Pompen of verzuipen voor de KNVB

Dinsdag, 29 december 2009 om 11:37 door Helden

Heracles Almelo staat vijfde. Een unieke prestatie voor de club uit het oosten des land, als je bedenkt dat ze één van de laagste begrotingen van Nederland hebben en een paar jaar geleden nog onderaan de toenmalige Eerste Divisie bungelde. Leuk voor de supporters natuurlijk, maar is het wel effectief? Is het beter voor Nederland? Verkiezen we een spannende competitie boven Europees ‘succes’?

Grijze wolken pakken zich samen op een grauwe december dag te Alkmaar. Op de top van de evolutie die AZ heet, gaat alles mis. Een leuk provincieclubje met vierduizend toeschouwers in de Alkmaarder Hout dat jaar in jaar uit vecht om lijfsbehoud, veranderde in een stadion met zeventienduizend zitplaatsen, en Alkmaar mocht zich de voetbalhoofdstad van Nederland noemen. Het punt van nu leert hoe met goed beleid de doorstart gemaakt kan worden van een leuk provincieclubje naar structureel topteam in de Eredivisie. Het DSB-mirakel is dan ook een jammerlijk feit van opnieuw een bevestiging dat alles mogelijk is in het voetbal.

De Eredivisie wordt spottend tot ‘Mickey Mouse League’ verheven, maar het is altijd tot de laatste dag spannend en dat is de neutrale supporters veel waard. Kleine clubs kunnen zomaar tot op de laatste dag zesde staan om vervolgens op de zestiende plaats te eindigen. Elk jaar zijn er meerdere verrassingen in de Eredivisie en voor de clubs is dat natuurlijk leuk, maar is het effectief voor het Nederlands voetbal in het algemeen?

Er zijn drie clubs in Nederland die er qua aanhangers echt bovenuit springen: Feyenoord, Ajax en PSV. PSV is daarvan de enige die de laatste jaren redelijke resultaten heeft behaald in Europees verband. Ajax kan een wedstrijd veranderen in een diamant, maar eens zo vaak word dat weer omgezet in een kale steen. Feyenoord komt elk jaar in het nieuws met financiële malaise en buiten de UEFA Cup winst in 2002 heeft het niets klaargespeeld in Europa. AZ is in UEFA Cup-verband goud waard voor het Nederlandse voetbal, met goede resultaten in de afgelopen jaren. Helaas lijkt alles nu als een kaartenhuis in elkaar te zakken met de DSB affaire. FC Twente is aan een grote opmars bezig binnen de grenzen en daarbuiten. Onder leiding van Steve McClaren en voorzitter Joop Munsterman, lijkt FC Twente zich te nestelen in de Nederlandse top.

Dit alles is van levensbelang voor de KNVB, al gaat dat aan de neus van veel Nederlanders voorbij. De KNVB kan geen rekening houden met een Heracles dat ineens op plaatsen staat die recht geven op Europa League. FC Groningen en SC Heerenveen zijn aan een inktzwart jaar bezig en de middenmotors ruiken bloed.

In Nederland is er een storm van protest gekomen tegenover de Play-Offs, het zou niet eerlijk zijn. en daar heeft het volk in feite gelijk in. De KNVB sloeg echter met de vuist op tafel en antwoordde met hooggeheven stem, dat het ‘spectaculair’ was en spannend tot de laatste ronde. Er was echter iets heel anders wat de KNVB bezig hield. De KNVB is er bij gebaat dat de beste ploeg naar Europa gaat. Als een Ajax, een PSV, een AZ en iets minder dominant Feyenoord een slecht jaar heeft, kost dat Nederland punten op de UEFA-Coëfficiënten-lijst. Een NAC Breda dat derde wordt in de competitie is leuk voor die club en die stad, maar reken er maar op dat dit niet seizoenen lang doorgezet kan worden. In Europa heeft NAC al helemaal niets te zoeken en dat gaat ten koste van clubs die kwalitatief veel sterker zijn dan NAC Breda.

Dáárom zijn de Play-Offs in het leven geroepen, om een NAC buiten de poort te houden ook al verdiend de club dat wel over de competitie gezien. Henk Kesler kan dat natuurlijk niet hardop zeggen anders komt er een storm van protest over het grijze haar van de Enschedeër. En terecht, want het is in feite ook een oneerlijk systeem, maar de KNVB heeft haast geen keus. Zelfs met dit systeem valt Nederland buiten de boot door de zwakke inkomsten uit TV-gelden, waardoor geen enkele investeerder – mits uit eigen land– geïnteresseerd is in het Nederlandse voetbal.

Toch heeft deze manier van ‘competitievervalsing’ ook zijn keerzijdes. Het kan zijn dat een – pak hem beet – FC Groningen, nummer twee Ajax uitschakelt. Dan heeft de KNVB weer een probleem. Gelukkig hebben wij een bondsvoorzitter die ‘altijd bereid is’ om oplossingen te bedenken voor problemen, zo goed en kwaad als het kan. De nummers twee tot en met vier hoefden geen Play-offs meer te spelen, dit werd veranderd in de nummers vijf tot en met acht. Je zou ook kunnen spreken van de nummers zes tot en met negen, aangezien het vaak voorkomt dat een club binnen de top vijf de nationale bekercompetitie wint. Henk Kesler wilde vooral niet dat hij op zijn ‘fout’ gewezen werd en vond het nieuwe systeem, een ‘slap aftreksel van het huidige systeem’…

Complete nonsens natuurlijk van de baas der KNVB, aangezien hij dit plan al lang uitgestippeld had. De clubs stemden natuurlijk vóór, aangezien de grote clubs min of meer verzekerd waren van Europees voetbal en de middenmotors hadden meer kans om in Europa te komen. Voor de subtoppers is dit systeem een drama, maar voor hen is het dweilen met de kraan open in Zeist.

Als je alle feiten en clichés bij elkaar verzamelt, is dit alles natuurlijk een oneerlijk systeem en kan het de woede van veel clubs - begrijpelijk - op de hals halen. Schijnheilig knikken we allemaal mee met de wind en vinden we dat dit niet kan, maar we komen voor een keus te staan… Of we proberen er een spannende competitie van te maken en we zullen stapje voor stapje afglijden naar een zeer laag niveau op Europees gebied. Of we proberen zo goed en zo kwaad als het kan de weg naar boven weer te vinden en in ieder geval op de plek blijven waar we nu staan. De KNVB kiest voor optie twee…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door mrkoel)

Leuk stuk. Met plezier gelezen. Ik ben het eens met de play-offs. Vooral idd omdat ik toch de sterkste Nl'ndse clubs in Europa wil hebben en daarnaast omdat Heerenveen het nog wel eens nodig kan hebben aan het eind van de rit..

Vooral heel goed geschreven. Je drukt op zo'n manier je mening uit dat men het bijna vanzelfsprekend overneemt en waar dus discussies uit ontstaan met mensen die het er niet mee eens zijn (wat toch het doel is van een columnist). Toch heb je dat niet door terwijl je leest en denk je alleen maar:"tjonge, die gast heeft gelijk!"
Over de tekst zelf ben ik het in grote lijnen met je eens, al ben ik zelf ook wel voor de keuze van de Knvb en het nieuwe systeem. Grote clubs met meer kansen in Europa gaan zeer waarschijnlijk door, terwijl de kleine clubs met minder kans op slagen ook nog een weg kunnen inslaan op Europees avontuur. Want zo heb je toch van alles een beetje (al heb je meer van het tweede; zie keuze laatste alinea)

Heeft Helden zich toch gerevancheert, dit vind ik een goede column met een duidelijke boodschap, 4,5 ster kan niet, dus 5 sterren! Het play-off systeem is afgeschaft dus nu moet iedereen het maar weer over 34 wedstrijden laten zien

Einde competitie bepaald gewoon de ranglijst klaar!!!!!
Goed geschreven en omdat de Knvb zo in het daglicht gezet wordt, vind ik prachtig...

Eigenlijk wilden ik jou 4 sterren geven maar ik ben nog niet vergeten dat toen ik je 5
sterren wou geven,ik jou er per ongeluk 1 gaf...

Door compensatie geef ik je wederom 5 sterren..

In het begin spring je nog een beetje rond in je voorbeelden, maar daarna wordt het goed.
4 sterren.

Heel goed geschreven, een stukje als dit voegt zeker wat toe aan voetbalzone. Veel beter dan de eeuwige ajacied, psv'er of feyenoorder die zijn eigen club de hemel inprijst. Dank voor dit stukje
5 ster van mij

Ook 5 sterren van mij, zeer interessant om te lezen!

prima stuk 5 sterren.

Ik snap niet waar iedereen zo positief over is. De column is puur op basis van actualiteit en ik vind het (wederom) feitelijk nogal eens misschieten.

''heracles Almelo staat vijfde. Een unieke prestatie voor de club uit het oosten des land, als je bedenkt dat ze één van de laagste begrotingen van Nederland hebben en een paar jaar geleden nog onderaan de toenmalige Eerste Divisie bungelde. ''

Onderaan? Je overdrijft de feiten om het verhaal sterker te maken. Heracles was de meeste jaren klant van het linkerrijtje in de Eerste Divisie. Deed vaak mee in het promotiegebeuren, maar slaagde daar eerder nooit in.

Wat betreft de toeschouwersaantallen van AZ overdrijf je alweer. Jij noemt 4000, terwijl deze meer tussen 6 en 8 duizend lagen. Je zult het wellicht kleine dingen noemen, maar het vormt de basis van jouw column.

We gaan verder:

''elk jaar zijn er meerdere verrassingen in de Eredivisie en voor de clubs is dat natuurlijk leuk''

Verassingen.. Wat zijn nu écht grote verassingen voor jou? Ik heb vorig jaar niet echt een verassing gezien. Dat jaar daarvoor NAC wellicht, maar dat zijn kleine verassingen. NAC leefde even boven haar stand, maar verdween daarna ook weer snel naar een plek die voor hen acceptabel was. Echte grote verassingen zijn er niet in de Eredivisie. We hebben al jaren dezelfde top en subtop, met af en toe kleine verschuivingen er tussen omdat topclubs even als subtoppers presteren, en subtoppers als toppers. Dat Heracles nu 6e staat is pas echt uniek, maar de laatste middenmoter die zó ver boven haar stand leefde, dat moet Heerenveen zijn geweest in de jaren 90. Zoveel verassingen van kleine clubs hebben we niet, vrijwel nooit met regelmaat gehad in de competitie.

We gaan verder:
''az is in Uefa Cup-verband goud waard voor het Nederlandse voetbal, met goede resultaten in de afgelopen jaren. Helaas lijkt alles nu als een kaartenhuis in elkaar te zakken met de DSB affaire''

Ook weer zoiets. AZ behaalde het kampioenschap met hetzelfde team wat daarvoor nog in de middenmoot eindigde. Met andere woorden, presteerde het toen ver beneden stand, of dat jaar boven stand? Nog voordat DSB in elkaar storte, storte AZ in. AZ presteerde al twijfelachtig voor DSB failliet ging, en ik zie dan ook geen enkel verband tussen die 2 zaken. AZ heeft de verkeerde coach gekozen voor dit elftal, en daarom presteert het nu minder dan het vorige jaar. Na de DSB bleven de prestaties net zo wisselvallig, het ging misschien wel beter zelfs.

''az is in Uefa Cup-verband goud waard voor het Nederlandse voetbal, met goede resultaten in de afgelopen jaren. Helaas lijkt alles nu als een kaartenhuis in elkaar te zakken met de DSB affaire''

Puur suggestief en ik ben het er ook zeker niet mee eens. De beste teams eindigen namelijk op de eerste 8 plaatsen. Juist door de playoffs heeft Feyenoord twee maal Europees voetbal misgelopen, en liep Ajax Cl-voetbal mis.

''zelfs met dit systeem valt Nederland buiten de boot door de zwakke inkomsten uit Tv-gelden, waardoor geen enkele investeerder – mits uit eigen land– geïnteresseerd is in het Nederlandse voetbal. ''

En toch doen zich met regelmaat geruchten de ronde dat clubs worden overgenomen door, jawel, buitenlandse investeerders. Neem FC Zwolle, AZ, Feyenoord en Roda JC daarbij als enkele voorbeelden die mij snel te binnen schieten. Vaak kiezen investeerders daarna alsnog voor Engelse teams, omdat de Engelse competitie zich jaren geleden al heeft opengesteld voor investeerders en daarmee een commercieel goudmijntje is geworden. Godzijdank is dat in Nederland niet het geval, al heb ik mijn twijfels bij het lezen van de tekst of jij daar nu wel zo blij mee bent? De TV rechten worden wel degelijk verkocht aan buitenlandse zenders, al gaat dat natuurlijk niet om de bedragen die je in Engeland ziet binnenkomen. Is ook niet zo gek, gezien het feit dat Nederland maar een klein landje is op basis van oppervlak. Alles is hier nu eenmaal wat kleiner.

''complete nonsens natuurlijk van de baas der Knvb, aangezien hij dit plan al lang uitgestippeld had.''

Ken je Kesler persoonlijk?
Babbel je wekelijks met hem?
Staat hij in je adresboek?
Heb je bronnen binnen de Knvb?

29 december 2009 om 19:31

Feankenner, grote delen eens.
Maar het was toch wel echt een verrassing dat Az na een twaalfde plek met een weinig gewijzigde selectie de 1e plaats pakte. En verder Henk Kelser moet een buurman hebben he

29 december 2009 om 20:17

Ik ben het absoluut niet met jou eens.

´onderaan? Je overdrijft de feiten om het verhaal sterker te maken. Heracles was de meeste jaren klant van het linkerrijtje in de Eerste Divisie. Deed vaak mee in het promotiegebeuren, maar slaagde daar eerder nooit in.´

Ik heb nooit gezegd dat het over een klein aantal jaren ging. Tien jaar geleden stond Heracles nog 15de, en dat vind ik ´onderaan bungelen´´.

´wat betreft de toeschouwersaantallen van AZ overdrijf je alweer. Jij noemt 4000, terwijl deze meer tussen 6 en 8 duizend lagen. Je zult het wellicht kleine dingen noemen, maar het vormt de basis van jouw column´

Hierin heb je gelijk, maar het was maar een tussenzinnetje. Dat is niet de basis van mijn column en ik probeerde maar een statement te maken. Dat moet je altijd met een korrel zout nemen, maar in het vervolg zal ik proberen er op te letten.

´verassingen.. Wat zijn nu écht grote verassingen voor jou? Ik heb vorig jaar niet echt een verassing gezien. Dat jaar daarvoor NAC wellicht, maar dat zijn kleine verassingen. NAC leefde even boven haar stand, maar verdween daarna ook weer snel naar een plek die voor hen acceptabel was. Echte grote verassingen zijn er niet in de Eredivisie. We hebben al jaren dezelfde top en subtop, met af en toe kleine verschuivingen er tussen omdat topclubs even als subtoppers presteren, en subtoppers als toppers. Dat Heracles nu 6e staat is pas echt uniek, maar de laatste middenmoter die zó ver boven haar stand leefde, dat moet Heerenveen zijn geweest in de jaren 90. Zoveel verassingen van kleine clubs hebben we niet, vrijwel nooit met regelmaat gehad in de competitie.´

Voor mij hoeft een verrassing niet altijd clubs te zijn die ´boven hun kunnen´ uitstijgen. Als je zo nodig vorig jaar erbij wil pakken, dan vind ik het een verrassing dat Feyenoord na lang knokken op de zevende plaats eindigde en iets minder actueel dat PSV op de vierde plaats eindigde. Vorig jaar neem je dan ook een jaar dat het allemaal wat rustiger was ja, maar daarvoor waren NAC en NEC toch ook echte verrassingen. Je moet niet alles ´woord op woord´ nemen.

´ook weer zoiets. AZ behaalde het kampioenschap met hetzelfde team wat daarvoor nog in de middenmoot eindigde. Met andere woorden, presteerde het toen ver beneden stand, of dat jaar boven stand? Nog voordat DSB in elkaar storte, storte AZ in. AZ presteerde al twijfelachtig voor DSB failliet ging, en ik zie dan ook geen enkel verband tussen die 2 zaken. AZ heeft de verkeerde coach gekozen voor dit elftal, en daarom presteert het nu minder dan het vorige jaar. Na de DSB bleven de prestaties net zo wisselvallig, het ging misschien wel beter zelfs.´

Dit interpreteer je verkeerd. AZ had gewoon even een jaar waarin niets lukte, dus presteerden ze ondermaats, ja. Dat AZ volgens jou ´instortte´ voor dat DSB failliet ging, had meer met het sportieve vlak te maken. Ronald Koeman en de spelersgroep pasten mijn inziens gewoon niet bij elkaar en dan kun je zulke dingen verwachten. Met 'stortte het als een kaartenhuis in elkaar' bedoelde ik dan ook het financiële gedeelte....

'puur suggestief en ik ben het er ook zeker niet mee eens. De beste teams eindigen namelijk op de eerste 8 plaatsen. Juist door de playoffs heeft Feyenoord twee maal Europees voetbal misgelopen, en liep Ajax Cl-voetbal mis.'

Wat bedoel je hier precies mee? Volgens mij heb je het over de Play-offs en ik bedoelde dat AZ goud waard was in de Uefa Cup. Als het toch daar over ging dan ben ik het (weer) niet met je eens. AZ is de afgelopen jaren het meest ver gekomen in de Uefa Cup. Denk alleen al aan de halve finale in 2005. Vandaar mijn redernatie.

'En toch doen zich met regelmaat geruchten de ronde dat clubs worden overgenomen door, jawel, buitenlandse investeerders. Neem FC Zwolle, AZ, Feyenoord en Roda JC daarbij als enkele voorbeelden die mij snel te binnen schieten. Vaak kiezen investeerders daarna alsnog voor Engelse teams, omdat de Engelse competitie zich jaren geleden al heeft opengesteld voor investeerders en daarmee een commercieel goudmijntje is geworden. Godzijdank is dat in Nederland niet het geval, al heb ik mijn twijfels bij het lezen van de tekst of jij daar nu wel zo blij mee bent? De TV rechten worden wel degelijk verkocht aan buitenlandse zenders, al gaat dat natuurlijk niet om de bedragen die je in Engeland ziet binnenkomen. Is ook niet zo gek, gezien het feit dat Nederland maar een klein landje is op basis van oppervlak. Alles is hier nu eenmaal wat kleiner'

Volgens mij moet jij beter kijken naar mijn zinnen. Ja, de TV rechten werden verkocht aan buitenlandse zenders. Maar ik zei dan ook 'zwakke' inkomsten. En dat is ook zo, want het Nederlands voetbal heeft absoluut geen aantrekkingskracht in het buitenland. Ik heb het ook niet erg over overname van clubs, maar jij ziet liever een Haarlem wat het klein geld van de Engelse clubs moet aflossen? En in die laatste alinea sla je de plank volledig mis. Gaat het tegenwoordig om de grootte van een land?? Ik geef hier niet eens meer antwoord op....

'ken je Kesler persoonlijk?
Babbel je wekelijks met hem?
Staat hij in je adresboek?
Heb je bronnen binnen de Knvb?'

Doe aub niet zo bijdehand. Als je alle conclusies bij elkaar optrekt, is dit toch zeker weten zijn plan.

Ik heb het idee dat jij je als Piet Precies wil voordoen, maar op het toeschouwersaantal van AZ na, ben ik het volledig met jou oneens.

29 december 2009 om 23:15

Feankenner heeft aangaande een paar dingen zeker gelijk. De eredivisie is dan wel een zwakke competitie (vanuit het buitenland gezien), maar elk jaar speelt er wel een ploeg ver boven zijn kunnen. Dit waren vroeger Heerenveen en Rkc, maar nu steeds meer ploegen als vitesse, nec, ado (vorig jaar) en nu dus heracles.
Verder vond ik het wel een fijn stuk om te lezen. Je krijgt van mij 4 sterren

30 december 2009 om 01:28

Feankenner, volgens mij begrijp jij de bedoeling van een column niet helemaal (of ik zit er al jaren naast). In een column geeft de schrijver zijn eigen mening weer, en probeert deze door middel van een leuke of mooie tekst over te dragen aan de lezers (wat goed is gelukt, kijkend naar de meeste reacties). Natuurlijk moeten de gegeven argumenten wel enigsinds op feiten berust zijn, maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit een column gelezen met pure, on-verdraaide feiten. Jij wel? En natuurlijk kent hij Kesler persoonlijk niet, maar hij trekt wel zijn conclusies over die man door middel van enkele voorvallen, en die conclusies wil hij weer overbrengen op het publiek. Betekend natuurlijk niet dat die conclusies ook gelijk op de waarheid berusten!
Denk hier nog eens over na, en kijk dan of je de tekst meer kan waarderen, al ben je het er misschien niet mee eens. Want als we allemaal op jouw manier elke column zouden afkraken, dan zouden we alleen nog maar slappe aftreksels van Wikipedia-feitjes kunnen lezen. En zeg nou zelf, is dat wat je wilt?

@feankenner

Ten tijden van v Hanegem kwamen er met moeite duizenden naar de Alkmaarder hout....
Bij de komst van Co werdt het drukker in het stadion..
En wat betreft Almelo dat was altijd een laagvlieger en nu doen ze verrassend goed mee....
Hoe het verder opgeschreven is doet er niet zoveel toe als je de cloe maar begrijpt....

Ik vraag mij dan ook af of je dat begrepen heb????

Je legt hier een verband tussen de sterkste Nederlandse afvaardiging in Europa en de play offs. Dat verband zie ik niet. De beste clubs na 34 wedstrijden zij hun plek niet meer zeker, waardoor de nummers 6 t/m 9 (kennelijk dus de mindere goden) een herkansing krijgen. Dan hangt het af van iets willekeurigs als de vorm van de dag. Ik denk niet dat de vorm van de dag een betere Nederlandse afvaardiging oplevert dan de eindstand na 34 wedstrijden.

Twee jaar geleden werd NAC ook derde maar stond toen vanwege de playoffs met lege handen. Nec ging er met de buit vandoor, maar ik kan me niet herinneren dat die de Uefacup toen hebben gewonnen.

De eindstand na 34 wedstrijden lijkt mij de beste basis voor de selectie van ploegen die Europees gaan voetballen. Als de Knvb perse nog wat wedstrijdjes wil spelen ná de competitie, dan kun je een playoff houden zoals dit jaar, waarbij er om het laatste ticket wordt gespeeld, maar dan is het ook genoeg.

Goed stuk, vooral een heldere uiteenzetting.

Er is geen enkel verband in mijn ogen tussen het Europese presteren van Nederlandse clubs, en het wel of niet spelen van play-offs.
Het heeft te maken met eerlijkheid van de Knvb. Als een club als Ajax of PSV van de Knvb toestemming krijgt om 300 miljoen in de schuld te zitten, en jaar in jaar uit veel meer uit mogen geven dan er binnenkomt wint ook PSV of Ajax de Champions League.

Wil de Knvb in de toekomst weer een goed figuur slaan moet het zich bij de Fifa sterk maken voor een salarycap, of een budgetcap.
Zoek maar eens op hoe dat in de Major League baseball geregeld is, want om dat uit te leggen kost te veel tijd. Naar zulke constructies moeten we heen.

Maar ik ben ook van mening dat Nederlandse clubs ook nu nog ver kunnen komen in Europa. In 1988 (psv), 1995 (ajax) en 2002 (feyenoord) lag hier het geld ook niet voor het oprapen. Het gaat er niet om hoeveel je hebt, maar wat je ermee doet. De Nederlandse top moet terug naar de basis. Waar zijn bij Ajax de Seedorfjes, de Winters, de Bergkampjes???? Spelers die op jonge leeftijd al debuteerde, maar waaraan je meteen kon zien dat het toppers zouden worden. Dat is weg en dat moet terug.

Leuk geschreven maar echt grote verrassingen kom ik niet meer tegen in onze competitie. AZ vorig jaar en NAC het jaar daarvoor zijn verrassing maar om deze groot te noemen...

Wat betreft het Europees presteren van Nederlandse clubs bestaat er maar 1 oplossing. De competitie kleiner maken zodat we het kunnen bijbenen met onze relatief, kwalitatief gezien, smalle selecties. Eigenlijk ben ik er zelfs voor om het Europees voetbal ook in het weekend te houden. 1 keer in de 2 weken en voor de clubs die niet Europees spelen maar een leuk bekertje in te brengen ofzo. Dan is het voetbal weer terug waar het hoort, in het weekend. Maar dat is een ander verhaal.

Om onze clubs Europees weer echt te laten presteren hebben we ook de hulp van de Uefa/fifa nodig. Zorg ervoor dat spelers tot hun 18e (liefst zelfs 21e) alleen voor clubs in hun geboorteland mogen uitkomen. Dan geef je onze talenten de kans om op te bloeien en misschien, heel misschien krijgen we dan zelfs weer iets van clubliefde terug in het voetbal.

Het ligt volgens mij dus niet alleen aan de Knvb of het Nederlands voetbal gaat verzuipen of niet. Te vaak worden onze jonge talenten opgehaald door grote Engelse clubs. De Knvb en de Uefa/fifa zullen beide een actieplan moeten opzetten om respectievelijk de competitie kleiner te krijgen en om het Europees voetbal eerlijker te krijgen. Maar dat gaat allebei geld kosten voor de bonden. Simpel gezegd: het gaat dus niet gebeuren, wij gaan afglijden.

Er zijn wel enorme verrassingen geweest alleen is dat al van tijden geleden, ik vond Willem 2 met Co aan het roer een enorme verrassing(cl 2de plaats), Roda JC in de jaren 90 op plaats 2 (1995) zijn de beste voorbeelden.

Er vind wel een verschuiving plaats van de subtoppers, dit is duidelijk te merken. De play offs heb ik persoonlijk nooit goed gevonden, het voorbeeld van NAC vond ik daarin het beste voorbeeld.

De column vind ik wel goed gelukt, dat er een paar schoonheidsfoutjes in staan doet daar niks aan af! Lees een column uit V.i, om een vergelijking te trekken. Ik weet niet of je die hebt gelezen over de Serviërs? Dat was duidelijk ook om een reactie uit te lokken, die column was ook prima gelukt want er kwamen toch veel reacties

5 sterren heb ik he gegeven, ik weet niet of je dat kan zien

Chapeau

3 januari 2010 om 12:16

Darom geef je één ster?

Ik vind het ook een mooi stuk.
Maar even tussendoor wie zou de verrassing worden na de winterstop?

Het is een lastige kwestie natuurlijk. De beste clubs Europa in is logisch voordat we helemaal geen Europese plekken meer hebben. Maar helaas liggen de top clubs van Nederland al mijlen ver achter op de Europese top.... het is sowieso onoverkoombaar dat Eredivisie langzaam wegzakt in Europa. De play-offs is de pijn verzachte op korte termijn, maar op lange termijn zie ik het somber in.

Goed stuk. Is lang geleden dat ik een stuk heb gelezen waar het beleid van de Knvb eerlijk en neutraal wordt beschreven. De Nos-pers is meestal doorspekt met een negatieve lading...

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 13
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 21 oktober
Barcelona wilde naast Frenkie de Jong, Clément Lenglet, Marc-André ter Stegen en Gerard Piqué met nog drie spelers verlengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren