Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

CIES: Ajax wederom succesvolste club in opleiden van spelers

Laatste update:

Het Zwitserse onderzoeksbureau CIES heeft dinsdagmiddag een lijst uitgebracht met daarop de clubs die de meeste jeugdproducten in de top zestig-competities ter wereld hebben opgeleid. Jaarlijks wordt een rapport uitgebracht en net als vorig jaar staat Ajax bovenaan.

In dit specifieke rapport worden alleen de clubs meegenomen die uitkomen buiten de vijf beste competities van Europa. De jeugdspelers die zijn opgeleid door clubs uit de Engelse Premier League, de Spaanse LaLiga, de Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A en de Franse Ligue 1 tellen dus niet mee.

Het statistiekbureau beschouwt een speler als opgeleid bij een club indien die speler tussen zijn 15de en 21ste minimaal drie jaar bij een bepaalde club speelde. Daarvan heeft Ajax er 91 rondlopen. Een speler als Steven Bergwijn telt bijvoorbeeld niet mee, maar Frenkie de Jong dan weer wel.

Tweede op de lijst is Benfica. De Portugese recordkampioen staat net als Ajax bekend om haar geweldige opleiding en ziet dat beloond worden met een tweede plek. Ze leverden vier spelers minder af aan de top zestig-divisies ter wereld. De top drie wordt vervolgens gecompleteerd door de aartsrivaal van Benfica, Sporting Portugal.

85 spelers van Alcochete, de naam van de jeugdopleiding van Sporting, lopen nu rond in een van de zestig beste competities ter wereld, waaronder vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar Cristiano Ronaldo.

De lijst kent verder geen andere Nederlandse ploegen. De top vijf wordt namelijk aangevuld door het Kroatische Dinamo Zagreb (82), met onder andere Luka Modric als prominente naam, en het Oekraïense Dinamo Kyiv (79).

De Servische grootmachten Rode Ster Belgrado (73) en Partizan Belgrado (67) nemen respectievelijk plaats zes en zeven in beslag.

Plaats acht is weer ingeruimd voor een club uit Oekraïne, namelijk Shakhtar Donetsk. Zij brachten net als Partizan 67 jeugdspelers voort. Op nummer negen is een plekje gereserveerd voor het Oostenrijkse RB Salzburg.

Naast Nederland levert ook België een club af. RSC Anderlecht heeft net als de Oostenrijkers 54 spelers voortgebracht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En dan zo'n waardeloos vreemdelingen legioen op t veld hebben staan, waar is het mis gegaan

19 maart 2024 om 18:06

Dat momenteel Ajax een hele zwakke lichting talenten heeft. Je bent van De Ligt, Timber, Frenkie, Mazraoui, Gravenberch en Van de Beek naar spelers als Gooijer, Rensch, Martha, Taylor, Banel etc gegaan. Alleen Hato en Brobbey beschouw ik als spelers die nog wel stappen kunnen maken naar Europese subtop.

Tel daarbij op dat je een maffe TD hebt binnengehaald die niet door een deur kon met de trainer.

19 maart 2024 om 18:13

Helemaal eens, op het moment stelt de lichtng niet heel veel voor ten opzichte van wat er de afgelopen 5 jaar bij Ajax is doorgebroken.

Ps Frenkie is natuurlijk geen eigen jeugd, komt rustig uit de jeugd van Willem 2.

19 maart 2024 om 20:43

Frenkie de Jong telt -i.t.t. wat dit artikel beweert- ook helemaal niet mee in dergelijke lijstjes. Hij was al 18 toen hij bij Ajax tekende (zomer 2015) dus heeft minder dan 3 jaar voor Ajax gespeeld voor hij 21 werd. Voetbalzone heeft deze (foutieve) info zelf toegevoegd.

19 maart 2024 om 21:03

En in die periode is hij ook weer terug geleend aan Willem II.

19 maart 2024 om 18:17

Maar dit gaat om de top 60 competities he. Daar zitten dus ook heel wat veredelde amateurs tussen. Het aantal dat echt goed genoeg zou zijn is echt niet zoveel.

19 maart 2024 om 18:21

@marocberkane, inderdaad. Als je een jong team hebt in Nederland, dan heb je zo al 25 spelers die meetellen.

19 maart 2024 om 19:29

Volgens mij nemen ze alleen de hoogste niveaus mee. Jong teams zullen er dus niet tussen zitten.

CIES komt ook elk jaar met een lijstje waarin het specifiek over de top 5 competities gaat, daar staat Ajax meestal aardig op, maar niet boven aan 10-20ste of zo. Nog steeds knap natuurlijk.

Samen geven die lijsten misschien meer een indicatie dat ze vooral hofleverancier zijn van de eredivisie.

19 maart 2024 om 20:11

Daar zit natuurlijk wel een van de zwakke punten van die lijst. We hebben hier wel eens de discussie over hoe de Championship of 2e Bundesliga zich verhoud tot de eredivisie en of die nu wel of niet gelijkwaardig zijn.

Bij de 60 landen buiten de top 5 kom je op nummer 65 van de FIFA ranking bij Kaapverdië. Ik denk dat er veel voetbalzone leden daar ook nog gewoon mee kunnen op het hoogste niveau.

19 maart 2024 om 20:47

Ik kan van dit lijstje niet expliciet terugvinden dat het enkel om nationale hoogste niveaus gaat. Voorheen was dat vaak wel zo inderdaad weet ik maar dan ging het ook om 32 competities ofzo, niet om 60 (!) zoals nu. Als je de 60 sterkste neemt horen daar de Championship, La Liga 2, Serie B, 2. Bundesliga en misschien de League One ook nog wel bij. Sterker nog: wellicht zou de KKD nog wel aanspraak maken om daarbij te horen ook.

19 maart 2024 om 22:27

Daar komt nog bij dat er ook spelers bij zitten die misschien wel op de tribune zitten bij hun club of derde keeper zijn. Alles telt mee, of ze nu spelen of niet. Je kunt je dus afvragen of dat talenten zijn en of dat dus echt iets zegt over een ‘goede’ jeugdopleiding.

20 maart 2024 om 03:21

@marocberkane
Inderdaad , dan zou je ook verwachten dat er meer Nederlandse clubs hoog op de ranglijst voorkomen.

19 maart 2024 om 19:24

Omdat ze een paar waardeloze coaches hebben gehad. Regeer werd de deur uitgewerkt en speelt bij Twente op back terwijl wij de ene na de andere waardeloze back kopen. Ekkelenkamp, Eiting en Awor Matusiwa werden allen niet goed genoeg bevonden om vervolgens miljoenen te steken in middenvelders van een soort gelijk of zelfs lager niveau. Timber werd bijvoorbeeld ook niet gezien als middenvelder. En zo zijn er nog heel veel keuzes waarbij de zelf opgeleide spelers als niet goed genoeg werden gezien, om anderhalf seizoen later nog veel grotere troep voor die posities aan te trekken.

19 maart 2024 om 19:41

Als je die namen er bij gaat pakken dan neem je Ten Hag en Overmars mee als onderdeel van het probleem, die spelers waren op regeer na toen ook al weg.

Op Timber na, waren ze ook niet goed genoeg. En Timber wilde zelf weg om aan speeltijd te komen en verlengde daarom zijn contract niet. Die werd toen ook nog gewoon als middenvelder gezien. Hij is alleen in beeld geweest als rechtsback (begrijp ik overigens ook niet) na het vertrek van Mazraoui maar voor zijn positie had je Alvarez nog.

19 maart 2024 om 20:49

Dit zegt ook weer niet heel veel. Je mag eigenlijk al verwachten dat het tussen Nederland en Portugal gaat en dan weet je dat clubs als Ajax, Benfica e.d. boven komen drijven. Een Zagreb en Kiev staan ook in de top 5.

20 maart 2024 om 09:52

@nederland79,

Vreemdelingenlegioen ? Ook al een naprater ?

Met Rensch, Hato, Hllynsson, Taylor, Bergwijn en Brobbey hebben wij van de traditionele top 3, veruit de meeste eigen jeugdspelers op het veld staan.

20 maart 2024 om 14:40

Bij die Duitser..

Als je iets wilt zeggen van de laatste jaren, dan zou je eigenlijk een lijst moeten hebben met spelers onder een bepaalde leeftijd. Een Klaassen en Daley Blind tellen nu ook mee, terwijl die van een lichting van 10 jaar geleden zijn. Overigens vindt ik 91 wel veel, iemand die aandurft er 60 te benoemen?

19 maart 2024 om 20:04

Ik ga me er niet aan wagen, het probleem is dat veel van die spelers nooit het eerste hebben gehaald (of misschien een keer een wedstrijdje of zo). Dan ga je namen tegen komen als Pelle Clement, die had ik niet zo op kunnen lepelen als ze daar afgelopen weekend niet tegen hadden gespeeld,

Wat een nutteloos onderzoek. Dus als spelers tot late leeftijd doorspelen betekent dat dat opleiding goed is?

19 maart 2024 om 18:46

@voetbalr

Niet persé, maar als dat is wat je hieruit haalt begrijp ik dat je het een nutteloos onderzoek vindt.

Kwaliteit over kwantiteit zou zulke onderzoeken goed doen.

19 maart 2024 om 19:43

het probleem is dat kwantiteit objectief te meten is.
kwaliteit is een stuk lastiger.
Al heeft het CIES ook zo'n onderzoek over alleen de top 5 competities, dat zal binnen kort wel uitkomen, meestal staat Ajax ook wel ergens op die lijst.

19 maart 2024 om 20:12

Klopt, vorig jaar stond Ajax 19e op die lijst met meeste opgeleide spelers in top-5 competities (met 19 spelers). Ze waren daarmee de op-een-na hoogst genoteerde club die zelf niet actief is in een top-5 competitie overigens, na Sporting CP (24 spelers).

19 maart 2024 om 20:36

Dat is wel het probleem inderdaad. Het zegt natuurlijk wel dat de kans op een profcarrière vanuit de Ajax-jeugd groot is, maar niet dat de beste jeugd daar vandaan komt. Lastig allemaal.

Volgens CIES is Taylor 66 miljoen waard, dus ik neem alles wat deze mensen publiceren met een korreltje zout.

19 maart 2024 om 20:09

Die lijst met geschatte transferwaardes bevatte toen een hoop onzinnige waardes inderdaad, waaronder Taylor. Maar ik zou zeker niet "alles" met een korreltje zout nemen, publiceren echt enorm veel interessante dingen. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken als je van wat diepgaandere statistieken houdt!

19 maart 2024 om 20:51

Mee eens, maar statistieken zijn vooral nuttig als ze onderbouwd zijn. Dat is niet bij ieder onderzoek het geval, zoals ook deze.

19 maart 2024 om 21:06

Klopt, maar een gebrek aan onderbouwing kun je die CIES artikelen nauwelijks verwijten hoor. Zelfs dat lijstje met geschatte transferwaarden is echt zeeeeeer uitgebreid onderbouwd. Een professioneel artikel van tientallen paginas "Econometric Approach to Assessing the Transfer Fees and Values of Professional Football Players" ligt hieraan ten grondslag. Je kunt het met bepaalde uitkomsten oneens zijn, dat ben ik ook. Maar het is absoluut niet 'niet onderbouwd', in tegendeel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren