Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Clubvoetbal, welkom terug!

Laatste update:

Het voorseizoen van het nieuwe voetbalseizoen 2014/2015 nadert alweer zijn einde. Nadat miljoenen mensen hebben kunnen genieten van het grootste mondiale voetbaltoernooi ter wereld in Brazilië, is het eindelijk weer tijd voor clubvoetbal. Van eensgezindheid bij in totaal 32 landen slaan we weer over naar wekelijks voetbal én rivaliteit, iets wat ik persoonlijk altijd als heerlijke ervaringen beschouw. Ook ik als PSV, Arsenal en Atlético Madrid fan ervaar het jaarlijks, die rivaliteit. In het geval van PSV tref ik per seizoen twee keer Ajax en Feyenoord, bij Arsenal tweemaal Tottenham Hotspur en Chelsea en bij Atléti tweemaal stadsgenoot Real Madrid. Maar niet alleen deze potjes staan roodgloeiend in mijn agenda.

Ook de rivaliteit die elders in Nederland of het buitenland ligt, zijn om te smullen. De Klassieker, Ajax tegen Feyenoord, El Clásico, Real tegen Barcelona, de Intercontinental derby, Fenerbahçe tegen Galatasaray en de Derby della Madonnina tussen AC Milan en Internazionale zijn zomaar wat wedstrijden die door duizenden mensen bezocht worden en door miljoenen mensen, wereldwijd, worden bekeken. Naast de vele voordelen die deze wedstrijden de kijker bieden, zijn er natuurlijk ook nadelen. Vaak worden daarom, in deze zogeheten 'risicowedstrijden', de nodige dingen bekritiseerd. Er staan spelers op het veld die een ongelooflijk fortuin hebben gekost, eenzelfde fortuin aan salaris ontvangen, wedstrijden draaien regelmatig uit op schoppartijen en fans willen zich weleens laten gaan. ''Doe mij maar zo'n WK maar'', is een veelgehoorde zin van de criticasters. Daar is in het algemeen één simpele, al zojuist genoemde reden voor: de éénsgezindheid tussen de mensen voert de boventoon. Voor mij persoonlijk niet een gevoel dat overheerst.

/

Aan de ene kant kan ik deze criticasters wel begrijpen. Vanuit Nederlands perspectief vind ook ik het gezellig om op een groot plein een wedstrijd van het Nederlands Elftal te gaan kijken. Met zijn allen hebben we één doel voor ogen: het doorbekeren van Oranje. Waar je normaal je als PSV fan je eigenlijk niet kan vertonen op het Leidseplein te Amsterdam maakt dat voor nu even niet uit. We zijn immers allemaal oranje, en dat voor een paar weken lang. Maar het lijkt alsof dezelfde criticasters vergeten dat ook op het afgelopen eindtoernooi in Brazilië tientallen overbetaalde voetballers hun brood verdienen met het spelletje. Een mooi voorbeeld hiervan is David Luiz. U weet wel, die krullenbol in de achterhoede van het Braziliaanse elftal. Ballen gingen de tweede ring in, mannen liepen en in mijn ogen is Luiz dan ook één van de oorzaken van het uiteindelijk dramatisch afgelopen toernooi voor de gastheer. En tot overmaat van ramp is deze zelfde speler vlak voor het toernooi gekocht voor een duizelingwekkend bedrag van 50 miljoen euro. Critici die salarissen te hoog vinden begrijp ik, maar laten zichzelf ook zand in de ogen gooien tijdens zo'n sentimenteel Wereldkampioenschap, waar je je laat gaan door emoties en invloeden van buitenaf. Al het negatieve wat betreft het voetbal tijdens zo'n WK lijken gecamoufleerd en lijkt een moeilijker podium om kritiek op te zijn. Iets dat logisch is aangezien het evenement 'slechts' een maand duurt, maar is in mijn ogen wel degelijk een kwalijke zaak. Clubvoetbal is op deze manier een makkelijkere manier van kritiek leveren en dat verdient het niet.

Dan de schoppartijen. Schoppartijen zijn inderdaad vaker met clubvoetbal, maar dit heeft, hoe gek het ook klinkt, ook weer zijn charmes. Vaak zijn dit soort schoppartijen betrokken bij een wedstrijd tussen twee rivalen. Wedstrijden die ik eerder dit stuk noemde zijn dan ook wedstrijden waar rivaliteit aanwezig is en dus ook vaker de gemoederen hoog oplopen. In mijn ogen kunnen deze schoppartijen best lekker zijn. Bij teams lopen altijd spelers die fan van de club zijn en hetzelfde ervaren als de fans op de tribune. Winnen zit in je bloed en al helemaal als je tegen de aartsrivaal speelt. Je moet winnen, het maakt niet uit hoe. Bloed, zweet en tranen zijn drie mooie woorden die dit soort wedstrijden in een notendop kunnen samenvatten. Zelf heb ik regelmatig al verschillende edities van PSV - Ajax en PSV - Feyenoord mee mogen maken. Zo was het gevoel om afgelopen seizoen met 4-0 te winnen van Ajax een ongelooflijk, blij gevoel en zo was een doorslaggevende 2-3 nederlaag een seizoen eerder een ongelooflijk, pijnlijk gevoel. Als het lekker loopt hangt er een lekkere sfeer in het stadion en kan je de bezoekers in het uitvak op een ludieke manier 'pesten' en uitzwaaien. Net zoals zij doen als het niet lekker loopt, waardoor je wel geraakt lijkt. In mijn ogen is dit altijd de charme van het voetbal geweest, net als het elk seizoen verduizendvoudigen van grijze haren door de stress die de voetballers van je favoriete club(s) kunnen veroorzaken. Zelfs je ouders of irritante broers/zussen kunnen dit gevoel bij lange na niet evenaren. Supporters zorgen daarom dus ook dat de sport op een ongelooflijke manier beleefd wordt, dat de clubs bestaan en dat voetbal überhaupt bestaat. Zeg nou zelf, een wedstrijd die in een leeg of halfleeg stadion wordt gespeeld is direct minder leuk om naar te kijken.

Dat fans zich bij tijd en wijlen willen misdragen, meestal bij rivaliteit tijdens wedstrijden, keur ik ook ten alle tijden af en wil ik niet goed praten. Desondanks vind ik wel dat dit er een beetje bijhoort. Het is onmogelijk de 'feeling' van supporters te analyseren of te beschrijven. Vaak zit het gewoon van binnen. Je hebt een bepaalde afkeer tegen een club, en dus ook tegen de mensen die die club steunen. Voor mij persoonlijk geldt dit ook zo. Als ik iemand laatst op vakantie in Griekenland zag lopen met een Ajax-shirt hoeft het van mij al niet meer, als je begrijpt wat ik bedoel. Noem het aanstellen, het maakt me niet uit. Zij zullen andersom vermoedelijk ook hetzelfde met mij hebben, en dat is maar goed ook. Dat is namelijk wat het clubvoetbal zo mooi maakt.

Clubvoetbal, welkom terug en ik kijk er naar uit om je weer van augustus tot en met mei in mijn bijzijn te hebben!

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hoi iedereen,

Ik zie dat het behoorlijk lange alinea's zijn geworden, zo zag het er niet uit op mijn Word-document. Excuses daarvoor. Veel leesplezier verder!

31 januari 2015 om 13:42

Leuk artikel heb genoten!

Leuk onderwerp, ben het ook grotendeels met je eens. Zo heb ik op Malta ook een Ajax shirtje voorbij zien komen, ook compleet genegeerd of een flauwe 'ha Gay' naar geroepen (dat roze uitshirtje). Dat hoort er nou eenmaal bij, elkaar een beetje uitdagen.

Hoewel ik geen Neerlandicus ben, moet het kritisch zijn ipv kritiek in de volgende zin: "al het negatieve wat betreft het voetbal tijdens zo'n WK lijken gecamoufleerd en lijkt een moeilijker podium om kritiek op te zijn."

Verder leuk stukje!

2 augustus 2014 om 00:23

Dankjewel! Is inderdaad een slordigheidsfout, goed opgemerkt. Bedankt voor de beoordeling!

Q/ballen gingen de tweede ring in, mannen liepen en in mijn ogen is Luiz dan ook één van de oorzaken van het uiteindelijk dramatisch afgelopen toernooi voor de gastheer/q

Wat bedoel je hier?

Zinnen beginnen met een "en" is taalkundig verkeerd "en" is een koppelwoord om zinnen aan elkaar te plakken.

Zo zijn er wel meer zinnen die niet lopen, terwijl je wel schrijftalent hebt.
Ik denk dat je het stuk de volgende keer beter eens kritisch kan laten doorlezen voor je het indient.

Overigens niet door mij, daar is de rivaliteit dan weer net te groot voor .

2 augustus 2014 om 10:21

Het moet zijn: zijn mannen liepen vrij. Goed opgemerkt, bedankt! Ik heb het artikel nog 2x nagelezen voor ik het indiende, jammer dat dit soort fouten niet door mij opgemerkt worden als ik het controleer. Bedankt voor de reactie

2 augustus 2014 om 11:48

Het probleem met het zelf nalezen is vaak dat je in je hoofd wel heb zitten hoe het goed moet , maar daar in de praktijk overheen leest, wat een ander dus niet zal doen.

Wat je ook kan doen is als je het niet door een ander wil laten lezen vooraf, dat je het verhaal voor jezelf hardop voorleest, dan haal je haperende zinnen er ineens wel uit.

2 augustus 2014 om 12:20

Zal ik voor de volgende keer rekening mee houden. Bedankt voor de tips!

2 augustus 2014 om 10:35

Dan wil ik het wel voor Daniel doen hoor

On: Een heel goed stuk, alweer. Is het nou niet vervelend om altijd van die goede stukken te schrijven? Alleen dat Luiz gedeelte was mij een beetje onduidelijk, mja, nu niet meer.

Gelukkig hebben we aankomend seizoen ook weer in Nederland genoeg derby's!

2 augustus 2014 om 10:45

Haha, dankjewel. Gaat nooit vervelen als ze goed beoordeeld worden.

Inderdaad, ik heb maar een paar wedstrijden genoemd maar wedstrijden als PEC Zwolle - Go Ahead Eagles vind ik ook leuk om naar te kijken.

Vooral de vierde alinea vind ik geweldig, dat je schrijftalent hebt is al lang en breed bekend bij velen leden. Maar dat stukje is echt angstaanjagend goed zeg! Ik vind het heel moeilijk onder woorden te brengen hoe ik dat stuk ervaar, maar ik probeer het: je legt precies uit wat de fan (in dit geval de PSV fan) voelt, echt perfect uitgelegd. Ook zeg je dat een irritante broer of zus dat gevoel niet kan evenaren, nou daar kan ik mij helemaal in vinden

Vijf sterren waard, en schrijf er nog een voor school weer begint (als je een onderwerp in je hoofd hebt)!

2 augustus 2014 om 23:06

Bedankt voor de complimenten! Ik zal proberen er nog een te gaan schrijven zodra de inspiratie daar is. Misschien heb jij al ideeën?

2 augustus 2014 om 23:24

Ik weet niet of een analyse iets voor jou is? Daarmee zou je echt Jouw kijk kunnen geven over Psv, het Nederlands Elftal of een andere ploeg. Of hoe wij de Eredivisie beter kunnen maken, om beter te presteren in de EL vooral. Dat zou je kunnen doen, maar ik weet niet of je dat ligt. Want jouw Ce's gaan meestal over spelers, en daar kun jij echt mensen mee vermaken.

Anders kun je het gwn voor jezelf typen, en het telkens weer iets bijschaven. Laat het dan 5 dagen liggen en kijk dan of je het plaatst of niet.

Misschien kun je nog wel wat schrijven over het succeselftal(len) van de jaren onder Hiddink (toen PSV 4x landskampioen werd, deze eeuw).

Misschien kun je iets met bovenstaande, maar je moet niet een onderwerp gaan 'forceren'. Daarmee wil ik zeggen, als je niet echt de behoefte hebt om te schrijven moet je het lekker laten. Het gevoel moet namelijk goed zijn bij een onderwerp.

Groeten!

2 augustus 2014 om 23:38

Hier kan ik denk ik wel mee aan de slag. Heel erg bedankt, hopelijk zal ik je niet teleurstellen.

ik vond het stuk niet goed lopen, veel taalkundige fouten

en als je al begint met:

,, Ook ik als Psv, Arsenal en Atlético Madrid fan ervaar het jaarlijks, die rivaliteit. In het geval van PSV tref ik per seizoen twee keer Ajax en Feyenoord, bij Arsenal tweemaal Tottenham Hotspur en Chelsea en bij Atléti tweemaal stadsgenoot Real Madrid.''

kan ik je niet meer serieus nemen, want ik geloof niet dat jij in je weekend van alle 3 die clubs de wedstrijden bezoekt.

Ik krijg het gevoel dat je hooguit bij grote uitzondering eens in de zoveel tijd een keertje naar een psv wedstrijd gaat en daar is nou niet echt sprake van grote rivaliteit.

En ik als feyenoordsupporter diemeerdere jaren een seizoenskaart heeft gehad weet wel wat rivaliteit is in een stadion, dat is niet te vergelijken met fanboys die op internet net doen alsof.

Als je het ook al hebt over 3 clubs en ik dan begrijp je het gevoel dat een echte supporter bij zijn club heeftniet en dus ook die daarbij horende rivaliteit niet...

2 augustus 2014 om 23:55

Jammer dat je het zo ervaart en een zeer onterecht vooroordeel. Ik heb namelijk als 16-jarige nu voor mijn vijfde jaar achtereenvolgens een seizoenskaart en ben bij elke competitiewedstrijd dus aanwezig, beker en Europees vaak ook. Verder klopt het dat ik Atletico of Arsenal niet bezoek, maar ik ben wel degelijk fanatiek in het volgen van deze clubs. En dat er geen rivaliteit is bij PSV is natuurlijk grote onzin..

3 augustus 2014 om 00:18

fanatiek een club volgen en een echte supporter zijn zit een groot verschil in, maar zoals eerder aangegeven snap jij dat niet, anders zou je niet over ik en dan 3 clubs praten

verder is een wedstrijdje tegen psv leuk om te winnen, maar het haalt het niet bij een feyenoord-ajax of ajax-feyenoord

jullie rivaal willem2 is behoorlijk afgegleden, maar dat is jullie rivaal

ook tekenend dat je bij atletico en arsenal als grote rivalen clubs uit de stad noemt en bij psv niet...

maar de kans is groot dat je ivm je leeftijd nog niet begrijpt wat rivaliteit en supporter zijn echt inhoudt, ik hoop voor je dat je nog zal leren in de toekomst

want ik vind deze column echt nergens op slaan om eerder genoemde redenen

en als ik een psv, arsenal of atletico supporter zou zijn zou ik me behoorlijk beledigd voelen dat een fanboy als jij zich supporter noemt van deze club

ik vind barca ook een leuke club, heb een aantal wedstrijden bezocht, maar zal nooit meer dan een fan zijn, want ik ben feyenoord supporter, daar zit een heel groot verschil tussen...

3 augustus 2014 om 00:34

Dat weet ik, ik weet het verschil echt wel. Ik ben supporter van PSV en fan van Arsenal en Atletico. Dat PSV een rivaal is van Willem II is onzin, dat leeft totaal niet. Los van dat is Ajax - Feyenoord een klassieker, maar dat maakt PSV en Ajax niet minder rivalen van elkaar. Dat je me een fanboy noemt vind ik ongepast en beledigend, maar ja. Los van alles had ik graag een beoordeling gezien over het stuk in zijn algemeen, niet of je het ermee eens bent of niet. Als een paar taalkundige fouten goed is voor 1 ster heb je een zware nomering.

3 augustus 2014 om 06:33

omdat ik het gehele stuk slecht vind krijg je 1 ster

en noem jezelf dan een fan van de andere clubs en een psv-supporter ipv een supporter wat je meerdere malen aangeeft in alleen je inleiding al

daardoor zorg je dat ik een enorme afkeer krijg van het hele stuk wat resulteert in een beoordeling van 1 ster

en je mag je best beledigd voelen dat ik je een fanboy noem, maar als je je als een fanboy gedraagt kan je hetmij niet kwalijk nemen dat ik je zo noem.

dus zoek de fout bij jezelf en doe wat met de kritiek, dan is de kans groot dat je in een evt volgend stuk een betere waardering krijgt

3 augustus 2014 om 13:15

@reel
"daardoor zorg je dat ik een enorme afkeer krijg van het hele stuk wat resulteert in een beoordeling van 1 ster"

Ja hallo? Dat slaat echt nergens op, je kan hem daarvoor best een ster minder geven. Maar om hem dan vervolgens een ster te geven is kinderachtig, als jij je daaraan stoort, prima. Maar laat het niet ten koste gaan van de totale beoordeling van het stuk. Het is een goed stuk en jij haalt het gemiddelde omlaag omdat je het met een stuk niet eens bent. Erg kinderachtig.

4 augustus 2014 om 12:15

Altijd erg makkelijk iemand proberen af te branden ipv positief proberen te helpen.
Dankzij negatieve gasten als jij ben ik hier gestopt als moderator, je zal wel erg trots op jezelf zijn.

Zeer goed stuk. Leuk dat je de vetbroedering en de rivaliteit noemt in het voetbal. En het is precies wat je zegt: in het clubvoetbal kan je je rivaal wel een paar klappen geven, met een WK ben je 1! Als ik mezelf even als voorbeeld mag nemen, ik ben dan NEC-supporter en met de 'finales' (8ste finale, kwart - en halve finale) was ik op de Korenmarkt in Arnhem... NEC en Vitesse doen er dan even niet meer toe. Je hebt goed kabs dat ik daar dus een die hard Vitesse-fan in de armen ben gevlogen tijdens de wedstrijden tegen Mexico en Chili... Maar als er geen WK of EK is hoef ik me daar als NEC-fan niet te vertonen... En spanningen tijdens derby'd zijn er altijd. Zo heb ik mezelf een keer ziekgemeld van school omdat er op die avond NEC-Vitesse op het programma stond (volgens mij voor de play-offs) , en ik de spanning gewoon niet meer aankon. Leuk stuk met feiten en persoonlijke gevoelens. Dat lees ik graag! Kan nu niet beoordelen ivm telefoon, maar het wordt een dikke 4!!

4 augustus 2014 om 01:06

Bedankt voor het compliment en je leuke verhaaltje, leuk om te lezen! Helaas volgend jaar geen NEC - Vitesse en andersom meer, ook ik baal daarvan.

Ik ben het eens met de eerste zin van reeel.
Het stuk loopt niet, veel taalkundige fouten. Ik moest sommige zinnen 3x lezen voordat ik goed begreep wat je bedoelde.

Ik heb het idee dat je in je hoofd mooie zinnen maakt, maar voor de lezer valt het vies tegen. Volgens mij neem je teveel hooi op je vork. Je beheersing van de Nederlandse taal is niet zo goed als je wilt doen voorkomen. Als gevolg daarvan krijg je zinnen die niet lopen en een moeilijk te begrijpen tekst.

Zomaar wat voorbeelden:

"maar niet alleen deze potjes staan roodgloeiend in mijn agenda."
- De telefoon staat roodgloeioend, niet je agenda

"ook de rivaliteit die elders in Nederland of het buitenland ligt, zijn om te smullen."
- Rivaliteit ligt? Enkelvoud en meervoud ligt & zijn om te smullen

"ballen gingen de tweede ring in, mannen liepen en in mijn ogen is Luiz dan ook één van de oorzaken van het uiteindelijk dramatisch afgelopen toernooi voor de gastheer."
- Ontbreekt een werkwoord

"dan de schoppartijen. Schoppartijen zijn inderdaad vaker met clubvoetbal... "
- Twee keer schoppartijen direct na elkaar. Ook verder in alinea herhaal je dit woord, probeer het te vermijden.

"als ik iemand laatst op vakantie in Griekenland zag lopen..."
- Als moet toen zijn

Ook door het gebruik van de vele komma's zijn zinnen soms lastig te begrijpen. Probeer tangconstructies te vermijden. Ook zie ik een enkele keer een komma gevolgd door 'en' staan.

Al met al het idee van je CE is niet slecht, maar om te lezen vond ik het een drama, sorry. Een tip die ik hierboven al een enkele keer zie terugkomen is het laten doorlezen door iemand anders.
Ik was eigenlijk van plan je twee sterren te geven, maar omdat je er duidelijk tijd en moeite in hebt gestoken (en toch ook wel potentie toont) krijg je het voordeel van de twijfel. Volgende keer iemand laten nalezen, te ingewikkelde constructies vermijden en je bent al een heel eind!

4 augustus 2014 om 18:07

Bedankt voor de uitgebreide reactie en de toelichting. Ik zal proberen je tips mee te nemen in een volgend stuk!

4 augustus 2014 om 20:31

Een topstuk !! Stijl komt mij bekend voor

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren