PSV en haar stadion

Het Philips Stadion staat nog steeds op dezelfde plek als bij de oprichting in 1913 van Philips Sport Vereniging. Sindsdien is het uitgebouwd tot een van de mooiste stadions van Nederland. Het Philips Stadion biedt plaats aan 35.000 toeschouwers. Het Philips Stadion wordt als een van de mooiste stadions gezien omdat de supporters dicht op het veld zitten, er het hele seizoen een geweldige grasmat ligt, er geen hekken rond het veld staan en alle plaatsen verwarmd zijn. Daarnaast beschikt het Philips Stadion over vier Alfreso schermen en 4 UEFA sterren.

Voor nu is het Philips Stadion een goed stadion met goede faciliteiten en voldoende ruimte. Maar hoe zit het met de toekomst? PSV heeft veel personen op de wachtlijst staan voor een seizoenskaart. Er is dus meer ruimte nodig. Nu is de vraag of het een uitbreiding van het stadion wordt of bouw je een nieuw stadion? Dat is op dit moment de grote vraag bij PSV.

Ook als Eindhoven speelstad voor het WK in 2018 of 2022 wil zijn, met het Philips Stadion als onderkomen, zal de capaciteit verhoogd moeten worden naar 45.000 plaatsen.

Naast het terrein van het Philips Stadion lagen tot voor kort een groot aantal parkeerplaatsen. Op deze plek worden nu kantoren en woonruimten gerealiseerd. Daarnaast ligt het stadion ook tussen meerdere woonwijken in. Hierdoor is het aantal parkeerruimte rondom het stadion minimaal. Auto's moeten dus voornamelijk bij het station neergezet worden of in parkeergarages. Samen bieden deze twee mogelijkheden ruimte aan 4300 parkeerplaatsen. Met de parkeergelegenheid in de woonwijken zal je rond een kleine 5000 parkeerplaatsen komen. In vergelijking tot ADO Den Haag die bij een stadion van 15.000 toeschouwers 3500 parkeerplaatsen heeft. Bij een uitbreiding van het stadion betekent dus dat 45.000 toeschouwer beschikken over 5000 parkeerplaatsen.

Als je in het bezit bent van een seizoenskaart kan je wel gratis gebruik maken van het openbaar vervoer tussen het station en het stadion. Ook de (overigens kleine) fietsenstalling is gratis. Zo probeert PSV het parkeerprobleem voor nu op te lossen.

Daarnaast is de vraag of er voldoende ruimte is om 10.000 plaatsen toe te voegen aan het stadion. Het stadion is omringd door wegen die geen ruimte hebben om verlegd te worden. Bij uitbreiding zal er waarschijnlijk een hoop stoep opgeofferd moeten worden.

Het lijkt dus niet waarschijnlijk om de stadion op de huidige locatie uit te breiden.

En een nieuw stadion dan? Een nieuw stadion wordt niet geambieerd door de meeste supporters. Het Philips Stadion is het hart van de stad. Er ligt historie, het is uniek. En waar ga je het nieuwe stadion laten? Op een industrieterrein? Nee, in een mooi en groen gebied. De Genneper Parken. Het moet daar het sportcentrum (Genneper Sportparken) worden van Eindhoven. Hier liggen onder andere een schaatsbaan en het Nationaal Zwemstadion. Ook ligt er het onderkomen van Hockeyclub Oranje Zwart die op het hoogste niveau spelen. Er ligt ook een van de grootste indoorsportcentrum van Nederland waar EK's en WK's gehouden worden.

Op dit moment ligt er ook het Jan Louwers stadion van FC Eindhoven. FC Eindhoven staat nog steeds onder extra toezicht van de KNVB en zij hebben een grote kans te degraderen uit de Jupiler League naar amateurniveau. FC Eindhoven heeft al een amateur onderkomen elders in Eindhoven. In de nieuwe bestemmingsplannen van Eindhoven wordt ook een verbouwing van het Jan Louwers Stadion meegenomen. Dit terwijl het stadion mogelijk in de toekomst niet meer nodig is. In plaats hiervan zou je ook een nieuw stadion kunnen bouwen met voldoende parkeergelegenheid.

De Genneper Parken ligt niet ver van het centrum in Eindhoven en zou tijdens wedstrijddagen goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Ook hiervoor zal het weer mogelijk kunnen zijn om een gratis pendelbus in het leven te roepen voor supporters. Daarnaast ligt de Genneper Parken direct naast de A2 (die op dit moment wordt verbreed) en er staat een Van Der Valk Hotel. De bereikbaarheid van deze locatie is dus groter als de bereikbaarheid in het centrum.

En de parkeerproblemen? Tegenover de Genneper Parken ligt een bos en aan de andere kant van de snelweg weilanden. Je zou dit stukje natuur (helaas) moeten opofferen om een geweldige locatie te creëren van 'topsport in het groen'. Ook ligt er naast de Genneper Parken de High Tech Campus waar dagelijks veel werknemers zijn. In het weekend werkt er (bijna) niemand en zal ook hier voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Door de bestaande parkeerplaatsen en de nieuw te creëren parkeerplaatsen zullen er voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn.

En de kosten van een nieuw stadion? De gemeente Eindhoven wil graag speelstad worden van het WK. Zij zullen hier veel inkomsten uit genereren. Het zal dan ook raar moeten lopen willen ze niet meebetalen aan het stadion (zowel uitbreiding als nieuw). Een nieuw stadion kost geld maar zal in de toekomst meer geld opbrengen. Dit omdat er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden uit kaartverkoop. En een nieuw stadion is nog altijd verder uit te breiden.

Een nieuw stadion op die plek lijkt de beste optie voor PSV. Een hogere bereikbaarheid en de mogelijkheid tot het genereren van meer inkomsten. In een nieuw stadion kunnen de tribunes ook dicht bij het veld staan, zullen er ook goede faciliteiten zijn, zullen ook alle plaatsen verwarmd zijn, kan het ook over een goed veld beschikken en kan vervolgens weer 100 jaar blijven staan. Want wat is mooier dan in 2013 kampioen te worden in het huidige stadion om vervolgens een nieuw onderkomen te bekleden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 38 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door VoetbalkennerNr)

Goed stuk van Voetbalzone.
jaa dit is een erg lastig situatie voor Psv, je zult moeten uitbreiden om te groeien maar dan is dus de grote vraag waar.
mijn voorkeur gaat uit naar de huidige plek maar als je hier bijna niet meer kan uitbreiden moet je toch realistisch blijven en voor een andere locatie gaan want je moet toch doorgroeien.

27 oktober 2009 om 18:39

Dit zijn dus niet stukken van VZ, maar van leden, een leuke nieuwe tevoeging aan Vz.
een inderdaad een best goed stuk.

Allemaal heel erg leuk geredeneerd. Maar zo makkelijk gaat het (helaas) niet. De meeste clubs (inclusief) gemeentes houden hun hand op de knip. En je bent natuurlijk ook afhankelijk van externe financierders (dus niet alleen de gemeente) . En die staan over het algemeen ook niet echt te springen om grove bedragen te spenderen.

waar ik je echter wel gelijk in moet geven is dat het PSV stadion toch binnen afzienbare tijd een nieuwe stadion zal moeten neerzetten om in de toekomst mee te blijven draaien met de rest van Europa. En natuurlijk om een belangrijke gegadigde te worden voor het WK dat heel misschien hier in de Benelux georganiseerd gaat worden.

een mooi stuk klopt wat er in saat niet leuk voor de supporters maar voor de ontwikkeling van psv om op het hoogste podium actief te blijven zal het tog moeten

Goed stukje!

ik ben sowieso erg enthousiast over de nieuwe stukken die hier geplaatst worden! Ga zo door!!!

let in dit geval alleen wel even op spel- en stijlfouten.

Helaas maar waar. Het mooie oude Philips Stadion is binnen nu en 5-10 jaar inderdaad aan vervanging toe.
helemaal mee eens met dit stuk alleen is het de vraag, hoeveel de gemeente eventueel bij zou willen leggen.

mooi stukje

Denk dat ze niet snel uitwijken naar een andere plaats omdat eindhoven veel inkomste krijgen doordat veel mensen naar de wedstrijd de stad ingaan. daar krijgen de resturantjes en cafe's veel inkomsten van..

28 oktober 2009 om 23:39

De extra afstand is te verwaarlozen

stratum - Philips Stadion 1km

stratum - Genneper Parken 2kn

en ik loop liever met 50.000 man na een gewonne wedstrijd tegen pak um beet Arsenal 2Km terug richting stratum dan met 35.000 man 1km

3 november 2009 om 00:31

1 km :S weet niet naar welk stadion jij altijd gaat maar het Philips stadion ligt in de stad... en eindhoven stadion ligt verder dan 2 km

en mischien kunnen ze gewoon het stadion uitbreiden

Stel PSV zou een nieuw stadion bouwen op de huidige locatie. Waar moet een club als PSV met 35.000 plaatsen per wedstrijd dan tijdelijk naar uitwijken?

27 oktober 2009 om 19:55

Op de huidige locatie zal geen nieuw stadion worden neergezet en ik denk dat je zelf de reden al aangeeft. Een nieuw stadion gaat niet lukken in de zomerstop. Het is of verbouwen van het huidige stadion of een nieuwe op een andere locatie.

27 oktober 2009 om 19:59

Nee dat lijkt mij dan idd gewoon niet haalbaar. Zelfs een complete verbouwing in de zomerstop lijkt mij niet haalbaar.

Ik ben geen Psv-insider, maar waar gaat PSV het geld vandaan toveren? Ik dacht dat de koopkracht van PSV nou niet echt op&top was, en aangezien een nieuw stadion tientallen miljoenen euro's kost zie ik de gemeente dat ook niet even voorschieten (ondanks dat je dat wel in de tekst zeg vanwege het WK, maar wat als dat nou helemaal niet naar Nederland en België gaat?)....

Goed stuk, al ben ik het zeker niet mee eens met je mening.

ten eerste, ben ik tegen een nieuw stadion aangezien het huidige stadion juist (bijna) van PSV zelf is. Als je nu gaat verhuizen, krijg je weer het gedoe met leningen en huur van het stadion. Terwijl als je het nu uitbreidt, veel kan verdienen doordat PSV dan niets hoeft af te dragen aan de gemeente en dus de opbrengsten van zo'n 45000 plekken per wedstrijd innen (er van uitgaand dat ze uitbreiden tot dat aantal)

ten tweede, dit stadion heeft zoveel historie, zo'n unieke plaats, dat is bijna onbetaalbaar. Ikzelf vind het zo fijn, eerst wedstrijdje PSV kijken en dan lekker stappen, dat zal dan allemaal verdwijnen. Ik ben vast niet de enige die dit doodzonde zou vinden. Je haalt in principe een (groot) stuk Eindhovense cultuur uit het centrum weg. Ik ben normaal niet zo'n cultuur fanaat maar ik ben wel een Eindhovenaar en kan me gewoon geen binnenstad bedenken zónder het Philips Stadion.

ten derde, hebben we wel een stadion nodig van 50 tot 60 duizend man, lijkt me niet. We hebben nu een stadion van 35000, waarvan 29000 seizoenskaarthouders, naar mijn weten staan er zo'n 7000 mensen op de wachtlijst. Stel dat er dan nog 2000-3000 mensen een seizoenskaart willen (die niet op wachtlijst staan) dan zit je op de 39000. Dan zo'n 6000 plaatsen voor onder andere, business plekken en het uitvak (wat we nu ook al hebben). Dan kom ik toch echt uit op 45.000 (en dan heb ik ruim gerekend met extra seizoenskaarten). Waarom niet een 'derde ring' erbovenop zetten aan de Noord, Oost en West kant? Daarmee kan je zeker wel 10000 plaatsen creëren (wie weet nog meer) en zo vul je het gat op tussen vraag en aanbod.

en al zouden ze alsnog een nieuw stadion willen plaatsen, Genneper Parken, is echt een pokke end fietsen vanuit Noord-woensel, denk dan aan Acht en het gebied rond Winkelcentrum Woensel. (waar volgens mij best veel mensen een seizoenskaart hebben bij Psv). Leg het dan neer vlak bij de Karpendonkse plas (bij het Mmc) en dan waar die atletiekbaan ligt. Daar word toch niet veel gebruik van gemaakt. Parkeren kan dan op het terrein van de TU en eventueel een deel van de Karpendonkse plas droogleggen en daar een parkeerplaats leggen.

conclusie: gewoon uitbouwen tot 45000 en dan hebben we weer voorlopig genoeg plek om de supporters te herbergen. Een nieuw stadion hoeft er denk ik pas te komen als Eindhoven (en omstreken dus incl. Son & Breugel, Best, Nuenen, Veldhoven, Geldrop enzv.) meer dan +-500.000 inwoners (op dit moment zo'n 375.000) krijgt. En dit kan nog zeker tientallen jaren duren.

28 oktober 2009 om 08:22

Ik kan me in jou reactie een stuk beter vinden dan in het artikel.

je moet met een verhuizing natuurlijk ook rekeking houden met een aantal supporters dat misschien wegvalt. Ik weet niet precies zit hoe het zit met het openbaar vervoer naar de plek waar in het artikel over word geschreven, maar dat het philips stadion op loopafstand ligt van eindhoven centraal station, lijkt me toch wel wat aantrekkelijker voor supporters die van verder komen. Parkeerproblemen vind ik maar onzin, daar kan je genoeg op verzinnen. Bijv. een parkeergarage met genoeg ruimte iets verder van het stadion en dan shuttle bussen of iets dergelijks.

ik vind ook dat mede door de historie PSV zeker moet proberen lekker in het Philips Stadion te blijven.

28 oktober 2009 om 09:45

Bedankt voor je compliment.

ik ben zelf ook PSV fan en vind de huidige locatie ook geweldig. Alleen vanuit sportief oogpunt gezien lijkt het mij onhaalbaar. Ik geef aan dat een stadion van 45.000 mij ook genoeg lijkt maar de mogelijkheid er moet zijn om verder uit te breiden in de toekomst. Dat kan ook over 50 jaar zijn (je weet niet hoe het voetbal zich ontwikkeld natuurlijk).

een ander punt wat ik aangeef is als er 10.000 man bijkomen dat ik ze niet aanraad met de auto te komen. Want waar ga je deze laten in het volle centrum? Ook is Genneper Parken 10 min fietsen van het centrum. Als je uit Eindhoven Noord komt (dat kom ik ook) is dat nog wel te overzien. Je moet er ook heen om te zwemmen. En naderhand kan je ook nog makkelijk stappen. Ik geef ook de optie van pendelbussen (is nu ook). Dan ben je binnen 5 minuten weer in de stad om te stappen.

de atletiekbaan zijn ze net aan het verbouwen naar een luxe onderkomen. Ik weet niet of ze blij mee zijn als ze het meteen weg moeten halen.

je geeft ook aan dat als alles groeit in Eindhoven en omstreken er wel een nieuw stadion moet komen. Dan kan je denk ik beter op de zaken vooruit lopen dan achteraf een stadion neerzetten.

omdat PSV eigenaar is van het Philips Stadion zullen ze ook wel geld overhouden aan een eventuele verkoop.

wat ik probeer aan te geven in mijn verhaal is dat PSV vast zit op deze plek. Er zijn geen mogelijkheden meer na een eventuele uitbreiding. Ooit zal de dag komen dat ze een nieuw stadion nodig zullen hebben. Ik zou het persoonlijk ook dood en doodzonde vinden als het stadion weg moet. Maar sportief gezien niet.

maar het blijft natuurlijk ieder zijn eigen mening

28 oktober 2009 om 23:53

@ Xtremo

punt 1:
investeren is vooruitgang
te laat de nood ergens van in zien kan doodelijk zijn voor opbrengsten en daar mee samenhangende sportieve prestaties

punt 2:
het eerste veld zonder tribunes had ook historie....
stratumseind en mijn slaapkamer zijn unieke locaties (tis maar wat je er van maakt)
als mijn eerste biertje (na de wedstrijd) 5 Minuten langer op zich laat wachten... ik heb er toch nog uren voor... 1 of 2 km...
over 100jaar is het nieuwe stadion cultuur. als we op de zelfde plek blijven kan het vergane historie zijn....

punt 3:
nog niet is het slechtste argument. Nu investeren voor 5 jaar of nu investeren voor 80 jaar, lijkt mij een klare zaak Niet?

nog vragen??

Ik zeg het met heel veel pijn in het hart!!!! Wil psv een topclub blijven dan zullen we moeten verhuizen,hoe mooi de huidige locatie ook is! We zullen toch door moeten groeien,dat is met deze thuishaven nauwelijks mogelijk

Enkelen hierboven geven aan dat PSV eigenaar is van het stadion (wat klopt overigens), maar vergeten voor het gemak even, dat dit een hypotheekrente met zich meebrengt van +/- 11 mln euro op jaabasis (overigens enige tijd geleden door het bestuur van PSV zelf naar buiten gebracht). Let wel: hypotheekrente, dus geen aflossing ! Eigenaar zijn is dan natuurlijk fantatisch, maar de kostenpost is aanzienlijk. Het lijkt me mede juist daarom, dat PSV zelf ook niet onwelwillend tegen het vinden van een nieuwe (betere) lokatie staat.

daarbij komt, dat het uitbreiden van het huidige stadion een groot aantal problemen/bezwaren met zich meebrengt: parkeerproblemen, overlast in de binnenstad (en binnering) om er maar een paar te noemen. Ook het aanbrengen van een derde ring is technisch/bouwkundig bijna niet uitvoerbaar: de constructie die er nu staat is er niet geschikt voor, en het toevoegen van een 3de ring zal het kijkplezier vanaf die plek(ken) zeker niet verhogen. Ook zal de gemeente Eindhoven de nodige bezwaren aantekenen, omdat het vergroten/verhogen van het huidige stadion zeker niet zal passen in het huidige bestemmingsplan (en het "woongenot" van de omwonenden doen verminderen).

al met al zal het in de nabije toekomst haast niet anders kunnen dan idd een andere lokatie vinden voor een nieuw te bouwen modern stadion. Ik ben het met Martijn eens, dat de meest geschikte lokatie te vinden is in de Genneper parken. De Karpendonkse plassen en de daarbij gelegen atletiekbaan vallen af, omdat het terrein daar al voor veel andere activiteiten gebruikt word.

wat is dit voor stukje propaganda..
wie vindt dat stadion nou mooi.. er was maar 1 mooie stadion.. en dat was stadion de meer

AFA 4live @

daar ben ik het niet mee eens Psv zit al sinds de oprichting op de huidige locatie en dat is een mooi stadion.
ik kan ook niet oordelen over de meer want die heb ik nooit bezocht .

maar ik vindt als het nodig is dan een nieuw stadion neer pompen net als Arsenal echt geweldig dat stadion.

ik vindt overigends In nederland weinig mooie stadions.\\

euroborg: Zeer mooi engels sfeertje
grolsch veste: matig want ik ben niet zo een fan van dat de ene kant hoger is dan de andere!
arena: Mooi van binnen maar van buiten niet!
kuip: Mooiste stadion wat er is.
philips stadion: Mooi en er hang een geweldige Sfeer.
forenpark: Zeer mooi stadion voor ado den haag
het kasteel: Historisch stadion minder mooi.
mandemakers stadion: Spuug lelijk die kleine stadions.
abe lensta stadion: Mooi maar niet geweldig.
de goffert: Mag van mij weg.
gelderdome: Geweldig mooi stadion , ze kunnen het nog mooier maken door die hoeken weg te halen en hem rond te maken maar dat is niet nodig zit toch nooit vol.

de koel: Amateur stadion, verekte lelijk.
parkstad limburg stadion: Zeer mooi voor een club als roda Jc.
dsb stadion: Klein voor een club als AZ, toch best redelijk.
polmanstadion: Zeer lelijk.
rat verleg stadion: zeer mooi ook nog na de veranderingen.
koning willem II Stadion: Klein maar best mooi.
galgerwaard: Mooi stadion.

laat Nederland Nieuwe Stadions Bouwen Want Stadions ALS DE Koel DAT KAN Gewoon Niet

@jonathanreis

het stadion van VVV is niet eens een stadion, dat is gewoon een kuil waar stoeltjes in zijn geplaatst.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2214
E. ZahaviAanvaller156
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller81
Y. VertessenAanvaller50
Y. MvogoKeeper220
M. RomeroAanvaller11
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren