‘Ajax heeft concurrent minder: Barcelona geeft op in strijd om doelman’

Donderdag, 1 april 2021 om 12:22Rian Rosendaal • Laatste update: 13:11

Barcelona is niet langer in de markt voor Hugo Souza, zo weet Sport donderdag te melden. Vanwege de problemen in financieel opzicht, veroorzaakt door de voortslepende coronacrisis, heeft de Catalaanse grootmacht de interesse in de doelman van Flamengo op een laag pitje gezet. De afwijzing van Barcelona lijkt de kansen voor Ajax om de sluitpost te strikken alleen maar te vergroten.

Hugo Souza werd enige tijd genoemd bij Barcelona, dat rekening houdt met een zomers vertrek van tweede doelman Neto. Hierdoor zou trainer Ronald Koeman intern al hebben aangegeven dat er een keeper moet worden toegevoegd aan de selectie, als back-up voor eerste keus Marc-André ter Stegen. Een deal met Flamengo ligt echter niet meer in de lijn der verwachtingen. Sport verwacht dat Koeman bij een vertrek van Neto een doelman uit de jeugdopleiding naar de A-selectie haalt, met Iñaki Peña en Arnau Tenas als de meest voorname kandidaten hiervoor.

Goal wist medio maart in navolging van O Dia te melden dat Ajax concrete belangstelling heeft voor de 22-jarige doelman van Flamengo, met een lengte van 1.96 meter een imposante verschijning onder de lat. Volgens de journaliste Raisa Simplício is de koploper in de Eredivisie bereid om acht tot tien miljoen euro neer te leggen voor Hugo Souza, wiens huidige contract afloopt op 31 december 2025. Flamengo zou naar verluidt bereid zijn om mee te werken aan een tussentijds vertrek, mits er een aantrekkelijk bedrag op tafel wordt gelegd.

De dopingschorsing van André Onana, die in 2022 pas weer mag spelen, noopt Ajax om versneld op zoek te gaan naar een nieuwe keeper. De Amsterdammers beschikken met Kjell Scherpen en Dominik Kotarski over twee relatief jonge keepers, maar lijken daar niet al te veel vertrouwen in te hebben. Hugo Souza is normaal gesproken de tweede doelman van Flamengo, maar speelde door de langdurige blessure van voormalig Valencia-keeper Diego Alves in het seizoen 2020 in 23 van de 38 gespeelde competitieduels mee. In totaal staat Hugo Souza momenteel op 29 officiële duels op het hoogste niveau. Hij zou deze interlandperiode zijn opgeroepen voor de Braziliaanse ploeg voor de WK-kwalificatieduels met Colombia en Argentinië, maar vanwege de coronacrisis werden deze duels van de kalender gehaald.

Hugo Souza heeft volgens Goal reeds contact gehad met het bestuur van Flamengo, dat dus groen licht zou hebben gegeven voor een vertrek. De Braziliaanse grootmacht kan de transferinkomsten goed gebruiken en hoopt de goalie komende zomer aan een Europese club te verkopen. Hugo Souza zou al sinds zijn zestiende gevolgd worden door Ajax. Op 22 januari van dit jaar verlengde de sluitpost zijn contract tot de laatste dag van 2025. Wellicht dat Ajax nu werk gaat maken van zijn komst, daar het aflopende contract van Maarten Stekelenburg formeel is opgezegd. De clubleiding zal in een later stadium nog wel het gesprek aangaan met de 38-jarige doelman over een eventuele verlenging van de samenwerking.


Poll

Zie jij Hugo Souza als een aanwinst voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door yoda)

Het keepersbestand van Ajax wordt komende zomer een hoofdpijndossier. Onana is natuurlijk een keeper van wereldklasse, maar zijn contract loopt af in 2022 en eigenlijk dien je hem komende zomer te verkopen als hij zijn contract niet verlengd. Dat zal al een hele opgave worden. Dan zijn er drie scenario's. Als je hem verkoopt dan is een nieuwe keeper nodig. Stekelenburg presteert prima, maar je ziet wel dat de sleet er bij hem opzit, hij is om eerlijk te zijn ook gewoon nog nauwelijks getest. Scherpen is nog niet klaar voor het grote werk, als een nieuwe keeper wordt aangetrokken lijkt een huurperiode voor hem het beste. Mocht Onana niet verkocht kunnen worden (wat er overigens dik in zit), dan zou ik hem het restant van het seizoen gewoon laten afmaken en Stekelenburg in de eerste seizoenshelft behouden. Je loopt dan wel inkomsten mis, maar all together kostte Onana ook vrij weinig geld en heeft hij met zijn prestaties krediet verdiend. Verlengt Onana wel zijn contract, dan vind ik dat je niet een nieuwe keeper hoeft aan te trekken. For the time being is Stekelenburg degelijk genoeg. Ik zou in dat geval wel Scherpen achter de hand houden voor als er iets met Stekelenburg gebeurd. Kotarski zou in dat geval verhuurd mogen worden en Scherpen misschien in de tweede seizoenshelft, als dat mogelijk is...?

1 april 2021 om 12:54

Is Onana niet min of meer verplicht onder de huidige omstandigheden om zijn contract te verlengen? En is hij zelf ook niet gebaat bij een verlenging omdat hij dan weer in zijn vertrouwde omgeving in vorm kan komen en hier veel credit heeft die hij bij een andere club (zonder ritme) maar weer moet zien op te bouwen? En is het voor Ajax niet ook moreel en financieel wenselijk om zijn contract te verlengen juist nu, om hem te steunen en het door jou beschreven probleem te ondervangen? Ik verwacht dus een contractverlenging van Onana om meerdere redenen. Maar misschien mis ik iets?

1 april 2021 om 13:10

Je vergeet dat Ajax eerst 30 miljoen voor hem wilde en nu is hij eind volgend seizoen gratis op te halen. Het kan dus best goed voorkomen dat er een club is die Onana 10 miljoen tekengeld en een mooi salaris biedt en dan kan hij zomaar weg zijn. Als ik coach van Chelsea of Dortmund zou zijn, dan zou ik het wel weten.

1 april 2021 om 14:03

Eind volgend seizoen loopt zijn contract af.

1 april 2021 om 13:07

Of gewoon Scherpen een aantal wedstrijden de kans geven. Ooit deden ze dat bij Onana, die er volgens veel mensen hier weinig van kon en nog lang niet geschikt was voor Ajax 1. Dat is achteraf best goed gegaan volgens mij. Scherpen stond bij Jong Oranje goed te keepen. En laten we eerlijk zijn. Zou hij het zoveel minder hebben gedaan dan Stekelenburg in die 5 wedstrijden?

1 april 2021 om 13:20

Afgelopen goed gespeeld in jong oranje, hoge voorzet ballen is nog iets minder. Opstellen!

1 april 2021 om 14:06

Dat doe je door ervaring op te doen. Scherpen heeft de pech dat hij bij jAjax met een stel onervaren pubers te maken heeft en daar is niet tegen te keepen. Ik vind hem veel potentie hebben.

Mijn hemel, Ajax op de Braziliaanse tour.
Samba op doel, samba op de vleugels. En komt die spits ook nog?
Dit is toch een waardeloos signaal naar de jeugdspelers? Goed je best doen en als je bijna goed genoeg bent voor het eerste trekken we onze dikke portemonnee en verhuren we je aan Twente.

1 april 2021 om 12:48

Wat? Waardeloos signaal naar je jeugd? Hoeveel jeugdspelers zijn er wel niet doorgebroken afgelopen jaren, en nu speel je ook gewoon basis met Timber, Rensch (of Mazraoui als die fit is) en Gravenberch.En trouwens, Danilo was gewoon niet goed genoeg, ook niet bijna goed genoeg. Misschien voor op de bank maar kan me voorstellen dat hij liever verhuurd werd dan op de bank zat.

1 april 2021 om 12:49

Hou toch op over die jeugdspelers. Kijk wat we nu in de verdediging weer hebben staan met Timber en Rensch. Als je goed genoeg bent dan krijg je de kans. Ajax heeft geen toppertjes in de jeugd qua keepers. Scherpen is echt nog niet goed genoeg en je speelt verdorie bij Ajax. Hier klinkt weer een soort van jaloezie geluid als je het mij vraagt. Ajax wil weer aanhaken in Europa. Dan heb je niks aan middelmaat. Als er in de jeugd niks loopt dan moet je iets halen. En verhuur is echt niet zo slecht hoor. Vraag maar aan Vertonghen en Vermeer enz enz.

1 april 2021 om 12:50

Het is gewoon duidelijk, ben je van niveau dan kom je er bij. Vraag maar aan Rensch, Timber en Gravenberch. Maar als Ajax merkt dat er vanuit de jeugd geen goede doelman aankomt moet Ajax wat ondernemen.

Ajax wilt zoals de laatste jaren Europees steeds ver komen, dan moet je keihard zijn. En niet een keeper op doel zetten die het niveau niet aan kan uit medelijden. Dit is geen jeugdvoetbal.

1 april 2021 om 12:59

Het zou een waardeloos signaal zijn als er een hele goede keeper in de jeugd rondliep. De Braziliaanse samba op de vleugels is ook omdat de vleugeltalenten (unuvar o.a.) nog jong zijn en wat worstelen met hun vorm. Brobbey, Rensch, Timber, Gravenberch, Mazraoui krijgen allemaal een kans en pakken die. Ekkelenkamp speelt regelmatig (maar overtuigt niet). Taylor is ook al gedebuteerd en zal meer kansen gaan krijgen. Genoeg jeugd bij Ajax.

1 april 2021 om 13:03

@groenekat die jongens die aan Twente zijn verhuurd, zijn gewoon niet goed genoeg. Ajax geeft een geweldig signaal af aan de jeugd. Ze halen klaiber als relatief dure back up voor de rechtsback, maar Rensch en Timber laten meer zien, dus die spelen gewoon. Gravenberch speelt gewoon, Schuurs heeft veel kansen gehad dit jaar. Ekkelenkamp heeft zn kansen gehad. Klaassen, Stekelenburg, Blind, mazraoui zijn ook gewoon eigen jeugd. Hoeveel kansen wil je hebben bij een ploeg die ook nog moet presteren en prijzen winnen. Lekker heel jong ajax in t eerste zetten en 15e worden, dat is een lekker signaal naar de jeugd.

1 april 2021 om 13:11

Er is al een Braziliaanse spits maar die is verhuurd aan Twente

1 april 2021 om 13:19

Jullie hebben allemaal gelijk, was goedkoop scoren. Kortzichtige reactie van mij. Het steekt me gewoon af en toe dat Ajax zoveel talent kan kopen, ik hoop dat de competitie een beetje eerlijk blijft. Maar anderzijds hoop ik ook dat Ajax juist weer goed presteert in Europa. Ben een beetje in dubio de laatste tijd.

1 april 2021 om 13:28

@GroeneKat, eerlijke reactie! Ik kan me goed voorstellen dat het dubbel is: enerzijds wil je dat de clubs niet te ver uit elkaar gaan lopen qua niveau maar anderzijds is het voor Nederland en Nederlandse clubs goed dat Ajax Europees gezien goed presteert. Maar ik denk dat de competitie altijd spannend gaat blijven: de top vier kan van elkaar winnen en verliezen. En tegelijk ook af en toe van een kleine club verliezen. Dus Ajax zal echt niet elk jaar probleemloos kampioen worden.

1 april 2021 om 13:17

Ondanks al deze verhalen laat Ten Hag naar verhouding meer jeugdspelers debuteren dan de Boer, er breken nog steeds elk jaar 1 of 2 spelers door (dat is de doelstelling, en dit zijn er ook nooit meer geweest, zelfs niet in de jaren 90 onder van gaal).
Het verschil is dat de jeugdspeler nu in een A selectie komen met betere spelers waardoor ze zelf ook beter worden.
Als je de geschiedenis van Ajax kijkt dan braken de grootste talenten door op het moment dat er om hun heen andere kwalitatief goede spelers stonden. Die jongens konden zich zo optrekken aan het niveau en nog beter worden, dat is wat Ajax de jeugdspelers nu bied.

ik ken Souza niet goed genoeg
maar dat Ajax wat moet doen komende zomer lijkt me duidelijk

je weet niet in welke situatie je zit met Onana
want een jaar schorsing daarna ligt hij nog half jaartje onder contract als hij niet eerder verlengt
en je wilt hem natuurlijk wel voor de hoofdprijs de deur uit doen

Stekelenburg is een goede Stand-in maar voor hoe lang

en Scherpen is nog niet klaar voor Ajax 1

Het hele idee van Barcelona is om wat geld te verdienden aan de verkoop van Neto. Met de genoemde keepers die Barcelona achter de hand heeft is het ook niet nodig om de markt op te gaan. Voor Ajax is de nood inderdaad wat hoger.

Barcelona moet dit inderdaad niet doen. Ter Stegen is wereldtop en heeft geen concurrentie nodig. Pena en Arnau Tenas voldoen als backub. Niet nodig om iemand terug te halen dus.

1 april 2021 om 12:52

Inderdaad, er is geen noodzaak lijkt me. Ter Stegen is er nog en ze zouden theoretisch ook kunnen wachten op Onana, die ze aan het einde van zijn contract gratis kunnen oppikken. toch?

1 april 2021 om 13:16

Waarom zou Onana ervoor kiezen om tweede keeper te worden?

1 april 2021 om 15:49

Ik zeg niet dat hij tweede keeper rol accepteert. Hij loopt uit zijn contract en dan kan Barcelona hem gratis oppikken. Geen idee of ze dat overwegen, of ze Ter Stegen voor einde van zijn contract zouden willen verkopen. Tegen de tijd dat Onana uit zijn contract loop heeft Ter Stegen nog 2-3 seizoenen een contract (?) en bijna 30er. Speculeren wat ik doe he. De Braziliaanse doelman die hier wordt genoemd wordt die dan als reservedoelman aangetrokken?

Ajax heeft scouts over de gehele wereld en m.n. in Scandinavie en Zuid Amerika is de club aardig thuis. Het is dus niet zo vreemd dat spelers als Neres, Alvarez, Martinez en Anthony bij Ajax spelen. Als Ajax op dit moment meent dat Scherpen en Kotarski zich nog niet voldoende hebben ontwikkeld, er nu tijdelijk een 38 jarige doelman onder de lat staat en de eigenlijk eerste keeper op dit moment in een onduidelijke situatie zit dan vind ik het niet vreemd dat Ajax om zich heen kijkt. Maar natuurlijk krijgen we dan ook weer meteen dat gezever over de jeugd die geen kans krijgt. Rensch, Brobbey, Kluivert, Dest, Timber, Mazraoui, Ekkelenkamp, Gravenberch,v.d. Beek, de Ligt, de Jong .allemaal van de laatste 5 jaren. En met het geld dat de verkoop van enkelen van deze spelers opleverden kwamen een paar prima Zuid Amerikanen, Tadic, Blind en Klaassen. Ik vind het prima als de azijnpissers dan naar Marin en Magallan gaan wijzen, Misschien hebben die het dan uiteindelijk niet gemaakt bij Ajax omdat de eigen jeugdspelers beter bleken. En dat is dan weer prima lijkt mij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord8251
2.PSV7549
3.Ajax6948
4.AZ6733
5.FC Twente6439
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger342
D. TadićAanvaller3411
D. KlaassenMiddenvelder338
K. TaylorMiddenvelder328
B. BrobbeyAanvaller3213
S. BergwijnAanvaller3212
E. ÁlvarezMiddenvelder313
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

69 fans
Keeper, 27 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 9 juni
Chelsea en Real Madrid gaan de strijd aan om de handtekening van Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren