Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Frankrijk en Marokko rouwen om dood van WK-legende Just Fontaine

Laatste update:

Just Fontaine, de Marokkaans Franse voetballegende, is op 89-jarige leeftijd overleden. De voormalig spits van USM Casablanca, OGC Nice en Stade Reims zette in 1958 een subliem record neer door liefst dertien keer te scoren in zes WK-duels. Niemand deed hem dat ooit na. In totaal speelde Fontaine 21 interlands voor Frankrijk, waarin hij goed was voor dertig doelpunten.

Fontaine werd in 1933 geboren in Marrakech en brak door als profvoetballer bij USM Casablanca. Zijn prestaties bleven ook in Europa niet onopgemerkt, want Nice haalde hem in 1953 naar Frankrijk toe. Zijn grootste successen beleefde Fontaine echter met Reims, die hij met zijn vele doelpunten maar liefst drie landstitels bezorgde. In 131 wedstrijden voor de club was Fontaine 122 keer trefzeker.


De voetballegende liet zich wereldwijd zien in 1958, door zich als absolute goaltjesdief te tonen op het WK. Pelé en Brazilië gingen er met de titel vandoor, maar Fontaine kroonde zich tot topscorer met maar liefst dertien doelpunten. Alleen Hongaar Sandor Kocsis (1954, elf doelpunten) en Gerd Müller (1970, tien doelpunten) wisten verder de dubbele cijfers te bereiken op een WK. Tijdens het afgelopen WK werd Kylian Mbappé topscorer met acht doelpunten.

Fontaine stopte in 1962 al op 28-jarige leeftijd met voetbal vanwege aanhoudend blessureleed. Vijf jaar later werd hij bondscoach van les Bleus. Ook stond hij tussen 1979 en 1981 aan het roer bij zijn geboorteland Marokko. Als clubtrainer was Fontaine actief bij onder meer Paris Saint-Germain en Toulouse. In laatstgenoemde plaats stierf hij woensdag, op 1 maart 2023.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Tijdens het afgelopen WK werd Kylian Mbappé topscorer met slechts acht doelpunten.

Vind ik best veel.

1 maart 2023 om 12:36

Mierenneuken over de woordkeuze ipv een inhoudelijke reactie. Past bij vz van vandaag.

1 maart 2023 om 12:48

Als je het vergelijkt met de 13 doelpunten van Just Fontaine is het slechts 8 doelpunten. Bovendien had Just Fontaine er maar 6 wedstrijden voor nodig en is Mbappe in 7 wedstrijden in actie gekomen. Tegen Tunesië waren het maar 27 minuten, maar in de finale 120.

Een absolute legende van die nadagen van de beginperiode van het voetbal en onderdeel van dat magnifieke Reims team dat de eerste Europacup I finale ooit speelde in 1956 en een tweede keer in 1959. Wel twee keer verloren helaas.

Een Fransman die in Marokko is geboren hoe kan dat? Rest in peace legend mooie leeftijd

1 maart 2023 om 12:38

kan toch? als jij nederlandse ouders hebt, en je komt ter wereld in duitsland, kunnen ze er gewoon voor kiezen dat je een nederlands paspoort krijgt hoor.

zover ik weet had fontaine geen marokaans bloed, maar door franse inbreng in marokko heeft hij daar bijv. zijn school gevolgd en ook gevoetbald.

naar mijn weten heeft de beste man nooit een marokaans paspoort gehad maar voelde zich wel verbonden aan het land wat hem zoveel had gebracht.

1 maart 2023 om 12:49

Sergino Dest is een Amerikaan die in Almere is geboren, hoe kan dat?

1 maart 2023 om 13:00

Sergino Dest is eigenlijk gewoon een Surinamer ze pa heeft paar jaar in VS gelibie man

1 maart 2023 om 13:11

Gelibie? Misschien heeft de vader van Just Fontaine ook wel een paar jaar in Marokko gelibie man

1 maart 2023 om 13:43

Het schijnt dat SIem de Jong ook in Zwitserland is geboren, wat een toeval!

1 maart 2023 om 12:58

Guus Til is een Nederlander die in Zambia is geboren, hoe kan dat?

1 maart 2023 om 13:04

Soms als papa en mama elkaar heel lief vinden, komt er als ze snachts liggen te slapen een fee die een baby in mama's buik stopt. Die groeit daar dan 9 maanden tot de fee stiekem zegt, kom er maar uit. Mocht je dan in Marokko zijn terwijl mama en papa Frans zijn, kan je zomaar Frans en Marokkaans zijn 🤯

1 maart 2023 om 13:13

En dankzij die fee hebben ooievaars tegenwoordig geen werk meer.

1 maart 2023 om 15:28

Geboren tijdens het koloniale tijdperk, dus niet heel vreemd. In die tijd woonden en werkten veel Fransen in Marokko, maar bijvoorbeeld ook in Algerije, Senegal of Vietnam. Yves Saint Laurent en Albert Camus zijn bijvoorbeeld in Algerije geboren. Nadat deze landen onafhankelijk werden zijn zij bijna allemaal naar Frankrijk vertrokken.

Een van de spelers die het meest ondergewaardeerd is uit de historie van het voetbal. Staat ook in de VI top 100, maar toch kennen niet veel mensen in Nederland deze geweldige legende.

1 maart 2023 om 16:53

Niet geheel onlogisch, gezien zijn glorietijd ruim 60 jaar geleden is. En ik denk dat de meeste voetbalvolgers wel weten dat hij dat record heeft.

1 maart 2023 om 13:37

Hij was zeker niet de grootste naam uit zijn generatie. Want toen liepen er ook jongens als Di Stefano, Kopa, Puskas en Suarez rond.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren