Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eens een volksclub...

Laatste update:

Eén van de meest populaire stadions in Nederland zit elke zondag weer vol. En ik ben er maar wat blij mee. Elke week weer, al een jaar of vijf. De Groene Hel, De Groene Kathedraal...Het zijn zomaar wat bijnamen die Stadion Euroborg al vanaf begin af aan met zich mee draagt. De sfeer was altijd fantastisch. Niemand sprak meer over het Oosterpark. FC Groningen was in het Oosterpark een volksclub en dat zou voorlopig ook blijven.

Pijn deed het, afscheid nemen van een nostalgisch voetbalcomplex. Maar de ambities van FC Groningen waren groter dan het Oosterpark toeliet, dus moest er verhuist worden naar een nieuw, groter en moderner complex. Er vloeiden tranen in overvloed en het afscheid was om nooit te vergeten. NEC werd met 3-0 aan de kant gezet en een paar dagen na het officiële afscheid werd ook van Volendam in de beker overtuigend gewonnen.

Met de verhuizing naar de Euroborg brak een nieuw tijdperk voor de club FC Groningen aan. De club maakte een stormachtige ontwikkeling door en vooral in het begin waren er veel successen te vieren. Pas in de 23ste wedstrijd werd verloren en Europees voetbal werd na een groot aantal jaren eindelijk gerealiseerd. De sfeer was altijd geweldig, een van de grootste kenmerken van de Euroborg en dus van FC Groningen.

Maar voorlopig is dat verleden tijd. Een zwarte dag in de geschiedenis van de FC 13 april 2008, de dag van de stadionbrand tegen Ajax. Verwijten onderling. En wat volgde? Een op het eerste gezicht leuke actie van het Groningse bestuur, genaamd 'Fun Only'. Maar het is gebleken dat het bestuur dat wel heel letterlijk neemt. Natuurlijk moest er flink worden gewerkt aan het imago na die vreselijke middag in april vorig jaar. Op dat moment vond ook ik het een goed initiatief. Maar het wordt nu zover doorgezet dat men al spreekt van betutteling van de fanatieke supporters. Naar mijns inziens niet onterecht.

De, op dat moment nog, lichte onvrede werd ruimschoots gecamoufleerd door succes, maar nu ook dat achterwege blijft komen er steeds meer klachten. Zo werd het als een teleurstelling beschouwd dat de club niet achter de goed bedoelde actie '1213 actietijd' stond tegen de toenemende aantal combi's naar uitwedstrijden. Er zijn nog talloze andere incidenten te noemen, waaronder zes al dan niet onterechte stadionverboden voor fanatieke FC Groningen supporters in Waalwijk die weigerden huiswaarts te keren voordat de wedstrijd tegen RKC ook maar was begonnen. Naar het schijnt heeft de clubleiding totaal geen moeite genomen om dit bij de KNVB aan de kaak te stellen.

Al die incidenten tussen de clubleiding en de Groningen Fanatics blijven zeker niet zonder gevolgen. De GF hadden aangegeven om niet in of rond het stadion aanwezig te zijn tijdens 'the Battle of the North' tegen Heerenveen. Ook werd er dus een grootschalige sfeeractie afgeblazen. De clubleiding heeft inmiddels contact met de Groningen Fanatics opgenomen, maar daarmee is dit hoofdstuk zeker nog niet gesloten. FC Groningen was ooit een geweldige club, een club van het volk. De sfeer in het Oosterpark en ook zeker in de Euroborg was bijna ongeëvenaard. Maar als het nog langer zo doorgaat vrees ik het ergste. Ook ik snap dat we zonder Hans Nijland, Ron Jans, Henk Veldmate en al die anderen als club niet zouden staan waar we nu staan, maar enige kritiek is hier op z'n plaats.

De clubleiding stelt veel in het werk om witte voetjes te halen bij de KNVB en om het fanatisme bij de eigen supporters de kop in te drukken. En waarom? Mij is het een raadsel. Feit is wel dat er alleen verliezers zullen zijn als het zo doorgaat. Ik hoop dat de clubleiding nu eens naar de supporters luistert , want er moet duidelijk een andere koers gevaren worden. En ik hoop dat het volgende cliché dan van kracht blijft: eens een volksclub, altijd een volksclub!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goeie tekst maar je baseert te veel op feiten.

Drie sterren

Hoog calimerogehalte, veel open deuren en ook nog verkeerde feitjes. In duel tegen NEC zat de Euroborg namelijk lang niet vol.

Daarbij geef bij het geven van zon titel een bepaald idee, welke kant je op wilt met de column. Maar ik vind dat er nu niet echt grandioos in terug komen. Alleen even in het laatste zinnetje. Vanuit het niets....

In je één na laatste zin geef je eigen dat de GF er (tijdelijk) mee gestopt is. Waarom? Omdat zij het niet kunnen hebben dat haar bestuur een goed imago neer wil zetten? De sfeer maakt het bestuur niet, de sfeer maak je zelf. Als medesupporters van jou terechte Sv's krijgen, dan zou je zeggen dat de sfeer er alleen maar positiever op word, want zulke mensen hoef je niet te hebben in je stadion niet waar? Maar goed, zo denk ik daar over.

3 sterren voor de mooie schrijfstijl..

Ik als Feyenoordsupporter weet daar alles van...
Natuurlijk weet ik dat supporters van mijn club het zelf verziekt hebben
maar de betutteling steigt naar een bedenkelijk niveau....
Ik veroordeel alle vormen van geweld maar wil daar de grootste vorm van
fanatisme voor terug zien.gisteren avond tijdens de bekerwedstrijd ging het publiek
de eerste helft als een gek tekeer met bommetjes en sterretjes....
Ik krijg het idee dat sommige niet begrijpen dat een 12e man erg belangerijk is..
Wij halen daar zo nu en dan punten mee...
De jochies die gisteren sneeuwballen gooide kunnen een stadionverbod tegemoet zien.
Dat vind ik dan weer terecht maar wel grappig om te zien zolang ze niet raak gooien...

Vanwegen het begrip sterretjes

24 december 2009 om 13:04

Een ding wat ik niet snap, is dat Romero niet naar de scheidsrechter of grensrechter ging.. Enige wat hij deed is buiten zijn 16 staan, maar dan gaan die supporters het alleen maar leuk vinden.
En die sterretjes was een mooie actie, die bommen wat minder. Ze hadden ook laten zien dat het zonder bommen ook kan, bijvoorbeeld You'll never walk alone zingen. Of met zn allen gaan springen voor hun cluppie.

Fijn stuk om te lezen. Veel dingen zijn nieuw voor mij, omdat ik totaal niet bekend ben met FC Groningen. Toch word hierboven geschreven dat je gebruik maakt van verkeerde feitjes en dat neem ik dan maar voor de kennisgeving aan. Omdat het voor mij nieuw is en lekker doorleest 4 sterren.

Het wordt beschreven alsof FC Groningen dé club is van Nederland, dé volksclub. Terwijl het, laten we eerlijk zijn, nog altijd een provincieclub is.

23 december 2009 om 13:30

Een provincieclub kan toch een volksclub zijn? En er zijn meerdere volksclubs in Nederland hoor. Niet alleen FC Groningen.

23 december 2009 om 13:35

Beetje vreemd wat jij wil beweren???
Voor elke supporter is zijn club de club van Nederland...
En vergis je niet in FC Groningen,ze hebben trouwens na Feyenoord
nog het mooiste shirt ook...

Volksclubs zijn in mijn ogen: FC Den Haag, Feyenoord, Cambuur, Eagles, Mvv, Utrecht.
Clubs als FC Twente, die club uit Friesland en FC Grunn meer als provincieclubs.

23 december 2009 om 13:37

Nee jongen!!!nooit in het oude Oosterparkstadion geweest???
Mij als Rotterdammer viel het meteen op,midden in een volkswijk...
Fc Groningen is zeker een volksclub...

23 december 2009 om 15:07

Groningen is zeker een volksclub! De wijk waar het oosterpark lag was prachtig. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren, met de bus door die wijk, honderden grunn supporters met stenen in de hand rennend voor de politie. Dat was na groningen - AZ in 2004 toen Peter Wijker in de laatste minuut de 1-1 scoorde.

Zeker een volksclub.

23 december 2009 om 14:15

Cambier, wat is volgens jou het verschil tussen een volksclub en een provincieclub?

23 december 2009 om 16:39

Onnozele reactie. Ik neem aan dat je voor Cambuur bent, en daarom ook gelijk je eigen club als een volksclub ziet. Cambuur heeft 0,01 supporters buiten de grenzen van Friesland, laten we eerlijk zijn. En natuurlijk is Heerenveen wel een volksclub, namelijk van het Friese volk..

Dit stuk is zo herkenbaar. Bij AZ proberen ze ook steeds meer de supporters de kop in te drukken. Daar was het zelfs zo achterlijk dat er een verplichte combi naar Luik was! Schandalig, zal me niks verbazen als dat de eerste verplichte combi in heel het europese verleden van AZ was.

Jammer dat clubleiding de fanatieke supporters steeds minder tegemoed komen. En waar is het allemaal op gebaseerd? Oké, de groningen fanatics zijn geen lieverdjes, maar die heb je toch bij elke club?

Goed geschreven, herkenbaar stukje, 5 sterren!

Zelf ben ik voor Ajax, maar de supporters van FC Groningen blijven wel 'goed' in deze tijd achter hun club staan. Dat is knap. Fluitsignalen, Wc-rollen in de fik.. dat kan beter maar wel knap..

ADO Den Haag, FC Utrecht, Feyenoord, Vitesse dat zijn de volksclubs van de eredivisie

23 december 2009 om 17:58

Als je vitesse nu inruil voor NAC en Groningen er ook nog bij doet heb je he- le -ma- al gelijk..

24 december 2009 om 10:50

één van de vereisten bij een volksclub, mag een vol stadion zijn. Dan vallen Ado, Utrecht en Vitesse al af.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren