Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Fans helpen Duitse soapclub uit diep dal: ‘Hij heeft de stijl van een dictator'

Laatste update:

MÜNCHEN - 1860 München kan het niet geloven. "Ongelooflijk bedankt voor de geweldige steun", zo luiden de woorden op de clubsite over de loyaliteit van de fans. De legendarische Traditionsverein is geen schim meer van de landskampioen van 1966 en is momenteel actief in de Regionalliga Bayern, het vierde niveau in Duitsland. Financiële afgronden, een conflict met Bayern München en 'louche handelingen van de sjeik' ten spijt, blijven de fans de club steunen, met een mijlpaal tot gevolg.

Door Tim Siekman

Komende zaterdag bij het uitduel met het tweede van 1. FC Nürnberg zijn er namelijk 12.000 uitfans aanwezig, een verpulvering van het oude competitierecord. De wedstrijd tussen de twee rivalen is een heuse kraker op het hoogste amateurniveau: koploper 1860 staat zeven punten voor op de naaste belager uit Neurenberg, waarbij een overwinning dus vrijwel zeker een kampioenschap oplevert. Meedoen op profniveau was eerder echter niet meer mogelijk, aangezien die Löwen geen licentie meer hadden. Een besluit van de controversiële investeerder Hasan Ismaik ligt hier onder andere aan ten grondslag.

Afgelopen seizoen kwam de club vooral in het nieuws vanwege ongeregeldheden met supporters. In juni degradeerde 1860 uit de Tweede Bundesliga, wat bij het beslissende degradatieduel met Jahn Regensburg leidde tot woedende fans, die uit onvrede stoeltjes, stangen en andere voorwerpen op het veld gooiden. Kort daarna stapten directeur Ian Ayre en voorzitter Peter Casalette (tijdelijk) op. Een licentie voor de Derde Liga zat er echter niet in, omdat Ismaik, die in 2011 zestig procent van de aandelen van de club kocht, weigerde op te draaien voor de geëiste kosten van de Duitse voetbalbond van ongeveer vijf tot tien miljoen euro.

De verliezend finalist van de Europa Cup II uit 1965 werd daardoor gedwongen te acteren op amateurniveau, wederom tot onbegrip van veel fans. Bepaalde groepen van de immense supportersschare hekelden de handelswijze en communicatievaardigheden van Ismaik, anderen zien in de puissant rijke Jordaniër de enige man die veel van zijn ziel en zaligheid (en vermogen) aan de club heeft geschonken. De financiële malaise begon echter al ver voor de komst van Ismaik. Onder meer slecht beleid zorgde ervoor dat 1860 in 2004 degradeerde naar het tweede niveau van Duitsland, waarna een dispuut met Bayern München volgde.

Bayern München
Sinds de opening van de Allianz Arena in 2005 deelde 1860 het stadion met der Rekordmeister. De supporters van eerstgenoemde club hebben zich echter nooit thuis gevoeld in de Allianz Arena. De capaciteit van het stadion was veel te groot voor de tweede club uit München en ook de ligging was onhandig. Bayern kocht de stadsgenoot in 2006 uit voor elf miljoen euro, waardoor een dreigende faillissement van 1860 werd afgewend. Toch moesten die Löwen tot 2025 jaarlijks ruim drie miljoen euro aan huur betalen, omdat men nog altijd duels in de Allianz Arena afwerkte.

Hasan Ismaik, te midden van Ian Ayre en Peter Casalette.

De tweede club uit de Beierse hoofdstad kampte jarenlang met schulden en de huur van het stadion drukte zwaar op de begroting. Het bestuur zat ieder seizoen met de handen in het haar: hoe kunnen we uit dit financiële moeras komen? Bovendien waren de fans niet blij met de Allianz Arena en verlangden ze terug naar de Grünwalder Straße. Van 1911 tot 1972 speelde 1860, samen met Bayern, onafgebroken in het Gründwalder Stadion. In die jaren kende men grote successen, zoals het winnen van de landstitel en de Europa Cup.

Sfeer en nostalgie lonkten non-stop en vorig jaar zomer, vlak na de degradatie, werd tijdens de onderhandelingen tussen de twee Beierse clubs overeengekomen dat 1860 per direct geen huur meer hoefde op te hoesten en zou verkassen naar de gewenste Grünwalder Straße. Er werd afgesproken dat 1860 in de toekomst onder geen beding meer kon terugkeren naar de Allianz Arena, maar weinigen met een hart voor die Löwen zaten daarmee in hun maag. Men werd herenigd met de voetbaltempel van weleer, een sfeervol onderkomen wat plaats biedt aan ongeveer 12.500 mensen.

Toekomst
Zonder het juk van 'grote broer' Bayern lijkt 1860 de weg omhoog te kunnen inslaan. Trainer Daniel Bierofka moest vanwege de dubbele degradatie van vrijwel de gehele spelersselectie afscheid nemen. Alleen enkele belangrijke krachten, zoals verdediger Jan Mauersberger en aanvallers Nico Karger, Nicholas Helmbrecht en Sascha Mölders, bleven de club trouw. Met veel vers bloed wist 1860 in het nieuwe seizoen gelijk de toon te zetten met zeven overwinningen uit de eerste acht wedstrijden. Met slechts 16 tegengoals uit 22 wedstrijden zorgt vooral de defensieve stabiliteit van de ploeg voor kampioenskoorts.

Zaterdag in het Max-Morlock-Stadion wacht de kraker tegen concurrent Nürnberg, de ploeg waar eerder dit seizoen met 5-3 van gewonnen werd. Nürnberg is volgens Bierofka een geduchte tegenstander die veel respect verdient: "De nummer één tegen de nummer twee. Nürnberg is mijns inziens voetballend gezien de beste ploeg van de competitie, zo eerlijk moet ik zijn." Ook Rainer Koch, voorzitter van Beierse voetbalbond én vicevoorzitter van de Duitse voetbalbond, kijkt uit naar de confrontatie: "Een absolute topwedstrijd. Als 1860 wint, is dat een grote stap richting het kampioenschap."


Nürnberg kan bij winst weer aansluiten bij 1860, maar mocht de ploeg uit Neurenberg de koploper toch weten te achterhalen en kampioen te worden, dan gaat de club niet promoveren. In tegenstelling tot 1860 heeft Nürnberg namelijk niet de ambitie om het tweede elftal te laten acteren op een hoger niveau. "Wij zijn van mening dat de Regionalliga Bayern de optimale klasse is voor onze Onder-21 en onze trainingsconcepten", zei voorzitter Andreas Bornemann dinsdag. Voor 1860 lonkt, door de weigering van Nürnberg, dus meer dan ooit de strijd om een plek in de duels om promotie/degradatie.

De macht van Hasan Ismaik
De grootsheid van de achterban van 1860 verdient volgens menigeen een groter podium dan het vierde niveau van Duitsland. Financiële perikelen hebben de club decennialang geteisterd en de vraag blijft in hoeverre 1860 met Ismaik aan het roer in rustiger vaarwater terecht gaat komen. De Jordaniër poogde in het verleden om (nog) meer controle te krijgen over de club en dus de Duitse regelgeving met een korreltje zout te nemen, iets wat zelfs Karl-Heinz Rummenigge van Bayern hekelde: "Het is problematisch als je een club wil leiden op duizenden kilometers afstand, en dat ook nog in de stijl van een dictator."

Clubleden eisten eind vorig jaar dat de samenwerking met Ismaik zou worden beëindigd, maar 1860 weigerde. De Jordaniër bezit weliswaar feitelijk zestig procent van de aandelen, maar heeft vanwege de strikte regels in Duitsland maar recht op 49 procent stemrecht binnen de club. 1860 erkende dat de huidige situatie voor alle partijen niet wenselijk is, maar benadrukte dat de invloed van Ismaik de vereniging ook veel goeds heeft gebracht. Na enkele maanden van contemplatie besloot Ismaik begin dit jaar uit het bestuur te stappen, mede vanwege het aanhoudende verzet van clubleden en fans.

De zakenman heeft in de loop der jaren meerdere malen financieel bijgesprongen en zou ongeveer zestig miljoen euro in de club hebben gepompt. Hij heeft vaak aangegeven meer inspraak en macht te hebben verwacht, maar zijn impopulariteit bij velen blijft hem tot op de dag van vandaag achtervolgen. Ismaik blijft echter invloed houden, aangezien hij nog altijd een hoog percentage aandelen bezit. Het feit dat familieleden en vertrouwelingen van de Jordaniër inmiddels plaats hebben genomen op het pluche, schept bij veel fans eveneens de verwachting dat het ook de komende tijd niet saai zal worden bij 1860.

Verwacht jij dat 1860 München ooit nog in de Bundesliga terecht gaat komen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kijk dit zijn nog eens mooie clubs in Duitsland, zulke fans zie je ook bij Schalke bijvoorbeeld maar verder zijn toch fans van Bayern en Leipzig succes supporters, weinig sfeer. Zonde van de competities dat geld weer alle invloed heeft Maarja.

21 februari 2018 om 17:11

Fans van Bayern zorgen echt wel voor sfeer. Het is typisch om fans van grote clubs met successen weer zo te betitelen. Nergens op gebaseerd.

21 februari 2018 om 17:22

Bayern heeft samen met Schalke en Dortmund de beste fans in de Bundesliga. Het is bij Bayern echt niet zoals bij grote PL of Spaanse clubs dat er 50% toeristen op de tribunes zitten. Ook zorgen de lage ticketprijzen ervoor dat het 'gewone' volk naar de wedstrijden komt ipv dat het uitjes worden voor zakemannen. Je slaat hier volledig de plank mis. Ook de Leipzig fans zijn toch niet helemaal plastic, het is sinds tientallen jaren de eerste club uit Oost-Duitsland die weer wat te vertellen heeft. Het is jammer dat het geen Lokomotiv is maar toch steuenen bijna alle Oost-Duitsers steunen RB met hart en nieren.

21 februari 2018 om 19:25

Geloof mij maar bij Schalke enzo is de sfeer toch echt wel zo veel beter als Bayern, de sfeer daar is zo veel minder

21 februari 2018 om 21:14

Klopt helemaal @daantuint Bayernsupporters zijn succes supporters ider jaar maar weer hebben ze succes. Weet waar je over praat.

Prachtig stuk VZ. Mooi geschreven over een club die zo vreselijk in de schaduw van zijn 'grote broer' staat. De stad München (en zeker Beieren) is groot genoeg om twee clubs onderdak te bieden. Maar het blijft altijd moeilijk om zo dicht bij een succesvolle topclub als Bayern te zitten, daar kan ik als Az'er over meepraten.

21 februari 2018 om 21:15

In Munchen was 1860 jarenlang veel populaider dan Bayern.

22 februari 2018 om 13:15

Leeds United met Viduka, Kewell, Smith, Harte in de Champions League. Good old times!

Toch apart. 60 miljoen derin gestopt en alsnog afgezakt naar het amateur niveau. Laat toch wel weer zien dat managment net zo belangrijk is als geld. Kan me niet voorstellen dat Red Bull heel veel meer in Leipzig heeft gestoken....

22 februari 2018 om 07:02

Red Bull heeft natuurlijk een heel netwerk aan clubs opgebouwd en dat heeft vele malen meer geld gekost dan die 60 miljoen. Hier profiteert Leipzig van. Je hebt natuurlijk wel gelijk dat het bizar is dat je met zo veel geld zo weinig kunt bereiken

Prachtig stuk om te lezen. Blijf het ook doodzonde vinden dat 1860 zo is afgegleden afgelopen seizoenen, want het blijft een prachtige club met een rijke historie. Ze verdienen qua naam, persoonlijkheid en charme gewoon in de Bundesliga, dan wel de Bundesliga 2. Hoop van harte dat deze mooie club het kampioenschap veiligstelt en weer naar de tweede divisie promoveert!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren