Gaat Harris Huizingh dan toch gelijk krijgen?

Begin juli maakt BV Veendam verrassend bekend dat Harris Huizingh de nieuwe assistent trainer wordt, als opvolger van Jouke Faber. De voormalig spits van onder andere Veendam, FC Groningen en SC Heerenveen was al eens eerder benaderd en wimpelde deze belangstelling toen af omdat hij naar eigen zeggen er nog niet klaar voor was. Toen trainer Joop Gall hem opnieuw vroeg, ging Huizingh overstag en verbond hij zich aan BV Veendam. Bij zijn aanstelling vertelde de Ter Apeler dat hij allerlei positieve signalen opving. “Toen Gall mij vroeg hoefde ik maar twee seconden na te denken. Voor mij was het een volmondig ‘ja'. Bovendien heb ik het gevoel dat er iets staat te gebeuren bij BV Veendam. Wanneer je kijkt naar de aankopen, de stadionplannen, de samenwerking met FC Groningen: oude tijden kunnen wel eens gaan herleven.”

Huizingh bedoelt natuurlijk de tijd onder de legendarische Henk Nienhuis. Voorafgaand aan deze succesvolle periode gaat SC Veendam op dat moment door een diep dal. We spreken over het seizoen 1983/1984. Er komen amper 1000 toeschouwers op een thuisduel af en de Veenkolonialen eindigen dan ook in de onderste regionen van de Eerste Divisie. Echter, wat veel belangrijker is, is het feit dat de club een schuld heeft van maar liefst 1,2 miljoen gulden. Secretaris Kris Koch redt Veendam van de ondergang en diezelfde Koch gaat samen met Nienhuis op pad om nieuwe spelers binnen te halen en geld te genereren. De contacten met FC Groningen worden weer aangehaald en de twee halen menig speler uit het Oosterpark naar de Langeleegte. De bekendste spelers zijn wellicht Henk de Haan, Theo Keukens en de huidige trainer Joop Gall. Ook Boy Nijgh wordt bij Heerenveen weggeplukt. Er vormt zich een echte “Nainhuusploug” en Veendam eindigt het seizoen erop verrassend op de negende plaats.

Dat dit een voorbode mocht zijn voor een prachtig seizoen 1985/1986, had niemand kunnen verwachten. Veendam behaalt ternauwernood de nacompetitie en wint daarin verrassend al haar thuisduels, voordat de beslissingswedstrijd op 13 mei 1986 aanbreekt. Tegenstander daarin is het Brabantse Willem II en plaats van delict is de Langeleegte. De wedstrijd gaat lang gelijkop, totdat Boy Nijgh in de 86e minuut voor 12.000 toeschouwers Veendam naar de Eredivisie schiet. Ongeloof in heel het land, het item haalt zelfs het NOS- Journaal. Oud-speler en VI- redacteur Johan Derksen stuurt vanuit Mexico (waar hij voor het WK verblijft) een telegram waarin hij zijn ongeloof uitspreekt maar de club ook van harte feliciteert.

Het seizoen daarna degradeert Veendam, ondanks een goede start, terug naar de Eerste Divisie, maar in het seizoen 1987/1988 promoveert de club opnieuw. Dit keer rechtstreeks. Veendam eindigt op de tweede plaats omdat het uit van Emmen weet te winnen met 0-3. Alle doelpunten komen op naam van Theo ten Caat. Ook dit Eredivisieavontuur duurt maar kort, Veendam degradeert opnieuw naar de Eerste Divisie en weet in de jaren erop slechts sporadisch successen te boeken.

Anno 2009 is de situatie gelukkig niet zo nijpend als toentertijd. De club heeft echter wel regelmatig met het water aan de lippen gestaan. De gemeente Veendam heeft enkele keren garant moeten staan voor het voortbestaan van de BV. In het voorjaar van 2008 steunt de gemeente de club opnieuw met een overbruggingskrediet van 350.000 euro. Bij het ter beschikking stellen van dit krediet maakt de gemeente echter wel duidelijke afspraken met de club, waardoor het bestuur hard aan de slag moet. Een daarvan is dat BV Veendam de samenwerking weer moet gaan opzoeken met FC Groningen, met name op het gebied van de jeugdopleiding die al jaren te weinig rendement oplevert. Dit levert halverwege het seizoen 2008/2009 een gezamenlijke verklaring op van beide clubs waarin men uitspreekt dat de jeugdopleidingen met ingang van het nieuwe seizoen worden samengevoegd. Ook spreken beide clubs de intentie uit dat BV Veendam ieder seizoen enkele talentvolle spelers huurt.

Rondom de club is het dan al enige tijd onrustig en aan het eind van het seizoen raakt het tot overmaat van ramp hoofdsponsor Internetgemeentegids kwijt. In tijden van economische recessie weet BV Veendam echter een nieuwe hoofdsponsor voor langere tijd te strikken. Steigerbouwbedrijf Gjaltema verbindt zich voor liefst vijf seizoenen aan de Veenkolonialen en tegelijkertijd presenteert de club ook een splinternieuw tenue met een geel- zwarte baan in plaats van de welbekende strepen.

Enkele weken voorafgaand aan de presentatie van de hoofdsponsor weet BV Veendam echter al enkele belangrijke aanwinsten te strikken. Peter van der Vlag komt over van SC Cambuur en de talenten Lars Lambooij en Michael de Leeuw verlaten Willem II voor de ploeg van trainer Joop Gall. In hun kielzog komen verder Paul Matthijs (FC Groningen), Rene Wessels (SV Meppen) Tjeerd Korf (Excelsior), Mitch Apau (Ajax A1), Joël Bijlow (Jong Feyenoord), Anco Jansen (SC Cambuur) en ook wordt Marnix Kolder (VVV-Venlo) teruggehaald naar de Langeleegte.

De club kent een vliegende start met ruime overwinningen op Haarlem en Fortuna Sittard en staat na twee wedstrijden verrassend aan kop in de Jupiler League. Deze vliegende start kent een goed vervolg, met name in de wedstrijden tegen Volendam, Cambuur en De Graafschap laat de ploeg zien een geduchte tegenstander te zijn. De mensen rondom de club zijn weer positief en gaan weer met trots naar het stadion. Momenteel staat de club op de vijfde plaats en onderscheiden de meeste nieuwelingen zich iedere week. Paul Matthijs zorgt samen met routinier Gerard Wiekens voor de balans in de jonge ploeg en ploegen gaan weer met angst naar het Gjaltemastadion aan de Langeleegte. Met het verleden in het achterhoofd komen de woorden van assistent-trainer Huizingh de laatste dagen regelmatig bij mij naar boven. Zou hij dan toch gelijk krijgen?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

7 reacties (laatste reactie door Classic7)

Mooi artikel, ik neem mijn petje af. Veendam doet het dit seizoen heel goed. Ik ben benieuwd waar ze eindigen.

Het is inderdaad een mooi artikel en op zich heeft veendam niet eens zo'n heel slecht team staan. Nu afwachten hoelang ze het vol kunnen houden en of de selectie breed genoeg is om blessures en schorsingen op te vangen. Maar ik zie ze aan het eind van het seizoen wel meedoen om de play offs.

Veendam zal het simpelweg net niet redden aangezien ze zullen struikelen op het onvermogen van Als veendam wat wil zullen ze een trainer moeten aanstellen en geen popie jopie die vorig jaar al ontslagen had moeten worden.

30 oktober 2009 om 10:19

Onzin reactie. Joop Gall doet het gewoon goed! Ze spelen redelijk voetbal en behalen goede resultaten tegen Cambuur en De Graafschap. Volgens mij was er ook winst tegen Volendam.

leuk artikel: goed geschreven! Maar volgens mij vergeet je Groningen huurling Sander Rozema in je stuk

inderdaad een mooi artikel, en als je de selectie van de BV Veendam bekijkt dan is het wel logisch dat ze zo hoog staan, goed scorende aanvallers, stabiel middenveld en verdedigers die niet bijster veel weggeven

emeessio, jij kan wel zeggen dat Veendam het niet redt maar hoe ze zich staande houden tegen de topploegen van de eerste divisie is knap.

Leuk stukje nieuws over BV Veendam. Ik ken Lars Lambooij, aangezien dat de zoon was van mijn mentor op de middelbare school. Hij had het lastig bij Willem II door de komst van Akgün en Boutahar, aangezien het een aanvallend ingestelde middenvelder is. Al met al een goed mooi stuk over een toch niet zo bekende club.

Goed artikel.
denk zelf ook dat Veendam het dit seizoen ver kan schoppen, ze hebben een goede mix van jeugdig talent(m.n. Korf, De Leeuw) en hebben met Wiekens en Matthijs 2 zeer ervaren spelers in het team.
ze spelen tot nu toe fris en goed voetbal, en ik vond ze in de wedstrijden tegen Cambuur en De Graafschap, de 2 absolute titelkandidaten, zeker niet de mindere.
play-offs zijn zeker haalbaar met dit team, en als ze dit niveau vast kunnen houden mogen ze nog altijd blijven dromen over promotie, dan al niet via de play-offs.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Veendam


78 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina SC Veendam.

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren