Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Ridder blikt terug: ‘Er was geen enkele emotionele begeleiding bij Ajax’

Laatste update:

Daniël de Ridder sloot zich in 1995 aan bij de D-junioren van Ajax en tekende in februari 2003 zijn eerste profcontract. De nu 32-jarige rechtsbuiten kwam uiteindelijk tot vier doelpunten en twee assists in 35 duels voor de Amsterdammers, maar echt doorbreken in het eerste deed hij er niet.

/

De Ridder, die zonder club zit, vertelt in een interview met Het Parool dat het niet altijd even gezellig was in de jeugd van Ajax. Er was volgens hem ‘geen enkele emotionele begeleiding’: “Al zijn er vanzelfsprekend uitzonderingen. Toen ik wat ouder werd en veel talent bleek te hebben, vonden trainers het vervelend dat ik mijn school wilde afmaken.”

“Ook Danny Blind, toen trainer van de A1, keek daar raar van op. Ik was in zijn ogen die jongen die niet écht wilde”, aldus De Ridder, die tegelijkertijd beseft dat anderen het moeilijker hadden. “In die selectie zat ook Nando Rafael, die uit een oorlogsgebied naar Nederland was gevlucht. Die had geeneens ouders meer.”

Denk jij dat Daniël de Ridder deze zomer nog een nieuwe club vindt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En dan zijn er nog steeds sommigen die willen doen geloven dat ajax OOK een warme club zou zijn ...

23 juli 2016 om 12:55

En wat was er dan wel positief?
Van 1 kant van een verhaal belichten krijg je niet echt een objectief beeld van.

23 juli 2016 om 12:58

Ik vind het vooral grappig dat bepaalde spelers 'emotionele' begeleiding nodig hebben. Kreeg je nl. bij geen enkele club destijds... Mensen zijn zo ontzettend soft geworden dat is echt niet normaal... Het lijkt alsof ze het niet uit zichzelf kunnen maar continue moeten horen hoe goed ze het doen en dat ze lief zijn enz... Bij ajax is volgens mij sws al bekend dat je gewoon kei en kei hard moet werken voor je plek, en daar is ook niks raars aan.

23 juli 2016 om 13:06

Met je eens. Alleen kun je dat moeilijk toepassen op een speler als Nando Rafael. Dat kwam vroeger niet voor namelijk, toen waren het alleen lokale jongens van de straat.

Maar zo'n Nando Rafael die z'n ouders kwijt is geraakt, dan hier beland in een compleet vreemd land, zonder vrienden of familie, die moet je natuurlijk wel emotioneel begeleiden. Ongeacht of die een voetballer is of niet. Ik vind 't dan wel een taak van de club om zo'n jongen wat extra aandacht en begeleiding te geven.

Maar De Ridder moet verder niet zeiken.

23 juli 2016 om 13:12

@ footballknower,

WAT EEN Onzin.

Toen Messi bij Barcelona kwam, dacht je dat er toen geen begeleiding bij was? Ga zijn docu kijken.

Van Nistelrooy in zijn heerenveen tijd, Sulimani in zijn heerenveen tijd.

Bijna alle jonge aankopen hebben begeleiding gehad bij Heerenveen in de tijd van foppe zo hoort dat.

Ajax doet dat niet en dat kost ze spelers. Zei het al eerder en vaker.

Keepertoob
21 juli 2016 om 14:25
#17
0
important edit add

Goed dat je het er nog bij zet in een 2e reactie Hennie,

Want ik vind het echt vooral de fout van Ajax. Deze jongen was 18?? toen hij naar ajax kwam. Ging voor het eerst op zichzelf wonen etc in een voor hem vreemde stad etc.

Ajax had deze jongen zoveel meer moeten begeleiden. Niet alleen kopen en een rugnummer geven en succes wensen. Nee voor zulke jongens moet je een plan maken en daarbij de begeleiding geven.

En daar faalt ajax naar mijn beleving wel vaker in. Sulijmani ging vroeger net zo. Het leuke is dat hij het zelf ook achter heeft gezegd. Dat hij bij Heerenveen onder begeleiding stond van een gastouder en een selectiespeler ( pranjic ). Deze zijn verantwoordelijk voor de jongen en hielpen hem in begin. Ze hebben zelfs samengewoond.

Je kan niet elke speler van 18 zomaar in een vreemde stad/land in het diepe gooien.

Een zivokovic kon van het ene moment naar het andere moment overstappen van zijn scooter naar een mercedez Amg.. Dat doet wat met een jongen van 18..

23 juli 2016 om 13:19

Blij dat je mijn mening als Onzin ziet... On: zeker sommige mensen hebben begeleiding nodig zoals bijv. iemand die vanuit een ander continent hier komt wonen of vanuit oorlog etc. Maar ik blijf het onzin vinden dat normale gezonde kinderen/spelers blijkbaar iemand nodig heeft die zijn handje vast houd... Als je nou een jaar of 15 bent ok maar vanaf de 17e uiterlijk mag je toch hopen op een bepaalde mentaliteit. Dat jij ajax de schuld geeft van zivko vind ik dan weer grappig... Was toch wel duidelijk dat meneer zelf dacht het gemaakt te hebben al terwijl het dan pas begint. Nogmaals ik geloof voor sommige echt wel in begeleiding maar tegenwoordig heeft IEDEREEN dat nodig en dat vind ik de grootste onzin. Ik werd op school en vervolgens in het bedrijfsleven toch ook niet emotioneel bijgestaan... Sommige zaken moeten uit logica voortkomen zoals hard werken en je best doen voor jezelf...

23 juli 2016 om 13:27

Haha Sulejmani begeleiding. Schei uit zeg . Die man deed alles wat god verboden had zodra die zijn contract bij Heerenveen ondertekende. zat vrijwel elk weekend in het vip gedeelte van de swetser om daar groepjes met vrouwen mee te nemen. Had totaal geen begeleiding, op die vrouwen na.

23 juli 2016 om 14:19

Iemand die 17 is is nog niet volwassen!
Iemand die 18 is die opeens een miljoen verdiend, tjah dan ga je gekke dingen doen. Het zijn nog gewoon kinderen die opeens heel veel geld hebben.
Als je ouders dan niet meer om de hoek wonen en je niet dagelijks zien.
Dus dat je voor jezelf moet zorgen je eigen eten moet regelen etc.
Als je veel geld hebt ga je anders leven, als je op jonge leeftijd niet meer onder toezicht staat van je ouders, ga je anders leven. Zo is het met iedereen en dus ook met voetballers.

Zivko is een heel goed voorbeeld wat door ontbreking van begeleiding kan gebeuren. Die jongen rijdt in een mercedez AMG van 2 Ton!
Maar hey, is heel normaal hoor dat een jongen van 18 die net opzichzelf woont dat allemaal zich kan veroorloven. En dat doet zo'n jongen natuurlijk niks.

Vind je het gek dat zo'n jongen naast zijn schoenen gaat lopen?

23 juli 2016 om 14:29

Dat jij het onzin vindt dat normale gezonde kinderen geen begeleiding nodig heeft dat mag. Echter ik vind van niet. Je kan niet van elke 17 jarige knul uit de provincie verwachten dat hij weet wat zich te wachten staat als hij prof voetballer wordt bij Ajax. Er zullen gewoon jongens tussen zitten die onder de indruk kunnen zijn van alles wat er bij komt kijken, zoals roem, vrouwen en geld. Al kan je nog zo'n goede opvoeding hebben gehad, je kan je er niet helemaal op voorbereiden hoe jij daarmee om zal gaan. En velen zullen zelf de weg daarin kunnen vinden maar een enkeling ook niet. En daarom zou het zeker ook vanuit Ajax zijn oogpunt beter zijn om die jongens beter te begeleiden. En misschien is dat nu ook wel zo, dat weet ik niet.

23 juli 2016 om 14:46

Footballknower
Van het mentale aspect heb je geen kaas gegeten, als ik zo lees. Ten eerste: "normale gezonde kinderen/spelers"? Dus mensen die begeleiding nodig hebben zijn dat niet? Gevaarlijke gedachte. "vanaf je 17e mag je hopen op een bepaalde mentaliteit".... Volwassen mensen met volwaardige caríerre's die mentale hulp zoeken bij psychiaters en andere therapeuten zijn er genoeg, waarom zou een onvolwassen persoon anders zij? Zivkovic en vele anderen die hem bij Ajax voor gingen (kijk bv naar jongens als Elia, Lens, Promes) hebben gewoon aandacht nodig. Mensen met dezelfde gedachtengang als jij zorgen ervoor dat deze gasten hun heil ergens anders zoeken. En vinden, want de gasten zijn stuk voor stuk prof geworden doordat hun nieuwe clubs ze wél die aandacht geven die ze nodig hebben.

Je projecteert je eigen ervaringen en zelfbeeld op anderen. Dat jij dingen logisch vindt, wilt niet zeggen dat dat ook voor anderen geldt.

23 juli 2016 om 15:07

Dit is allemaal anders per individu. De ene persoon is op zijn 13de al volwassen genoeg om zichzelf staande te houden in een hectische wereld, zoals de voetballerij. De ander heeft tot zijn 25ste of langer nodig. Opvoeding, omgeving.. Er zijn veel randzaken die invloed hebben. Persoonlijk heb ik op (denk) zeer jonge leeftijd veel meegemaakt. Hierdoor ben ik volwassener geworden. Ik weet bijvoorbeeld dat hard werken en mezelf ontwikkelen belangrijk is om iets te bereiken in het leven, terwijl ik daarvoor een omgeleid projectiel was. Ik deed wat ik wilde en wat anderen ervan vonden, tsja.. Dat was hun probleem. Juist door de ervaringen in het verleden, heb ik mijn leven nu goed op de rit. Mij krijg je niet meer gek. Doordat ik dit jong ervaren heb, ben ik jong volwassen. Ik kan mij echter verdomd goed voorstellen dat anderen er langer over doen om dit punt te bereiken of dit helemaal niet halen. Het leven is nou eenmaal enorm lastig, hectisch en onvoorstelbaar. Zeker in de voetballerij. De begeleiding hier 100% goed op afstemmen is haast onmogelijk. Jammer voor De Ridder, maar juist door deze teleurstellingen zal hij ook weer volwassener en stabieler geworden zijn.

23 juli 2016 om 16:57

Maar als ze het al raar vinden dat je jou school wel wil afmaken vind ik dat toch een beperkte begeleiding die niet goed is.

23 juli 2016 om 17:23

De tijd was toen ook heel anders. Het gaat allemaal snel, zeker in de voetballerij. Ik begrijp dat er toen anders tegen een opleiding aangekeken werd, maar dat nu als raar gezien wordt. Hetzelfde geldt voor werken naast het voetbal vroeger. Nu is het raar, toen normaal. Tijden veranderen.

23 juli 2016 om 13:03

@Tannat, en bij elke andere club is alles perfect geregeld en voelt alles zo warm aan? Deze vlieger gaat bij mij niet op.

23 juli 2016 om 15:49

@tannat

De Ridder heeft het over 2003, 13 jaar geleden... Daarnaast is het zijn belevingswereld die hij schetst.

Ik denk niet dat hij zijn eerste prof contract in 2013 tekende vz...

23 juli 2016 om 13:06

Ik zat ook al te kijken. Die heeft lang in de jeugd rondgehangen..

23 juli 2016 om 13:13

Het is al veranderd naar 2003 dacht ook al.

Ik kan me best voorstellen dat er te weinig begeleiding binnen Ajax is. Het punt is wel dat niet elke puber ook bij een hard prestatie gericht klimaat past. De Ridder geeft zelf aan dat hij school ook belangrijk vond. Dat is helemaal niet erg. Aangezien zijn verdere ontwikkeling na het Ajax tijdperk ook nou ook niet veel succes heeft opgeleverd denk ik dat Daniel gewoon minder talent had dan men eerst dacht. Niks mis mee toch?

Wat betreft Nando Rafael. Deze jongen is naar Nederland gekomen met heel wat trauma's. Zijn hele familie is vermoord dus onder het mom van begeleiding zou ik hem misschien eerst therapie aan bieden. Hoe dan ook werd deze jongen door onze bureaucratie gewoon het land uit geflikkerd. Hij ontwikkelde zich toen prima bij Jong Ajax, maar moest Nederland verlaten. Daar kon Ajax niks aan doen.

Wat houdt jeugdspelers tegen om buiten hun club professionele hulp te zoeken? Alsof er buiten het voetbal bij bedrijven en organisaties overal vertrouwenspersonen en begeleiders rondlopen om werknemers die in een dip terechtkomen bijstaan. Alles moet maar door de club geregeld worden. Ik meen me te herinneren dat Charisteas er verbaasd over was dat hij zelf een woning moest gaan zoeken in Amsterdam omdat bij Werder Bremen de club dat voor hem deed.

23 juli 2016 om 13:16

Ja je kan schijt hebben aan je investering ( als je een speler koopt betaal je er vaak voor ) en hem gewoon in je selectie gooien en voor de rest schijt hebben. Dat zo'n speler in een vreemd land onderdak moet regelenen etc etc. Ja dat kan hijzelf doen. Maar een beetje club helpt zo'n jongen want het is toch je Eigen investering. Plus kan je meteen een beetje de jgoede kant op sturen.
Straks koopt iemand een huis in Amsterdam terwijl die voor Feyenoord getekend heeft..
Succes met je investering.

23 juli 2016 om 17:35

Zonder je mening tegen te willen spreken, maar hoeveel mensen werken er bij een club als Ajax? 200/300 en dan hebben we het nog niet eens over alle jeugd elftallen.
Dan is er best nog wel plek voor iemand die mentaal de jeugd begeleid op mnetaal vlak.

Maar ik denk niet dat de club het toejuicht als de spelers buiten de club om met iemand gaan praten over intern beleid en mentale kwesties. Dan kan Ajax beter een contract met een bureau aflsuiten waar ze wel langs kunnen.

Eén speler begint over gebrek aan begeleiding en de volgende staat weer klaar om met de vinger te wijzen. Vast zaken te verbeteren, maar heeft geen enkele speler meer zelfkritiek? Wil hij nu écht zeggen dat hij er zélf alles aan gedaan heeft? Ik geloof dat namelijk niet.

Ik geloof de De Ridder wel hierin. Je merkt ook aan bijvoorbeeld Andersen dat hij het, met wat meer persoonlijke begeleiding, misschien een stuk beter had gedaan. Profvoetballers zijn geen robots, sommigen hebben gewoon extra steun nodig en het is apart dat een grote club als Ajax daar weinig mee doet.

Ook qua warmte vind ik het, zeker in de jeugdopleiding, maar tegenvallen. Natuurlijk is het een grote club, en weet je dat je zoiets kan verwachten als je naar een topclub als Ajax gaat maar ik heb een wedstrijd gezien van hun O9 (e2), en hoe die trainers tekeergingen tegen jongetjes van 8 (!!) is echt absurd. Alsof ze het eerste stonden de coachen. Ze trekken het plezier helemaal uit het voetbal.

23 juli 2016 om 13:31

Hou even op! Daar hoef je niet voor naar Ajax te gaan. Bij de lokale Polderboys uit in de F12 denken heel veel ouders en trainers ook dat ze allemaal Messi's hebben rondlopen en worden spelers en scheidsrechters afgeblaft.....

23 juli 2016 om 13:43

Dit gebeurt op mijn lokale voetbalclub al... Beetje nonsense dit want elke ouder denk tegenwoordig de superstar te hebben.

Dit is overigens ook het probleem waarom gekochte spelers bij Ajax vaak Moeite hebben om te aarden bij die club. Het is een kille club die je weinig begeleid.
Vooral voor een buitenstaander is het dan moeilijk aarden bij zo'n club.

Maar ja krijg dat er maar eens in bij ajax.. Ajax is de beste en doet nooit iets fouts.. Het blijven amsterdammers..

Als je het niet aankan jammer dan mentaliteit.

Niet voor niks dat spelers bij bv een PSV veel makkelijker zich sneller thuisvoelen. En die club als een warmere club wordt gezien.

23 juli 2016 om 14:21

Geflopt? Hij speelde gewoon finale Uefa cup hoor, iets wat hij bij Ajax nooit zou lukken. Dus ja zeg het maar.

23 juli 2016 om 13:30

Alsjeblieft Keeper Toob, overdrijven is ook een vak. Bij Ajax is het allemaal zo kil, maar bij PSV knuffelen ze er zeker op los? In Eindhoven slagen echt alle jonge spelers, en kunnen ze zeker ook veel beter omgaan met Marokkanen en zo. Labyad en Bakkali vonden PSV ook zo warm en steunend...

Even serieus, ik vind persoonlijk zeker dat begeleiding belangrijk is, maar PSV is geen warmere club dan Ajax. Ook in Eindhoven wil men presteren en als dat niet gebeurt staan er ook fans op de bus te wachten...veel ligt ook aan de speler zelf en ook aan zijn familie en zaakwaarnemer. Ik ken de Ridder niet persoonlijk, maar om Ajax dan ook af te schilderen als een koude en kille club heeft meer met anti gevoelens richting Ajax te maken dan iets anders.

23 juli 2016 om 14:47

Had ik het over het slagen van jonge spelers? Man man, je geeft wat commentaar over ajax en meteen zijn ze op hun pik getrapt.

Ik heb het over aangekochte jonge spelers die zich moet aarden bij ajax.

Sinkgraven net zo, die jongen krijgt 0,0 begeleiding van ajax. Kreeg de tijden met hoelaat hij zich moet melden bij ajax en dat is het.
Vind je het gek dat zo'n jongen zich niet snel thuis voelt etc etc?

Gudelj net zo'n verhaal, kan zich ook maar moeilijk aanpassen.

Psv heeft Proper gehaald en die voelt zich meteen duidelijk op zijn gemak bij Psv en zo kan ik nog wel meer aankopen noemen. Natuurlijk hebben ze daar ook miskopen tussen zitten waar ajax ook last van heeft, maar ajax laat het te makkelijk op ze beloop gaan, waar PSV meer een familie club is en dat niet doet.

Ga het transfer beleid maar na, ik gok dat het de spelers bij PSV meer succes hebben gehaald dan ajax. De grootste spelers heeft ajax bij allemaal zelf opgeleid. Suarez was de laatste uitzondering.

Maar ja toegeven is te moeilijk voor ajacieden.

23 juli 2016 om 18:45

Je hebt gemakkelijk praten. Een speler van 24 vergelijken met een jongen van 19. Ik denk altijd dat te veel pamperen ook niet werkt. De grote voetbalwereld is hard en daar kan niet iedereen tegen. Het valt me op dat spelers die het niet halen klagen over gebrek aan begeleiding, maar de succesnummers hoor ik daar nooit over.

23 juli 2016 om 13:30

Bakalli vergeten? Dat is meest recente en locadia maar die is zelf weer nuchter geworden... Elke top club heeft spelers die vinden dat ze zogenaamd niet genoeg geholpen worden... Blijf het mentaliteitsprobleem vinden...

23 juli 2016 om 13:49

Ja maar de ene club heeft er veel meer dan de andere.

23 juli 2016 om 14:00

Als je doelt op ajax psv logish: ajax heeft in NL veruit meeste voetballers in dienst

Mijn vraag is eigenlijk ook wat men onder 'begeleiding' bedoelt? Misschien wat meer positieve feedback? Misschien dat de club dingen meer regelt op het gebied van bureaucratische dingen? Of zou het misschien ook therapie kunnen zijn? Dat laatste lijkt me juist een taboe zeker onder de fans. De meerderheid zal het heus lachwekkend vinden dat een (jonge) speler misschien wat hulp wil krijgen van een coach/therapeut/psycholoog. Ik moet dan meteen aan Voetbal Inside denken, hoe ze daar praten....

Subjectieve benadering. Betaald voetbal gaat om presteren, en zeker bij Ajax.
En natuurlijk ook bij andere B.v.o.'s. Maar in Nederland moet alles warm zijn.
Althans, als je zelf niet mee kunt. Heb Zlatan nog nooit horen zeuren dat de Cv
te laag stond.....

23 juli 2016 om 13:50

Grappig dat je Zlatan net noemt want die had duidelijk moeite met hoe ze bij Ajax met hem omgingen.

23 juli 2016 om 14:28

Nog even en dan vermoed ik dat alle spelers bij Ajax huilend op de stoep
staan;-). Je moet zo maar denken: overal is wel wat, bij de een wat meer
dan bij de ander....

23 juli 2016 om 15:35

Asroma8,

Grappig dat ook jij Zlatan noemt, want ik weet niet of jij zijn boek hebt gelezen, maar blijkbaar had iedereen destijds moeite met Zlatan.

Dit hoor je vaak bij Ajax. Bergwijn van PSV speelde bij Ajax en die zij ook zoiets.

Emotionele begeleiding is bij Ajax ook niet nodig. Daar spelen alleen soldiers daar hoor je hard te zijn. Er spelen kerels en geen mietjes. Bovendien is het vrijwel een van de grootste clubs van de wereld. Of je bent geschikt of je bent niet geschikt. Er tussenin bestaat niet. Wreedheden horen gewoon bij een club als Ajax. Dat is gewoon zo.

23 juli 2016 om 13:55

Ik snap je punt maar dit is ook weer lekker overdrijven. Op dit moment bestaat ajax uit welke kerels dan precies? Veltman, viergever, cillessen, riedewald etc. vind ik persoonlijk vrij vrouwlijk en niet echt type 'soldier' zoals je aangeeft. Alleen klaassen en dijks in dit ajax zie ik als een 'soldier' te keer gaan

23 juli 2016 om 14:02

Is dit sarcasme? Veel spelers bij Ajax staan juist te boek als met een slappe mentaliteit. En "een van de grootste clubs ter wereld" haha hoe oud ben jij.

23 juli 2016 om 18:03

Een van de grootste clubs ja. Dat ze niet meer bij de top horen ok. Maar ach als je zo over Ajax denkt zal je toe moeten geven dat asRoma nog kleiner is.

Een ware moraalridder..

Heeft ergens wel gelijk denk ik. Om opeens voor ajax te spelen kan een ware verschuiving in je alledaagse leven betekenen. Denk dat je als d speler dat niet perse gelijk zal opvallen maar naarmate je ouder wordt het besef net als bij dhr. Ridder zal inslaan.

Weet zelf niet hoe het gaat als junioren bij een prof club maar het mentale aspect zal zeker niet genegeerd moeten worden. Zou zeggen dat een club als ajax dat al het uit gevogeld eigenlijk.

De Ridder heeft bij geen enkele club langdurig goed gepresteerd in zijn gehele carriere. Dit terwijl hij toch meer talent had, dan wat hij heeft bereikt. Dan kun je wel naar de jeugdopleiding van Ajax gaan wijzen, maar dat hij niet het maximale heeft bereikt heeft niks te maken met gebrek aan emotionele begeleiding. Sowieso zitten we nu in een compleet andere tijdsgeest, dan in 1995. In die tijd was emotionele begeleiding in de voetbalsport totaal geen onderwerp.

Heus niet dat dit altijd gebeurd anders is dit wel heel triest

Sneijder, van der Vaart, Nigel de Jong,Vertonghen, Alderweireld, Siem de Jong...en zo kan ik er nog wel een paar noemen.. Zelfde opleiding als meneertje de Ridder. Heeft ook met een bepaalde mentaliteit te maken. Als je alleen maar een gespreid bedje verwacht kom je er denk ik niet...Top sport vraagt mentaliteit en kan dus ook hard zijn, presteer je niet optimaal dan val je af...Dat is inderdaad koud ja...jammer dan ..

zo'n 10 jaar geleden had ik de mogelijkheid om de Chelsea acadamy toe bezoeken daar werd mij toen ook al verteld dat 8 van de 10 jeugd talenten voor hun 21st jaar al een mentale burn out hebben bij de club, het is een algemeen probleem bij top clubs, mentale hardheid is een belangrijk deel van topsport

Ik vind het wel goed dat er begeleiding nodig is, voor spelers die erg jong zijn en buitenlandse spelers. Maar die wat ouder zijn, zouden er ook zonder moeten kunnen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend en de club zou er op in moeten spelen. Maar ook de speler zelf heeft mogelijkheden genoeg om een soort begeleiding te krijgen

In mijn optiek is het goed om jongens vanuit alle continenten, leeftijden te begeleiden, je ziet dat het vruchten gaat afwerpen op korte of lange termijn.

Uit eigen ervaring als trainer had ik vroeger de fout gemaakt om iedereen hetzelfde te behandelen ongeacht persoonlijkheid en dat was een fout. In grote groep spelers heb je altijd een paar haantjes en timide/onzekere jongens rondlopen. Om een lang verhaal kort te houden moet je de timide spelers beter begeleiden, rustiger behandelen terwijl je de haantjes/vedettes kort(er) moet houden (weerstand bieden) Een onzekere jongen keihard laten trainen en geen gevoel te geven gaat kapot onder druk. In andere opzichten kun je ook die jongens (de hanen) begeleiden. Vorig jaar had ik een spits die best onzeker was en soms de meest ongelooflijke kansen miste, zo'n jongen zou je de grond in kunnen boren of druk erop zetten (kans missen is wissel) Door die jongen met rust te laten en vaak te praten over dingen buiten voetbal kruipte hij wat meer uit zijn schulp, duurde 3/4 jaar voordat hij zich stormachtig ontwikkelde. Niet dat hij elke wedstrijd scoorde maar hij speelde veel beter en ook volwassen, met vertrouwen, durf en minder onzekerheid.

Dit is maar 1 voorbeeld om aan te geven wat het met een jongen doet en ben dan ook zeker voorstander van begeleiding, hard of zacht. Iemand om tegen te praten en die een weg kan uitstippelen. Neem een voetballer (amateur of prof) waarvan je zou denken dat hij met goede begeleiding het veel verder kon schoppen maar nooit tot grote hoogten is gekomen. Zelfde geldt trouwens met profs die stoppen met voetbal. Heel hun leven lang, dag in dag uit gaan voetballen en ineens niks meer hebben en de draad kwijtraken. Geld kwijt door gokken of foute investeringen, aan de drank, verwaarlozing van lichaam, ze weten het soms niet meer. Ook die en dan heb ik het over mensen voorbij de 30/40! Er zijn vast van die oud-profs die zich kapot vervelen en die hebben tig jaren voor de boeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren