Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mannen die Vinícius Júnior racistisch bejegende tijdens Valencia - Real Madrid veroordeeld tot acht maanden cel

Laatste update:

Drie mannen die vorig jaar mei Vinícius Júnior racistisch bejegende tijdens het duel tussen Valencia en Real Madrid zijn veroordeeld tot acht maanden cel. Het is voor het eerst in Spanje dat ‘voetbalsupporters’ een celstraf krijgen voor racisme. Ze hoeven vooralsnog echter niet daadwerkelijk de cel in.

In Spanje hoeven veroordeelden die voor een niet-gewelddadig misdrijf een straf van minder dan twee jaar krijgen, die celstraf niet uit te zitten zolang ze geen andere overtredingen begaan.

De ‘fans’ maakten oerwoudgeluiden richting Vinícius tijdens het thuisduel van Valencia. De aanvaller van Real Madrid wees de misdragende mannen direct aan nadat het gebeurde.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

De Spaanse rechtbank heeft de mannen naast een celstraf ook een landelijk stadionverbod gegeven van twee jaar. De ‘fans’ hadden een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar werkten mee aan het onderzoek en kregen daardoor strafvermindering.

"Dit is geweldig nieuws voor de strijd tegen racisme in Spanje", reageert voorzitter Javier Tebas van LaLiga op de uitspraak van de rechter. "Het herstelt het onrecht dat Vinícius is aangedaan en geeft een duidelijke boodschap af aan de mensen die naar een voetbalstadion gaan om te beledigen."

Reactie van Vinícius na duel in Valencia


Vinícius reageerde vorig jaar kort na het duel in Valencia al op de misdragingen van de ‘supporters’. “Elke uitwedstrijd is er wel een onaangename verrassing”, schreef hij op Instagram.

“En er waren er veel dit seizoen. Doodsbedreigingen, een opgehangen pop, racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden. Allemaal is het opgenomen. ‘Incidenten’, zegt men dan. Maar het zijn geen incidenten. Het gebeurt continu en het heeft zich over verschillende Spaanse steden verspreid.”

De aanvaller van Real Madrid vroeg zich af wat er nog meer nodig is om de mensen die hem racistisch bejegenen te straffen en om clubs sancties op te leggen. “Waarom kaarten de sponsors dit niet aan bij LaLiga? Waarom brengen de televisiezenders deze barbaarsheid niet in beeld?”

“Het probleem wordt erger en erger. Nu vraag ik u: van hoeveel van deze racisten zijn hun naam en foto op websites geopenbaard? Ik antwoord om het makkelijker te maken: nul. Geen enkele racist die zich publiekelijk heeft verontschuldigd. Dit is geen voetbal, dit is onmenselijk.”

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Terecht dat deze gasten goed gestraft worden. Laat het de norm zijn voor alle wedstrijden. En voor Vinicius: wees zelf wat sportiever naar je tegenstanders, duik wat minder en gooi een balletje niet achteloos weg in plaats van naar een daarop wachtende collega....

10 juni 2024 om 16:12

Ik vind een straf ook goed. Ik vind 8 maanden alleen wel erg veel. Zij het dat die regel van minder dan 2 jaar bij geen veroordelingen wel bijzonder is.

Straffen moeten wat mij betreft in verhouding staan. Ik heb niet het gevoel dat dat bij deze straf ook echt zo is. Daarvoor vind ik de strafmaat erg ruim voor t maken van oerwoudgeluiden.

10 juni 2024 om 16:19

2 jaar stadionverbod vind ik dan weer erg weinig.

10 juni 2024 om 16:33

Feye88 het is ongetwijfeld een signaal naar de rest van dat soort racistisch tuig, maar voor mij is geen enkele straf hoog genoeg. En van mij hadden ze de cel in gemogen, met pappen en nat houden bereiken we in geen enkel land iets mee. Dit is iets wat structureel en al jarenlang gebeurd, ik zou het de omgekeerde wereld vinden in maar iets van medelijden met die racisten te hebben. Van mij mag je hetzelfde krijgen met ernstige scheldwoorden zoals met ziektes, maar ook met het belachelijk maken van bijvoorbeeld homoseksuelen.

10 juni 2024 om 16:39

@sulejmanii
Puur uit niewsgierigheid, denk je er ook zo over andere problemen?
Drugsgebruik zeer streng aanpakken, stelen (al is het maar snoep), te hard rijden, afval op straat gooien.

Als je denkt dat gevangenisstraffen perfect werken dan kunnen we heel veel asociale problemen daarmee oplossen.

10 juni 2024 om 16:45

Dus schelden moet vanaf nu aangepakt worden met celstraffen? Wat nou als je als cabaretier grappen maakt over homo's of moslims? Dan mag je meteen de cel in?

10 juni 2024 om 17:01

Bijzonder drugsgebruik pak je in mijn ogen alleen bij de kern aan, niet zo zeer bij de drugsgebruiker. Maar ik heb er geen probleem mee als mensen een jointje roken, ernstigere vormen van drugs vind ik schadelijker. Als je steelt en de winkel doet aangifte, krijg je een boete of zit je al kortstondig in de cel. Als de politie of handhaving je afval ziet weggooien waar het niet hoort, dan krijg je al een boete zeker van de handhaving. Ik snap die relevantie ook helemaal niet, want ik had puur over ongeregeldheden in een voetbal stadion.

10 juni 2024 om 17:03

Red dit is toch een voetbalforum, ik heb het puur over eerdergenoemde ongeregeldheden in een voetbalstadion. Het is gebleken dat pappen en nat houden niet werkt, dus dan moeten er maar harder gestraft worden al is het om een signaal af te geven.

10 juni 2024 om 17:10

De relevantie is dat ik vaak zie dat mensen iets als dit kei en keihard willen aanpakken, maar diefstal met een boete af willen doen of drugsgebruik (wat meer schade maakt dan racisme) 'bij de kern aanpakken' wat neerkomt op een softe aanpak.

Het punt is dat ik het idee heb dat mensen lekker populair willen doen door iemand die een aapgeluid maakt jaren lang de gevangenis in gooien (jij zegt: 'maar voor mij is geen enkele straf hoog genoeg` en dan wanneer het komt op problemen die groter zijn maar waar het minder populair is om keihard aan te pakken ze opeens weer de progressieve lieverds zijn. Het is niet consistent.

10 juni 2024 om 17:20

Red, er zit nogal een overduidelijk verschil in cabaret of oerwoud geluiden maken in een voetbalstadion. Volgens mij is de nuance van de regel klinklaar toch? Racisme mag inderdaad stevig aangepakt worden, als jij als volwassen kerel denkt dat je naar een donker iemand apengeluiden moet maken dan ben je af en mag je inderdaad even in de hoek (cel).

10 juni 2024 om 17:23

Lijkt me vrij duidelijk dat er in de geschiedenis eindeloos veel meer dood en verderf is voortgekomen uit racisme dan uit drugs. Dat gezegd hebbende..deze straf is erg hoog en straffen als signaal klinkt voor mij altijd als rechtsongelijkheid. Bertje als die kerel die de cel in moest omdat ie wat soep op een glasplaat gooide in het Mauritshuis.

10 juni 2024 om 17:25

Ik ben het niet vaak met Bij-zonder eens want ik ben zo'n "progressieve lieverd" maar hier heeft hij wel gelijk natuurlijk. Het is raar om te denken dat een hoge gevangenisstraf hier wel zou werken als afschrikmethode maar bij andere misdrijven niet.

10 juni 2024 om 17:29

Bijzonder dan had je mijn mening moeten vragen in de situaties die jij schetste. Want blijkbaar heb je ongegrond al een waardeoordeel gedaan, om heel wat anders te noemen bijvoorbeeld moord en andere ernstige delicten vind ik de staffen tekort. In het verleden zijn hier grote discussies geweest, met leden die juridisch onderlegd waren over strafmaten in Nederland. En toen werd het toch wel duidelijk dat in ieder geval op het forum, men voor zwaardere straffen was dus het was ook aanname van jou. Bij de kern aanpakken is pertinent geen softe aanpak, de kern die verkoopt alle drugs aan de dealers/gebruikers. Problemen pak je aan bij de shotcallers. Verbaast me niets dat jij racisme schaart onder "lekker populair" doen, omdat jij er hoogstwaarschijnlijk houd me ten goede amper of niet mee te maken hebt gehad. Ik ben een donkere Surinaamse man, en heb vaak genoeg met echte discriminatie en racisme te maken gehad. Op zowat elk vlak wat te bedenken is, het word een gewenning en je gaat gewoon altijd door. Maar de onderschatting van racisme, door mensen die het amper tot nooit meemaken vind ik onbegrijpelijk. Maar aan de andere kant ook niet, want wat ik uit jouw reacties begrijpt is racisme niet zo een probleem. En zoals ik al eerder zei als een softe aanpak niet werkt wat blijkt, dan maar een hardere aanpak. Tot slot maak ik geen onderscheid in strafmaten, of het nou om kleine of grote criminele feiten gaat. Maar als ik iets verkeerd begrepen had, dan hoor ik het ook graag.

10 juni 2024 om 18:02

Ik vroeg nadrukkelijk je mening over andere situaties met betrekking tot asociaal gedrag. Daarin was je zeker wel mild, waar je iemand die een aapgeluid maakt Jaren de gevangenis in wilt. Het is gewoon extreem krom.

De voorbeelden die ik noem komen in de buurt van het beledigen op racistische wijze. Verbeter mij als ik het verkeerd lees maar ben je nu het racistisch iemand beledigen in het zelfde catagorie als moord en andere ernstige delicten aan het plaatsen?

Ik beschouw het racistich beledigen als een asociaal iets waar je als club best mag zeggen dat je zulke mensen niet in de stadion wilt hebben. Stadionverbod prima. Maar de gevangenis is niet bedoeld voor iemand die iets beledigends zegt in een opwelling. Net als dat een bedreiging niet automtisch leidt tot een celstraf als je het niet daadwerkelijk meent.

Maar laat het maar horen, jij wilt dus deze 3 mensen die apengeluiden deden dus jaren lang de cel in zien gaan? Hetzelfde voor iemand die iemands moeder een hoer noemt? Of met k***** scheldt?
Ook ik ben voorstander voor hogere straffen. Maar dan wel voor ernstiger vergrijpen. Iets als belediging kan afgedaan worden met een verbod of een boete. Mocht het overslaan tot intimidatie of dergelijk dan is het een ander verhaal. Maar dat is bij deze 3 mensen niet van de orde.

@migi
We hebben het over het nu, en de gevolgen van druggebruik in zeg maar de V.S is duidelijker dan het racisme. Maar laten wij niet afdwalen.

10 juni 2024 om 18:20

/@migi
We hebben het over het nu, en de gevolgen van druggebruik in zeg maar de V.S is duidelijker dan het racisme/

Om hier toch even op in te haken. Het drugsgebruik in Amerika is ook voor een groot deel ontstaan uit het racistisch systeem dat Amerika heeft opgezet.

Ik weet niet of je de serie Snowfall kent, maar het verhaal dat de Amerikaanse overheid in eigen land cocaine importeerde, en vervolgens met crack de straten in voornamelijk zwarte armere wijken overspoelde, om een oorlog in een Zuid-Amerikaans land te financieren, berust zich op waarheid.

Het is mijns inziens eerder het geval dat de gevolgen van racisme in de VS duidelijker zichtbaar zijn, dan het drugsgebruik.

10 juni 2024 om 18:34

Tjeerd, nee ik heb die serie niet gezien.
Was het de overheid die opzettelijk de wijken er mee overspoelde of waren het de drugsdealers? Zonder er de details van te weten maar logica zegt mij dat ze het graag wilde verkopen voor geld en dat het niet een beslissing op basis van ras was.

Want zo werken dealers al jaren, zo deden de grote pharmaceutische bedrijven het in het (toevalig blanke) midwest en zo doen de 'simpele' dealers het met kwetsbare mensen.
Dat is wat drugs een probleem maakt, ik denk dat een dealer het maar weinig boeit of je zwart of wit bent.

11 juni 2024 om 09:02

Sulejmanii vriend,

Ik reageer wat laat haha. Maar ik zou dan eerder kiezen om dit soort gasten verplicht op te nemen in een diversiteitsprogramma ofzo. Samenwerken met de mensen waarvan je denkt dat je ze haat.

Ik geloof niet dat hard straffen racisme voorkomt of verhelpt. Daarnaast moet de strafmaat proportioneel zijn naar de daad. Wat racistische leuzen zijn vreselijk. Maar niet genoeg voor 2 jaar cel, als je het vergelijkt met andere delicten.

Volgens mij willen we hetzelfde, maar bewandelen we een andere route. Alleen weet ik misschien wat minder goed hoe het is om racistisch benaderd te worden.

10 juni 2024 om 16:52

Zoek maar eens een compilatie op van hoe sportief Vinicius kan zijn. Het is echt wel een goede jongen die juist complimenten kan uitdelen aan tegenstanders. Natuurlijk heeft ie ook zijn duikelingen maar zolang deze trucjes werken blijft iedereen het doen, aan de regelgeving is het om dit aan te pakken. Daarnaast vind ik het ook gewoon een terechte straf voor deze ramdebielen.

10 juni 2024 om 17:04

Het feit dat je per se op zoek moet gaan naar positieve eigenschappen zegt al veel. Op die manier kun je elke voetballer als een goed persoon beschouwen.

Hij blijft een irritant mannetje dat voortdurend het publiek provoceert. Waarom kan Mendy rustig blijven tegenover de toeschouwers, maar Vinícius niet?

Vanwege zijn constante irritante gedrag op het veld hoop ik echt dat hij nooit de Gouden Bal wint.

10 juni 2024 om 17:13

Een beetje een kip en het ei verhaal, provoceert hij en schreeuwen daarom een paar duizend man racistische teksten of andersom?
Ik zou ook maar nog eens opzoeken hoe Mendy en Vinicius worden behandeld door het publiek, zit een aardig groot verschil tussen.

Daarnaast omdat jij alleen zijn slechte kant ziet, mag iemand anders niet tegen je zeggen dat je ook eens zijn goede kant moet bekijken?

Dit gedachtegoed klink wel heel erg zwart/wit en dat is wel een beetje eng.

10 juni 2024 om 17:37

Alex niet alleen eng, maar ik vind het bizar dus als iemand een onsportieve speler is. Dan is het okay om te discrimineren of racistisch te uiten.

10 juni 2024 om 17:47

@aleix

Enkel racisten zullen zichzelf racistisch uiten.

Er zijn veel mensen geweest die mij geïrriteerd hebben en geen een keer was mijn gedachtengang om een racistische opmerking te maken. Dat doen nogmaals, enkel racisten.

Dat ze niet tegen 'iedereen' zo doen, is ook een non-argument. Moeten ze het tegen elke donkere persoon doen voor naar een donker persoon apen geluiden maken racistisch is?

10 juni 2024 om 20:02

Hero je slaat de spijker op z'n kop.

10 juni 2024 om 17:44

@gianni

Al past Vinicius niks van zijn gedrag aan, hoort niemand dergelijke opmerkingen te maken.

Erg blij met het feit dat er wat aan gedaan wordt en er een uitspraak is. Het stadionverbod vind ik terecht, maar een celstraf, laat staan acht maanden, vind ik behoorlijk overdreven en op lange termijn niet bevoordelijk voor het doel wat men voor ogen heeft. Het is al lastig om door te dringen tot mensen, en heb het idee dat dat nier op veel sympathie hoeft te rekenen.

10 juni 2024 om 16:25

Wat ik dan niet snap is dat ze een landelijk stadion verbod van slechts twee jaar is en een celstraf (ookal hoeven ze die niet werkelijk te zitten) van 8 maanden, wat weer erg zwaar lijkt.

Geef dan een levenslang stadionverbod, lijkt me dat je daar mee de problemen eerder mee oplost.

10 juni 2024 om 16:40

Levenslang is veel te streng. Geef ze de kans om hun gedrag te verbeteren.

10 juni 2024 om 16:43

Vind ik juist wel sterk. Het is voorwaardelijk waardoor ze een gewaarschuwd mens zijn en zich dus moeten gedragen.

Klinkt extreem, maar hoeven niet daadwerkelijk de cel in.
Zijn ze zo streng in alle gevalen? Want oe oe aa aa bestraffen met 8 maanden en iemand uitschelden voor tering m*** of met een ziekte niks is naatuurlijk apart.

Als club kan je best iemand weren voor het uitschelden, maar 8 maanden is voor mij gekkenwerk.

10 juni 2024 om 17:56

@bij-zonder

Iemand uitschelden en iemand racistisch bejegenen zijn vergelijkbaar maar niet hetzelfde.

Racistische opmerkingen zijn duidelijk de vergevorderde stap van 'uitschelden.' Er zijn geen 'moeder ********' grootschalig historisch gediscrimineerd.

8 maanden lang is lang, maar men vergeet dat ze simpelweg een van de belangrijkste grondwetten aan hun laars lappen. Het is enkel zo genormaliseerd dat zelfs de justitie gewoon compleet wegkijkt in de meeste gevallen.

Ik bedoel waarom denkt men dat bijvoorbeeld in deze normale donkere mensen nooit naar een rechtbank gestapt zijn aangaande discriminerende gedrag jegens hen?

Omdat tenzij je bekend bent als Vinicius, het waarschijnlijk tijd en geldverspilling is aangezien men gewoon nietszeggende straffen krijgen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze veroordeling puur bedoeld is als signaal. Ik kan me niet voorstellen dat je 8 maanden tot een jaar cel krijgt wanneer je een oerwoud geluid of racistische opmerking maakt tegen een niet-bekend persoon.

Waarom is er zoveel racisme in Spanje? Het lijkt daar veel erger als hier.

10 juni 2024 om 18:22

Omdat de grens daar regelmatig bestormd wordt door mensen uit Afrika.

Jammer dat dit slechts het topje van de ijsberg is, aangezien ze met honderden tegelijk zelfs bij wedstrijden waar Real Madrid geen deelnemende ploeg was Vinicius uitmaakten voor aap en hem de dood toewensten. Dat ze alleen deze drie gasten van Valencia straffen is echt waardeloos. En dat stadionverbod van 2 jaar ook.

10 juni 2024 om 18:26

Het is ook onmogelijk om iedereen zomaar te straffen, want weten ze wel precies wie wat heeft gezegd? Het probleem is ook dat tegenwoordig al die relschoppers onherkenbaar zijn door die kansloze hoodies ed. Het is hopelijk een begin van iets dat er voor gaat zorgen dat het racisme keihard wordt aangepakt in het voetbal.

10 juni 2024 om 20:06

Dat klopt, het is moeilijk, maar er zijn ook genoeg filmpjes waar mensen vol en herkenbaar in beeld zijn hoor. Zelfs beelden waarbij een fan van een club op zijn medefans afloopt en hen tot orde roept voor hun gedrag (ik weet alleen niet meer welke club dat was, ik dacht bij Cadiz of Las Palmas uit).

Ervan uitgaande dat de clubs zelf niet blij zijn met dit soort fans, zouden ze ook moeten meewerken aan het identificeren van die mensen en ze zelf aangeven.

Bij Getafe stonden ze gewoon bij de poort waar de bus de catacomben van het stadion indraait, allemaal volwassen kerels herkenbaar in beeld die allemaal misselijkmakende leuzen uitschreeuwden. Geen hoodies, geen sjaals, zelfs geen petjes.

Een celstraf krijgen en die vervolgens niet hoeven uit te zitten is wmb prima.

Daarnaast een stevige geldboete, stadionverbod en tevens ook melding maken naar een evt werkgever zijn goede straffen.

In een stadion hoor je je eigen team aan te moedigen en je niet bezig te houden met een individuele speler van de tegenstander.

Dit zijn tenminste straffen die iets uit gaan halen. In het vervolg zullen ze en ook anderen wel drie keer goed nadenken voordat ze iets racistisch proberen uit te halen. Je bewuster zijn van je eigen emoties en deze beheersen, daar wordt je met dit soort straffen in het vooruitzich min of meer gedwongen dat te doen.

Een voorwaardelijke straf? Dit gaat naar mijn idee niets bijzonders uithalen.

Kijk dat schuwt af. Zouden ze ook moeten doen bij vuurwerk gooien, spreekkoren, rellen etc. Dan is het snel afgelopen met dat gezeik op de tribune.

Ik keur deze acties niet goed, en vind het zeer goed dat Racisme (eindelijk) goed bestraft wordt in het voetbal. MAAR, hoe komt het dat Vinicius steeds het slachtoffer is, en Rodrygo nooit?!? Misschien omdat Mr. Vinicius te veel ‘maniertjes’ heeft op het veld. Ik denk persoonlijk dat als hij die laat, en antwoord met de voeten in plaats van steeds de confrontatie te zoeken, dat hij al de helft minder reacties gaat krijgen!

10 juni 2024 om 19:14

Of omdat Vini de betere en de beste speler van de wereld is? Waarom was Ronaldo altijd de Sjaak en niet Casemiro?
Tuurlijk heeft Vini zijn maniertjes maar dat is geen reden om hem racistisch te bejegenen zoals je zelf zegt.

10 juni 2024 om 22:01

Beste speler van de wereld nog wel. Ieder z'n mening natuurlijk, maar er zijn toch heel wat voetbalfans en cijfertjes die daar héél anders over denken. Zijn punt is opzich best goed: waarom worden Alaba, Rodrygo, Touchameni, Camavinga, Rüdiger of vroeger Marcelo nooit racistisch bejegend?

10 juni 2024 om 23:19

Edit: waarbij ik overigens niks goed praat hè, geen enkel gedrag, hoe bloediritant dan ook, is een rechtvaardiging voor racisme. Alleen vond het wel opvallend dat de rest van zijn donkere teamgenoten nul racisme ervaren

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren