Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eens houdt het op

Laatste update:

In een tijd waarin de grootste economie van de wereld op de laatste dag een zogenaamd ‘default’ heeft kunnen afwenden, de complete Europese economie op instorten staat en zelfs de meest positieve economen sceptisch gestemd zijn, draait de transfercarrousel in het voetbalwereldje weer op volle toeren. Clubs kopen voor duizelingwekkende bedragen topspelers van andere clubs en bieden hen gigantische salarissen aan, terwijl het publiek de aankopen geweldig vindt.

Veel fans sluiten hun ogen voor de eventuele gevolgen van een transfer. Op korte termijn zijn aankopen in de meeste gevallen gunstig, wat het gros van de supporters direct tevreden stemt. Op het moment dat een talentvolle voetballer bij de club tekent die jij support, zal je direct denken aan de positieve gevolgen die de aankoop kan hebben op je club. Dit gevoel is ook voor mij heel herkenbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk.

Er is een groeiend aantal supportersgroepen die daar iets anders in staat. Vraag het ze maar na, de supporters van clubs als Leeds United, Charlton Athletic en Deportivo La Coruna. Supportersschare die de dupe zijn geworden van wanbeleid. Complete groepen fans die jarenlang bedrogen zijn door kooplustige bestuurders. Supporters die op het beste hopen en de eeuwige praatjes van machthebbers aan blijven horen, in de hoop dat het allemaal goed komt met hun club.

Tijdens het lezen van vele reacties op Voetbalzone en tijdens het praten met voetbalfans, heb ik het gevoel gekregen dat sommige mensen nog niet doorhebben dat dergelijke taferelen in de toekomst onvermijdelijk meer voor gaan komen. In de tijd dat Leeds United met grote financiële problemen kampte, ging het nog voortvarend met de economie. Clubs maakte zich niet druk over eventuele schulden: de sponsoren trokken aan, de fans hadden steeds meer geld te besteden en de overheid hielp meer dan eens noodlijdende clubs.

Maar die tijden zijn voorbij. De overheden krijgen de deksel nu op hun neus, terwijl daar in het voetbal nog niet echt op wordt gereageerd. Meer dan eens kopen profclubs alles wat los en vast zit, wanhopig zoekend naar de spelers waarmee ze beter kunnen presteren. In sommige gevallen, rijst deze koopdrift compleet de pan uit. Zo wordt er in Manchester bij de ene club meer geld uitgegeven aan salarissen dan de totale omzet, terwijl de andere club met een schuld van meer dan 800 miljoen euro voor 60 miljoen euro vrolijk wat nieuwe spelers koopt.

Hoewel er bij de ene club in Manchester sprake is van een rijke groep eigenaren die alle schulden op zich nemen en de andere club een gigantisch eigen vermogen heeft staan tegenover de schulden, zijn dit feiten die aantonen hoe ongelofelijk ziek de voetbalwereld op dit moment is. Je hoeft de totale schuldenlast van een willekeurige topcompetitie (de Bundesliga uitgezonderd) er maar bij te pakken en je schrikt je dood. Zelfs als je de waarde van de clubs daar tegenover zet, kom je uit op schrikbarende resultaten.

Als we het iets dichter bij huis zoeken, zien we dat in Nederland de ondergang van een topclub al is ingezet door financiële problemen. De Rotterdamse grootmacht Feyenoord wordt door de KNVB kort aan het lijntje gehouden. De laatste jaren is de KNVB bezig om ervoor te zorgen dat de problemen in ons land niet zo uit de hand lopen, waardoor Feyenoord nu al geruime tijd nagenoeg geen aankoop kan doen. Er is in dit geval duidelijk sprake van oneerlijke concurrentie: de clubs in Nederland mogen van de nationale bond bijna geen schuld hebben, terwijl de clubs in het buitenland maar blijven investeren.

Gelukkig is de UEFA nu bezig met een project om ervoor te zorgen dat er voor alle clubs in Europa dezelfde regels gelden, het zogenaamde Financial Fair Play. Over dit systeem zelf zou je al een complete clubexpert kunnen schrijven, maar ik zal het kort houden. Het gaat de UEFA om het feit dat clubs structureel geen verlies meer maken, dat de schulden teruggedrongen worden en dat clubs minder afhankelijk zijn van een rijke eigenaar die geld in de club pompt.

Nu kan het nog, investeren met geld dat je eigenlijk niet uit kan geven. Dat is dan ook de reden dat deze transferperiode een hele drukke aan het worden is. Grote Engelse clubs versterken zich nog een keer, zodat ze dat in de komende jaren niet meer hoeven te doen. Toch ben ik nog niet helemaal overtuigd van het Financial Fair Play systeem. Ik denk dat de clubs en rijke eigenaren wel een lek vinden in het systeem en gewoon doorgaan met waar ze mee bezig zijn.

Soms hoop ik maar dat er een echte grote topclub valt, afgeleid door financiële problemen. Een club die het te bont maakt en de vrije val niet meer kan stoppen. Voor heen waren het subtoppers, nog geen Europese grootmachten, die de strijd tegen de schulden verloren. Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit welke club afzakt, als het maar gebeurd. Al is het maar om puur aan de fans, maar ook aan de beleidsbepalers van andere clubs, om te laten zien dat dit ook mogelijk is. Dat de sky niet altijd de limit is.

Tot die tijd zal ik tot mijn grote ergernis de verhalen aan moeten horen van fans, die boos aan komen kondigen dat zijn club aankopen nodig heeft, terwijl het geld niet aanwezig is. Tot die tijd zal ik het optimistische geluid van de supportersschare blijven aanhoren. Ik hoop en verwacht, misschien lichtelijk naïef, dat men dan te zien krijgt wat voor een zooitje er is gemaakt door de huidige machtshebbers. Laat dat moment snel komen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit probleem is toch al een tijdje bekend?

Ik zie niet zo nodig in waarom de Fifa moet ingrijpen. Een club is zelf verantwoordelijk voor haar financiën. Clubs zijn bedrijven, en de supporters zijn de vakbond, zo lijkt het wel. Ik ben het helemaal met je eens hoor, laat de clubs het maar lekker verpesten. Uiteindelijk - en zeker in tijden van een recessie - willen de schuldeisers hun geld terug, Van een dooie kip valt niet te plukken en dus zoekt een club naar andere oplossingen. Ik vind het belachelijk dat een overheid een club helpt. Bvo's nemen risico's en moeten de consequenties aanvaarden.

6 augustus 2011 om 15:42

Het probleem is al een tijd bekend, maar dat lees je er niet af bij vele mensen hier op voetbalzone. Ik schrik als ik zie hoe weinig mensen rekening houden met het financiële plaatje van een club. De machthebbers proberen zichzelf in een beter daglicht te zetten door de supporters tevreden te houden, resultaat: een grote troep als het huidige topvoetbal

6 augustus 2011 om 16:48

Dat snap ik, maar waarom is dat een probleem?

6 augustus 2011 om 16:49

Omdat de machthebbers over het algemeen korte periode bij een club zitten en zich populair willen maken bij de fans, maken ze financieel onverantwoorde beslissingen.

De financial fair-play komt gewoon te laat, de schulden worden op tijd afgelost en de topclubs blijven door de massa uitgaven topclubs, Er is gewoon niets aan te doen. Door de EU, is er helemaal niets tegen de rijke investeerders te doen. De Nederlandse clubs moeten er maar genoegen mee nemen opleiders van absolute toppers te zijn.

Verder is je CE goed geschreven, niets op aan te merken.
Dat betekent dus 5 sterren.

Een goede CE. Ik maak me ook ontzettend zorgen om de voetbalwereld, want buiten dat er van eerlijke concurrentie steeds minder sprake is, zijn de gevolgen op lange termijn desastreus. Overigens heeft Manchester City al een lek in het Ffp-systeem gevonden door zich voor honderden miljoenen te laten sponsoren.

Ik ben het dan ook volledig met je eens. Je schrijfstijl is goed en helder. Ik heb echter wel wat kleine schoonheidsfoutjes ontdekt.

Supportersschare die de dupe zijn geworden van wanbeleid.
Achter supportersschare zou een s moeten. Zo doe je dit ook bij 'clubs maakte'. Het is niet storend, maar het is niet nodig!

Hoewel er bij de ene club in Manchester sprake is van een rijke groep eigenaren die alle schulden op zich nemen
Misschien had je beter kunnen zeggen 'een groep rijke eigenaren'. Nu is namelijk de groep rijk en niet de eigenaren.

De Rotterdamse grootmacht Feyenoord wordt door de Knvb kort aan het lijntje gehouden
Hier had je beter 'kort aangelijnd' kunnen gebruiken. 'aan het lijntje houden' is, zoals je weet, iets anders.

Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit welke club afzakt, als het maar gebeurd.
'gebeurd' moet eigenlijk met -t, omdat het in dit geval geen voltooid deelwoord is.

Nou ja, hoe dan ook maar kleine foutjes, die niks afdoen aan de kwaliteit van je stuk. Van mij krijg je 5 sterren!

6 augustus 2011 om 16:07

Bedankt voor de opbouwende kritiek, daar kan ik wat mee.

Het probleem bij is een beetje mijn Word, waar ik geen Nederlandse spellingscontrole op heb. Aangezien ik het leuk vind om een stuk te schrijven, maar minder leuk om het op spelling na te kijken, komen er zo best wel wat spelfoutjes in te zitten. Neemt niet weg dat vooral een d/t foutje heel slordig is!

Over dat lek van City heb je gelijk: er wordt nu naar gekeken door de Fifa, die dat lek weer willen gaan dichttimmeren. Jammer genoeg denk ik dat er steeds wel weer een nieuw lek gevonden zal worden...

6 augustus 2011 om 16:17

Graag gedaan!

Ai, dat is lastig inderdaad. Het vervelende aan zulke spelfoutjes is ook dat de spellingscontrole ze zelden opmerkt, omdat je bestaande woorden gebruikt. Als ik iets schrijf print ik het altijd uit (of zet ik het op mijn wordpress.com account) om dan de volgende dag nog even te kijken. Helaas ben ik daar regelmatig te ongeduldig voor, haha!

De rijkeren worden rijker en het voetbal zal daarom weinig hinder onder vinden van de structurele baisse waarin de economie zich bevind. Rond 2015 ongeveer is het dieptepunt wel bereikt qua economie.
Maar de topclubs zullen alleen maar meer omzetten gaan maken want het gaat om het grote geld.

8 augustus 2011 om 14:48

dat is onzin, want dan zal de omzet van clubs altijd maar stijgen volgens jou redenering, want niet waar is natuurlijk. Die gekke gedachte is precies wat de internetbubbel heeft veroorzaakt destijds. Er zullen clubs omvallen en op het moment dat het een grote is, net zoals america nu, zullen een hele boel clubs daar de dupe van worden aangezien het hele voetbalsysteem dan zal veranderen. Het is alleen nog speculeren wanneer, maar dat het gebeurd is zeker.

8 augustus 2011 om 15:20

Hoeveel clubs zijn er nu overgenomen door rijke sjeiks? Zoveel niet toch? Die clubs zullen niet omvallen, en aandelen met clubs vergelijken is niet realistisch. De omzetten zullen blijven stijgen want het voetbal en dan vooral de topclubs merken niks van een crisis.

8 augustus 2011 om 15:36

zeker merken clubs dat wel, met name vorig zomer werd er al veel minder uitgegeven. Daarnaast sponsoren bedrijven minder en willen fans minder uitgeven voor een kaartje. Tvgelden in engeland worden zo langzaam aan een probleem omdat er zo veel voetbal is en je het overal (gratis) vandaan kan halen. Inkomsten stagneren of dalen terwijl de kosten stijgen omdat er idiote transfers worden gemaakt met belachelijk veel geld. Iedereen die denkt dat het oneindig is, leeft op een wolk.

Ben het helemaal met je eens maar toch moet je ook naar de positieve kanten kijken. Arsenal heeft een goed beleid, Bayern heeft een goed beleid, Chelsea voert nu ook een goed beleid, Hoffenheim voert een goed beleid. En zo zijn er wel nog meer clubs te vinden. Sterker nog ergens vind ik het ook wel iets hebben omdat de absolute top nu ook echt concurrentie krijgt. Kijk alleen al naar Engeland. The big four is er niet meer. Je hebt nu Arsenal Man City Chelsea Liverpool Man United en zelfs Tottenham zit er tegen aan te hikken.

Het zou eerder prachtig zijn als elke club evenveel te besteden had (wel zonder schulden!) maar verantwoorde uitgaven deed. Dus daarin twijfel ik wel welke kant ik moet opgaan met je Ce.

Ik snap je punt maar je kan het dan de andere clubs ook niet kwalijk nemen dat zij van deze nieuwe ' rage' gebruiken om hun eigen voordeel mee te krijgen.

Als Neymar voor 20 miljoen naar Milan kan en verzekerd word van een basisplaats, of naar Madrid voor 50 miljoen dan heb ik als club de keuze snel gemaakt. Je stuurt hem naar Madrid. De schuld neerleggen bij de machthebbers vind ik ook wat kort door de bocht. Je hebt immers een heel bestuur daar zitten, het is niet zo dat iemand met miljarden binnen wandelt en zegt ik wil die speler, hier heb je een miljard regel het maar.

Ieder moet ermee instemmen. En hoewel ik snap dat je je zorgen maakt, denk ik toch echt dat dit maar een tijdelijke rage is. Want clubs gaan dan hun eigen jeugd sneller laten doorstromen omdat de prijskaartjes voor andere spelers te duur zijn. Dus je krijgt dan meer eigen jeugdspelers.

Vanuit dat opzicht kan je dit dus eigenlijk alleen maar toejuichen voor de toekomst.

En dat je hoopt dat er een club omvalt vind ik wel jammer. Je gunt geen enkele club een situatie zoals bij Feyenoord. Zelfs niet Manchester City. En die FFP slaat natuurlijk nergens op. Je kan als club ook een werknemer inhuren, je maakt 40 miljard over op zijn rekening en die doneert het dan aan de club omdat ie daar zoveel van houd.

Als de Uefa zich hier serieus mee bezig wil houden moeten ze gewoon eigenlijk neerzetten, je mag niet meer uitgeven dan 50 miljoen aan transfers per jaar. De inkomsten moeten hoger zijn dan het salarishuis en ga zo maar door. Hierdoor stel je duidelijke en simpele regels op waar je gewoon niet omheen kan.

Ik vind het een goede CE waar je mening goed naar voren komt, je spreekt heldere taal en het is simpel te lezen. Daar hou ik van, niet al te moeilijke woorden en zinnen te gebruiken.

ik wil 4 en een half geven omdat ik vind dat je wel ook misschien de positieve kanten had kunnen noemen maar omdat ik van de woorden-limiet op de hoogte bent geef ik je toch 5 sterren.

Ik mis wat voorbeelden van clubs die het financieel wel op orde hebben zoals in Nederland: Go ahead en twente. In het buitenland: Bayern munchen.

In je stuk ga je alleen in op clubs die het slecht hebben gedaan.

6 augustus 2011 om 18:28

''je hoeft de totale schuldenlast van een willekeurige topcompetitie (de Bundesliga uitgezonderd) er maar bij te pakken en je schrikt je dood.''

Hier geeft hij dus wel aan dat het in de Bundesliga meevalt.

on:
Leuke CE, leest vlot weg en je laat duidelijk zien wat je ervan vindt. Meestal vind ik het leuker om te lezen over bepaalde spelers, maar voor ik het wist had ik dit hele stuk ook uitgelezen. Mijn complimenten!

Verder ben ik het met je eens, eigenaren kopen om te kopen, om te laten zien dat zij die spelers kunnen kopen en om prijzen te winnen natuurlijk. Jammer voor een club als Leeds United, want dat zijn gewoon schitterende clubs.

Wat ik me al wel een tijdje afvraag. Clubs als Malaga of City hebben een rijke Sjeik. Als die ene rijke man nu plotseling overlijdt, in hoeverre merkt de club dat dan?

6 augustus 2011 om 18:51

Niet ! Het namelijk zo geregeld dat er altijd wel een aantal miljoenen zijn gereserveerd voor dergelijke gebeurtenissen. Daarbij heeft hij zich verbonden aan de club dus mocht hij overlijden dan krijgt degene die erfgenaam is gewoon de club erbij.

Wilt deze hier vanaf zal hij dus of de club moeten verkopen of zich juist ermee moeten bemoeien. Nu ken ik niet de volledige familie geschiedenis van mijn voorzitter (chelsea) dus durf ik daarover geen uitspraak te doen.

Maar het is niet zo , zoals velen willen doen voorkomen dat je geldschieter komt te overlijden de club dan dood is. Daarbij is een club als Chelsea altijd wel interessant voor andere geldschieters, al is het natuurlijk niet slim om daarop plannen te maken.

Hoe dan ook een club als Malaga City Chelsea zijn niet zomaar reddeloos verloren.

Leuk geschreven, alleen vind ik het niet echt een clubexpert. Mis het stukje met clubs die het wel goed gedaan hebben. Ook denk ik dat de Financial Fair Play ook niet het gewenste effect zal hebben. Men verzint wel weer wat om die regels te omzeilen en de rijke eigenaren zullen blijven bestaan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren