Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Hoe 'een van de grootste fouten van Cruijff’ de aandacht van Liverpool trok

Laatste update:

SALZBURG - “Veel Europese clubs volgen hem op het moment, hij heeft alle kwaliteiten om deze stap te kunnen zetten”, zei zaakwaarnemer Milos Malenovic in gesprek met TMW over zijn cliënt Munas Dabbur. Na een ijzersterk 2018 heeft de Israëlische spits van Red Bull Salzburg zich naar verluidt in de kijker gespeeld bij verschillende topclubs, waaronder Liverpool. Een nadere kennismaking met de 26-jarige Dabbur, die de afgelopen jaren enigszins onder de radar bleef in Europa.

Door Chris Meijer

Europees topscorer van 2018
Dabbur scoorde in 2018 twaalf keer in Europees verband namens Red Bull Salzburg. Geen enkele speler trof in het afgelopen kalenderjaar vaker het doel in de Champions- of de Europa League, waardoor voor het eerst sinds 2014 een andere speler dan Cristiano Ronaldo of Lionel Messi de topscorerstitel van een kalenderjaar in Europees verband opeist. Het is exemplarisch voor het uitstekende jaar dat Dabbur achter de rug heeft, waarin hij definitief een plaats veroverde in het elftal van Red Bull Salzburg. “Sinds vorig seizoen laat hij het echt zien. In het 4-4-2-systeem van Red Bull Salzburg is hij zeer belangrijk. Hij maakt veel ruimte met zijn beweging naar de zijkant en scoort vaak”, legt Assaf Cohen, journalist van het Israëlische Sport1, uit aan Voetbalzone. De regerend kampioen van Oostenrijk maakte in de zomer van 2016 zes miljoen euro over naar het Zwitserse Grasshopper Club Zürich voor Dabbur. In zijn eerste halfjaar bij Red Bull Salzburg verloor hij de concurrentiestrijd van Jonathan Soriano en Hee-chan Hwang en scoorde hij slechts vijf keer, waarna hij in de winterstop van seizoen 2016/17 op huurbasis terugkeerde naar Zwitserland.

De cijfers van Munas Dabbur in dienst van Red Bull Salzburg.

Het halfjaar bij Grasshoppers deed hem goed en sinds zijn terugkeer in Oostenrijk rijgt Dabbur de doelpunten aaneen. In de afgelopen anderhalf jaar vond de spits 55 keer het net in alle competities. Daarmee lost Dabbur de verwachtingen in die al sinds zijn jeugd van hem bestaan. Hij groeide op in Nazareth en doorliep de jeugdopleiding van Maccabi Ahi Nazareth, dat tegenwoordig uitkomt op het tweede niveau van het Israëlische voetbal. Dabbur stond in zijn jeugd te boek als een beetje arrogant. Die arrogantie zorgde ervoor dat de spits in zijn laatste periode bij Maccabi Ahi Nazereth met gedragsproblemen te maken had, waardoor hij bijvoorbeeld te veel overtredingen maakte en veel tegen de scheidsrechters praatte. Op achttienjarige leeftijd werd Dabbur weggekaapt door Maccabi Tel Aviv, waar hij in eerste instantie in de Onder-19 kwam te spelen. Bij de topclub wist men de spits in het gareel te krijgen, waardoor hij zich stormachtig ontwikkelde. Op 14 juli 2011 maakte de spits zijn debuut in de hoofdmacht van de 21-voudig kampioen van Israël, in het met 3-1 gewonnen Europa League-duel met Xäzär Länkäran.

Na 78 wedstrijden in de hoofdmacht van Maccabi Tel Aviv, waarin hij 23 keer scoorde, verliet Dabbur Israël voor een avontuur in Europa. Aan zijn vertrek lagen mislukte contractonderhandelingen ten grondslag. Dabbur wilde een verbeterd contract tekenen, maar Maccabi Tel Aviv, waar Jordi Cruijff destijds nog technisch directeur was, weigerde. “Het ging echt om kleine verschillen, maar ze wilden er niet in meegaan en Dabbur is vervolgens vertrokken voor een klein bedrag. Jordi heeft daarna een aantal keer gezegd dat dit een van zijn grote fouten is geweest. Dabbur was altijd een talent, maar werd nooit echt gewaardeerd als een complete spits”, vertelt Cohen. Grasshoppers telde begin 2014 400.000 euro neer voor de spits, die in Zwitserland direct zijn draai wist te vinden. Dat resulteerde een halfjaar later in zijn eerste oproep voor de nationale ploeg van Israël.

Genegeerd door bondscoaches
Ondanks dat Dabbur de afgelopen jaren uitstekend presteerde in Europa, was hij lang niet altijd een vaste waarde in de nationale ploeg. De spits speelde tot dusver ‘pas’ dertien interlands, waarin hij drie keer het net wist te vinden. “Twee jaar lang speelde ik niet voor het Israëlische team. Er waren problemen, maar we hebben nu een nieuwe bondscoach en hij geeft mij vertrouwen. Ik wil dat vertrouwen terugbetalen op het veld”, sprak Dabbur tegenover verschillende Engelse media. Cohen stelt dat de komst van de Oostenrijkse bondscoach Andreas Herzog belangrijk is geweest voor de spits, die inmiddels vloeiend Duits spreekt. De vorige bondscoaches, Eli Guttmann en Elisha Levy, gaven de voorkeur aan Eran Zahavi en Tomer Hemed. Zahavi speelt sinds 2016 in China voor Guangzhou R&F, terwijl Hemed voor het Engelse Queens Park Rangers uitkomt. Tussen 2016 en 2018 kreeg Dabbur geen uitnodiging voor de nationale ploeg, maar de laatste zes interlands was hij weer van de partij.

Munas Dabbur viert met trainer Motti Iwanir en Nivaldo een doelpunt voor Maccabi Tel Aviv in het Europa League-duel met Dynamo Kiev.

“Het is zeker tijd om te gaan scoren voor Israël. Ik heb er vertrouwen in dat ik de speler kan zijn die het verschil maakt in dit team. Ik ben in vorm en wil mijn prestaties bij Salzburg meenemen naar de nationale ploeg”, sprak Dabbur. Omdat de spits bij Red Bull Salzburg er lustig op los scoort, wordt verwacht dat hij dit ook doet bij de Israëlische ploeg. Tegelijkertijd kan de achtergrond van Dabbur ook voor de nodige druk zorgen. De spits is geboren en opgegroeid in Israël en heeft een Israëlisch paspoort, maar heeft een Palestijnse achtergrond en is moslim. In 2015 zei een beveiliger bijvoorbeeld tegen Dabbur en Taleb Tawatha, die dezelfde achtergrond heeft en bij Eintracht Frankfurt speelt, dat ze ‘waarschijnlijk blij waren’ dat Israël met 0-1 van België verloor, omdat ze ‘toch niks geven’ om het nationale team. Na de 7-0 gewonnen interland tegen Guatamala in november plaatste Beram Kayal een foto van de Arabisch-Israëlische spelers op Instagram. Boze tongen beweerden vervolgens dat er op deze manier een scheiding werd gecreëerd tussen de Arabische en Joodse spelers. Deze twee voorbeelden zijn illustratief voor het vergrootglas waaronder een speler als Dabbur ligt.

Desondanks is Dabbur hier nooit inhoudelijk op ingegaan. “Ik mix voetbal niet met politiek, ik ben gewoon gelukkig dat ik kan voetballen. Het is een eer voor mij om Israël te vertegenwoordigen. Ik heb me altijd trots gevoeld als ik werd uitgenodigd voor het nationale team. Jonge spelers zien dat Arabisch-Israëlische spelers op een hoog niveau spelen en gaan erin geloven dat zij het ook kunnen halen. Vroeger was er voor deze spelers minder aandacht van scouts van grote clubs en de media, maar nu weten ze dat wij de toekomst zijn”, vertelde Dabbur een aantal jaar geleden in gesprek met VICE Sports. Naast de spits van Red Bull Salzburg spelen er momenteel nog een aantal spelers met een Arabische achtergrond in het nationale team: onder meer Bibras Natkho (Olympiacos), Kayal (Brighton & Hove Albion), Dia Saba, Loai Taha (allebei Hapoel Beër Sheva) en Tawatha (Eintracht Frankfurt).

Munas Dabbur in het shirt van Israël, in de interland tegen Schotland (3-2 nederlaag).

Toekomst
Dat deze spelers in een soort spagaat zitten, komt ook op andere terreinen tot uiting. Zo kon Dabbur bijvoorbeeld in 2017 niet met Red Bull Salzburg mee op trainingskamp naar de Verenigde Arabische Emiraten, omdat hij in het bezit is van een Israëlisch paspoort. Daarnaast dook er eind december in Egypte een bericht op dat Mohamed Salah met een vertrek zou hebben gedreigd als Dabbur zou worden binnengehaald door Liverpool. Het bericht bleek niet op waarheid te berusten, maar werd desondanks overgenomen in de Israëlische media. Via Israël kwam het bericht ook in Europa terecht. “Alles met Israël en Palestijnen is natuurlijk erg ingewikkeld. Ik moet zeggen dat het in het voetbal relatief een stuk beter gaat tussen Joden en Arabieren dan daarbuiten”, stelt Cohen.

De vraag is nu waar de nabije toekomst van Dabbur ligt. Afgelopen zomer zou Crystal Palace voor hem in de markt zijn geweest, terwijl er eerder ook interesse zou zijn geweest van Spaanse en Italiaanse clubs. “Hij heeft zich de afgelopen maanden enorm verbeterd. Zijn niveau in de competitie en in de Europa League is enorm omhoog gegaan. Munas heeft een goed contract bij Salzburg en is gelukkig, maar hij zou graag in een grote competitie willen spelen. Zijn doel is om eerst kampioen te worden, de beker te winnen en topscorer te worden”, sprak zijn zaakwaarnemer Malenovic. Cohen ziet Dabbur wel naar de Bundesliga verkassen: “Ik denk dat hij daar in fysiek opzicht beter zou passen, al is hij de afgelopen jaren een stuk sterker geworden. Maar als Liverpool komt, zeg je geen nee...”

Zie jij deze Munas Dabbur snel naar een Europese topcompetitie vertrekken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ken deze speler al vanaf zijn debuut bij Maccabi Tel Aviv. Bizarre ontwikkeling heeft hij doorgemaakt. Het grappige is dat als ik samenvattingen van Maccabi terugkijk (van de grotere wedstrijden vooral), ik hem vaak een doelpunt zie maken. Terwijl hij in feite nooit echt de vaste nummer 1 spits is geweest. Hij moet na dit jaar de volgende stap gaan maken. Ik zou hem graag naar Ajax zien komen als Dolberg misschien wordt verkocht.

4 januari 2019 om 09:32

Elke speler die ook maar genoemd word op deze site, willen jullie graag naar Ajax zien komen... Gelukkig zijn jullie geen beleidsbepalers bij de club...

4 januari 2019 om 10:03

Ik zie hem alleen maar als een potentiële opvolger wanneer Dolberg verkocht zou worden. Het is alleen maar een suggestie. Dit is mijn eerste reactie sinds tijden hier op VZ, dus je hoeft mijn mening niet met andere te vergelijken.

4 januari 2019 om 11:23

Hij bedoeld meer dat volgens het merendeel van de lezers hier, elke speler naar ajax moet komen. Niet gelijk zo aangevallen voelen 😉

4 januari 2019 om 15:21

Zou een goede aankoop zijn, alleen wilt hij nog wel naar Nederland komen als je aanbiedingen vanuit Duitsland en Engeland krijgt.. EZ7 zou toen ook op de radar hebben gestaan(had ik graag zien komen) maar koos voor het grote geld in China.

4 januari 2019 om 17:47

Bosz had met de leiding van Maccabi toen afgesproken geen spelers mee te nemen naar Ajax. Zahavi had geen keuze daarin (helaas).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren