Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Jankto wordt massaal toegejuicht bij eerste wedstrijd sinds coming-out

Laatste update:

Jakub Jankto heeft zondag zijn eerste minuten gemaakt sinds hij uit de kast is gekomen als homoseksueel. De middenvelder van Sparta Praag maakte eerder die week bekend 'zich niet langer te willen verbergen' en zich aangetrokken te voelen tot mannen. Toen Jankto tegen FK Jablonec (3-0 winst) het veld betrad, werd hij met luid gejuich ontvangen door de supporters.

De 45-voudig Tsjechisch international keerde zondag terug bij Sparta Praag, nadat hij sinds eind oktober langs de kant had gestaan. In de zeventigste minuut mocht hij invallen voor Jan Kuchta. De tribune ontstak in een luid gejuich en op sommige plekken werd Jankto's naam zelfs gescandeerd. Dat had hij vooraf niet gedacht, zo gaf de Tsjech aan op nationale radio.

"De voetbalwereld is duidelijk een beetje homofoob", sprak Jankto. "Het zou naïef zijn om te denken dat er helemaal niets gebeurt. Als iemand de behoefte heeft negatief te reageren, moet die persoon dat zelf weten. Ik zal er niet op reageren." Wel zei Jankto dat de eerste reacties op zijn coming-out positief waren. "Een paar maanden geleden heb ik het mijn ploeggenoten al verteld in de kleedkamer. Ze pakten het heel serieus op. Nu kan ik eindelijk leven zoals ik wil, het voelt als een enorme opluchting", aldus de 27-jarige.

Wereldwijd schaarde men zich achter Jankto na zijn coming-out. De Tsjech volgde collega-voetballers Josh Cavallo (Adelaide United) en Jake Daniels (Blackpool), die afgelopen anderhalf jaar ook al bekendmaakten homoseksueel te zijn. Jankto is een oude bekende van het Nederlands elftal, daar hij op het veld stond tijdens de door Tsjechië gewonnen kwartfinale van het EK 2021 (0-2). Hij wordt gehuurd door Sparta Praag en ligt bij eigenlijke werkgever Getafe nog vast tot medio 2026.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Netjes en zo hoort het ook.
Mensen gewoon in hun waarde laten.

20 februari 2023 om 09:38

Helemaal mee eens. Je hoort inderdaad iedereen in hun waarde te laten. En wat ik nu ga zeggen kan wellicht verkeerd opgevat worden, maar bedoel het absoluut niet verkeerd. Het moet ook geen 'attractie' worden om de homoseksuele speler toe te juichen. Het is bijzonder dat een voetballer uit de kast is gekomen, maar het is heel normaal om homoseksueel te zijn.

In de ideale wereld zou het geen ding zijn als een voetballer uit de kast komt, maar iets heel normaals. Niet iets waar hele stadions voor gaan juichen, maar iets waar niemand van op kijkt. Maar snap deze reactie bij de eerste spelers die uit de kast komen. Het is in ieder geval een veel mooiere reactie dan massale negatieve spreekkoren.

20 februari 2023 om 09:45

Eens. Mooi moment als het straks niet meer nodig is om te juichen om iemand te steunen die net uit de kast is gekomen. Sterker nog, hopelijk is uit de kast komen straks niet eens een ding meer.

20 februari 2023 om 09:55

@PaulR_1982 met je eens dat het geen attractie moet worden.
Omdat het nieuw en eng is, zal het in het begin met open armen worden ontvangen.
Het zal op langere termijn afnemen en zal het voor iedereen normaal worden beschouwd.
In mijn ogen is het allang normaal.
Mijn vrouw zegt altijd Leef en laten leven.

20 februari 2023 om 10:07

Ik weet niet of attractie helemaal het goede woord was, maar kan even niets anders bedenken om het te omschrijven.

In het 'normale' leven is het voor mij ook niets bijzonders. Als ik in de kroeg of op het werk iemand spreek die vertelt dat ze lesbisch of hij homo is, dan ga ik ook niet klappen omdat het zo bijzonder is dat zij/hij dat vertelt.

Het is die verdomde machowereld van het mannenvoetbal die nog zorgt dat uit de kast komen een ding en bijzonder is. In het damesvoetbal zijn veel meer bekende lesbiennes en is dat heel normaal. Niemand kijkt er van op. En zo hoort het m.i. ook te zijn.

20 februari 2023 om 10:08

Ik vrees dat het altijd wel een ding zal blijven zolang er idioten op deze wereld wonen die vinden dat het een ziekte en een schande is.
Dat ga je helaas nooit uitbannen. Zolang de meerderheid juicht zal de minderheid niet te verstaan zijn. daar hoop ik op.

Dat is hier in Tsjechie toch wel bijzonder hoor. Ik ben zelf een paar keer bij Sparta geweest en dat zijn nou niet de meest 'open minded' supporters zullen we maar zeggen. Ten eerste is het ontzettend knap en moedig dat Jankto het juist hier bij een club als Sparta durft te doen. Hij zal het zeker niet makkelijk gaan krijgen met het publiek in uitwedstrijden ben ik bang, maar dat hij nu werd toegejuicht is wel een heel goed teken. Hopelijk valt het mee en volgen en meer. Hij is in ieder geval een baas dat ie het gewoon doet (ondanks dat het natuurlijk normaal zou moeten zijn).

20 februari 2023 om 10:04

Dit was ook mijn eerste gedachte. Bijzonder dat een toch redelijk conservatief land als Tjechië hier zo mee omgaat. Hartstikke top natuurlijk! Helaas zul je inderdaad ook op veel weerstand kunnen gaan rekenen van andere mensen/supporters.

20 februari 2023 om 10:23

Ik weet nog een wedstrijd Jablonec Ajax. Daar voelde ik me toch niet heel erg op m'n gemak toen er om ons heen varkensgeluiden werden gemaakt (vanwege het geluid van ons mooie taaltje) en waarbij we wat munten tegen ons achterhoofd kregen. En we waren uiteraard niet aan het juichen. Daar was bij die wedstrijd ook geen reden toe trouwens.. Dat type mafklappers zullen Jankto vast niet met open armen ontvangen ben ik bang. Maar we zullen zien.

Dat is een mooie ondersteuning, hij zal het ongetwijfeld spannend hebben gevonden.

Gevoelsmatig denk ik dat dat Tsjechië een vrij conservatief land is, dus dat maakt het extra mooi dat hij zo ontvangen wordt.

20 februari 2023 om 19:08

En ook behoorlijk sterk op het gebied van privacy. Al ligt de lat natuurlijk wel extreem laag, als inwoner van Nederland.

20 februari 2023 om 10:15

Het is met de jaren dat ik hier woon wel een stuk beter geworden. Helemaal in Praag zelf is het best ok, maar Sparta is dan wel net weer een club waar je qua supporters normaal gesproken niet echt vrolijk van wordt. Het is niet zo extreem als bij Dukla, maar de keren dat ik er was heb ik toch wel wat vreemde dingen gezien. Nazi groeten, oerwoud geluiden etc. Dat hij het bij zo'n club aandurft is enorm moedig en het is fantastisch dat de supporters het accepteren (bizar om dit te moeten zeggen). Dat is een grote stap in de goede richting. Juist dat zo'n supportersgroep als die van Sparta dat nu accepteert kan wel eens een grote stap in de goede richting zijn.

En zo hoort het ook.
Hopen dat dit een sneeuwbaleffect gaat zijn. Dat door deze dappere mannen andere mannen ook de moed hebben om openlijk zichzelf te kunnen zijn in deze harde wereld. En dat iedereen dat gewoon respecteert.

Bijzonder. Ik was al benieuwd hoe dit zou verlopen; Jankto is geen Cavallo die in de marge van de voetbalwereld speelt, maar is wijdverspreid bekend en heeft al een hele carrière achter de rug. Mooi dat het dan zo wordt opgepakt!

Echt een top reactie! Maar ik denk dat het merendeel van de mensen in het westen ook wel normaal doen en diversiteit accepteren. Maar je hebt overal excessen. Discriminatie heb je overal en er zullen altijd mensen zijn die naïef en bekrompen zijn. Ik ben blank, maar ben tijdens mijn vele reizen ook vaak genoeg uitgescholden als vuile blanke en nog veel erger, maar ik denk dan alleen dat het mensen zijn die niet beter weten.... In Jamaica was het waarschijnlijk het ergste en mijn Jamaicaanse vrienden lieten me niet eens alleen naar de WC gaan in clubs omdat ik blank was. Maar ik denk dat de meeste mensen gewoon normaal zijn en dat je overal excessen hebt.

Wat een gangster of baas of hoe je het ook wilt noemen! Ongelofelijk veel respect voor die jongen en tevens supporters die hier op de juiste manier mee om gaan! Hopelijk kunnen er grappen gemaakt blijven worden en verdwijnt de haat! Dit is een goede stap in de juiste richting! Je moet gewoon jezelf kunnen zijn.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren