Ajax-talent Daley Blind, de zoon van ...

“Danny Blind, wie kent hem niet. Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied.” Na drie jaar te zijn weggeweest kwam Danny Blind weer terug in de Arena. Met hem kwam ook het veel gezongen nummer terug, maar wie weet zingen de Ajax-supporters straks een andere versie. Met zoon Daley Blind gaat het namelijk ook uitstekend, het talent van het jaar 2008 speelt wekelijks goede wedstrijden met Jong Ajax en kwam zelfs al eens kijken bij de grote jongens. Het zou toch wat zijn, vader Danny die zoon Daley de laatste tips geeft voordat hij het veld in mag.

Daley heeft nog een lange weg te gaan eer hij zich kan vergelijken met zijn vader. Waar Blind senior letterlijk alles won wat er op clubniveau te winnen valt moet zijn zoon op het moment genoegen nemen met een onderscheiding als Ajax talent van het jaar 2008 en de vorig jaar behaalde landstitel met Jong Ajax. Desalniettemin is Daley een grote belofte. Waar hij in de jeugd vooral als middenvelder zijn talent showde, liet hij vorig seizoen (door nood gedwongen) zien dat hij ook centraal achterin uit de voeten kan. Inderdaad, dat is de positie waar vader Danny jarenlang furore maakte bij Ajax 1.

Daley, geboren op 9 maart 1990, is een product uit de jeugdopleiding van Ajax. Op achtjarige leeftijd begon hij al aan de jeugdopleiding van de Ajacieden. Tot zijn zeventiende doorliep hij de hele Ajax jeugd, zijn talent bleef niet onopgemerkt. Verschillende buitenlandse clubs lonkte, de zoon van, zou hij net zo goed zijn? Op 29 maart 2007 tekende Daley, ondanks de interesse van diverse buitenlandse clubs, zijn eerste contract bij Ajax. Amper zeventien jaar was hij, maar toen al was hij een vaste waarde in de A-jeugd.

Ook in de A-jeugd van Ajax werd zijn spel alsmaar beter. In 2007 werd deze ontwikkeling dan ook beloond met een selectie plaats in het EK team onder 17. Op het EK in België speelde Daley twee goede wedstrijden, in de met 3 – 0 gewonnen wedstrijd tegen IJsland scoorde hij zelfs tweemaal, maar helaas dat was ook zijn laatste optreden op het EK, Daley raakte na een uur spelen jammerlijk geblesseerd. Zonder Daley werd de groepsronde nét niet overleefd. Het EK werd gewonnen door Spanje, waar ene Bojan Krkic de held was.

In de zomer van 2008 werd Daley toegevoegd aan de A-selectie en op 7 december van hetzelfde jaar was het dan zo ver: Daley maakte op achttienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Tegen FC Volendam mocht hij na een uur spelen Eyong Enoh vervangen. Dat hij mee mocht doen was al een mijlpaal op zich: Danny en Daley werden zo de eerste vader en zoon die in het eerste elftal van Ajax hebben gevoetbald. Daley drukte gelijk zijn stempel op de wedstrijd en kreeg van zowel trainer Marco van Basten als van de media alle complimenten.

Ondanks de complimenten leidde dit nog niet tot zijn echte doorbraak, wel mocht Daley onder Van Basten enkele keren invallen. Ondertussen ging Daley door waar hij gebleven was: zich in een rap tempo ontwikkelen tot een zeer belangrijke speler bij Jong Ajax. In de afgelopen herfstvakantie speelde Jong Ajax tegen Jong PSV. De club had besloten dat de wedstrijd in de ArenA gespeeld zou worden, voor de jongens van Jong Ajax was dit natuurlijk erg mooi. In plaats van de enkele duizenden supporters die normaal bij de wedstrijden op de Toekomst zijn, kwamen er nu 25.000 mensen! Net als die vele andere gingen wij met hooggespannen verwachtingen naar de ArenA. In een wedstrijd waarin Jong Ajax tot de 80e minuut voorstaat, om vervolgens met 1 – 3 te verliezen, was Daley foutloos. Naast een klungelige Robbie Wielaert hield hij de Ajax-verdediging potdicht. Onder luid applaus mocht hij in de 75e minuut plaats maken voor Bonevacia, eveneens een groot talent. Helaas werd de wedstrijd door persoonlijke fouten van achtereenvolgens Bonevacia, Wielaert en Bruno Silva verloren, maar ik had al genoeg gezien. De jeugd beheerst De Toekomst, precies zoals het hoort.

Dit seizoen heeft Daley (helaas) nog geen kans gekregen van Martin Jol. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk, want met het succeskoppel Alderweireld/Vertonghen is er weinig reden tot verandering. Alderweireld en Vertonghen staan wel allebei “op scherp”; beide hebben ze al drie gele kaarten ontvangen en zullen dus bij hun volgende kaart een schorsing tegemoet zien. Van dit soort momenten zal Daley moeten leven, als hij al geselecteerd wordt. Wanneer Daley op die momenten speelt zoals hij ook in Jong Ajax dat doet, dan gaat een doorbraak niet lang op zich wachten.

Dan is er natuurlijk de vergelijking, zo vader zo zoon? Of Daley even goed gaat worden als ze vader weten we nog niet, maar overeenkomsten tussen vader en zoon zijn er zeker. Net als zijn vader is zoon Daley fysiek niet de sterkste, maar evenals Danny maakt hij dit met zijn techniek en (vooral) spelinzicht meer dan goed. Daley is sterk in de opbouw, kan een steekpass geven maar is ook niet bang om met een lange bal de spitsen te zoeken.

Daley timmert hard aan de weg bij het eerste elftal van Ajax. Zijn carrière is nog pril, maar het talent is er. Geweldig tactisch inzicht, een goede pass, niet beroerd om een stapje harder te doen. Let maar op, Daley komt er aan!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 60 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door Paddepoel)

Mooi stuk, goed uitgezocht allemaal. Ook ik vind het een groot talent en als hij zich goed ontwikkeld en ervaring opdoet word het vast een goede speler.

2 november 2009 om 23:12

Dankje! Daar ben ik club-expert voor hea! Het je verder nog tips?

Goed stuk, al vond ik hem niet zo overtuigend als jij hier wilt doen geloven.
4 sterren

2 november 2009 om 20:45

Meningen kunnen verschillen, dankjewel voor je eerlijke commentaar!

Leuk stuk om te lezen. Petje af voor de auteur, heeft een goed onderbouwd stuk afgeleverd.

2 november 2009 om 20:54

Dankjewel, heb je ook nog tips?

Leuk stuk! Ben benieuwd hoe het af loopt met daley

Goed stuk over een groot talent inderdaad, 1 kanttekening, je word pas vanaf je 5de gele kaart geschortst, en niet de 4de

verder compliment

2 november 2009 om 22:19

Oke, foutje van mijn kant! Dankjewel voor je tip, kan ik weer meenemen in mijn volgende verslag!

Goed stuk! alleen het is de Amsterdam Arena verder niks aan te merken!

edit: wat ik bedoel te zeggen is de A in Arena moet met hoofdletter, maar dat wordt weer terug gezet. dus vals alarm

2 november 2009 om 23:33

Dankjewel voor de tip, ik zal er de volgende x aan denken!

He wat leuk, een artikel over talent... goed idee... Bij Ajax vooral, natuurlijk.

2 november 2009 om 23:27

Is dit gemeend of proef ik hier sarcasme?

2 november 2009 om 23:34

Ik ben bang voor het sarcasme, sorry martstolze, maar ik ben met enige regelmaat op de Toekomst te vinden en schrijf daarom ook over Daley.

Goed stuk. Stukken beter dan je vorige. Lekker leesvoer en inhoudelijk ook nog eens leuk om te horen dat Daley er aan komt. Vond hem tegen Az in de beker veruit de beste maar vrees dat de concurrentie hem nog wel eens kan opbreken.

4 sterren

2 november 2009 om 23:35

Dankjewel, ik heb extra op je tips gelet en zo te zien waardeert men het! De concurrentie is inderdaad moordend, zoals ik al schrijf moet hij hopen op buitenkansjes. Wie weet een transfer van Vertonghen/alderweireld (wat ik overigens niet hoop). De tijd zal het leren!

Mooi geschreven , ik denk ook wel dat Daley ergens komt....

Mooi geschreven, als Ajacied hoop ik dat hij doorbreekt. Daarnaast zou het alleen al leuk zijn, omdat hij de zoon van is. Hij heeft het alleen tegen, dat echte toptalenten vaak op nog jongere leeftijd al doorbreken bij Ajax. Zie Sneijder en Van der Vaart. Natuurlijk heeft hij nog alle tijd, aangezien hij nog 19 is, maar toch..

trouwens best wel toevallig ik had je stukje gelezen en opende daarna hyves. Zie ik op de hoofdpagina jouw stukje staan bij blogs Kun je er gelijk een gezicht op plakken

3 november 2009 om 15:00

Dankjewel voor je tip, heb het meteen gedaan! Over de leeftijd van de doorbraak heb je een punt, maar het is voor aanvallers "makkelijker" om een belangrijke rol op te eisen. Daley is fysiek niet de sterkste en dat kan hem opbreken tegen echt zware tegenstanders, desalniettemin is het een talent.

Hmm, ben er persoonlijk geen fan van dat iedereen over individuele talenten gaat schrijven. Ik zie verscheidene blogs over talenten van Arsenal en Ajax. Misschien kan VZ een extra forum openen waarin mensen talenten kunnen belichten, een soort VZ talentenscout maar dan waar iedereen zijn/haar talentenrapporten kan deponeren.

liever lees ik betogen over processen die bij clubs aan de gang zijn. Stukken waar je discussies mee uitlokt. Maar dat is mijn mening.

op zich vind ik het stuk nog wel aardig geschreven.

3 november 2009 om 14:59

Ieder zijn ding, ik snap je mening. In de toekomst zal ik over andere dingen gaan schrijven! Als je een tip hebt voor mij hoor ik het wel via een prive bericht!? Iig dankjewel voor je reactie!

8 november 2009 om 10:16

Volgens mij is VZ daar juist wel voor bedoeld. Een gezonde discussie over individuele spelers vind ik best leuk om te lezen. Vind het een sterk stuk over Daley. Vind de rubriek Clubexpert een welkome aanvulling op Vz.

mooi geschreven Sparnaaij

Gisterenavond bij Jong Willem II - Jong Ajax geweest. Hier viel blind erg positief op. Even als Donald, wat is hij sterk op het midderif. Sarpong, heerlijk op 10. Castillion, wat een goede spits is dat misschien leuk voor een volgend verslag. Mooi om te zien dat zulke jonge jongens belangrijk voor zo'n ploeg zijn. Nou zal ik meteen heel de basis 11 wat over zeggen. Verhoeven, had niks te doen bij de treffer kansloos alleen de uittrappen waren soms slecht. Ogararu, verdedigend sterk maar bracht aanvallend niks bij. Wielaert, zeer matig niet opvallend slecht maar totaal geen toegevoegde waarde. Atouba, sterk in de verdediging aanvallend soms ongelukkig. Lindgren, goed vooral in het controleren en opbouwen (samen met blind). Martina en Zeegelaar beide sterk aan de buitenkant redelijk dreigend maar niet heel opvallend. Verder leuk dat Wampie naar zijn zoon kwam kijken die een kwartier overdreven ijverig inviel. Linksback Will werd direct na de wissel verrast wat de 1-3 betekende.

maar uiteindelijk de grootste talenten tegen Jong Willem II waren Castillion, Donald en overduidelijk Blind

3 november 2009 om 14:58

Castillion, Sarpong, Zeegelaar, Donald en Blind zijn de namen die telkens weer genoemd worden! Dit zal dan wel het nodige zeggen. Castillion is vooral erg sterk aan de bal en heeft een echt neusje voor de goal. Donald is een soort stofzuiger; hij zorgt ervoor dat de meer aanvallende Sarpong al zijn ziel en zaligheid in de aanval kan stoppen. We zullen zien wie er gaat komen!

Goed stuk.. Maar heeft iemand een idee hoe de pikorde er na ardewereld/verthongen eruit ziet..
mijn gedachte is denk ik toch eerst olegeur,wielart,blind... Of zouw hij al opgeschoven zijn. Want aan olegeur heeft jol tegen dorderecht toch wel genoeg gezien. En als hij elke week bij jong ajax beter presteert als wieleart. dan Kan het zomaar zijn dat hij toch echt opgeschoven is. Maar olegeur zit steenvast op de bank bij ajax bij de eerste 18

3 november 2009 om 14:55

Ja, Oleguer is in principe de eerste wissel; hij zit vaak ook bij de selectie. Ik denk wel dat Daley voorbij Wielaert is; ten eerste omdat Jol zeker naar de mening van Pieter Huistra (de hoofdcoach van Jong Ajax) zal luisteren; deze is lovend over Daley. Daarnaast zal het ook mee spelen dat Wielaert aan het begin van het seizoen flink heeft lopen prusten! Ik ben (helaas) geen coach van Ajax 1, dus de tijd zal het leren!

Vind het wel weer een leuk stukje om te lezen,
was wel blij dat het niet ging om Danny, maar om Daley !!
vind Daley nog niet goed genoeg voor het 1e, maar Jong Ajax kan hij zeker aan
binnen 2 jaar heeft hij zijn basis-debuut wel gemaakt.

*nog niet gemaakt toch, alleen basis - invalbeurt tegen FC Volendam ( 1 - 2 )* ??

3 november 2009 om 15:16

Zijn basis debuut is nog niet gemaakt, maar hij is al 6x ingevallen! Telkens waren het (helaas) maar maximaal 30 minuten en blessures waren de reden dat hij zijn kunstje mocht tonen!

Je schrijft in je artikel dat Danny en Daley de enige vader en zoon zijn die allebei bij het eerste van Ajax hebben gespeeld. Dat deed me denken.
martin Koeman heeft voor Blauw-wit gespeeld.
jordi Cruijff speelde helemaal nooit voor een Nederlandse club.
danny Muller speelde RKC en Cambuur.
jerry de Jong speelde voor Psv.
youri voor FC Twente Schalke.
robbin Kieft speelde een wedestrijd voor FC Groningen.
youri Jordi en Danny hebben wel alledrie in de jeugd van Ajax gespeeld.

4 november 2009 om 18:02

Je hebt in alle gevallen gelijk, maar geen van alle is Ajax! Het gaat om de eerste vader en zoon die in Ajax 1 hebben gevoetbald. Youri mulder was er idd heeel dichtbij!

4 november 2009 om 20:11

Vader Godee heeft drie wedstrijden in voor Ajax gespeeld ook zijn zoon begon in de opleiding van Ajax maar moest naar Sparta. En nog eentje was ik vergeten namelijk Wamberto zijn zonen zitten ook in de opleiding als Daley er niet was geweest had het zomaar gekund dat Danilo binnenkort de eerst vader zoon bij ajax zou zijn.day zou wel opmerkelijk zijn geweest

Mooi geschreven stuk over hoe een talent zich ontwikkeld, je laat weten wat voor eigenschappen die heeft, waar die speelt, waarom die zo goed. goed gedaan

een compliment voor jou

Daley Blind is te langzaam voor het Ajax spelletje. Ajax verdedigers moeten snel zijn, hij is dat allerminst! Tegen Az ging het goed doordat Ajax met de kont tegen het doel aan speelde, in de Eredivisie zal dit (haast) nooit het geval zijn.

Over het verdedigende aspect, hij staat nogal eens aan de verkeerde kant te dekken.

+

Redelijke duelkracht, redelijke mentaliteit, redelijk opbouwend vermogen, redelijk inzicht.

Jammer dat hij z'n snelheid niet mee heeft, dat gaat hem opbreken.

Leuk stuk, maar ik vind hem absoluut niet een talent. maar misschien komt dat nog.

19 maart 2010 om 12:25

Zeker wel een talent..doet het bij Groningen super..als die jongen doorgroeit wordt het een hele goede voetballer..zeker wel een talent.

Les deze nu pas

Complimenten, leuk stuk!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper00
A. OnanaKeeper00
R. PasveerKeeper160
C. RaatsieKeeper00
C. SetfordKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Chelsea heeft de kans om Layvin Kurzawa te contracteren laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren