In beeld: drie Nederlanders tussen de slechtste spitsen ooit in Premier League
06 okt 2017, 13:00
Laatst bijgewerkt: 06 okt 2017, 13:00
Advertentie
Advertentie
In beeld: drie Nederlanders tussen de slechtste spitsen ooit in Premier League
De Daily Mail zette onlangs de twintig slechtste spitsen in geschiedenis van de Premier League op een rijtje. Daarin is een plek voor de nodige spelers met een verleden in de Eredivisie...
20. Doordat Tottenham Hotspur in 2013 een bedrag van dertig miljoen euro neertelde voor Roberto Soldado, waren de verwachting rond de Spaanse spits hooggespannen. In twee seizoenen kwam hij tot 16 doelpunten in 76 wedstrijden, waarna hij naar Villarreal vertrok.
19. Jô wist in Engeland nooit zijn waarde te bewijzen. In 78 wedstrijden voor Manchester City en Everton scoorde hij slechts 13 keer, terwijl hij bij CSKA Moskou een veel hoger moyenne had. Om die reden betaalden ‘the Citizens’ in 2008 24 miljoen euro voor de Braziliaan.
18. Bij Ajax maakte Yaya Sanogo tijdens een huurperiode niet al teveel indruk. Arsène Wenger dacht dat hij met de Ivoriaan goud in handen had, maar dat viel behoorlijk tegen. Na uitleenbeurten bij Crystal Palace, Ajax en Charlton Athletic mocht de spits afgelopen zomer transfervrij vertrekken. Sanogo maakte slechts één doelpunt in dienst van Arsenal.
17. Als back-up voor Michael Owen werd Sean Dundee in 1998 naar Liverpool gehaald. Eén jaar later zat de Duitser met Zuid-Afrikaanse roots alweer terug in het vliegtuig naar zijn thuisland. In Liverpool kwam hij niet verder dan drie invalbeurten.
16. Martin Jol haalde Grzegorz Rasiak in 2005 voor 3,5 miljoen euro naar Tottenham Hotspur. Het verblijf van de Pool in Noord-Londen werd echter geen succes. Eén jaar na zijn komst verkochten ‘the Spurs’ hem alweer aan Southampton, nadat hij in negen wedstrijden voor Tottenham niet had gescoord.
15. Bij PSV scoorde Mateja Kezman maar liefst 121 keer in 168 wedstrijd. Dat moyenne haalde Chelsea over om de Serviër voor 7,5 miljoen euro binnen te halen. In Engeland was er echter weinig overgebleven van de doelpuntenproductie van Kezman. Hij kwam in het shirt van Chelsea tot zes doelpunten, waardoor hij alweer na één seizoen mocht vertrekken.
14. Tomas Brolin speelde twee seizoenen in de Premier League: één voor Leeds United en één voor Crystal Palace. Zijn grootste successen als speler kende de Zweed echter niet in de Engelse competitie. Brolin scoorde slechts vier keer in de Premier League.
13. Toen Bosko Balaban in 2001 topscorer was geworden van Kroatië, besloot Aston Villa hem voor 7,8 miljoen euro over te nemen van Dinamo Zagreb. Eén jaar later was de spits alweer terug in zijn thuisland, nadat hij in acht wedstrijden niet had gescoord voor ‘the Villans’. Later kende Balaban wel een succesvolle periode bij Club Brugge.
12. Tottenham Hotspur telde 22 miljoen euro neer om Vincent Janssen over te nemen van AZ. De spits was net topscorer van Nederland geworden, met 27 doelpunten. In zijn eerste seizoen had Janssen echter moeite met de druk bij ‘the Spurs’ en zijn doelpuntentotaal stokte op slechts zes treffers. Tottenham Hotspur heeft Janssen momenteel verhuurd aan Fenerbahçe, maar de Daily Mail ziet het in Engeland niet meer goed komen met de spits van Oranje.
11. Na slechts één seizoen in de Premier League liet Newcastle United Xisco alweer terugkeren naar Spanje. Met één doelpunt in elf wedstrijden kan de spits geen al te best gemiddelde overleggen in de Premier League.
10. Ondanks dat Erik Meijer een publiekslieveling was bij Liverpool, heeft hij een plaats gekregen in dit rijtje. Door zijn werklust werd de Limburger al snel een favoriet bij de fans van ‘the Reds’. In de Premier League kwam hij gedurende zijn periode in Liverpool niet tot scoren. De enige goals die hij namens Liverpool maakte, vielen in een bekerwedstrijd.
9. Nadat Ricky van Wolfswinkel tijdens zijn debuut voor Norwich City tot scoren kwam, waren de verwachtingen hooggespannen. Het zou later zijn enige doelpunt in de Premier League blijken, waarna ‘the Canaries’ hem twee keer verhuurden. In 2016 mocht Van Wolfswinkel, voor wie Norwich drie jaar eerder tien miljoen euro overmaakte naar Sporting Portugal, definitief vertrekken.
8. Cardiff City brak in 2013 zijn transferrecord om Andreas Cornelius los te weken bij FC Kopenhagen. Mede door blessures werd zijn verblijf in Wales geen succes en namens ‘the Blue Birds’ maakte Cornelius geen enkel doelpunt. Na een tegenvallend seizoen keerde de Deense spits weer terug bij zijn oude club.
7. Bij Olympiacos en Benfica was Konstantinos Mitroglou een veelscorende spits, maar in Engeland was hij dat niet. Fulham haalde de Griek in 2014 voor vijftien miljoen euro binnen, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. Mitroglou speelde uiteindelijk slechts drie wedstrijden in het shirt van Fulham, waarin hij niet tot scoren kwam.
6. Victor Anichebe speelde twaalf seizoenen in de Premier League, voor Everton, West Bromwich Albion en Sunderland. In die periode kwam hij tot 27 doelpunten in 197 wedstrijden. Gemiddeld scoorde hij dus één keer per acht wedstrijden, wat geen al te indrukwekkend moyenne is.
5. Na 45 treffers in 39 Eredivisie-wedstrijden haalde Middlesbrough Afonso Alves in 2008 voor zeventien miljoen euro naar Engeland. De oud-spits van sc Heerenveen scoorde totaal dertien keer voor Middlesbrough, maar mocht na anderhalf jaar alweer vertrekken. Afonso Alves spendeerde de rest van zijn carrière in het Midden-Oosten.
4. Stephane Guivarc’h speelde slechts een aantal maanden in het shirt van Newcastle United. De spits was met Frankrijk wereldkampioen geworden, waarna Kenny Dalglish hem naar ‘the Magpies’ haalde. Dalglish werd echter al snel ontslagen en zijn opvolger Ruud Gullit zag het niet in Guivarc’h zitten.
3. In de Championship schoot Ade Akinbiyi geregeld raak, maar in de Premier League kwam hij minder vaak tot scoren. In 76 Premier League-wedstrijden voor Norwich City en Leicester City scoorde de Nigeriaan 11 keer.
2. Ali Dia deed zich in 1996 voor als het neefje van George Weah, waardoor Southampton besloot hem een contract aan te bieden. In werkelijkheid kwam Dia uit Senegal en bij ‘the Saints’ kwam men er al snel achter dat hij helemaal niet kon voetballen. De spits speelde slechts één wedstrijd in de Premier League.
1. Volgens de Daily Mail is Jozy Altidore de slechts spits in de geschiedenis van de Premier League. Sunderland telde in 2013 tien miljoen euro neer om de Amerikaan los te weken bij AZ. In 52 wedstrijden voor ‘the Black Cats’ scoorde Altidore slechts 3 keer. Een eerder verblijf in de Premier League, bij Hull City, was ook al weinig succesvol.