Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De verdediging van Ajax is gewaarschuwd: ‘Dit is echt zijn beste seizoen ooit’

Laatste update:

Ajax wacht een serieuze test in de achtste finale van de Conference League. Voor een plaats in de kwartfinale dient over twee duels namelijk te worden afgerekend met Aston Villa, de verrassende nummer vier in de Premier League. Wat kan Ajax verwachten van de club die in 1982 de Europa Cup I veroverde en ruim veertig jaar later snakt naar een nieuw Europees succes? Voetbalzone sprak hierover met journalist Quentin Gesp, die Villa op de voet volgt voor onder meer 90min.

Door Rian Rosendaal

Veel respect voor Ajax


Ajax is ondanks de strubbelingen van dit seizoen nog steeds een grote naam in Engeland, weet ook Gesp. "Het respect van Aston Villa-fans richting Ajax is enorm. Ze zijn zich allemaal bewust van de status van de club en hebben het gevoel dat beide clubs qua erfgoed een beetje op elkaar lijken. Ajax is natuurlijk nog een stukje groter, maar desondanks hebben ze hebben de band met het verleden behouden en dit wordt door Aston Villa-supporters zeer gewaardeerd."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Gesp benadrukt dat Ajax in Villa-kringen tot de favorieten voor de eindzege in de Conference League behoort. Een groot verschil met de verwachtingen in Nederland. "Ajax staat zelfs in de top drie van kanshebbers om de Conference League te winnen, dus er is veel opwinding rond deze wedstrijd. Ten eerste omdat Amsterdam een heerlijke stad is en een prima Away Day voor de fans. En ook omdat het een grote naam is in Europa die zich dit seizoen een beetje manifesteert als sleeping giant."

"Er zou een scenario kunnen zijn waarin Ajax tegen Aston Villa twee van zijn beste wedstrijden van dit seizoen speelt, omdat ze per se een prijs willen veroveren", voorspelt Gesp een spannend tweeluik. "En er geen betere manier is om dat te doen dan met een Europese verlossing in de hoofden van de fans. En tevens omdat al in de beginfase van de Conference League is bewezen dat de favoriet niet automatisch recht heeft op de zege. Villa weet dat maar al te goed na de duels met Legia Warschau en Zrinjski Mostar in de poulefase."

Unai Emery heeft Aston Villa helemaal uit het slop gehaald.

Emery de verlosser


Hoe anders was de situatie nog geen twee jaar geleden. Villa was onder Steven Gerrard namelijk verworden tot een heuse degradatiekandidaat. Sinds de komst van Unai Emery in oktober 2022 is alles anders op Villa Park. "Hij heeft alles veranderd binnen de club", analyseert de Villa-watcher de eerste anderhalf jaar van Emery in Birmingham. "Hij bracht een winnaarsmentaliteit en een geen excuus-cultuur in het ecosysteem van Villa, waar spelers hard werken als team en het vertrouwen hebben dat ze iedereen kunnen verslaan. Hij herstelde de overwinningsmentaliteit en bracht het beste uit elke speler terug. Ook definieerde hij duidelijke tactische ideeën en wist deze aan te passen aan de kwaliteiten van de spelers."

"Dat was zeker niet het geval onder Gerrard, die Tyrone Mings de aanvoerdersband afpakte en John McGinn, de huidige aanvoerder, op de bank zette", oordeelt Gesp hard over de Liverpool-legende die nog geen jaar na zijn aantreden bij the Villans ontslagen werd vanwege de slechte resultaten in de Premier League. "Emery kocht een aantal spelers die zeer geschikt zijn voor zijn voetbalfilosofie: Àlex Moreno, Pau Torres, Moussa Diaby, evenals stafleden die hij kent en waarmee hij eerder samenwerkte. Van Monchi tot Damian Vidagany (verantwoordelijk voor het technisch beleid, red.) en zijn hele tactische staf."

Onder Steven Gerrard was Aston Villa nog een degradatiekandidaat.

Grote ambities


Emery legde de lat hoog bij Villa, dat sinds de eindzege in de EFL Cup in 1996 geen enkele prijs meer veroverde. Prijzen winnen moet de norm worden bij de in 1874 opgerichte club. "Emery maakte dat direct duidelijk en voegde daar aan toe dat Villa in Europa hoort te spelen. En hij is al halverwege met dat project." De Spaanse manager wil de aanhang overal bij betrekken, iets dat Gerrard eigenlijk nooit deed. "Emery praat over de supporters en betrekt ze bij elk succes of verlies en eist bijna net zoveel van hen als van zijn spelers. Dat doet hij om een perfecte symbiotische relatie met hen te creëren en te zorgen voor een gezonde werkomgeving, geschikt voor elke overwinning."

Watkins als grote aanjager


Emery heeft volgens Gesp veel te danken aan Ollie Watkins, die op 28-jarige leeftijd helemaal is opgebloeid. Voor de spits werd in 2020 omgerekend 34 miljoen euro neergelegd, destijds een recordbedrag. "Dit is echt zijn beste seizoen ooit", jubelt Gesp over de aanvaller die dit seizoen al 21 keer het net vond in alle competities. "Hij is erg slim, tactisch intelligent, een harde werker en iemand die de aanwijzingen van Emery perfect uitvoert. Hij weet precies hoe hij zijn lichaam moet gebruiken en heeft zijn schietnauwkeurigheid enorm verbeterd. Watkins heeft tevens een scherp oog voor de bewegingen van zijn ploeggenoten en slaagt erin een verdedigingslinie te openen dankzij zijn constante bewegingen en diens vermogen het spel te lezen."

Ollie Watkins is de grote roerganger van het huidige Aston Villa.

"Hij heeft echt een killerinstinct als hij voor het doel staat, maar afgezien daarvan is het gewoon een fantastische en zeer veelzijdige speler. Omdat hij veel meer is dan alleen een spits, en zijn statistieken op het gebied van assists bewijzen dat." Watkins stelde in de Premier League tien keer een teamgenoot in staat om te scoren. Hij scoorde tot dusver zestien keer, tweemaal minder dan topscorer Erling Braut Haaland. "Fysiek is hij ook een topspeler. Zijn arbeidsethos is ongeëvenaard en Emery prijst hem er regelmatig voor", aldus de lovende Gesp.

De clubwatcher ziet in het geval van Watkins een patroon ontstaan. "Net als Carlos Bacca en Kevin Gameiro bij Sevilla, Edinson Cavani en Kylian Mbappé bij Paris Saint-Germain, Pierre-Emerick Aubameyang bij Arsenal en Gerard Moreno bij Villarreal, heeft Unai Emery het vermogen om het beste uit een spits te halen. Hij stopt daar in ieder geval heel veel tijd en werk in." Gesp geeft in dat kader een waarschuwing af aan de Ajax-verdedigers. "Ze moeten enorm goed letten op de positionering van Watkins. Hij is voortdurend in beweging en trekt verdedigers mee naar het centrum, om zo ruimte aan de zijkanten te creëren. Het kan dan heel moeilijk worden om Watkins af te stoppen als hij met de bal aan de voet de zestien ingaat."

Meer dan alleen Watkins


Villa is wel meer dan alleen Watkins, zo benadrukt Gesp. "Emiliano Martínez is opnieuw heel belangrijk en kan op elk moment een belangrijke redding maken. Ezri Konsa en Pau Torres zijn ook fantastisch bezig. Ze vormen een geweldig duo centraal achterin, maar hadden allebei pech met blessures. Het zijn twee topverdedigers, maar ook geweldige passers." Vooral Torres maakt indruk in het claret and blue van Villa. "Zijn komst heeft dit elftal een geweldige boost gegeven. Met zijn inzicht en geweldige passing weet hij altijd een gaatje te vinden bij de tegenstander."

Douglas Luiz (midden) is haast onmisbaar geworden voor Aston Villa.

Gesp ziet de Braziliaan Douglas Luiz wekelijks uitblinken op het middenveld. "Hij is ook al bij diverse topclubs (onder meer Manchester City, Liverpool en Arsenal, red.) genoemd dit seizoen. Luiz is technisch begaafd en zo ontzettend balvaardig, werkelijk alles lijkt hem makkelijk af te gaan. En McGinn koppelt zijn kwaliteiten inmiddels aan doelpunten en is gewoon een fantastische speler, echt naar een hoger niveau gebracht door Emery. Het is een veelzijdige speler, kan op verschillende posities spelen en in staat om te schakelen wanneer dat nodig is."

Vleugelaanvaller Leon Bailey zorgt voor het gevaar op de rechterflank en volgens Gesp is dat eveneens de verdienste van Emery. "Omdat hij tot dit seizoen nooit constant heeft gepresteerd, is hij waarschijnlijk de nieuwe ontdekking van Aston Villa. Hij kan op elk moment scoren, het verschil maken en Bailey is simpelweg een technisch geweldige speler. Emery haalt het maximale uit hem en heeft veel aan zijn tactiek gewerkt, zodat hij een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de balans van het team. Hij is snel, denkt ook snel en is technisch van topniveau. Emery wil nog steeds dat Bailey constanter wordt in uitduels, maar op Villa Park is het soms echt een beest."

Dromen over nieuw Europees succes


Emery haalt dus het maximale uit zijn selectie, waardoor de aanhang van Villa durft te dromen over nieuwe glorietijden. Met name de oudere generatie fans zal 26 mei 1982 nooit meer vergeten. Op die dag werd Bayern München in De Kuip met 1-0 verslagen in de finale van de Europa Cup I. Met afstand het grootste succes uit de clubhistorie. "De hoop is groot dat Aston Villa dit seizoen weer eens een Europese prijs wint. Er zijn nog een paar geweldige teams over in de Conference League en Ajax is er daar één van, ondanks het teleurstellende seizoen. Sinds vorig jaar zomer zijn de Villa-fans al bezig met deze prijs, die door veel andere fans werd onderschat maar voor anderen juist zo belangrijk is."

Aston Villa veroverde de Europa Cup I in 1982, toen favoriet Bayern München werd verslagen.

"De hunkering naar Europees succes is groot, maar er moet sowieso weer eens een prijs worden gewonnen door Villa", verwijst Gesp naar de langdurige prijzendroogte in Birmingham. "Het is bijna dertig jaar geleden (EFL Cup in 1996, red.) dat de prijzenkast werd aangevuld, een eeuwigheid voor zo'n belangrijke club in het Engelse voetbal. Emery praat al sinds zijn aanstelling over het winnen van prijzen en ik denk ook dat dat zijn ultieme doel is hier. Het is natuurlijk een Europa League-specialist (vier eindzeges als trainer, red.). Maar ik weet zeker dat het winnen van de Conference League hem ook enorm veel voldoening zal geven."

Champions League aan de horizon


Europees voetbal is sowieso een groot thema bij nummer vier Villa. "De Champions League is meer dan ooit een realistische doelstelling. Met het resultaat van dit weekeinde (2-3 winst op Luton Town, red.) ziet het er beter uit dan ooit en zelfs als Emery er niet over wil praten, dromen de fans er nu al een paar maanden over. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen", besluit Gesp. Bij Villa telt nu echter alleen Ajax, donderdag de opponent in de achtste finale van de Conference League.

Welke club bereikt de kwartfinale in de Conference League?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Bij 26 goals betrokken in 27 Premier League wedstrijden... Dat is meer dan Haaland, Kane en Sake. Bizar, maar toch is hij voor mijn gevoel geen absolute top. Net 28 jaar, hij moet na dit seizoen echt een stap gaan maken en wie weet komen er nog 5 prachtige jaren aan. Ik laat me graag verrassen

5 maart 2024 om 19:34

Kane zit in Duitsland, Saka is een winger en Haaland is er 2 maanden uit geweest. Beetje vreemd om deze 3 namen te noemen. Verder wel een geweldig seizoen natuurlijk.

5 maart 2024 om 21:27

Ik bedoelde Salah, geen idee waarom ik Kane typte. Misschien vind je de 3 namen nu logischer, de meest productieve Premier League spelers

5 maart 2024 om 20:35

Als hij dit door weet te trekken zou ik hem graag bij ons zien hoor! Zie al een paar jaar wel wat in hem. Ik vind hem voetballend ook echt goed bij ons passen en ook qua mentaliteit. Zou een goede concurrent zijn voor Jesus en een flinke upgrade op Nketiah.

5 maart 2024 om 21:36

Gaat wel niet te betalen zijn (of hij moet een aflopend contract hebben). Voor zulke spelers betaal je echt gewoon 100 miljoen in de tegenwoordige markt denk ik.

Mooi stuk voetbalzone, las lekker weg. Maar ik vrees dat we kansloos zijn.

5 maart 2024 om 21:14

T wordt lastig, en Ajax moet goede dagen hebben, maar met de 532 die wat vorm krijgt..,wie weet. maar ik heb villa tegen AZ gezien en bij vlagen kon AZ er eerlijk gezegd best goed omheen voetballen. Wat me opviel was dat de defensieve lijn van Villa ongezond hoog stond, maar dat AZ nooit de directe pass probeerde. Daar lag een serieus gapend gat. Dat moet smullen zijn voor een leunend Ajax en Brobbey, Forbes of Bergwijn.

10 maart 2024 om 22:39

Yoda je had een punt, het was minder pijnlijk dan verwacht.

5 maart 2024 om 21:38

Ach, zou ook geen schande zijn toch Sulejmanii? En als er dan een ploeg is waartegen de weg naar boven ingezet wordt, dan maar Villa!

Dit is natuurlijk een kansloze missie. Focus zal vooral op de competitie moeten. Bij bekerwinst van Feyenoord is die 5e plek cruciaal, en wie weet kun je AZ nog een beetje opjagen mocht je een stijgende lijn te pakken krijgen. Europees avontuur was al met al echt een ramp dit jaar en kan er niet rouwig om zijn dat het zo eindigt. Hoop alleen dat Villa genade zal hebben. Die Watkins is fenomenaal bezig, maar in werkelijke iedere linie zijn die gasten echt enorm sterk.

5 maart 2024 om 20:43

Zo, lekker veel vertrouwen pik. Natuurlijk zijn we de absolute underdog naar we moeten niet tegen Real Madrid of zo. In de PL winnen ze 63% van hun wedstrijden. Geen bizar aantal. Alles dichttimmeren en dan hopen op een gelijkspelletje of een gestolen zege. Maar kansloos is het niet, of wilde je het schriftelijk afdoen?

5 maart 2024 om 21:16

Dichttimmeren werke zo goed tegen AZ en Bodo.. nee je bent echt kansloos. Niet eens op het gebied van kwaliteit maar de intensiteit waarmee deze jongens spelen is gewoon een stap te hoog.

5 maart 2024 om 21:45

Az was ook kansloos tegen Aston Villa. Zie geen reden waarom Ajax wel een kans zou hebben.

6 maart 2024 om 06:47

Nee, geen Real Madrid maar ook geen Heerenveen of AZ waar we het al lastig tegen hebben gehad. Hoop natuurlijk op resultaat, maar niet als een lang Europees avontuur ten koste gaat van de competitie. Ik acht deze ploeg niet klaar om 2x per week te presteren

6 maart 2024 om 16:01

Simpele reden zou al kunnen zijn, omdat Ajax een naam heeft binnen Europa, waardoor je al heel anders een wedstrijd in gaat.

Je zou ook een wedstrijd heel anders ingaan als je als AZ zijnde tegen bijvoorbeeld Legia Warschau speelt, of je speelt tegen Jagiellonia Bialystok.

Ik zie geen enkel probleem voor Ajax. Als Ajax gewoon geconcentreerd en gemotiveerd speelt dan maakt Aston Villa geen kans. Een Engelse middenmoter zonder heel veel Europese ervaring de laatste jaren, moet voor Ajax echt wel te doen zijn.

5 maart 2024 om 19:05

Ik hoop dat dit sarcasme is.

5 maart 2024 om 19:09

Ik meen dit serieus. Hoeveel heeft Aston Villa de laatste 10 of 20 jaar klaargespeeld in Europa. Volgens mij zelfs nog niet één keer de Champions League gehaald, terwijl Engeland 4 Champions League plaatsen heeft. En ook geen halve finales behaald in de Europa League of Conference League

5 maart 2024 om 19:14

Hoezo zouden de prestaties van de afgelopen 10 jaar relevant zijn voor het team wat Aston Villa nu heeft? Je zou beter kunnen stellen dat de PL maar 4 plaatsen heeft ipv terwijl. Aangezien er zoveel goede ploegen in de PL zetten concurreer je normaal gesproken met een Arsenal, Liverpool, Chelsea (nu wat minder) of United om die plekken. Niet de makkelijkste opgave.. Met jouw logica is een ploeg die 5 tot 10 jaar geleden goed heeft gepresteerd in Europa altijd beter. Dan zou Ajax ook geen moeite moeten hebben met Arsenal want die hadden ook al 7 jaar geen CL gespeeld terwijl Ajax een halve finale heeft gehaald..

5 maart 2024 om 19:18

Dat zal allemaal kloppen maar het gaat toch om dit seizoen? Aston Villa staat na 27 wedstrijden 4e in de Premier League. Die zijn echt ijzersterk.

5 maart 2024 om 22:06

Je kunt jezelf beter afvragen welke spelers van Ajax Europese ervaring hebben? Dan kom ik op Henderson, Bergwijn, Berghuis en dan houdt het denk ik wel op.

Het is niet zo dat omdat Ajax meer ervaring heeft in Europa dat shirt dat ze aantrekken de kar gaat trekken. Dat was vorige Europese wedstrijden wel duidelijk.

5 maart 2024 om 19:28

@Totti_Nr10 ik ben altijd positief maar Ajax maakt gewoon 2x geen kans tegen ze.
Een Engelse middenmotor draait gemakkelijk mee bij de top 3 van Nederland

5 maart 2024 om 19:58

De ervaring van Unai Emery in Europese toernooien is helaas al genoeg om Ajax uit te schakelen. Vergelijk daarnaast de vorm en kwaliteit van beide teams en je zult er achterkomen dat het een kansloze missie is voor Ajax.

5 maart 2024 om 20:30

Hopelijk maakt Ajax een kans je moet ook zo denken Totti_Nr10@. Villa een slechte dag en Ajax een goede dag je weet nooit.

5 maart 2024 om 21:14

Ajax dat met hangen en wurgen langs Bodo kwam gaat even van de nummer vier van Engeland winnen? Villa heeft op letterlijk iedere positie een betere, sterkere en snellere speler en bovendien een goede coach met een ingeslepen speelwijze. Of was je sarcastisch?

6 maart 2024 om 16:06

@Kid Ink,

"letterlijk op iedere positie een betere, sterkere en snellere speler" ?

Henderson is de beste speler op het veld !
Brobbey is de sterkste op het veld !
Als hij speelt, is Forbs de snelste op het veld !

6 maart 2024 om 08:04

Brighton was ook een eitje natuurlijk… die hadden ubh nog nooit buiten Engeland gespeeld en speelden Ajax he le maal weg

Ze moeten Hato even een snelcursus geven in de lijn staan en geen buitenspel opheffen. Deze jongen is super snel en loert op kansen achter de verdediging.

Mooi stuk VZ! Eindelijk een artikel over Villa dat ook gewoon klopt. Alle goede punten uitgelicht, met name de komst van Emery. Die doet dit jaar een gooi naar manager van het jaar.

Op naar donderdag in de Arena! Heerlijk voor de tweede keer in NL!

5 maart 2024 om 20:31

Veel plezier met jouw team in de Arena, hopelijk gebeurd er een groot wonder en winst voor Ajax. 😉

Wat een elftal man! Dan heb je voorin buiten Watkins ook gewoon de keuze uit Diaby, Bailey, Zaniolo en Ramsey dat is gewoon waanzinnig sterk en goed. Ook dat middenveld staat als een huis met Luiz en Mcginn. Mcginn ben ik echt fan van, die blijft maar op en neer gaan en heeft ook een geweldige trap in z'n benen. Douglas Luiz en Tielemans kennen iedereen denk ik. En dan in de verdediging heb je Matty Cash, Digne, Lenglet, Konsa en Pau Torres. Dit zegt ook alles over de Prem, daar zitten zo veel goede teams in. Ik heb minder vertrouwen vandaag in onze kansen dan een paar jaar terug tegen de grootheden van het Europees voetbal. Brobbey zal wel een heel speciale wedstrijd moeten neer zetten wil je kans maken.
Leuk stuk verder, leest lekker weg.

Alles lijkt in het voordeel te zijn van AV en juist daarom denk ik dat Ajax thuis zeker kan verrassen. Puntje of zelfs kleine winst. Ben niet overtuigd dat AV alles op alles zal zetten om door te gaan. Staan vierde in de PL en willen dat blijven, zaterdag wacht Tottenham. Tientje dat Ajax wint.

Ajax is natuurlijk de underdog maar zolang Ajax net zoals tegen AZ het geduld heeft rustig en secuur op te bouwen en zich niet uit de tent laat lokken hoeven ze echt niet kansloos te zijn. Ik ben wel bang voor een draak van een wedstrijd waarbij de verdedigers veel de bal hebben en er vaak op de keeper terug gespeeld wordt zonder dat de tegenpartij er echt druk op zet.

Ajax is nog zoekende met de nieuwe formatie en kan nu qua vorm alle kanten op schommelen. Tegen Utrecht was het degelijk en de wedstrijd daarvoor weer ronduit slecht. De enige hoop op een overwinning ligt volgens mij in het feit of Aston Villa gemotiveerd is om vol voor de Conference League te gaan. En die kans is best groot gezien hun huidige vorm en ambitie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren