scheidsrechter.

En ook de rest vind ik kloppen. Het openstellen van die doelgroep verhoogt normaal gezien gewoon de kwaliteit.

Als ze beoordeeld is op kwaliteit, uitstekend! Als ze gekozen is omdat het een vrouw betreft, walgelijk. Ben benieuwd of ze goed is, moet toch een harde vrouw zijn als ze in een bomvolle Kuip moet fluiten. De spreekkoren zullen simpelweg gemaakt gaan worden.

22 mei 2024 om 15:05

Misschien zijn de vorige scheidsrechters wel gekozen omdat ze man zijn

22 mei 2024 om 15:09

Voor scheidsrechters zou het geslacht er überhaupt niet toe moeten doen. Gewoon op kwaliteit aanstellen.

22 mei 2024 om 15:11

"walgelijk" vind ik weer zwaar overdreven. Misschien opent dit de deuren tot meer vrouwen die scheidsrechter willen worden. Dat kan in de toekomst dan weer erg positief zijn.

22 mei 2024 om 15:16

Mannen fluiten met knikkende knie in de Kuip

22 mei 2024 om 15:18

Hoop jij dat we degraderen, Deenb?

22 mei 2024 om 15:21

Haha nee nee, uiteindelijk als het voor beide partijen bevalt zou ze toch een keertje naar Rotterdam moeten.

22 mei 2024 om 15:39

Achja, met spreekoren gewoon de wedstrijd stil leggen. Dat moet iedereen kunnen zou je denken.

22 mei 2024 om 15:44

@deenb:

Deze mevrouw is al sinds haar 18e KNVB-scheidsrechter, fluit al sinds 2017 in de top van het damesvoetbal en is sinds 2020 regelmatig vierde official of grensrechter geweest in de KKD. En in het dagelijks leven is ze officier van justitie. Dus het is niet alsof ze haar zomaar ergens van staat hebben geplukt omdat ze toevallig een vrouw is.

22 mei 2024 om 16:06

Cabi is zij toevallig familie van die top advocaat? Ik zie hem regelmatig op die reclame banners, op die website van crimesite. Jij weet wel regelmatig ins en outs..😏

22 mei 2024 om 16:30

Die laatste zin is teveel eer, hoor. Als je weet hoe Wikipedia en Google werken, dan heb je net zoveel ins en outs als ik.

22 mei 2024 om 16:52

/Als ze beoordeeld is op kwaliteit, uitstekend!/

Waarom moet dit altijd benoemd worden als de aangestelde persoon een vrouw of een persoon van kleur betreft?

22 mei 2024 om 17:13

Omdat (geforceerde) gelijkheid en/of quota vaak ten koste gaat van de kwaliteit? Sommige jobs zijn gewoon beter bij een bepaalde groep, laat scheidsrechter zijn nou wel passen bij een ieder (geslacht maakt dan niet uit). Uitsmijter van een discotheek dan weer niet.

22 mei 2024 om 18:58

Ik denk niet dat er veel mensen pleiten voor quota bij de uitsmijters eerlijk gezegd.

23 mei 2024 om 09:49

/omdat (geforceerde) gelijkheid en/of quota vaak ten koste gaat van de kwaliteit?/

In theorie heb je wellicht gelijk, maar is dit ook echt zo? Ik ken geen casussen van personen die ergens zijn gefaald, omdat ze niet over de juiste kennis en kunde beschikten, maar puur op die positie zijn gezet vanwege hun afkomst of geslacht. Jij wel?

En dit is wat mij ook een beetje dwarszit: Ik zie het gebeuren dat als deze dame een fout gaat maken, wat onvermijdelijk is, dat er personen zijn die dit gaan relateren aan het feit dat zij een vrouw is. En dan krijg je dat gemekker dat de KNVB per se een (gekleurde) vrouw daar moest neerzetten etc.

Diversiteit (of inclusie) is niet een thema wat wordt geforceerd. Er wordt ook niet beweerd dat mensen van kleur of vrouwen koste wat kost een bepaalde positie moeten bekleden. Het gaat erom dat men buiten de traditionele / (oude) (witte) mannen bolwerk kijkt, en zich realiseert dat talent, kennis en kunde niet alleen beperkt blijft tot (oude) (witte) mannen.

Ken ze mooi die kneus Joey Kooij vervangen. Slechter dan hem kan niet

Ik vind het goed dat ze het doen. Zo groeit ze ook alleen maar en als het ze het niveau aan kan is het helemaal prima.
Laatst was ik bij PSV-Feyenoord vrouwen en die scheids was zo slecht. En laatst nog een keer zien fluiten op tv en toen was het nog niet best. Maar ben benieuwd hoe het loopt

Helemaal goed, 'we' zijn daar als samenleving inmiddels ook wel echt klaar voor. Gaat om kwaliteit, niet om geslacht. 1 voordeel, als ze maar een beetje een goede scheids is, zit ze binnen no-time bij de top van de Eredivisie. Het huidige niveau van de scheidsrechters in de Eredivisie en KKD is echt om te janken.

22 mei 2024 om 15:06

Dan hoop ik dat ze ook op kwaliteit is gekozen en niet omdat ze vrouw is.

22 mei 2024 om 15:16

Dat hoop ik ook zeker, wat ik hoorde van andere mensen (uit de 2e divisie) was dat wel positief. Maar zelf nooit gezien.

22 mei 2024 om 15:41

Zo slecht is het hier echt niet. Natuurlijk heb je idioten a la Kooij, maar gemiddeld genomen zijn de arbiters in Nederland dikke prima. In het buitenland ben ik helemaal vaak verbaasd over wat ik zie.

Los daarvan is nieuwe aanwas nooit verkeerd. Dit is ook een geweldig leuk mens, dus dat heeft zij al mee!

Zij is volgens samen met een speler van Emmen, dus toch iets om op te letten ivm belangenverstrengeling. Maar volgens mij is zij wel echt een op en top prof.

22 mei 2024 om 15:08

Idd met Hardeman. Maar Emmen speelt nog om promotie!

22 mei 2024 om 15:14

Jeff Hardeveld bedoel je. Zijn onlangs getrouwd.

Gaat ze in ieder geval geen wedstrijden fluiten van FC Emmen

22 mei 2024 om 15:11

ik stel maar even een retorische vraag, waarom dan?
want je weet dat emmen vanaf komend seizoen easytoys niet meer als sponsor heeft? daarnaast wat maakt het uit? zijn ook genoeg mannen die daar kopen, die fluiten ook gewoon.

edit: ik denk dat je doelt op haar huwelijk met speler van emmen, okay ja dan fluit ze daar sowieso niet haha

22 mei 2024 om 15:16

Ze heeft een relatie met Jeff Hardeveld van Emmen, verder lijkt mij dit een prima ontwikkeling mocht haar niveau goed zijn.

22 mei 2024 om 15:55

Hahaha jij moet als eerste denken aan de sponsor van Emmen als je leest dat iemand vindt dat ze Emmen niet zou mogen fluiten?

Ik heb haar een keer live zien fluiten, alleen geen enkel benul meer welke wedstrijd dat was. Eigenlijk zegt dat genoeg, ze floot uitstekend en onopvallend. Als ze die lijn doortrekt gaat ze een mooie toekomst tegemoet. In ieder geval talentvol en wat ik me nog kan herinneren zeer resoluut en standvastig. Benieuwd naar haar ontwikkeling!

Heeft volgens mij wel een relatie met Jeff Hardeveld van Emmen. Zal in de toekomst vast nog wel eens discussie over worden gevoerd

22 mei 2024 om 15:14

Die is altijd blessa toch? 😉

Prima scheids! En daar gaat het om: kwaliteit.

Nou mooi toch. Zou in ieder geval niet aan haar geslacht liggen mocht ze uiteindelijk tegenvallen. Er zijn zat mannelijke scheidsrechters waarvan je afvraagt hoe ze ooit scheidsrechter zijn geworden, dus ja met dat in het achterhoofd heeft ze ook niet bepaald veel druk om te presteren.

Zou mij niets verbazen als ze binnen de kortste keren het beter gaat doen dat wat er nu staat. Overigens van de zotten dat het zo lang heeft moeten duren.

Iedereen incl de spelers zelf zeiken om 1 foutje van een scheids. Terwijl ze zelf per wedstrijd 10x een bal over 5 meter verkeerd inspelen etc.Blijft iets raars

Nou dat betekend einde Joey Kooij hopelijk

Gigantisch knap gedaan. En zoals de reacties hieronder ook vermelden. Als zij net zo'n goede kwaliteiten heeft als de andere arbiters. Verdiend zij er gewoon tussen te kunnen staan.

Ach, als scheidsrechter doe je het toch nooit goed en ben je publiekelijk pispaaltje. Als je dat leuk vindt maakt het niets uit of je man of vrouw bent

Geregeld gezien afgelopen jaren in de Ttweede Divisie, prima scheids.

Goeie zaak, evolutie van het voetbal wat mij betreft.

Daarnaast denk ik dat dit wel een heel goed kan uitpakken voor al die mannelijke heethoofden die zodra ze t ergens niet mee eens zijn als een dolle stier op de scheidsrechter afstormen!
Denk dat het qua gedrag net iets minder aso wordt als ze naar een vrouwelijke scheids lopen..

Het maakt werkelijk waar niemand uit of een scheids man of vrouw is. Zolang die maar goed kan fluiten, dat zou het enige moeten zijn wat telt. Ik vind die vrouwlijke franse scheidsrechter (frappart) ook altijd prima fluiten, maar werd uiteindelijk zwaar misbruikt door de FIFA en UEFA door haar mee te nemen naar eindtoernooien, en haar alleen in te zetten als 4de man terwijl ze haar ook juist enorm grote wedstrijden liet fluiten omdat ze een vrouw is. Dit zorgde er natuurlijk voor dat er best veel kritiek op kwam, wat totaal onnodig was.

Zal de kijkcijfers ten goede komen.

22 mei 2024 om 18:52

Ik denk dat het, net zoals met alles wat nieuw is, 2 weken spannend is en daarna denkt niemand er meer een

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren